..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Pop Kültür > Ulaþ Tuzak




8 Þubat 2011
Kitab - I Aþk  
Ulaþ Tuzak
Yüzyýllardýn gündemden düþmeyen tarihin en popüler kültür mirasý olan aþka bir baþka yaklaþým..


:BCAJ:
-1-
-Girizgah-

Sahip olduðumuz bütün duygularýn anasý aþktýr. Bütün duygular aþk sayesinde varlar ve aþktan türemiþlerdir. Eðer aþk olmasaydý bizler makinadan farksýz olurduk.
Kýzýyorsak, olumsuzluða, olumluya aþkýmýzdan.. aðlýyorsak keza, özlüyorsak zaten aþkýmýzdan, kýskanýyorsak ta aþkýmýzdan.. Acý çekiyorsak, heyecanlanýyorsak, korkuyorsak hep yaþama aþýk olduðumuzdan..Hayata gülen gözlerle bazen umutla bakabiliyorsak hep aþk sayesinde. Hýrslanýyorsak baþarýsýzlýklar karþýsýnda, bu da baþarma aþkýndan geliyor demektir. Bir karar veriyorsak seçenekler karþýmýza geldiðinde, tercihimizi biz hep aþktan yana kullanýyoruz, çünkü aþksýz hiçbir duygunun önemi yok.
Ýzlediðimiz ya da en çok izlenen filmlere baktýðýmýzda o filmlerin neden en çok izlendiði alenidir. Hepsi de aþký anlatýr, hepsinin özünde aþk vardýr zaten. Bütün duygular aþktan doðmadýr, aþksýz olanlar kurgudan ibarettir. Aþk Tanrý’nýn insana lütfudur. Ýnsan aþýk olduðunda yaptýðý þeyden keyf alýr, aþk kafasýyla yaþadýðýnda mutluluðun gerçek resmini görebilir ancak..




-Aþk ve Para-

Parayla saadet olabilir mi? Olur elbet, biyere kadar parayla her istediðinizi yapabilirsiniz. Yer, içer, gezer, eðlenirsiniz. Ýstediðinize istediðiniz kadar istediðiniz hediyeleri alabilir, mutlu edebilirsiniz onlarý. Hava atabilir, þov yapabilir, bazen abartýp görgüsüzlük bile yapabilirsiniz ve hep haklý gösterilirsiniz büyük çoðunluk tarafýndan. Çünkü para güçtür ve bu güce boyun eðen itaat eden çok yaltakçý vardýr. Bunlarýn amacý bir nebze olsa da nemalanmaktýr ama nafile..
Her neyse söz konusu olan para her kapýyý açmakta oldukça hamarat bir nesnedir. Her türlü olanak hizmetinizdedir onunlaysanýz. Ama ta ki aradýðýnýz saf, temiz, gerçek bir aþk ise o zaman trilyonlarýnýz birer tuvalet kaðýdýndan farksýz olacaktýr. Çünkü bahsettiðim hisleri elde etmek için maddi servetten çok daha fazlasýna, maneviyata sahip olmanýz ve bunu çok iyi kullanabilmeniz gerekmektedir..
Karþýnýzdakini, önce aþýk olduðunuza deðil, aþkýn varlýðýna inandýracaksýnýz, sonra onun bu varlýða ihtiyacý olduðunu gösterecek ardýndan aþkýnýzý ilan edeceksiniz. Tabi bunu ne kadar anlatsam da belirli bir tekniði ya da kuralý yoktur. Fakat kiþi her durumda yeteneðinin sýnýrlarýný zorlamalýdýr. Kaldý ki en son koz para olarak kullanýlabilir.
Evet çoðu insan paranýn gücü karþýsýnda, hayranlýðýný gizleyemez ve karþý koyulmaz bir çekicilikle geçici aþk yaþayabilir. Bunlara hemen aldanmamak lazým. Boþ verip denemeye kalkanlarýn çok geçmeden piþman olacaklarýna adým kadar emin olduðumu söylemek isterim.
Türk filmlerinde çoðumuz izlemiþizdir. Zengin olduðu için en güzel kýza sahip olabileceðini düþünür baþ karakterlerden biri. Diðer taraftan da o kýzýn pek te zengin olmayan orta direk bir sevgilisi vardýr. Ailesi bu iliþkiyi onaylamamakta ve bu yüzden baskýyla zengin adamla evlenmesi zorlanmaktadýr..
Bu filmin devamýný anlatmama gerek yok sanýrým, hepimiz biliyoruz zaten felaketleri. O yüzden Aþk ve Para olgularý arasýnda her ne kadar pozitif bir iliþki varmýþ gibi görünse de aslýnda hiçbir ilgisi yoktur aþk’ýn para ile..
Eðer ortada bir aþk varsa o paraya olan aþktýr. Diðer etkene ise sadece hoþlanma denir. Aþýk olduðu maddeye sahip olan kiþiden genelde hoþlanýlýr. Ben buna amaçlarý için biþeye katlanma diyorum.
Düþünün, aþýk olduðumuz bir kiþinin ailesini tanýdýðýnýzda onlardan sadece hoþlanýrsýnýz ya da en yakýn arkadaþýndan. Çünkü onlarý reddetmeniz demek, aþýk olduðunuz kiþinin size olan sadakatini riske atmanýz olabilir. Bütün bu etkenleri beyin saniyeler içinde çözüme kavuþturabiliyor bize fark ettirmeden..

14.10.10 / 22:55




-2-
-Aþk ve Geceler-

Duygularýn çoðunluðunun olduðu gibi aþkýn da en yoðununun yaþandýðý an gecelerdir. En derin acýlar ya da en derin coþkular geceleri hissedilir sevgiliye karþý. Sevdiðimiz yanýmýzda ise coþku, yoksa acý çekilir hep. Yine yar yanýmýzda ise geceler hiç bitmesin, yoksa gelmesin isteriz..
Bir izolasyon malzemesi gibi duygularý hapseder gece. Bize de bu duygu kafesinde baský yapar sabaha kadar. O yüzden geceyi geçirmeden evvel duygu kontrolü yapmalý ve çok dikkat etmeliyiz, hangi ruh hali ile gireceðimize yataða..
Ah aþk, ey aþk, vay aþk, oh aþk.. sen ne deðiþik þekillerde tabir edilirsin geceleri. Kiþiden kiþiye, evden eve, þehirden þehre, ülkeden ülkeye deðiþirsin de hissettiklerin, yaþattýklarýn, yangýnýn külün, sözlerin her yerde ayný kalýr..
Bu gece de diðer geceler kadar ýssýz ve anlamsýz. Çünkü geceme anlam katan duygu aþksýz. Ýçimi ýsýtan aþk kaybolmuþ bu gece. Buz gibi oluyorum, kaným çekilmiþ gibi, dudaklarým ve ayaklarým morarýyor bu gece. Aþk yoksa bu gece zor geçecek yine..
Buhran buhran daralýyor içim, beynimin içinde birdir bir oynuyorlar. Anlaþýlan yine uyku yok bu gece. Anlaþýlan tek dostumuz yine karabasan bu gece..

16.10.10 / 00:27








-Aþksýz Adam-

Bu sabah ta aþký göremedim koynumda. Bir düþten bile ibaret deðil artýk, çok uzaklarda gibi, koþsan da nafile..
Aþk olmayýnca hiç te keyfim olmuyor ki, ne yemekten ne içmekten keyif alabiliyorum. Aþk olmayýnca meþk te olmuyor, iþte en çok ta ona yanýyorum ben..
Aþýk gözlerle bakmayý özledim hayata. Aþk gözlüðünü özledim. Baktýðým her yerde pýrýltýlar, güzellikler, mutluluk esintileri görmek istiyorum. Yine içim içime sýðmasýn, tatlý talý, þekerli þekerli heyecan salgýlasýn vücuduma..
Ýstesem de olamýyorum aþýk, yeteneklerimi mi kaybettim acaba? Yoksa aþkta aradýðým hala mantýk mý? Sanýrým hala mantýk süzgecimi kýrabilecek bir güzellik görmedim. Öyle biri çýktýðýnda karþýma, ben de bulutlarýn üzerine çýkacaðým ve oradan bakacaðým hayata..
Yükselmek, uçmak, semada özgürce dolaþmak istiyorum. Bunun için ihtiyacým var sana ey aþk. Nerelerde isen estir de gel bul beni. Açtým kalbimin kapýlarýný ardýna kadar, o eþsiz endamýnla gir içeri.
Ey ölüyü dirilten, hastayý iyileþtiren, çirkini güzel, kötüyü iyi, fakiri zengin yapan aþk.. ne olur yalvarýrým beni de mahrum býrakma artýk sensizlikten.

17.10.10 / 11.01









-3-
-Aþk Bir Sudur-

Farklý anlaþýlsa da ilk baþta, anlatýnca anlamýnda derin bir felsefe yattýðýný sizler de keþfedeceksiniz. Aþk bir sudur evet, su gibidir de diyebiliriz. Çünkü su gibi ihtiyaç duyarýz biz bu duyguya. Nasýl ki içtiðimizde suyu serinliyorsak, nasýl ki içimiz ferahlýyorsa, nasýl oh çekiyorsak ta içeriden, iþte aþký içince de ayný duyguyu yaþýyoruz ta içeriden..
Peki en önemli olan nedir biliyor musunuz? Saf ve temiz aþký içmek. El deðmemiþ membaa su gibi týpký. Çeþmeden akan suyu artýk içmiyorsak, sürekli sokakta akan insanlarýn arasýndan da önümüze gelene aþýk olmamýz beklenemez heralde.
Aþký pýnarýnda aramalý ve orada bulup içmeliyiz. Neresi peki bu aþkýn pýnarý? Aþkýn pýnarý kayýtsýz þartsýz göynümüzün aktýðý yerdir. Kiþiden kiþiye deðiþir tabi bu yer ama görüntü aynýdýr..Aþk bir su gibidir, varlýðý canlýlýk verir, yokluðu kuraklýk. Hayatýn baharý, yeþilliði, mis kokulu çiçekleridir aþk. Bulutlar üzerinde uçuþan kýrlangýçlarý, çiçekler üzerinde kýpraþan kelebekleri görebilmektir aþk. Cennetten bir bahçedir aslýnda, görebilirsen..
Eðer yoksa hayat zindan olur, kýþ olur, karanlýk olur. Çöllerde kaybolmuþ bedeviden farksýz olur insan aþksýz. Aþk bir sudur, içmeyen yoktur..

17.10.10 / 23:52











-Sanat Aþký-

Aslýnda aþkýn kendisidir sanat, hem de ta kendisi. Hani sanatta aþk var diyenler görmüþüzdür, onlar aþktaki sanatý görüp söylemiþler bunu aslýnda.
Aþk bir sanat eseridir tanrýnýn insan genlerine bahþettiði. Ne aþksýz bir sanat olabilir, ne de sanatsýz aþk. Ýkisi de birbirinin tamamlayýcýsýdýr. Birbirini doðurup üreten ve ilerlemesini, büyümesini saðlayan etkenlerdir aslýnda..
Aþk sanatýný iyi icra eden çok az sanatçý vardýr. Diðerleri sadece iyi birer reprodüksiyoncudurlar. Aþký gerçek yaþayanlar sadece anlatabilirler gerçekten..
Hakikat, sanatçý ruhta gizlidir bu ruhta aþkta. Aþk olmazsa sanat olmaz, sanatsýz aþk ta olmaz. Tanrý aþký bahþetmeseydi insana sanat ta doðmazdý zaten.
Aþk en eski sanattýr bilinen ve aþký ilk keþfeden sanatçý yine ilk insan Adem. Yemeseydi elmayý aþýk olamazdý Havva’ya.. aþký gördü, aþký tattý, aþký hissetti..
Belki þeytana uydu diye düþünenler var ama Tanrý istemeseydi bunu, uydurmazdý Adem’i..
Aþk insana verilen en temel duygudur, en gerekli unsur yaþamasý için insanýn. Aþk uðruna daðlarý delen Ferhat, büyük sanatçýlardan biridir týpký Mecnun gibi.
Ey aþk, ne görkemli bir tutkusun ki vazgeçilemiyorsun. Her dönem yeni sanatçýlar yetiþiyor sayende..

19.10.10 / 01:02





-4-
-Aþk ve Gurur-

Gurur yapmak bir insana hiçbir þey kazandýrmaz. Sadece kendi içsel egosunu büyütür ki bu da iyi bir þey deðildir. Özellikle aþkta en çok karþýlaþýlan olgu olan gurur, deliler gibi sevdiðimiz kiþileri kaybetmemize neden olabilir eðer çok fazla esir altýna alýrsa bizi.
Bu bilinçle baktýðýmýzda bir aþkta gurur yapmaya gerek olmadýðýný çok kolay anlayabiliriz. Aslýnda gururu da doðuran duygunun aþk olduðunu yine kolayca görebiliyoruz.
En baþta dediðim gibi, aþk olmasaydý gurur da olamazdý týpký diðer duygular gibi..
Gururumu ayaklar altýna alýrým aþýksam eðer. Nedir ki gurur aþkýn yanýnda. Ben aþkýma kavuþamazsam neyleyim gururu. Ne iþime yarar benim gurur. Ben her þeye raðmen usanmam, yýlmam hele ki konu sen isen hiç çekinmem söylerim seni sevdiðimi, güzelliðine hayran kalýp, geceler boyu düþündüðümü seni.
Neymiþ gurur senin güzelliðinin yanýnda. Sen ki aþkýn ta kendisisin fakat bende gururu doðuramadýn. Þükürler olsun ki yendim o egolarýmý. Artýk açýk açýk ilan-ý aþk edebiliyorum güzelliklere senin gibi.
Ben güzel olan her þeye aþýðým ve þuan en güzel sen varsýn aklýmda, gurursuzum ve aþýðým..

20.10.10 / 00:54










-Aþk ve Nefret-

Ýnsan aþýk olunca nefret etmeyi de öðreniyor farkýnda olmadan. Bunu aþkýnda problem yaþadýðý anlarda anlýyor. Çünkü aþk dünyanýn en deðerli olgusu olduðundan onu kaybetme korkusu böyle bir koruma iç güdüsü geliþtiriyor. Ýnsanýn savunma mekanizmasý da bunu iç güdü ile hareket ediyor. Aþký kaybettiren kiþiye karþý en az aþk kadar kuvvetli derecede nefret duygusu besleniyor. Bu inanýlmaz bir çaresizlik açýða çýkýyor ki, dýþavurum dediðimiz bu evrede insan kendini de kaybedebiliyor bazen..
Biz aslýnda ya aþký giydirdiðimiz kiþiyi severiz ya da sevdiðimiz kiþiye aþýk olmaya çalýþýrýz. Ýkisi de boktan bir durumdur. Çünkü insan aþýk olduðunda istese de normal davranamaz. Aþýk olmadýðýnda da çok yapmacýk olur. Yani aþk ve sevgi ayný anda olursa gerçek aþk olur ve bu da beraberinde nefret damlalarýný biriktirmeye baþlar gerektiðinde kullanmak içini..
Öylesine tutkulu baðlarla baðlar ki bizi aþk, kopmasýný düþünmek bile bizi çýlgýna çevirir. Onu kaybetme korkusu bizde nefreti yavaþ yavaþ açýða çýkarmaya baþlar.
Kimse ama kimse göze alamaz elde ettiði bir þeyi kaybetmeyi. Aslýnda her kaybýmýzda bir nefret duyarýz fakat en güçlüsü hep aþk durumunda görülür. Kan davasýnda bile kanlý kanlýya bu kadar dein bir nefret duyamaz..

21.10.10 / 01:05









-5-



-Aþk ve Ýhanet-

Aþk nerden baksan aslýnda bir ihanettir desem sakýn garipsemeyin. Çünkü aþýk olan ihanet eder yalnýzlýða. Kendi kendine geçen ucube günlere, acýlara, sancýlara ve karabasan gecelere ihanettir aþk. Bir de özgürlüðe ihanettir aþk, esir olmayý alenen kabul etmektir. Ama yine de kurtuluþa eriþmenin umududur aþk.
Eski dostlara, arkadaþlýklarýna da ihanet eder aþk, yüz çevirir, sýrt döner unutur gider. Yeni gözdesi sevgilisidir, baþka hiçbir þey görmez, istemez.
Tutku ile sýký sýký sarýlýnca romantik romantik duygulara teslim olunur ve yine ihanet edilir realist hayata. Romantizm pembe gözlük takar gözümüze, yanýlýrýz ve kandýrýrýz kendimizi, bu da kendimize ihanettir bir anlamda..
Aþk güzeldir, iyidir, hoþtur amma velakin ihanetin ta kendisidir. Ýyice bakýnca göreceksiniz ki aþk bizi kandýrýyor, dalga geçiyor bizimle. Kendi özümüzden taviz verdikçe karakterimize ihanet ediyoruz.
Biz insanoðlu, aciz ve çaresiz aþk karþýsýnda. Bütün yaþantýmýz boyunca hep onu düþleriz, onu isteriz hep peþinden koþarýz elde etmek için aþký. Fakat dediðim gibi fark edemiyoruz belki de biliyoruz, bilmemezlikten geliyoruz ihanetin ta kendisini..

26.10.10 / 00:29







-Aþk Olsun-

Yani þimdi durup dururken nerden çýktý bu da diyebilirsiniz. Ama bir büyük üstüne de bir tekila çaktýnýz mý o zaman anlayabilirsiniz beni ancak. Doðrusu çok güzel deðil ama idare eder iþte. Biraz daha artýrýrsak dozajý belki de tam kývamýna gelicek ama yine de bu da iþ görecek nitelikte. Yazmaya katkýsý oluyor ya ve gerçekten de bunu hissetirebiliyorsa okuyana, baþarýya ulaþmýþ demektir.
Aþk olsun þimdi, bunlar söylenir mi böyle? Tek baþýna kafa güzel yazýlýr da, söylenir mi okuyana, ayýp ayýp.. Aman caným ne ayýbý, siz de okurken vurun kadehlerin, bardaklarýn dibine iþte. Ýlham olsun benim sözcüklerim sizlere.
Aþk olsun, gönlümüze dem olsun bu güzellikler. Hep dalgalansýn, coþtursun içimizi. Kafamýz dönmeden göremiyoruz güzellikleri ve hoþnut edemiyoruz hayatýmýzý. Aslýnda hayat o kadar güzel ki görmesini bilene. Biz bakýp ta göremeyenlerdeniz genelde. Fakat bir görmeye baþladýk mý iþte o zaman tadýndan yenmiyor zevklerin, sefalarýn..
Aþk olsun bir de gerçek aþk bulsun gönlümüzü. Aþk doldursun bütün boþ yerlerimizi. Boþlukta psikolojimizi kaybetmiþken, manik atakta depresyondayken, aþk, bizim ruhumuzun derinliklerinden gün yüzüne çýkarsýn. Artýk huzur gelsin hayatýmýza yeni bir aþkla. Aþk olsun artýk!

28.10.10 / 00:03







-6-
-Aþkýn Ömrü-

Kimilerine göre aþk gelip geçicidir, kimilerine göre aþk kýsa sürer, kimileri aþk hiç bitmez derken, bir kýsým da aþk diye bir þey yok konusunda hem fikirdirler.
Önce aþkýn varlýðý konusunda bir þüphe duymaya gerek yok, bunu belirtmek istiyorum. Çünkü aþk kendisini her an her yerde göstermeye devam ediyor, göremeyenler ise kusuru kendisinde aramayý denesinler.
Aþký tatma þansýný yakalayan insanlar, genellikle o ilk zamanlardaki zevki hiç unutamazlar. O heyecanlý an beynin en belirgin yerlerinden birine kazýnýr ve sürekli hatýrlanýr. Ýþte bu sebepten dolayý olsa gerek ki, o aný yaþayamadýðýmýz her anda, o hatýramýzdaki coþkuyu canlandýrýp ‘ne güzeldi aþk, keþke hiç bitmeseydi’ deriz. Oysa aþk deðildir biten. Biten içimizdeki coþkudur, bunu fark etmek gerek her þeyden önce..
Aþk, insanda kendisini coþku ve karþý koyulmaz bir haz ile belli eder. Ta ki coþku azalýp yok olana ve içsel devinim bitene kadar. Kalbimizi tatlý tatlý attýran ve yaþadýðýmýz her an ve nefes aldýðýmýz her saniyeden keyif almamýzý saðlayan, bize verdiði coþkuyla ayaðýmýzý yerden kesip kanatlanýp uçtuðumuzu sandýran duyguya aþk diyoruz. Bu güzellik hiç bitmesin istiyoruz. Fakat her þeyin bir sebebi olduðu gibi, bu duygunun da bir salgýlanmasý için bir coþku deðiþkeni, bir etkenin olmasý gerekiyor. Kimi zaman bir sevgili, kimi zaman bir doða, kimi zaman da sadece bir düþünce neden olabiliyor bu deðiþkene.
Onu hatýrlayýp, onunla beraber yaþadýðýmýzý sandýðýmýz ve halen keyfini sürdüðümüz sürece aþýðýzdýr. Aþkýn ömrünü sadece ve sadece biz biliriz, biz belirleriz ve biz karar veririz onu öldürüp öldürmemeye..
Ne kadar istersek, o kadar yaþar kalbimizde aþk. Tabi bir de kýymetini bilmemiz gerekiyor. O kadar deðerlidir ki, kaybetmeyi göze alýp hatalar yaparsak, belki bir daha onu elde edemeyeceðimizi bilmemiz gerekiyor.
Ýnsanlarýn ömrünü Tanrýmýz bilir. Ýnsan da kalbindeki aþkýn ömrünü bilir. Ýster bir anlýk, ister kendi ömrü kadar, isterse de ömründen bile fazla sürebilir, týpký efsaneleþen aþklar gibi. Tabi ki arzu edilen hep o efsaneleþen ölümsüz aþklardýr. Ancak o aþka eriþmek hep Tanrý’nýn lütfu olmuþtur. Çünkü o aþk için fedakarlýk gerekiyor, sabýr gerekiyor. Tanrý en çok sabrý ödüllendiriyor.
Ne kadar sabrederse insan, Aþk’ýn ömrünü de o kadar uzatýr. Ne kadar kýymetini bilirse Tanrý’nýn kendisine verdiði bu en deðerli nimetin, o derece olasýlýðýný artýrýr. Çünkü Tanrý her þeyi bilen, gören ve çokça bahþedendir..

29.10.10 /00:33

-Aþksýz Tuzsuz-


Tadý tuzu yok hayatýn aþksýz olunca. Yaþanmýyor, keyfi çýkmýyor gönlünde çýrpýnan bir kelebek olmayýnca. Hayat gizemli aþklarla dolu ama arayýp bulmak emek istiyor. Maceraperest biri arar bulur ancak ama ona da yazýk deðil mi? bu kadar iþin gücün arasýnda nasýl zaman ayýrsýn o da? Emek dediðin nedir ki aþk uðruna harcanan.. Yeter ki aþk olsun, gönlümü dolduran, en azýndan dursun bir köþede gönlümün..
Þimdi o kadar aþksýz tuzsuz geçiyor ki günler, ilham verecek sevgili yok göynümde. Hep ayný düþler, hep ayný hikaye, yetti artýk sýkýldým rüyalardan. Fakat Tanrým diyor sabýr et, sabýrla gelecek istediklerin, sabýrla vericem nimetlerimi sana..
Hem sabýr et, hem dua et, hem de þükret ve ibadet et ki gelsin sana Tanrý’nýn hikmeti.
Merhamet Ey Tanrým! Sabretmek derviþlere, ermiþlere, yüce kiþilere düþer, ben de ermiþ mi oldum yoksa? Çünkü ne derviþim ne de yüce bir kiþi.. Gerçi sen daha iyi bilirsin her þeyi..
Þükürler olsun ki yine de yaþýyoruz bugün de. Aþksýz tuzsuz da olsa karnýmýz tok sýrtýmýz pek yatýyoruz yataðýmýzda. Karnýmýz tok gönlümüz aç.. Sabrediyoruz, sabýrda hayýr var..

02.11.10 / 00:41


-7-
-Aþk Kuponu-

Tutturamadým bir türlü aþk kuponunu. Hep tek maçtan yatýyorum týpký iddaa daki gibi. Mutlaka ters giden sürpriz bir þeyler oluyor. Tahmin edemiyorum, hayat sürprizlerle dolu. Evet bence hayat kesinlikle sürprizlerle dolu. Ey aþk, sen ne sürpriz seven bir olgusun. Hayattaki en büyük sürpriz kupon sensin aþk! Seni tutturmak milyonda bir þans..
Bir sevgiliye deðil, bir varlýða, bir olguya sadece bir düþünceye, bir rüyaya bile aþýk olsan yeter senin yaþamana. En büyük umuttur aþk, en büyük yaþam sermayesi..
Ey aþk, sen Tanrý’nýn bir lütfusun insana, yaþama güç veren, çile çekerken uðuþturan ilaçsýn.
Sana ihtiyaç duyar tüm insanlýk, sen varsan anlamlý, sen yokken anlamsýz her þey. Bir bakýþ açýsýsýn sen aþk, senin açýndan bakýnca güzel her þey, diðer heryerden çok bayaðý.
Ey aþk, uzun zamandýr yoksun göremiyorum seni, çok özledim inan çok fazla ihtiyacým var bu ara sana. Sensiz en azýndan yazamýyorum bile, keyif alamýyorum yazdýklarýmdan. Bir makinadan, robottan farkým kalmadý. Bana yeniden insan olduðumu hatýrlat lütfen. Ey aþk, bu gün de bitti, sensiz geçti bugün de. Çok keyifsiz, mutsuz ve yorgunum yine. Yaþam enerjim sendini sensin ve hep sen olacaksýn. Ne olur dön bana, bu son kuponum da son umudumu yatýrýyorum, son riski alýyorum sana, tutmazsan her þey biter, tutarsan yeni bir hayat baþlatýrsýn bende..

03.11.10 / 23.30








-Aþk-ý Memnu-

Öyle bir esti gürledi, yýktý geçti Ansýzýn habersizce ve de delice. Sanrýlar sardý akabinde iyice ve nedensizce. Birini, o birini çok sevdiðini sandýðý anda o birinin baþkasýný sevdiðini gördü ve üzüldü. Sözlerin kifayetsiz kaldýðý andý yine o an. Soramazdý, gururu el veremezdi bu duruma. Bir o kadar da onurlu bir kiþiliðe sahipti. Ne kadarda aptaldý oysa, bir bilseydi ne büyük bir hata yapýyordu. Gözlerine puslu bir þafak vaktini indirdi Tanrý ve boz bulanýk görmeye baþladý devraný o andan itibaren.
Gurur ve onur, aþkýn en büyük iki düþmaný. Aþýksan ve de uðruna her þeyi göze alýrým diyorsan, ihaneti, nefreti, kýskançlýðý ve ayrýlýðý da hesaba katmalý, hepsine katlanmalýsýn. Yok ben yapamam diyorsan hiç bulaþmamalýsýn.
Ýnsaný acizliði ile yarattý Tanrý, ve bunu bilerek böyle yaptý. Çünkü insanýn bu acizliði karþýsýnda nasýl davranacaðýný görmek istedi. Belki biliyordu ama yine de test etmek istedi yarattýðýný. Ýnsan hiçbir dert karþýsýnda bu kadar aciz düþmüyor aþk’tan baþka. Ölenleri topraða gömüyorlar ama aþký kalbine.. Toprak ölüleri çürütüyor lakin kalp aþklarý daha da büyütüyor..
Eðer yeniden aþýk olmayý düþünüyorsan, bir kez daha bak kendine ve son kez iyi düþün yoksa geri dönüþü olmayan bir çizik daha kazýnýcak kalp kapakçýklarýna..

05.11.10 / gece







-8-

-Elim Sende Aþk-

Önüm, arkam, saðým, solum, sobe.. Nerede acaba? Fazla uzaða gitmiþi olamaz elbette. Buralarda biyerde olmalý. Ýyice bakarsam görebilirim..
Sanýrsam aramaktan yoruldum veya býkkýnlýk, bir usanmýþlýk var üzerimde. Bir silkelensem kendime gelicem ve dirilicem, dirilticem içimdeki coþkuyu yeniden.
Ýyice bakýnca görücem kesinlikle, bunun tek açýklamasý bu. Sadece bakmayý bilmek. Doðru yer ve zamanlama da çok önemli. Ama ne olursa olsun bakmayý bilmek en önemlisi. Eðer bakmayý öðrenirsem yahut baþarabilirsem doðru bakmayý, görebilicem. Biraz dikkat, biraz konsantrasyon..
Buralarda biyerde, fazla uzaða gitmiþ olamaz.. Hissediyorum yakýnlardan kokusunu. Aþk dokundurup kaçýyor kalbime ve titreyiþlerinden anlýyorum çok yakýnýmda.
Elim sende oynuyor benimle biliyorum. Ama bu oyun fazla sürmez çünkü ben seviþmek istiyorum.
Yürek yüreði nefesinde hissetmeden ferahlamaz. Onun yangýnýný ancak diðer, arzuladýðý yürek söndürebilir. Gözler yürek gözüyle baktýðýnda hem dah cesaretli hem daha güvenli hem de kesin bir þekilde görür, karar verir ve onaylar.

6.11.10 / 10.28







-Aþk Sanatý-

Eðer bir yerde yaratým süreci varsa ve o süreç sonunda bir þeyler üretiliyorsa ve bu üretim tüketen tarafýndan hissediliyorsa iþte orada sanat vardýr. Sanat, hislere hitap eden yaratma sürecidir. Eðer bir yaratma sürecinde duygu yoksa ona sanat süreci diyemeyiz. Nihayetinde üretilen ise sanat eseri olamaz. Sanat eserleri sadece sanat süreçlerinde ortaya çýkar. Duygulara hitap eder, mantýða pek yer yoktur sanatta..
Tanrý insanlara sanat olgusunu duygularý yaratarak göstermiþ. Aslýnda bizim ruh diye tabir ettiðimiz varlýðýmýz duygularýmýzdýr. Öyle ise ruhumuzun ana yapýsý da aþk’týr. Çünkü bütün sanat eserleri aþk ile yaratýlmýþtýr. Bütün duygularýn anasý aþk ile..
Öyle ise aþk’ýn kendisi de bie sanattýr diyebiliriz. Hatta sanatýn kaynaðý demek yanlýþ olmaz. Bununla birlikte aþkýn verdiði coþku ve yaratma sürecindeki gücünün de farkýna varýlmalý, bu gücü kullanabilmeyi öðrenmeli..
Eðer bir iliþki yaratmayý istiyorsak iþte en bariz örneði burada görünüyor aþkýn. Aþk istiyoruz deðil mi? Aþýk olmak? Onun için bir sürü ince hesaplar yapýyor, ince eleyip sýk dokuyor, karar vermekte zorlanýyoruz. En zor yaratýlan olgu da aþkla yaratýlan gerçek, sanatsal bir iliþkidir. Herkesin isteyip te bulamadýðý budur aslýnda..

7.11.10 / 10.37











-9-

-Aþk Tanrý’nýn Eseri-

Ey Tanrým!
Bu yer, bu gök, bu denizler, bulutlar, yaðmurlar, kuþlar, yapraklar, rüzgar ve güneþ ve hava.. Hepsi senin eserin. Bitkiler, hayvanlar, maddeler ve atomlar hepsinin mimarý sensin Tanrým!
Her þey çok mükemmel ama iþte o eksik olan bir þey de insanýn kendi içindeki þeyle tamamlanýyor. O da aþk. Sadece aþýk olan gönüllerin gözleriyle görünür o güzellikler, sadece o zaman anlam kazanýr bütün bu nimetler.. Eþsiz bir mühendislik tasarýmý ve ölümsüz bir sanat eseri gibi dünya. Fakat benzinsiz bir son model araba gibidir aþk yoksa.
Tanrý kendinden bir þeyler üfledi insan ýrkýnýn ruhuna, iþte aþktý bu, sadece aþk. Sade bir aþk.
Yüce Tanrým!
Bir nefes aþk çeksem içime, yüreðim pýrpýrlansa yeniden uçsam bulutlar üzerinde, dolaþsam semayý kuþlar gibi. Kuþbakýþý izlesem yeniden hayatý, gözlemlesem. Sonra tekrar baþlasam yazmaya. Daha gerçekçi ve daha çok yazsam. Daha basit ve daha uzun okunsam. En iyisi aþký bulsam yeter bana..
Çok sýzlandým, sýzlanýyorum halen. Bu acýlar, kývranýþlar, kalemime de yansýyor, ne kadar da belli. Yaratmak aþktan gelir, aþk varsa içinde küçük bir Tanrýsýn sen de..
Ýnsanlarýn arasýnda Tanrý’nýn bir lütfusun sen. Ama O büyük Tanrý! Sen bana yardým elini uzat, týpký mikelanja uzattýðýn gibi..

7.11.10 / 23.32







-Aþk Rüzgarý-

Gündem durgun, hava rüzgarlý, yüzüm neþeli olsa da gönlüm efkarlý.. Geceler sessiz ve bir o kadar da esrarlý. Üþüyor içim, tirtir titriyorum, korkuyorum da bir yandan. Çaktýrmýyorum, kimseye renk vermeden. Hayata devam etmek gerek yine de. Durmadan ve yýlmak yok hiçbir zaman. Ah, keþke bir þey bulsam seni anlatan da okusam dursam sabahlara kadar ve öðrensem seni iyice, yanlýþ yapmasam artýk. Durgun sularý dalgalandýran fýrtýna gibi gönlüme yelken açtýracak rüzgarlar týpký aðaçlarýn dallarýný salladýklarý gibi sallasalar beni de..
Savurduklarý yapraklar gibi, sýkýntýlarý mý da daðýtsalar dört bir yana. Alýp götürseler benden çok çok uzaklara. Güneyden lodos eser ýlýk ýlýk, kuzeyden poyraz, denizden tatlý tatlý imbat eser kordondan.. Okyanusata alize rüzgarlarý vardýr, çöllerde samyeli, kum fýrtýnalarý falan.. keþiþleme, yýldýz vs.. bütün hatýrladýklarým.. Gökyüzünden yýldýzlarýn arasýndan kopup gelen fýrtýna, týpký hortum gibi döne döne. Tam yüreðimin içine esse beni dalgalandýrsa yeniden. Ýþte bu aþk rüzgarý beni hayata döndürse..

9.11.10 / 00.38










-10-
-Ýnsaf-ý Aþk-

Bugün insafa gelsen de aþk, alýp götürsen beni diyarýna, uçursan bulutlara rüzgarýnla.. sonra yaðmur gibi yaðdýrsan beni de yeni aþk tohumlarýnýn büyümesine vesile olsam..
Ne olur bu gece gel bul beni aþk, çok ihtiyacým var sana. Coþmaya, uçmaya, kafa olmaya.. özlem duyuyorum çok fazla sana. Bir mucize kadar zor deðil oysa, fakat bir mucizenin kudretine ihtiyaç var. Tanrýsal bir güç yardým etmeli þimdi, ýzdýrabým son bulmasý için bu gece. Sabah uyandýðýmda bu kez gönül yaylarým gevþemiþ, mutluluktan aðzým kulaklarýma çekilmiþ, gözlerim parýl parýl parýldamakta iken aynada, içimden þükür dualarý ediyorum Tanrý’ma..
Bu sabah gerçekten en güzel sabah. Bu gece en son kötü gece olacak. Yýldýzlar öyle bir sýra alacak ki bütün uydular, bütün gezegenler etrafýnda ayný anda görünecekler. Güneþ bütün gün boyunca yalnýzca beni parlatýcak bir melek gibi. Gören aþýk olucak. Ben de onu görünce günüm mutlu sonlanýcak..

11.11.10 / 00:56



-Yalnýzlýk Aþksýzlýktýr-

Yalnýzlýk nedir ki bilen var mý? Yanýnda biri olmamasý mý yoksa gönlünde biri olmamasý mý?
Yanýnda ki boþluk mu daha çarpýcý, gönlündeki boþluk mu? Hangisi daha büyük, hiç kýyasladýn mý?
Konuþma ihtiyacý mý daha önce giderilmeli yoksa sevme ihtiyacý mý? Ýnsan kendi kendine konuþabilir ama sevebilir mi kendi kendine hiç? Yanýmda biri olsa neye yarar ki sevemedikten sonra. Sevebilir miyim ki her yanýmda olaný? Dokunabilir miyim, öpebilir miyim yanaklarýný..? Þimdi tekrar soruyorum; yalnýzlýk hangisi?
Eðer seviþebiliyorsan doya doya, iþte o zaman yalnýz deðilsin. Yanýndakilerin deðil, gönlündekilerin gücüdür aþk. O seni kurtuluþa erdirebilir ancak. Sen gönlündekilerin çokluðu ile büyürsün yanýndakiler baki deðiller asla..
Yalnýzlýk, aþksýzlýktýr, aþk insaný yalnýzlýktan kurtarýr. Aþýksan, tutkuyla baðlýysan yani, eðer biþeye, o kadar kalabalýksýn ki yalnýzlýklar içinde, sen göremezsin aþkýn kör gözleriyle..

12.11.10 / 13:28

-Rüyalarda Aþk Baþka-

Bayram arefesinin arefesi, izmir’de bir kasým gecesi. Gecenin içinden gelen bir kadýn sesi, hani nerede fincan ve cezvesi? Güzel olur kadýnýn gece kahvesi.hoþ sohbetin bahanesidir kahve, kýrk yýl hatýrý var dememiþler boþa. Her güzel olya habercidir, bunu ancak içen bilir..
Ýçmesi ayrý bir hoþ, dinlemesi baþka, kadýn faldakileri bir bir anlatmaya baþlarsa. Gözleri mi daha güzel, sözleri mi derken bitiverir hikaye, kaçýp gider kadýn teþekür bile edemeden daha. Ee bu da kadýnýn iþvesi..
Sabah oluverir güneþin ilk ýþýklarýyla
Gözlerimi açýnca anlýyorum hep, aðlamak istiyorum nedense. Bir garip olaylar örgüsü. Tam güzel, sýcacýk bir gülüþ olsa, hemen düþlerin sonu geliverir. Kaldý ki bütün sonlar tatlý gelir. Yitirmiþliðin kýymetini sonradan bilenler, kaybetmeden tadýný çýkarmak isterler. En nihayetinde tatlý olan her þey gibi çabucacýk bitiverir bu hikaye de. O güzel gözlerdeki tatlý bakýþlar, sýcacýk gülümseme, neden sadece rüyalarýmda hep?

14.11.10 / 00:47





-11-
-Sabr-ý Aþk-

Kesinlikle karar verdim bu gece ne istediðime. Gerçekten görebiliyorum asýl aradýðýmý. Þimdi daha yakýným isteklerime, çünkü biliyorum ve hissediyorum.
Gecenin en derin saatlerine doðru hislerimde derinleþiyor, kanýmdaki akýþkanlýk yerini alýþkanlýklara býrakýyor. Dosdoðru yataða girsem baþýmda dönüp duruyor bir film þeridi gibi görüntüler. Henüz yaþanmamýþ olasý hikayeler.Bir þeyleri deðiþtirmeye gücüm yeter mi bilmiyorum ancak en azýndan denemeye cesaretim var, bu da deneme yanýlma olayýna götürüyor beni..
Ýnsanlar neler düþünüyor, en yakýnýmdakiler.. Ah bir bilseydim, bilebilseydim en gerçek düþüncelerini.. Nasýl ve neden davranýyorlar böyle? Keþke tahmin edebilseydim sýfýr hata ile, bende þaþýrtýrdým onlarý týpký beni þaþýrttýklarý gibi..
Eksik olan bir þey var ruhumda bu gece de; tutku, ihtiras, þehvet; kýsacasý aþk.. Tenimde dokunuþlar, koynumda nefes ve kasýklarýmda ateþi hissetmek, aþký doyasýya yaþamak gerek bu gece. Lakin meþk edecek ruhi beden henüz uðramadý buralara. Elbet gelecek, bekleriz, Tanrý’nýn bahþettiði yüce sabýr ile..

22.11.10 / 01.52














Ulaþ Tuzak

2010





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn pop kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Evlilikten Korkan Erkek

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kaçan Trenler
Ýkibinoniki - 2012 -
Ýzmir Liseler Arasý Tiyatro Festivali
Tiyatro Neden Güzeldir?
Bilinmezlik
Ýçimdeki Coþku
Konak Gençlik Tiyatrosu
Ýntiharýn Eþiðinde
Tatminsiz Egolar
Euterpe Sanat - 2010'a Doðru...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþka Sabýr Gerek [Þiir]
Ýzmir'in Sokaklarý [Þiir]
Bana Bi Þiirler Oluyor [Þiir]
Ýzmir"den Paris"e Yoktu Bi Tren... [Þiir]
Kendimi Bulamýyorum [Þiir]
Mýþ Gibi [Þiir]
Ruh&beden Ya da Þiþ&kebap [Þiir]
Yüksek Yüksek Egolar... [Þiir]
Ýzin Ver [Þiir]
Buz Gibi [Þiir]


Ulaþ Tuzak kimdir?

ilkokul yýllarýnda þiir yazarak baþladýðý yazýn hayatýna ortaokul ve lisede aþk þiirleri yazarak devam etti. üniversite yýllarýnda tiyatro ile tanýþtýktan sonra daha edebi eserlerin etkisinde kalarak çeþitli deneme ve makaleler yayýnladý. 1987-2004 bandýrma, 2004-2011 izmir ve ekim 2011-halen istanbul'da yaþayan ulaþ, oyunculuk ve yazarlýðý sürdürmektedir.

Etkilendiði Yazarlar:
Ömer Hayyam, Neyzen Tevfik, Aziz Nesin, Can Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ulaþ Tuzak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.