..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > gürsel çolakoðlu




7 Mart 2011
Devlet Adamýna Öðüt...  
gürsel çolakoðlu
“Olduðun iþte gerçek deðerine göre davranýp, giyside, hizmet adamlarýnda ve gösteriþte ifrata (aþýrýya) gitmeyeler”.


:BGDI:
Defterdar Sarý Mehmet Paþa “Devlet Adamlarýna Öðütler”* adlý kitabýn yazarý. 1714 ile 1717 tarihleri arasýnda yazýlmýþ bir kitap bu. Okuduðunuz da içindekilerin günümüzde de geçerli olduðunu görmek düþünebilen insanlarý umutsuzluða sürüklüyor adeta.
Sarý Mehmet paþa kitabý yazarken acaba bugünü ne kadar ve ne ölçüde hayal edebilmiþti bilinmez, ama vicdan sahibi devlet adamlýðýnýn nasýl olmasý gerektiðini hatýrlatacak öðütleri var kitabýnda. Fakat vicdaný olmayanlara nasýl öðüt verilebilir ki. O öðütlerden önce belki de öðretilmesi gereken; “vicdan sahibi nasýl olunur ve niçin vicdan sahibi olunmalýdýr” deðil mi?
***
“Dünya makamý aldýðýnda o yer için bahta güvenerek sakýn ola böbürlenme ve makamda olmadýðýn içinde elem ve keder çekme” diyor yazar. Hadi bakalým bunun günümüzde geçerli olmadýðýný söyleyin.
Sonra þöyle diyor paþa; “Olduðun iþte gerçek deðerine göre davranýp, giyside, hizmet adamlarýnda ve gösteriþte ifrata (aþýrýya) gitmeyeler”. Yazarýn bu öðüdüne naçizane bir katkýmýz da bizim olsun; sabah ne giyeceðini, saçlarýný nasýl tarayacaðýný, takým elbisesinin rengine uygun olan sigarayý nasýl temin edeceði gibi hususlarý düþünmeye ayýracaðý zamanýn esas iþine ayýracaðý zamandan fazla olmasý gerekir bir idarecinin. Hem idareciliðin hem de adamlýðýn giyim kuþamla olabileceðini düþünenlereydi bu cümle.
Devam ediyor paþa; “dýþýný süsleme ki dýþ süsü içi harap olmaktan olur. Zenginliðe ve dünya makamýna maðrur olma. Kalbin her zaman hazin ve vücudun uryan, gözlerin aðlayýcý ve iþin halis, duan yalvarýcý ve elbisen eski ve hafif gerek”.
“Makamlarý belli mevki sahibi kimselere vereler, dünyada olup bitenlerden haberdar olmayýp baþaramayacak olanlara vermeyeler. Kayýrma, rica ve yahut rüþvetle iþ vermeyeler.”
Bu nasihatinde günümüzle ne alakasý var diyebilir misiniz?
1714 yýlýnda yazýlan bu kitapta bir ilginç cümle daha; “gerçi bu zamanda sadýk dost gayet azdýr, hemen hemen yok gibidir. Ancak rahatlýk zamanýnda lezzet almak için yaklaþýrlar”. Buyurun! Nereden nereye. Çevrenize bir bakýn bakalým deðiþen neler?
Osmanlý o çöküþ dönemlerinde bu devlet adamýný ve öðütlerini belli ki hiç dikkate almamýþ… Üstelik bu devlet adamýný Selanik valisi bulunduðu sýrada “Vilayet halkýný tazyik etmekle” suçlandýrýlarak tutuklayýp daha sonrada baþka suçlamalarý da ilave edip idam etmiþler. Baþý Ýstanbul’a getirilmiþ, vücudu ise Kavala da gömülmüþ.
O meþhur atasözümüz “Doðru söyleyeni dokuz köyden kovarlar” Defterdar Sarý Mehmet paþa’nýn döneminde pek bilinmiyordu herhalde. Doðruyu söyleyeni köyden kovmamýþ bulunduðu köye gömmüþler.
Ýdam edilen bu Paþanýn kitabýnýn son cümlesi ise ”Yüce Tanrý, devletimin mutlular bahçesini, güzel tedbirler süpürgesiyle, hainlerin taarruz çörçöpünden arý kýlsýn ve temizlesin” þeklindedir. Yapabileceðimiz sadece bu cümleye “Amin” demekle mi kalacak.

* Devlet adamlarýna öðütler, Defterdar Sarý Mehmet Paþa, (Sadeleþtiren H.Ragýp Uðural, Kültür Bakanlýðý yayýnlarý.
(Gürsel ÇOLAKOÐLU -Karadeniz Gazetesi, Þubat-2007)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Issýzlýkta...
Anneler ve Þehitleri...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýným Yalnýzlýk Kokuyordu...
Vitrin Gibi Hisseden...
Gelincik Çiçeklerini Gözyaþýyla Sulamak...
Aynaya Yorgunca Bakan Kadýn...
Anlamsýzlýklarla Kavga Etmiyorum Artýk
Gardiyan Gölgeler...
Emekçi Olmayan Kadýn Var mý?
Deve Kuþundan Özür Diliyorum.
Düðün Mevsimi ve Havai Fiþekler...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah... [Þiir]
Solduk Ama Ölmeyeceðiz... [Þiir]
Damla Gibi... [Þiir]
Bir Çýnar Altýnda Mesela... [Þiir]
Feleðin Ýþbirlikçisine... [Þiir]
Aþure Gibi Biri Ýþte... [Þiir]
Libya'dan... [Þiir]
Ýsyaným Var... [Þiir]
Þehitlerin Asenalarý... [Þiir]
Merhaba Arkadaþým... [Þiir]


gürsel çolakoðlu kimdir?

gurselc@hotmail. com


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gürsel çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.