..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




3 Þubat 2011
Kur'an Okunurken Neden Susup Dinlemeliyiz?  
Fuat Türker
Bazý ortamlarda, insanlar baþka iþlerle uðraþýrken arka planda, sürekli Kur’an okunmasýnýn, güzel bir ibadet olduðu zannedilir. Oysa Kur’an, saygýyla, her kelimesinin dikkatlice dinlenilmesi ve ayetler üzerinde düþünülüp öðüt alýnmasý gereken ‘þerefli’ bir sözdür.


:AEGE:
"Kuran okunduðu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiþ olursunuz." (Araf Suresi, 204)

Kur’an okunurken susup dinlemek, ayette de çok açýk ifade edildiði üzere yalnýzca Allah kelamýna karþý olmasý gereken saygý içeren bir tavýr deðil, ayný zamanda Allah’ýn farz kýldýðý bir davranýþtýr. Ayetin devamýndan bu buyruk konusunda dikkatli olmanýn, esirgenmeye vesile olacaðý anlaþýlýr. Ýnsan konuþtuðunda, ne söylendiðini anlayamaz. Bu yüzden Kur’an’ý anlamak için, susmak ve dinlemek emredilir.

Bazý ortamlarda, insanlar baþka iþlerle uðraþýrken arka planda, sürekli Kur’an okunmasýnýn, güzel bir ibadet olduðu zannedilir. Oysa Kur’an, saygýyla, her kelimesinin dikkatlice dinlenilmesi ve ayetler üzerinde düþünülüp öðüt alýnmasý gereken ‘þerefli’ bir sözdür.

Ýslami kaynaklara göre; Hz. Ömer’in (ra) Müslüman olmasýnda öncelikli etken, Kur’an ayetlerini dinlemesi olmuþtur. Hz. Ömer (ra), kýz kardeþinin evinde Kur’an ayetlerini dinlemiþ, etkilenmiþ ve ilk Müslümanlardan olmuþtur.

Ýnkar edenlerin Kur’an’ýn dinlenmesini engellemelerinin nedeni de budur. Kur’an okunurken yaygaralar koparýrlar ki insanlar duyamasýnlar ve etkilenemesinler:

Ýnkar edenler dediler ki: "Bu Kur’an’ý dinlemeyin ve onda (okunurken) yaygaralar koparýn. Belki üstün gelirsiniz." (Fussilet Suresi, 26)

Kuþkusuz, Kur’an’ý okumaktan ve dinlemekten amaç, Kur’an’ý anlamaya çalýþmak, onun sýnýrlarý içerisinde yaþamaya çalýþmak ve "iyiliði emretme" emri gereði insanlara da duyurmaktýr.

Kur’an, Allah’tan mesajdýr; kesin kanýttýr. Yaþam rehberidir, hidayete ulaþtýrandýr. Kur’an insana, önündeki iki yoldan hangisini seçeceðini ve o yolda nasýl yürüyeceðini tarif eder. Allah, "Biz ona yolu gösterdik; (artýk o,) ya þükredici olur ya da nankör." (Ýnsan Suresi, 3) buyurur. Ýnsan, Rabb’inin gösterdiði yolda O’nun doðrularýyla yaþamak için, Kur’an’ýn ýþýðýndan yararlanacaktýr.

Þiddetli ýþýk gözleri kör ederken, Kur’an’ýn kýyaslanamayacak güçteki ilahi ýþýðý, göremeyen gözleri açar. Ýnsanlarýn kalpleri imanla, ruhlarý da Kur’an ahlakýyla nurlanýr…
Bediüzzaman’ýn, Kur’an’ý dinlemek ve nurundan yararlanmak konusundaki tefekkürü þöyledir:

"Kainat mecsid-i kebirinde(büyük cami) Kur’an, kainatý okuyor. Onu dinleyelim... O nur ile nurlanalým... Hidayetiyle amel edelim... ve O’nu vird-i zeban edelim(dilden düþürmeyelim, devamlý tekrarlayalým)... Evet, söz O’dur... ve O’na hak derler. Hak olup, Hak’tan gelip, hak diyen ve hakikati gösteren ve nurânî hikmeti neþreden(yayan) O’dur!.."

Kur’an yaþam rehberidir. Rehberlik yapabilmesi için de bizim anlayacaðýmýz bir dilde olmalýdýr ki, neyi iþaret ettiðini/tanýttýðýný görebilelim. Ýnsan yabancý bir ülkede kendi dilinde konuþan rehbere ihtiyaç duyarken, yaþamýnýn rehberi anlamadýðý bir dilde olabilir mi?..

Kendisinde, inananlar için güzel örnekler olan Peygamberimiz(sav), “Oku!” buyruðuna uydu, okudu, anladý, düþündü. O’nun izinde, ilk önce bu buyruða uymalý; Kur’an’ý okuyup, anlayýp, Hz. Peygamber’in (s) iman ettiði Kur’an’a tabi olunmalýdýr. Onu kendi dilinde okuyan, Allah’ý anlamaya/tanýmaya çalýþan her insan, yine kendi dilinde Rabb’ini hoþnut edebilir.

Elimize her alýp okuduðumuzda, bir önceki okumamýzdan farklý sýrlarýn önümüzde açýldýðýný hissettiðimiz tek kitaptýr Kur’an… Samimiyetle okunduðunda insana, bulunduðu boyuta göre en derin sýrlarýný açar. Þöyle söyler Ýbn-i Arabi:

“Basireti açýlmýþ olan, yani “Rabbinden bir nur üzerinde” (Zümer Suresi, 22) hidayet olunan kul, bir ayeti okuduðu her defasýnda, önceki okumalarda kendisine bahþedilmiþ ve sonrakilerde bahþedilecek olanlardan ayrý, yeni bir manaya iletilmektedir.

Allah O’na, “Rabbim ilmimi artýr” (Taha Suresi, 114) diye niyaz edenin duasýna icabet etmiþtir.

Anlayýþý iki okumada kalan kiþi ziyandadýr.

Anlayýþý her okumada yenilenen kiþiyse kazançtadýr.

Okuyup da hiçbir þey anlamayana gelince, Allah ona rahmet etsin.”

Fuat Türker, Körpe Kalemler-Kasým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.