..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




28 Mart 2011
Kýrk Katýr mý, Kýrk Satýr mý? Mutluluk, Onur ve Bölünmek  
Adorno, “Yalanlarýn uzun bacaklarý vardýr: Kendi zamanlarýnýn önünde giderler.” diyordu.

Vildan Sevil


Dünyayý yöneten, parayý elinde tutan egemenler, petrol ve diðer zenginliklere yeniden el koymak, paylaþmak ve daha önce kendi sattýklarý silahlarý bu savaþlarda tükettirip yerine yenilerini satabilmek için, ülkeleri ve halklarý ekmek dilimler gibi bölmek üzere savaþlar baþlatýyor.


:BEGA:
TÜSÝAD, yirmi iki akademisyen ve kanaat önderi olduðu söylenen kiþiye, “Yeni Anayasa’nýn Beþ Temel Boyutu” adlý bir çalýþma hazýrlattý. Birkaç gün önce bu çalýþmanýn raporu basýna açýklandý.

TÜSÝAD nedir? Türk Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði. Ülkemizdeki, uluslarüstü anamalla(Sermaye) kaynaþmýþ büyük anamalýn temsilcilerinin kendi çýkarlarýný korumak için kurduklarý bir örgüt. Uluslarüstü anamal; dünyayý yöneten, ulus, ulusal çýkar, doða, doðanýn korunmasý gibi deðerleri tamamen dýþlamýþ, tüm amacý, kâr/daha çok kâr olan, sýnýr tanýmaz, olaðanüstü bir güç. Bu durumda, onunla kaynaþmýþ TÜSÝAD, salt kendi çýkarlarýný korumuþ olamaz deðil mi? Korunan, uluslarüstü anamalla olan ortak çýkarlardýr. Uluslarüstü sermayenin çýkarlarý, Balkanlardan, Afganistan ve Irak’tan sonra þimdi de Arap ülkelerini kan gölüne çevirerek kendi bunalýmýný aþmayý gerektiriyor. Buraya bir nokta koyalým.

Hukukçu, sosyolog ya da herhangi bir konuda akademik kariyer yapmýþ biri deðilim. Ben de yeni anayasanýn boyutlarý üstüne yürütülen tartýþmalarý çok yönlü izleyip bilgileneceðim. Ancak, ülkesini çok seven sýradan bir yurttaþ olarak, benim kafamý kurcalayan, uykularýma göz diken bir sorun üzerinde sesli düþünmeye çalýþýp sevgili okurlarla bunlarý paylaþmaya çalýþacaðým.

TÜSÝAD baþkaný Sn. Ümit Boyner’in eþi Cem Boyner, anayasanýn boyutlarýyla ilgili olarak, basýna “Cem Boyner’den bomba gibi sorular” olarak yansýyan gerçekten bomba gibi sorular yöneltti, öneriler getirdi.

Bir TÜSÝAD üyesi, "Biz aslýnda iktidara bir nevi dalgakýran görevi üstlendik" dedi.(Bugün Gazetesi/ 26.03.2011-Perihan Çakýroðlu>Ümit Boyner söyleþisi)

Bu sorularýn yanýtlarý içinde, gerçekten dalgakýran iþlevi üstlenen bir yargý var ki, dalga mý kýracak, geleceðimizi mi parçalayacak belli deðil.

Sn. Cem Boyner, geçmiþte, Türkiye’de demokrasinin sýnýrlarýný geniþletmeyi amaçladýðýný savlayan politik bir örgütlenme kurmuþtu. Yeni Demokrasi Hareketi (YDH). Parti programý, Kürt/Kürtçülük sorunun çözümünü de içeriyordu. O zamanki devlet politikalarýnýn görünen kýsmýna (Bizim devlet politikalarýnýn gizli kýsmý, hep daha büyük ve çoktur.) ters düþen kimi önerileri vardý. Ama Güneydoðu’da, devletin tahsis ettiði, o çok þaibeli özel timler eþliðinde gezer, politikalarýný anlatýrdý.

Ýþte, Sn. Cem Boyner, sanýrým bu kez, ileri demokrasi adýna yeni sorular sorup öneriler getiriyor. Sorularýn yanýtlarýndan biri de þu yargý: “Ýnsanlarýn mutluluðu ve onuru devletin bölünmesinden daha önemlidir.”

Aklý erdiðinden bu yana, tüm devletlerin ve sýnýrlarýn kalktýðý, insanlarýn, eþit, özgür, barýþ içinde yaþayacaklarý bir dünyayý hak ettiðine inanan biri olarak þimdi benim kafam karýþmaz mý?

1.     Ýnsanlarýn mutluluðu ve onuru, þükürler olsun ki, ülkenin bölünmesinden deðil de devletin bölünmesinden daha önemlidir diyor, Boyner. Varsýn devlet bölünsün, yeter ki ülkem bölünmesin insanlar mutlu olsun mu, diyeyim?..

2.     Ýnsanlarýn mutluluðu ve onuru için devlet bölününce, ardýndan ülkenin bölünmesi gelirse ne yaparýz, kimin iþine yarar, diye bir soru mu sorayým?

3.     Ýnsanlarýn mutluluðu ve onuru için ille bir þeylerin bölünmesi mi gerekiyor? Bölünmek; bölünenlerin çýkarýna mý, bölenlerin çýkarýna mý acaba, diye düþünmeli miyim?

4.     Bugüne kadar, bölmeden bölünmeden, bir arada kardeþçe yaþamak için, devlet ve tüm yurttaþlar olarak, kendimizi kimselere kullandýrmadan tüm çabamýzý harcadýk, tüm olanaklarý kullandýk da kaçýnýlmaz olarak bu noktaya mý geldik mi, diyeyim?

Görüyorsunuz bu yargýyla ilgili sorular birbiri ardýna geliyor, çoðalýyor. Neyse ki henüz, doðmamýþ kitap gibi, doðmamýþ düþüncelere baskýn düzenlenmediði için, bu yaklaþýmla ilgili baþka bir baðlamda da sorular sýralanýyor.

1.     Dünya egemenleri yakýn zamanda, Irak’ý altüst ettiler. Bir milyon insan öldü. Demokrasi, insan haklarý ve insanlarýn mutluluðu adýna yeraltý, yerüstü kaynaklarý, müzelere kadar tüm tarihi deðerleri talan edildi. Irak fiilen bölündü. Resmen bölünmesinin ise eli kulaðýnda. Ýþte, Ýsrail’den al haberi:

Haaretz gazetesi yazarý Aluf Benn ise Ortadoðu’daki halk ayaklanmalarýnýn bölge haritasýný yeniden çizeceðini ve Iraklý Kürtlerin de baðýmsýz bir devlet kuracaðýný yazdý. Benn, “Dikkat: Bölge inþaat halinde” baþlýklý yazýsýnda halk ayaklanmalarýnýn, 1.Dünya Savaþýnýn sonunda bölgenin sýnýrlarýný çizen Sykes-Picot Anlaþmasý’nýn son günlerinin habercisi olduðunu savundu. Benn, baðýmsýz Güney Sudan, Kürdistan, Filistin, Batý Sahara ve Güney Yemen devletleri kurulabileceðini yazýp þu ifadeleri kullandý: “ABD’nin Irak’tan çekilmesi, Skykes ve Picot’nun görüþmelerinden 100 yýl sonra, Türkiye’nin muhalefetine raðmen Kürtlere baðýmsýzlýk þansý verecek.” (Doðan Haber Ajansý/ 26.03.2011)

Buna ne diyeceðiz?

2. Fraansa Dýþiþleri Bakaný Libya’ya yapýlan saldýrýnýn Haçlý Seferi olduðunu söyledi. Putin de ayný benzetmeyi yaptý. Libya’yý böleceklerini artýk açýkça söylüyorlar. Diðerleri de arkadan gelecek. Suriye, Ürdün ve diðerleri ve Türkiye...Çok mu inanýlmaz bir varsayým?

3.     Yýllarca bütün diktatörlükleri korumuþ kollamýþ, iþbirliði yapmýþ olan dünya egemenleri, birdenbire diktatör düþmaný ve ardýndan da destekledikleri geri rejimlerle, en geri ideolojilerle, her yönden geri býraktýklarý insanlarýn demokratik haklarýnýn koruyucusu kesiliyorlar. Ýnanalým mý?

4.      Dün “Nato’nun Libya’da ne iþi var?” diyen baþbakanýmýz, dünya basýnýnda “180 derece dönüþ, U dönüþü” olarak nitelenen kararlarla Ýzmir’i Nato üssü yapýp silahlý kuvvetlerini Libya’ya yolluyor. Bölünmesi planlanan Libya’ya ve Libya halkýnýn üzerine. Güvenelim mi?

Dünyayý yöneten, parayý elinde tutan egemenler, petrol ve diðer zenginliklere yeniden el koymak, paylaþmak ve daha önce kendi sattýklarý silahlarý bu savaþlarda tükettirip yerine yenilerini satabilmek için, ülkeleri ve halklarý ekmek dilimler gibi bölmek üzere savaþlar baþlatýyor.

Tam da bu sýrada, Sn. Cem Boyner, bizlere, insanlarýn mutluluklarýnýn ve onurlarýnýn, devletin bölünmesinden daha önemli olduðunu söylüyor.

Böyle bir bölme/ bölünme, halklarý ve devletleri daha güçsüz kýlýp kolayca yöneterek ellerindekilerine avuçlarýndakilere el koymak isteyenler için biçilmiþ kaftan olabilir kuþkusuz. Bunun yanýsýra, kiminde dize getirilmiþ, kiminde yeni oluþturulmuþ, batan geminin mallarýný kapýþan, yeni kârlarý paylaþan iþbirlikçi güçlerin de iþine yarayabilir. Ama çalýþan, üreten, emeðiyle yaþayan insanlarýn kârý ne olacaktýr?

Ýkinci Paylaþým Savaþýndan sonra, Alman sosyolog, müzikolog ve düþünür Adorno, “Yalanlarýn uzun bacaklarý vardýr: Kendi zamanlarýnýn önünde giderler.” diyordu. Günümüzün yalanlarý, teknolojinin hýzýyla aþýk atýyor.

Günümüzün yalanlarý, demokrasi, insan haklarý, onur, mutluluk gibi deðerleri ve özlemlerimizi gözümüze soka soka söyleniyor.

Yutacak MIYIZ?.. Kanacak MIYIZ?.. Boyun eðecek MÝYÝZ ?...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ne..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
15 Nisan 2011
ne yutarýz ne kanarýz ne de boyun eðeriz,wildenbergin kalemleri deðiliz bizler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!..
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti
Yoldaþ General Nereye?.. Daha Karpuz Keseceðdik Yahu...
Aman Allah'ým Ne Günlere Kaldýk!..
Tek Ýstekleri Konaklamak ve Doyunmaktý... Oysa...
Bir Seçim Kampanyasý Monologlarý Ya da Uzun Sözün Kýsasý
Hrant Cinayeti, Davasý ve Sorular... Sorular... Sorular...
Her 1 Mayýs'ta Yenilenmek
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…….
Eyvah!.. Postmodern Tanrýça Angelina Yine Geldi. Ateþ ve Kan Kokusu Mudur Burnumu Yakan?..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul...
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?..
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?..
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv)
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum...
Belleðim... Gaddar Belleðim Benim!.. Zalim Belleðim!..
Bir Dinazorun Bitmez Tükenmez Sorularý
Bir Kadýn, Sinsi Bir Þiddet ve Bir Yanýt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.