..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




27 Mart 2011
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr  
Fuat Türker
Ýnsaný tanýtan en önemli özelliklerden biri konuþma tarzýdýr. Hayata bakýþý, inancý, fikir, görüþ ve düþünceleri, insanýn sözleriyle anlaþýlýr. Kalpte hissedilenler, zihindeki gizli düþünceler, istekler, idealler, hedefler ve korkular konuþmalara yansýr.


:BGCC:
Ýnsaný tanýtan en önemli özelliklerden biri konuþma tarzýdýr. Hayata bakýþý, inancý, fikir, görüþ ve düþünceleri, insanýn sözleriyle anlaþýlýr. Kalpte hissedilenler, zihindeki gizli düþünceler, istekler, idealler, hedefler ve korkular konuþmalara yansýr.

Ýnsanlarý birbirine tanýtan, dost kýlan konulardan biri, sohbetleridir. Kur’an’ýn haber verdiði konuþma ve ahlak özellikleri samimiyetle uygulandýðýnda ise saygýlý ve hikmetli her söz kalplerde çok güzel etki oluþturur. Ýnsan, Allah’a sýðýnarak, samimi olmaya niyet ederek duygularýný konuþmalarýna aktardýðýnda, oluþan ortam da samimi olur.

Ýnsan yaratýlýþý gereði, karþýsýndakini rahatsýz etmeyen, samimi, saygýlý ve alçak gönüllü bir üslupla edilen sohbetten büyük zevk alýr. Görüþler farklý da olsa saygýlý bir üslupla konuþmak, olumlu etki uyandýrýr, gerçek dostluða zemin oluþturur.

Kiþinin sürekli kendi doðrularýný öne çýkararak, saygýsýz bir üslupla konuþarak bilmiþlik yapmasý, rahatsýzlýk verici ortamlar oluþturur. Bu üslup, karþý tarafta son derece itici bir izlenim uyandýrýr. Baskýn çýkacak þekilde, karþýsýndakinin sözünü keserek, hatta konuþma hakký tanýmayarak konuþmak, cehalet göstergesidir ve dinleyenler açýsýndan eziyettir.

Uzmanlýk gerektiren konular dýþýnda, sohbete herkes katýlmalý, görüþlerini açýklamalýdýr. "Ben daha iyi biliyorum; o bilgisiz, konuþmasýn" gibi düþünceler son derece yanlýþtýr. Diðerine oranla daha az þey biliyor da olsa bazý insanlar, Allah’ýn lütfettiði hikmetle olaylarýn herkesin bilemeyeceði karmaþýk yönlerini fark edebilir. Konuyla ilgili detaylý bilgi sahibi olan kiþi ise detaylarda boðulmuþ ve konunun hikmetli yönlerini görememiþ olabilir. Bu nedenle, her insanýn fikrini açýklamasý, yeni bakýþ açýlarý ortaya çýkarabilir.

Sohbet ortamlarýnda konuþaný dinlememek, ayný anda ve tartýþýr bir üslupla konuþmak, sýkça rastlanýlan davranýþlardýr. Televizyonlardaki tartýþma programlarýnda bunun örneklerini görmek mümkündür. Kendi dalýnda uzman kiþiler dahi zaman zaman kaba ve saygýdan uzak bir üslupla konuþurlar. Birçoðu, yüksek sesle ve büyüklenerek kendi sözlerini kabul ettirmeye çalýþýr. Dahasý birkaç cümleyle özetleyebileceði konuyu, birkaç saate yayarak dinleyenleri sýkar.

Birçok insan, bir konuda ne kadar derin bilgiye sahip olduðunu ortaya koyabilmek için, dinleyenlerin hiçbir iþine yaramayacak pek çok gereksiz konuþma yapar. Kimi zaman da kýsa birkaç cümleyle anlatabileceði bir konuyu, iki-üç saatlik bir konuþmanýn içinde boðar. Bu gibi konuþmalar karþýdaki kiþinin kalbinde istenen etkiyi uyandýrmadýðý gibi ayný zamanda insaný sýkar. Hiç kimse böyle insanlarý dinlemekten hoþlanmaz.

Peygamberimiz (sav) de bir hadislerinde, gereksiz konuþmayla ilgili þu þekilde buyurur: "Allah’ýn zikri dýþýnda kelamý çok yapmayýn. Zira, Allah’ýn zikri dýþýnda çok kelam, kalbe kasvet (katýlýk) verir. Þunu bilin ki, insanlarýn Allah’a en uzak olaný kalbi katý olanlardýr." (Tirmizi, Zühd 62, (2413). (5891)

Samimi inanan insanlar ise açýk ve anlaþýlýr konuþurlar. Gereksiz konuþmazlar; üste çýkmak, son sözü söylemek gibi nefsani amaçlar gütmezler. Kur’an ahlakýndan kaynaklanan üsluplarý nezaketlidir; sakin bir ses tonuyla konuþur, karþýlarýndaki insana öncelik tanýrlar. "… Her bilgi sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardýr." (Yusuf Suresi, 76) ayeti gereði mütevazý tavýrlar sergilerler.

Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de din ve kutsallar ile ilgili espriler ve alaycý sözlerdir. Bu þekilde konuþan kiþinin sözü hemen kesilmeli, saygýya uygun olmayan esprinin yanlýþlýðý anlatýlmalý ve kiþi kesinlikle uyarýlmalýdýr. Dini konularda espri, fýkra ya da alaylý bir söz karþýsýnda gülmek, ayný yanlýþa ortak olmak anlamýndadýr. Kur’an bu konuda inananlarý birçok ayetle uyarýr.

O, size Kitap’ta: "Allah’ýn ayetlerinin inkar edildiðini ve onlarla alay edildiðini iþittiðinizde, onlar bir baþka söze dalýp geçinceye kadar, onlarla oturmayýn, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doðrusu Allah, münafýklarýn ve kafirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandýr. (Nisa Suresi, 140)

Dini konularda, ahiret, ölüm, cennet ve cehennem ile ilgili uygun olmayan espriler ve açýklamalar yapmak, fýkralar anlatmak bir çeþit dinsizlik propagandasýdýr. Müminler böyle bir hataya ortak olmaktan titizlikle sakýnýrlar. Bu yönde saygýsýz üslup kullananlarý samimiyetle uyarmak, Kur’an ahlakýna uygun olan davranýþtýr.

Sonuç Olarak;

Müminler karþýlaþtýklarý insanlarýn, dünya hayatýnda kendileri için yaratýlan imtihanýn bir parçasý olduðunun bilincindedirler. Kur’an ahlakýný gereði gibi yaþamaya, insanlara güzel sözle yaklaþmaya ve insanlarýn sözlerine en güzel þekilde karþýlýk vermeye çalýþýrlar.

Birbirine sevgi ile yaklaþan müminlerden birbirine muhabbet geçer; kalplerine ferahlýk gelir. Sohbet ortamlarýnda söylenen onore edici, þevklendirici, cesaret ve ümit verici bir söz, samimi ve dürüst bir konuþma çoðu zaman çevredeki maddi nimetlerden çok daha önem taþýr. Allah, cennette, müminlerin huzur dolu ortamlarda karþýlýklý sohbet ettiklerini bize haber verir. Allah’ýn cennetine kabul ettiði salih kullarýyla sohbetin yaný sýra her türlü yalandan, boþ ve olumsuz konuþmadan uzak olmak, müminler için çok büyük nimet ve çok büyük baðýþtýr.

Ýçinde, ne ’boþ ve saçma bir söz’ iþitirler, ne bir yalan. Rabbinden bir karþýlýk olmak üzere yeterli bir baðýþ(týr bu). (Nebe Suresi, 35-36)

Peygamberimizin (sav) hadislerinde müminlerin dünyadaki samimi sohbetlerinin ahirette de devam ettiði bildirilir. Cennette müminlerin kendi aralarýnda sohbet ederlerken dünya hayatýnda yaptýklarýný anýmsadýklarýndan bir hadiste þöyle bahsedilir:

"Ehli cennet, cennette karar kýldýklarýnda kardeþlerden bazýlarý bazýlarýný görmek isterler. Birinin sediri diðerinin sedirine, berinin de ötekinin sedirinin yanýna gider. Onlar buluþunca her ikisi de yaslanýr ve dünyada aralarýnda olan þeyleri karþýlýklý konuþmaya baþlarlar. Birisi þöyle der: "Ey kardeþim, hatýrlar mýsýn biz dünyada falan mescitte iken Allah’a dua etmiþtik, Ýþte Allah da bizi baðýþladý." [Ramuz el-Ehadis-1, s. 29/12]



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek
Gözünü Gezdir, Bir Çatlaklýk Görüyor Musun? - I

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.