..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




22 Þubat 2011
Her Þeyi Yapan Allah'týr  
Fuat Türker
Evrendeki canlý cansýz her þeyden, giydiðimiz giysiye, yediðimiz yemeðe, içtiðimiz suya ve oturduðumuz eve, koltuða kadar, tümünü Allah yaratýr. Teknolojiyi, icatlarý yapan Allah’týr. Ancak imtihan dünyasýndaki sebepler dairesinde insanlarý ve olaylarý vesile eder.


:ADID:
Allah muhteþem sanatý ve üstün aklý ile her varlýktaki plan ve sistemleri eþsiz tasarýmlarla yaratmýþtýr ve her an yaratmaya devam etmektedir. Kur’an ayetlerinde de haber verildiði üzere her þeyi yapan Allah’týr. Evrendeki canlý cansýz her þeyden, giydiðimiz giysiye, yediðimiz yemeðe, içtiðimiz suya ve oturduðumuz eve, koltuða kadar, tümünü Allah yaratýr. Teknolojiyi, icatlarý yapan Allah’týr. Ancak imtihan dünyasýndaki sebepler dairesinde insanlarý ve olaylarý vesile eder.

... attýðýn zaman sen atmadýn, ama Allah attý. Mü’minleri kendinden güzel bir imtihanla imtihan etmek için (yaptý.) Þüphesiz Allah, iþitendir, bilendir. (Enfal Suresi, 17)

Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Gerçekten Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Ýnsan Suresi, 30)

“Oysa sizi de, yapmakta olduklarýnýzý da Allah yaratmýþtýr.” (Saffat Suresi, 96)

Gemileri Yüzdüren Allah’týr

Sizin Rabbiniz, fazlýndan aramanýz için denizde gemileri sizin için yürütür. Gerçekten O, size karþý merhametli olandýr. (Ýsra Suresi, 66)

Denizde koca daðlar gibi yükselen gemiler O’nundur. (Rahman Suresi, 24)

Gerçek þu ki, su taþtýðý zaman, o gemide Biz sizi taþýdýk... (Hakka Suresi, 11)

Kuþlarý Havada Tutan Allah’týr

Onlar, üstlerinde dizi dizi kanat açýp kapayarak uçan kuþlarý görmüyorlar mý? Onlarý Rahman (olan Allah’)tan baþkasý (boþlukta) tutmuyor. Þüphesiz O, her þeyi hakkýyla görendir. (Mülk Suresi, 19)

Göðün boþluðunda boyun eðdirilmiþ (musahhar kýlýnmýþ) kuþlarý görmüyorlar mý? Onlarý (böyle boþlukta) Allah’tan baþkasý tutmuyor. Þüphesiz, iman eden bir topluluk için bunda ayetler vardýr. (Nahl Suresi, 79)

Biz bunu (hükmü) Süleyman’a kavrattýk, her birine hüküm ve ilim verdik. Davud ile birlikte tesbih etsinler diye, daðlara ve kuþlara boyun eðdirdik. (Bunlarý) Yapanlar biz idik. (Enbiya Suresi, 79)

Gökyüzünü Bina Eden ve Yeryüzünün Üstünde Tutan Allah’týr

...Ve izni olmadýkça, göðü yerin üstüne düþmekten alýkoyar. Þüphesiz Allah, insanlara karþý þefkatlidir, çok merhametlidir. (Hac Suresi, 65)

Yaratmak bakýmýndan siz mi daha güçsünüz yoksa gök mü? (Allah) Onu bina etti. Boyunu yükseltti, ona belli bir düzen verdi.

Gecesini kararttý, kuþluðunu açýða-çýkardý. (Naziat Suresi, 27- 28- 29)

O inkar edenler görmüyorlar mý ki, (baþlangýçta) göklerle yer, birbiriyle bitiþik iken, biz onlarý ayýrdýk ve her canlý þeyi sudan yarattýk. Yine de onlar inanmayacaklar mý? (Enbiya Suresi, 30)
Gökyüzünü korunmuþ bir tavan kýldýk; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar. (Enbiya Suresi, 32)

Bulutlarý Sürükleyen, Yaðmuru Yaðdýran Allah’týr

Rahmetinin önünde rüzgarlarý bir müjde olarak gönderen O’dur. Bunlar aðýrca bulutlarý kaldýrýp yüklendiðinde, onlarý (kuraklýktan) ölmüþ bir þehre sürükleyiveririz ve bununla oraya su indiririz de böylelikle bütün ürünlerden çýkarýrýz. Ýþte biz, ölüleri de böyle diriltip-çýkarýrýz. Ki ibret alasýnýz. (Araf Suresi, 57)

Daðlarý, Yollarý Yaratan Allah’týr

Yeryüzünde, onlarý sarsmasýn diye, sabit daðlar yarattýk ve doðru gidebilsinler diye geniþ yollar açtýk. (Enbiya Suresi, 31)

... Daðlardan da beyaz, kýrmýzý renkleri deðiþik ve siyah yollar (kýldýk). (Fatýr Suresi, 27 )

Ýnsan ve Hayvan Irklarýný Yaratan Allah’týr

Daðlardan da beyaz, kýrmýzý renkleri deðiþik ve siyah yollar (kýldýk).
Ýnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da renkleri böyle deðiþik olanlar vardýr. (Fatýr Suresi, 27-28)

Ey insanlar, gerçekten, biz sizi bir erkek ve bir diþiden yarattýk ve birbirinizle tanýþmanýz için sizi halklar ve kabileler (þeklinde) kýldýk. .. (Hucurat Suresi, 13)

Giysileri Var Eden Allah’týr

Allah, sizin için yarattýðý þeylerden gölgeler kýldý. Daðlarda da sizin için barýnaklar-siperler kýldý, sizi sýcaktan koruyacak elbiseler, sizi savaþýnýzda (zorluklara karþý) koruyacak giyimlikler de var etti. Ýþte O, üzerinizdeki nimetini böyle tamamlamaktadýr, umulur ki teslim olursunuz. (Nahl Suresi, 81)

Rýzýk Veren Yediren Ýçiren Þifa Veren Allah’týr

"Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O’dur; Bana yediren ve içiren O’dur; Hastalandýðým zaman bana þifa veren O’dur; Beni öldürecek, sonra diriltecek olan da O’dur, Din (ceza) günü hatalarýmý baðýþlayacaðýný umduðum da O’dur;" (Þuara Suresi, 78-82)

Ehline (ümmetine) namazý emret ve onda kararlý davran. Biz senden rýzýk istemiyoruz, biz sana rýzýk veriyoruz. Sonuç da takvanýndýr. (Taha Suresi, 132)

De ki: "O, gökleri ve yeri yaratýrken ve O, (hep) besleyen (hiç) beslenmezken, ben Allah’tan baþkasýný mý veli edineceðim?" (Enam Suresi, 14)

Nutku Verip Konuþturan Allah’týr

Kendi derilerine dediler ki: "Niye aleyhimizde þahitlik ettiniz?" Dediler ki: "Her þeye nutku verip-konuþturan Allah, bizi konuþturdu. Sizi ilk defa O yarattý ve O’na döndürülüyorsunuz." (Fussilet Suresi, 21)

Güldüren Aðlatan Allah’týr

Doðrusu, güldüren ve aðlatan O’dur. Doðrusu, öldüren ve dirilten O’dur. Doðrusu, çiftleri; erkek ve diþiyi, yaratan O’dur. (Necm Suresi, 43-45)

Þekil ve Suret Veren Allah’týr

Döl yataklarýnda size dilediði gibi suret veren O’dur. O’ndan baþka ilah yoktur; üstün ve güçlü olandýr, hüküm ve hikmet sahibidir. (Al-i Ýmran Suresi, 6)

Andolsun, biz sizi yarattýk, sonra size suret (biçim-þekil) verdik... (Araf Suresi, 11)

Sonra onu ’düzeltip bir biçime soktu’ ve ona ruhundan üfledi. Sizin için de kulak, gözler ve gönüller var etti. Ne az þükrediyorsunuz? (Secde Suresi, 9)

Ýnsanlara Kýz ya da Erkek Çocuk Nasip Eden veya Kýsýr Olarak Yaratan Allah’týr

...Dilediðini yaratýr. Dilediðine diþiler armaðan eder, dilediðine de erkek armaðan eder.
Veya erkekler ve diþiler olarak çift (ikiz) verir. Dilediðini kýsýr býrakýr. Gerçekten O, bilendir, güç yetirendir. (Þura Suresi, 49-50)

Uyutan, Uyandýran, Uykuda Çeviren Allah’týr

Sizi geceleyin öldüren (uyutan) ve gündüzün ’güç yetirip etkilemekte (yapýp kazanmakta) olduklarýnýzý’ bilen, sonra adý konulmuþ ecel doluncaya kadar onda sizi dirilten (uyandýran) O’dur. Sonra ’en son dönüþünüz’ O’nadýr. Sonra yapmakta olduklarýnýzý size O haber verecektir. (Enam Suresi, 60)

Allah, ölecekleri zaman canlarýný alýr; ölmeyeni de uykusunda (bir tür ölüme sokar). Böylece, kendisi hakkýnda ölüm kararý verilmiþ olaný(n ruhunu) tutar, öbürüsünü ise adý konulmuþ bir ecele kadar salýverir. Þüphesiz bunda, düþünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardýr. (Zümer Suresi, 42)

Sen onlarý uyanýk sanýrsýn, oysa onlar (derin bir uykuda) uyuþmuþlardýr. Biz onlarý sað yana ve sol yana çeviriyorduk. Köpekleri de iki kolunu uzatmýþ yatýyordu. Onlarý görmüþ olsaydýn, geri dönüp onlardan kaçardýn, onlardan içini korku kaplardý. (Kehf Suresi, 18)
Karada ve Denizde Gezdiren Allah’týr

Karada ve denizde sizi gezdiren O’dur... (Yunus Suresi, 22)

Diri Tutan Allah’týr

Sizi diri tutan, sonra öldürecek, sonra da diriltecek olan O’dur. Gerçekten insan pek nankördür. (Hac Suresi, 66)

Tavýr Tavýr Yaratan Allah’týr

"Size ne oluyor ki, Allah’tan bir vakarý ummuyorsunuz?"

"Oysa O, sizi gerçekten tavýr tavýr yaratmýþtýr." (Nuh Suresi, 13-14)

Sýkýntýdan Kurtaran Allah’týr

De ki: "Ondan ve her türlü sýkýntýdan sizi Allah kurtarmaktadýr. Sonra siz yine þirk koþmaktasýnýz." (Enam Suresi, 64)

Sonuç Olarak;

Tüm bu ayetler ve benzer birçok ayet, Allah’ýn yaratma mucizesini ortaya serer. Ancak Kur’an, bu gerçekleri bilmekle birlikte insanlarý bilimsel araþtýrmalar yapmalarý yönünde de teþvik eder; “Ýþte bu örnekler; Biz bunlarý insanlara vermekteyiz. Ancak alimlerden baþkasý bunlara akýl erdirmez. (Ankebut Suresi, 43) ifadesiyle ve pek çok ayetle, gökler, yer ve yarattýðý her þey üzerinde derin düþünmeye, ‘alim’ olmaya yönlendirir.

Ayetlerle çok açýktýr ki; evrendeki mucizevi dengeler, dünyadaki düzen, kusursuz canlýlar, tek bir hücre, bir atomun içinde saklý olan evrendeki en büyük güç; tümü Allah’ýn muhteþem yaratmasýdýr. Ancak Allah, tüm bunlarý yaratýp kendi haline býrakmamýþtýr. O, canlý- cansýz yarattýðý her þeyi her an denetiminde tutar, her þeyi an an yaratýr. Allah dileseydi tümünü sebepsiz de yaratabilirdi. Ancak kýlýnan sebepler, bizlerin aklýmýza uygun olmasý içindir. Ýmtihan dünyasýnda bizler sebeplere baðlý yaþar, sebeplere sarýlýrýz. Sebepler bizim içindir; O, tümünden münezzehtir. Yüce Allah, Tek olan, Zatýnda, sýfatlarýnda, iþlerinde, isimlerinde, hükümlerinde, asla ortaðý veya benzeri, dengi bulunmayan, yoktan var eden ve üstün akla ve yaratma sanatýna sahip Yaratýcýmýzdýr.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.