..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > hasan tülüceoðlu




11 Þubat 2011
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine  
hasan tülüceoðlu
Halka fazla özgürlük tanýmayan rejimler hem bir açýdan deðiþtirilemeyecek kadar kökleþip gerektiðinde efendilerinin dediklerini yapmayacak bir konuma gelirken biliþim teknolojisinin artýk sýnýr ve rejim tanýmadýðý günümüzde halklarýn ‘Batýlý Sahip’lere baðlanýp daha rahat yönetilebilmesi için bir miktar demokrasi gerekiyordu.


:BBIE:
MEZAPOTAMYANIN NEMRUTLARI VE MISIRIN FÝRAVUNLARINDAN POSTMODERN BATILI YENÝ SAHÝPLERÝN KISMI DEMOKRASÝ VAADEDEN YENÝ ORTADOÐU DÜZENÝNE

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Beþ sýnýflý ancak iki derslikli ‘Tülücüler Ýlkokulu’nda iki derslik arasýndaki giriþinde ‘müdür’ yazan küçük odadan kýrmýzý yazýlý Cumhuriyet gazetesi okuyan öðretmenin zaman zaman çýkarýp sýnýfa astýðý Türkiye ve dünya haritalarýnda bir üst sýnýfta aþýk olduðum kýzla uzun teneffüslerde öðretmenden öðrendiðimiz þehir bulmaca oynardýk.

Öðrencilik hayatým boyunca yoksunluk kaynaklý zorunlu ders kitaplarým dýþýnda hiçbir zaman atlasým olmadý. Çocukluðumda bize sorulan bilmecelerde de geçen atlasýn kelime anlamýný bile çok sonralarý öðrendim. Ancak ortaokul ve lise öðretimimde pek görmediðim ama ‘Tülücüler Ýlkokulu’nda çeþit çeþit gördüðüm haritalarý adeta hafýzama kazýdým. Bugün bile Türkiye haritasýný tüm ayrýntýlarýyla ezbere çizerim.

Birden üçe kadar üç sýnýf birlikte okuduðumuz þirin ilkokulun karatahtasýnda asýlý Dünya haritasýnda Asya ve Afrika’daki Müslüman ülkelerin düz çizgiler halindeki sýnýrlarý o zamandan dikkatimi çekmiþti. Sýnýr çizgileri çok belirgin olarak cetvelle çizilmiþ gibi düzdü.

12 Eylül’le baþladýðým liseden Atatürkçülük ruhuyla geçtiðim üniversite ortamýnda bazý gerçekleri farklý þekillerde iþitiyor, merakla okuyor ve bir oyun olarak ilkokulda hep baktýðým o dünya haritasýný yavaþ yavaþ okumaya baþlýyordum.

Evet, Rönesans ve reform sonrasý dünyayý yönetmeye baþlayan Batý maalesef bu yönetimine devam ediyor. Bunun içindir ki koca bir imparatorluk kýsa sürede çatýrdayýp yýkýlýyor. Onun geride býraktýðý topraklar üzerinde Batýlýlar yöneticilerini ve sýnýrlarýný cetvelle çizip belirledikleri hatta isimlerini bile kendileri koyduklarý küçük küçük devletçikler kurdular. Adlarý cumhuriyet olmakla birlikte monarþik yada totaliter rejimlerdi bunlar. Saddam benzeri küçük operasyonlarla bunlar deðiþmeden bu güne kadar geldiler. Bu rejimlerin en belirgin özellikleri ise dine özelliklede siyasal Ýslam’a karþýt yaklaþýmlarýydý. Zira Batýlý efendiler temeli dine ve din birliðine dayalý Selçuklu ve özellikle Osmanlýlardan çok çekmiþti. Gücünü dini deðerlerden alacak bir devlet yeniden bir Osmanlýyý tetikleyebilirdi. Bunun için cetvelle çizilmiþ rejimler hep ama hep buna karþý reflekslerini geliþtirdiler. Zira efendileri onlardan bunu istiyordu.

     “Sap döner keser döner gün olur hesap döner” halk ifadesiyle zaman geldi hesap deðiþti. Batýlý sahiplerin yönetim ekseni ABD’ye kaydý. Halka fazla özgürlük tanýmayan rejimler hem bir açýdan deðiþtirilemeyecek kadar kökleþip gerektiðinde efendilerinin dediklerini yapmayacak bir konuma gelirken biliþim teknolojisinin artýk sýnýr ve rejim tanýmadýðý günümüzde halklarýn ‘Batýlý Sahip’lere baðlanýp daha rahat yönetilebilmesi için bir miktar demokrasi gerekiyordu. Hem batý kültürünün hamulesinde yoðrulan siyasal Ýslam artýk yumuþatýlmýþtý. Güce ulaþsalar bile Osmanlý gibi dünyayý ele geçirme ve yönetme hedefleri olmayacaktý. Üstelik dindar yöneticiler firavunlarýn mirasýný devam ettiren mevcutlardan daha çok baðlýlardý ‘Batýlý Sahip’lerine. Nasýl mý anladýlar? Zira bazý yerel ve bölgesel uygulamalar yaptýlar. Yeni ‘Batýlý Sahip’ler kendinden baþka güç istiyor ancak bir efendi olarak kendine baðlý olmayý þart koþuyorlar. Güçlü olsun, hatta bölgesel güce ulaþsýn Mýsýr’ý Mezopotamya’yý yönetsin amma illaki batýlý yeni sahiplerine baðlý kalsýn.

Postmodern yeni ‘Batýlý Sahip’lerin dedelerinin cetvelle çizip belirlediði Tunus, Mýsýr gibi ülkelerde halk ayaklanmasý diye bize servis yapýlan olaylar çaðdaþ batýlý sahiplerin yeni bir sýnýr ve rejim belirleme müdahalesidir. Hiç beklemeyin ne Nemrut ve Firavunlar tamamen gidecek nede halk ayaklanmasý tam bir demokrasiye kavuþacak.

Ýþte size iki derslikli bir ilkokuldaki haritalarý zihnine nakþederek bakýþ açýsýný geliþtiren öðrencinin yetiþkin olarak Ortadoðu haritasýyla ilgili bir yorumu.

Ha burada yirminci yüzyýlýn dahi yazarý George Orwell’ý hatýrlatayým. Hazýr Mýsýr’daki olaylar gündemdeyken onun ‘hayvan çiftliði’ ve ‘1984’ adlý eserlerini okumanýn tam zamaný. Ýnanýn hem gülecek hem düþüneceksiniz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Göz Boyama Opresayonlarý
Gönderen: Ýbrahim Kilik / , Türkiye
18 Þubat 2011
Tebrikler, ifade ettiðiniz gibi, üçüncü dünya ülkelerinde yaþayan halklara Kendi iþlerine gelecek kadar demokrasi. Gerçek Demokrasiye kendileri layýk. Mýsýrda,Tunus'ta , Cezayir'de göz boyamaca. Emperyalizmin ayak oyunlarý.Sömürü ve kan emmenin postmoderncesi... Kaleminiz velut olsun...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kaddafi Tamam da Masum Halk ve Müslüman Halklarýn Geleceði Ne Olacak!
Yumurtayý Hangi Ucundan Atmalý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe!
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý?
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý?
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma
Seçmeli Kuran Dersleri Bedrin Aslanlarý Kadar Þanlý mý?
Geçmiþle Teselli Edilmek
7. 2"ler Kader Mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Hz. Ömer"in Demokrasisi [Ýnceleme]
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi [Ýnceleme]
Lale Devri'nin Demokrat Havasý [Ýnceleme]
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri [Ýnceleme]
Dizisine Bak Toplumunu Anla [Ýnceleme]
Yüzde Ellinin Kodlarý [Ýnceleme]
Ýktidar, Uçkur ve Huri [Ýnceleme]
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere [Ýnceleme]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.