..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Oðuz Düzgün




11 Mart 2011
Islam Gehört Zu Deutschland (Ýslam Almanya'ya Aittir)  
Oðuz Düzgün
Ýslam’ýn Almanya’ya ait olup olmadýðýný elbette bir kýsým duygusal siyasilere soracak deðiliz. Bu soruyu sadece; bilime, tarihe, edebiyata, sanata ve günümüz gerçekliðine sormamýz yeterlidir.


:CJCI:
Anlamsýz bir tartýþma sürüyor Almanya’da… Þüpheci bir kýsým dostlarýmýz, var olan bilimsel bir gerçeði sorgulama hevesindeler halen. Bu sorgulama arayýþlarý maalesef ýrkçý bazý keyfi uygulamalarý tetikleyebilir bu ülkede… Bunu önlemenin yegane yolu ortak bir noktada buluþabilmemiz, bilimin verilerine olanca samimiyetimizle güvenebilmemizdir. Ýslam’ýn Almanya’ya ait olup olmadýðýný elbette bir kýsým duygusal siyasilere soracak deðiliz. Bu soruyu sadece; bilime, tarihe, edebiyata, sanata ve günümüz gerçekliðine sormamýz yeterlidir. Alacaðýmýz cevap, Ýslam’ýn Almanya’ya ait olup olmadýðý konusunda yeterli bilgiyi verebilecektir.

Gelmiþ geçmiþ en büyük edebiyatçýlardan olan Goethe’ye soralým mesela… Onun pek çok eserinde Ýslam’dan, Hz. Muhammed’den, Kuran-ý Kerim’den övgüyle bahsettiðine þahit olduðumuzda cevabýmýzý almýþýz demektir. Veyahut da Almanya’nýn yetiþtirdiði dahilerden Nietzche ne diyor, bir kulak verelim: “Aslýnda bize, Grek kültüründen de, Roma kültüründe de, esasta, temel meseleler açýsýndan daha yakýn olan, bizim duygularýmýza, zevklerimize ve seçimlerimize daha doðrudan hitap eden Ýspanya'daki o harikulâde Ýslâm kültürü ve Ýslâm kültürünün eþsiz birikimi ayaklar altýna alýnarak çiðnenmiþ ve yok edilmiþti” Prens Bismark’sa þu sözleriyle haykýrýyordu Ýslam’ýn nereye ait olduðunu: “Ben Kur’an-ý her cihetten inceledim, her kelimesinde büyük hikmetler gördüm”

Ýslam dini sadece Almanya’ya deðil Avrupa’ya da aittir. Hatta bugünkü Avrupa medeniyetinin oluþmasýna sebep olan en büyük amildir Ýslam dini. Almanca’da da benzerleri bulunan Avrupa dillerindeki Arapça kökenli kelimeler bile Ýslam’ýn nereye ait olduðunu bize fýsýldar: “sugar (þeker), syrup (þurup), orange (portakal), lemon (limon), spinach (ýspanak), arlikhokes (enginar), saffron (safran) , coffee (kahve), mat (hasýr), maltress (þilte, uzun minder), sofa (sedir), ottoman (divan), Cotton (pamuk), muslin (müslin) Musul'dan, damask (Damuscus) Þam'dan gelir. Ýngilizcede âdi benekli kedi ve bir çeþit hâreli ipekli için kullanýlan tabby kelimesi Baðdat''n Attabiye mahallesinden gelir. Traffic (trafik), tarif, (tarife), cheque (çek), risk (riziko, tehlike), magazine (dükkan), calibre (çap), sloop (tek direkli yelkenli gemi), barque (üç direkli yelkenli gemi) , Cable (kablo), Admiral (amiral) Bir mimari terimi olan baroque (barok) kelimesi de Arapça'dan gelmedir. Tambourine (tambur) ve guitar (gitar) gibi musiki aletlerinin isimleri Arapça'ya dayanýr. Rönesans Avrupa'sýnda çok sevilen lute (lavta, ut) ise, Arapça al-ud dan gelir. Satrançta Farsça kelimeler kullanýlýr. Chek-mate kelimesi þahmat tan (yani þah ölmüþtür den ) baþka bir þey deðildir. Astronomide en parlak yýldýzlarýn üçünün ismi -Aldebaran, Altair ve Belelgouse - Arapça'dýr. Matematikte cypher (sýfýr) kelimesi ve cebir ilmi Arapça'ya dayanýr. Chemie, Algoritma gibi kelimeler Arapça’dan gelmiþtir. Alkohol kelimesi bile Arapça kökenlidir… Bugün Avrupa’da ve Almanya’da kullanýlan Arap Rakamlarý adý üstünde Müslüman Araplardan uyarlanmýþlardýr. Almanca’da da Tarif, Seife, Suppe gibi pek çok Arapça kökenli kelime yaþamaktadýr. Kanalizasyon sistemlerinin oluþturulmasýna varana kadar Ýslam’ýn Avrupa’daki etkilerini bilmeyen yok gibidir. Ýslam mimarisinin Avrupa mimarisi yanýnda Alman mimarisine olan etkilerini de elbette her eðitimli Alman fark etmiþtir.

Bütün bu delilleri bir kenara koysak bile bugünün gerçekliði, Ýslam’ýn Almanya’nýn bir parçasý olduðunu anlamamýza yeter de artar. Müslümanlar üzerinde Yahudiler’e reva görülen soykýrým benzeri bir uygulama gerçekleþtirilmeyecekse eðer, bu gereksiz tartýþmalarý býrakmanýn tam da zamanýdýr. 6 milyon civarýnda Müslüman’ýn yaþadýðý, 3 bin civarýndaki Caminin bulunduðu bir ülkede Ýslam dini elbette vardýr ve bu din bulunduðu o ülkeye elbette aittir. Bu gerçeði inkar etmenin kime ne faydasý olacaktýr ki? Bir kýsým siyasiler ve Alman kamuoyu Ýslam dininin Almanya’nýn bir parçasý olduðunu kabul etmelidirler. Müslümanlarý kendi içlerine kapalý yaþamakla suçlayanlar, kendilerini Müslümanlarýn dünyalarýna kapatanlardan baþkalarý deðildir. Halbuki “tüm insani özelliklerimiz ” gibi paylaþýlacak o kadar ortak paydamýz var ki!

(Kaynaklar: Yusuf Kaplan-Yeni Þafak, Avrupa Medeniyetinin Geliþmesi Üzerindeki Ýslami Tesirler", çev. Nûþîn Asgarî, Þarkiyat Mecmuasý, C.III, (Ýstanbul) 1969, s. 1-12)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hosch bir yaziydi..
Gönderen: Ýbrahim Derûn / , Almanya
13 Mart 2011
Islam farkli renkleri icinde mezceden bir sudur.. Gönlünü ona acan herkesi kabul eder.. Hos, etmeyen de fitren kanunlarina baglidir ya...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özgürlük ve eþitlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Welcome Obama
Burada Zenciler Denize Giremez
Kýbrýs Türk'ünün Mukaddesatý ve Sendikalar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsmail Yk'dan Bombabomba. Com
Metal Fýrtýna'da Anlatým Bozukluklarý
Ana - Erkil Bir Medeniyetten Ata - Erkil Bir Zorbalýða
Bir Deizm Eleþtirisi
Dücane Cündioðlu'nun Cenab-ý Aþký
Müstehcen Sanatla Ýmtihanýmýz
Nötrinonun Hýzý ve Evrim Taassubu
Ýhanet Çamuruna Düþmüþ Altýn Kavramlarýmýz
Harry Potter Ýngiliz Ajaný mý?
Avrupa Birliði Çöküyor Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.