..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Seval Deniz Karahaliloðlu




2 Þubat 2011
Mýsýr Bir Ýç Savaþa Doðru Mu Gidiyor?  
Bilinçli olarak, despot Hüsnü Mübarek yönetimi tarafýndan bir kaos ortamý yaratýlýyor”.

Seval Deniz Karahaliloðlu


Amaç bir “belirsizlik ortamý yaratarak”, kendi sunduklarý alternatifi halka kabul ettirmek. Halký askeri darbeyi “ister hale” getirmeye çalýþýyor. Kaos yaratarak, ülkede güvenliði yok ederek, güvenlik açýðýný askerle kapamayý istiyorlar.


:BJGJ:
Mýsýr Bir Ýç Savaþa Doðru mu Gidiyor?

Seval Deniz Karahaliloðlu

Dehþet içindeyim! Mýsýr’da ciddi bir katliam yaþanýyor. “Marat ve Sade” oyununun iþaret ettiði gibi
“bilinçli olarak, despot yönetim tarafýndan bir kaos ortamý yaratýlýyor”.

Asker olaya el koysun istiyorlar. Çünkü, ülke tam bir iç savaþýn eþiðinde. Þiddetin boyutlarý inanýlmaz! Tek kelimeyle korkunç.

Romantik devrim fikirleri içinde sarhoþ olanlar, gerçeði kabul etmek zorundalar. Sokaklardaki þiddetin boyutu iç savaþ tablosu çiziyor. Yaðma, talan, yýkým, yangýn, yaralama, sayýsýz cinayet ve tecavüzler. Masum insanlarýn üzerine açýlan ateþ. Sayýsýz yaralý ve ölen insanlar.

Sokaklarýn tek istediði insan gibi yaþamak, aþ, iþ ve özgürlüktü. Daha iyi bir yarýn yaratmak için sokaða çýktýlar ama sokaðý yönetecek bilinçli bir liderin yokluðu iþi baþý bozuk bir isyana dönüþtürdü.

Kaosu, iç savaþý, katliamý, sokaklardaki þiddeti, yýkýmý, talaný, kundaklamayý önleyecek devrimi yönetecek, bilinçli bir devrim lideri ve devrim kadrosuna ihtiyaç var.
Despot yönetim lidersiz kalabalýðýn zaafýný ve “lidersizlik” kartýný gördü ve bu karta oynadý..

“Alternatifsizlik” yaratmaya çalýþan despot Hüsnü Mübarek ve gözünü kan bürümüþ adamlarý sokaklarý kan gölüne çevirmeye kararlý. Ne kadar masum insanýn öldüðü Mübarek ve taraftarlarýnýn umuru deðil. Ýç savaþ çýkmasý umurlarýnda deðil.

Amaç bir “belirsizlik ortamý yaratarak”, kendi sunduklarý alternatifi halka kabul ettirmek. Halký askeri darbeyi “ister hale” getirmeye çalýþýyor. Kaos yaratarak, ülkede güvenliði yok ederek, güvenlik açýðýný askerle kapamayý istiyorlar.

Bu nedenle, devrimin baþarýsýzlýða uðramamasý için ne yaptýðýnýn farkýnda olan, þiddeti önleyecek, karþý tarafýn adýmlarýný görecek buna karþý bir strateji geliþtirecek, çözüm üretebilecek, lider vasfýna sahip bir devrim liderine ve iyi bir yönetici ekibin varlýðý çok önemli. Bu baþýbozukluðu, belirsizliði, alternatifsizliði, kaosu ve iç savaþý önler.

Despotun devrildiðini varsayalým. Lidersizlik durumunda, baþa þeriat yanlýsý Humeyni benzeri bir figürün geçmesi demek durumun eskisinden daha kötü olmasý demektir. Yani, sokaklara dökülen halkýn devrim öncesinde ellerinde olaný da kaybetmeleri demek olacak.

Ýran devrimini anýmsayýn, devrime omuz veren komünistler, insan haklarý temsilcileri, aydýnlar, entelektüeller, sanatçýlar, yazarlar, gazeteciler, muhalifler, akademisyenler, üniversitelerdeki araþtýrmacýlar ve kadýnlar. Ýlk onca onlar tasfiye edildiler. Sistematik olarak sindirildiler. Direnenler, yok edildi. Sessiz sedasýz, devrim karþýtý olmakla suçlanarak öldürüldüler. Kimse sesini çýkaramadý. Ýtiraz edemedi. Bu insanlarý savunamadý.

Peki, bu insanlar hayatlarýný ortaya koyarak bu devrimi neden yaptý? Çocuklarýna daha iyi bir yarýn býrakabilmek, özgür, laik bir Cumhuriyetle yönetilmek, insanca yaþayabilmek ve özgür olabilmek için canlarýný seve seve verdiler. Neden? Humeyni yönetimi baþa geçsin diye mi?

Ayný þey þimdi Mýsýr’da sahneleniyor. Belki biraz deðiþik bir versiyonla sahneye konuyor ama bu sefer sokaklar kaybetsin istemiyoruz. Halk kazansýn. Hak ettikleri insanca yaþamý, özgürlüðü ve Laik Cumhuriyeti ülkelerine getirebilsinler ama bunu yapabilmek için çok ciddi bir yapýlanmaya ihtiyaç var. Yoksa gözünü kan bürümüþ Hüsnü Mübarek gibi canavarlara yem olmamak elde deðil.

Bu nedenle, “ biz bu devrimi neden yaptýk?” dememek için

Bu “devrim” nereye gidiyor? Sorusunu çok dikkatle düþünmek lazým!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dario Fo"dan "Bir Anarþistin Kaza Sonucu Ölümü"
Siz Hiç Modayý Takip Etmez Misiniz? Marx Þimdi Çok Moda! Takunyalý Sadaka Ýmparatorluðu Yýkýlýyor : Kapitalizm Öldü, Yaþasýn Marx!
Türkiye"nin Ar Damarý Çatladý
Aslýnda Hepimiz Tecritteyiz.
Ruhum Aðrýyor
Cin Ali"yle Cici Ali
Caným Bushçuðum...
Neremi? Neremi? Karizmamý, Karizmamý...
Meraklýsýna Rum Usulü 'Türk Kebabý'

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Franca Rame ve Dario Fo"dan Büyüklere Masallar : Japon Kuklasý
Ýçimden Çýkan Küheylan...
Öpülesi "Yastýk Adam" Öyküleri : Kayýp Ruhlara Masallar
Para Aðaçta Yetiþmiyor Pinokyo!
"Ýþi Kapmak" Ýçin Ne Kadar "Ýleri" Gidebilirsiniz? Metot Oyunu Sýnýrlarý Zorluyor!
That Face : Aynada Gördüðün "O Yüz" Kim?
Ferhan Þensoy"dan 2019 Türkiye Fotoðraflarý
Dumana Boðulan "Romeo ve Juliet"
Ben, "Çýplak Memelerini Deðil" Dansý Ýzlemeye Geldim!
Ýçimizdeki "Boþ Þehir"ler...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.