..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




12 Þubat 2011
Ýblisle Baþlayan Ýsyan  
Fuat Türker
Þeytanýn tuzaðýna yakalanan kiþinin de þeytan gibi aklý örtülür, þuuru kapanýr ve Allah’ýn yolundan ayrýlýr. Allah’ýn sonsuz gücü karþýsýnda kendi aczinin bilincine varmasý ve Allah’tan içi titreyerek korkmasý imkansýzlaþýr. Böylece kiþi, kendisini sonsuz azaba götürecek olan isyan yolunu seçmiþ olur.


:ABAG:
Kim Allah’a ve elçisine isyan eder ve onun sýnýrlarýný aþarsa, onu da içinde ebedi kalacaðý ateþe sokar. Onun için alçaltýcý bir azap vardýr. (Nisa Suresi, 14)

Ýsyaný ve küstahlýðý yüzünden Allah’ýn huzurundan kovulduktan sonra Ýblis, kýyamete kadar sürecek olan mücadelesine baþladý. Ýnsanlarý telkin ve taktikleriyle aldatarak saptýrmak için onlara sokuldu; tuzaklar kurdu. Ýlk büyük tuzaðý, cennette yaþayan Hz. Adem’i(as) ve eþini kandýrarak onlarý Allah’ýn buyruðuna isyana sürüklemesiydi. Allah’ýn yaklaþmalarýný yasakladýðý aðaç konusunda onlara vesvese verdi. Ýnsanlýk tarihindeki ilk isyan Kur’an’da þöyle bildirilir:

... Ve dedi ki: "Rabbinizin size bu aðacý yasaklamasý, yalnýzca, sizin iki melek olmamanýz veya ebedi yaþayanlardan kýlýnmamanýz içindir. Ve: "Gerçekten ben size öðüt verenlerdenim" diye yemin de etti. Böylece onlarý aldatarak düþürdü. Aðacý tattýklarý anda ise, ayýp yerleri kendilerine beliriverdi ve üzerlerini cennet yapraklarýndan örtmeye baþladýlar. (O zaman) Rableri kendilerine seslendi: "Ben sizi bu aðaçtan menetmemiþ miydim? Ve þeytanýn sizin gerçekten apaçýk bir düþmanýnýz olduðunu söylememiþ miydim? Dediler ki: "Rabbimiz, biz nefislerimize zulmettik, eðer bizi baðýþlamazsan ve esirgemezsen, gerçekten hüsrana uðrayanlardan olacaðýz. (Allah) Dedi ki: "Kiminiz kiminize düþman olarak inin. Yeryüzünde belli bir vakte kadar sizin için bir yerleþim ve meta (geçim) vardýr. Dedi ki: "Orda yaþayacak, orda ölecek ve ordan çýkarýlacaksýnýz." (Araf Suresi, 19-25)

Ardýndan Hz. Adem(as) büyük piþmanlýk duydu; Allah’a tevbe etti ve Rabb’i onu baðýþladý. Ancak Ýblis, gurur ve enaniyeti, zeki ama akýlsýz oluþu yüzünden baðýþlanma dilemedi ve insanlarýn aleyhine yürüttüðü mücadelesine devam etti.

O tarihten sonra da Ýblis pek çok insaný kandýrdý ve kendi fýrkasýna kattý. Diðer yandan cinlerden de pek çok taraftarý oldu. Ýblis’in yolunu izleyen insanlar ve cinler, týpký onun gibi insanlarý saptýrmak için onlara sokulmaya/aldatmaya baþladýlar. Ýblis’in itaatli birer askeri haline gelen insanlar ve cinler de onun sahip olduðu "þeytan" sýfatýný kazandýlar.

Þeytanýn en büyük amacý, kendisi gibi, tüm insanlarýn Allah’a isyan etmelerini saðlamaktýr. Bu hedefine ulaþmak için elinden gelen herþeyi yapar, sürekli bir çaba harcar. Ancak bu yoðun çabasýnýn yaný sýra çok ilginç bir mantýða da sahiptir:

Ancak þeytanýn durumu gibi; çünkü insana "Ýnkar et" dedi, inkar edince de: "Gerçek þu ki, ben senden uzaðým. Doðrusu ben, alemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarým" dedi. (Haþr Suresi, 16)

Yukarýdaki ayette görüldüðü gibi þeytan, insanlarý isyana sürüklediði halde, Allah’tan korktuðunu söyler. Bu, onun çarpýk mantýðýnýn göstergesidir. Kuþkusuz bu ifadeler, akýl sahibi birinin söyleyeceði sözler deðildir. Þeytan zeki ama aptal bir varlýktýr.

Enaniyet, þeytanýn en önemli özelliklerinden biridir ve Allah’ýn huzurundan kovulmasýnýn, itaatsizlikle birlikte en önemli nedenidir. Þeytanýn tuzaðýna yakalanan kiþinin de þeytan gibi aklý örtülür, þuuru kapanýr ve Allah’ýn yolundan ayrýlýr. Allah’ýn sonsuz gücü karþýsýnda kendi aczinin bilincine varmasý ve Allah’tan içi titreyerek korkmasý imkansýzlaþýr. Böylece kiþi, kendisini sonsuz azaba götürecek olan isyan yolunu seçmiþ olur.

Yeryüzünde iki topluluk vardýr: Allah’ýn fýrkasý ve þeytanýn fýrkasý. Þeytanýn fýrkasý, Allah’a nankörlük ve isyan içerisinde yaþayan ve þeytanýn ’adýmlarýný izleyen’ bir topluluktur.

Ýnanan insanlar, Allah’ý dost edinir ve her iþlerinde O’na yönelirler; isyan eden þeytan taraftarlarý þeytaný dost ve veli edinirler. Þeytan onlarý Kur’an’daki ifadesiyle bir kabuk gibi baðlar; örtülen vicdanlarýnýn sesi duyulmaz olur. Kalplerine Allah zikri girmez; kararýr, taþ gibi kaskatý hale gelir. Bu kimseler, ne denli azap dolu bir sona doðru sürüklendiklerini göremez, yaþamlarý boyunca þeytanýn hizmetkarý olurlar. Akýllarýný, vicdanlarýný, düþüncelerini, her þeylerini þeytan tutsak almýþtýr.

Unutulmamalýdýr ki Allah’a itaate dayanan ve insana O’nun rýzasýný, rahmetini ve cennetini kazandýracak olan iman yolu terk edildiðinde, dünyada da ahirette de horluk, aþaðýlýk ve cehennemde son bulacak bir yol seçilmiþ olunur. Ýsyan, hem Allah’ýn rahmetini ve cennetini, hem de inkarcýlara karþý kazanýlacak zaferin anahtarýný yitirmenin sebebidir.

Ancak Rabb’ine isyaný deðil, teslimiyeti seçmiþ olan, yeryüzündeki her olayýn, her varlýðýn - þeytan dahil- Allah’ýn kontrolünde olduðunu bilen ve samimiyetle Rabb’ine yönelen müminler üzerinde þeytanýn hileleri etkisizdir. Ýçinde Allah aþký ve Allah korkusu taþýyan Allah taraftarlarý þeytanýn oyunlarýna gelmez, telkinlerine kanmazlar.

"... Þüphesiz ben, Rabbime isyan edersem o büyük günün azabýndan korkarým." (En’am Suresi, 15)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
15 Mart 2011
Þeytanýn vesveselerinden tüm yüreklerin korunmasý için Allaha daha da çok yaklaþmamýz gerekir, yüreðinize saðlýk Fuat Bey. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.