..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Vildan Sevil




2 Nisan 2011
Yazarýn, Kitabýn Çilesi ve Okurun Çýðlýðý  
Gelin de baþkaldýrmayýn. Avaz avaz haykýrmayýn. Bir þeyleri kýrýp atma, lime lime parçalama nöbetleri gelmesin. Böðüre böðüre lanetler okumayýn

Vildan Sevil


Buram buram istihbarat kokan, dil özürlü o kitaplarý da aldým. Politika çoktan istihbaratlar çatýþmasý haline gelmiþti. Benim doðrularý öðrenmem için bu çatýþmalarýn taraflarýnýn satýr aralarýnda gezinmekten baþka þansým kalmamýþtý ki...Niye ille de birinin güdümünde olacaktým? Ne kadar çatýþan çarpýþan varsa hepsini okuyup kendi yargýmý oluþturacaktým. Edebiyat beðenimden sonra bilgi edinme hakkýma da saldýrý vardý.


:BCGG:
Yazarýn, Kitabýn Çilesi ve Okurun Çýðlýðý

Gelin de baþkaldýrmayýn. Avaz avaz haykýrmayýn. Bir þeyleri kýrýp atma, lime lime parçalama nöbetleri gelmesin. Böðüre böðüre lanetler okumayýn.

Ne oluyor?...Nereye gidiyoruz, nereye gideceðiz?...
Orhan Pamuk’u, ilk kitabý çýkar çýkmaz, Cevdet Bey ve Oðullarý ile tanýdým. Önce ödül almýþ, sonra yayýnlanmýþtý kitap. Sevmedim romaný. Sürekli peksimet yiyormuþum duygusu uyandý kitap bitene kadar.

Sonra yazar pek ünlü ve övülür oldukça kendimden kuþkuya düþmeye baþladým. “Bir deðer parlýyor da ben mi anlamýyorum” diye. Emeðe duyduðum saygý nedeniyle bu kuþkuculuðu hâlâ tam olarak atamadým üstümden. Bir yazarý beðenip beðenmeme kararýný oluþtururken illa bir kaç yapýtýný okurum yine de.

Örneðin, Pamukla ayný dönemde parlayan, Pamuk’un yanýnda güneþ saymamýz gereken Mehmet Eroðlu’nun neden hep gri bulutlar ardýnda kaldýðýný da anlayamýyordum o zamanlar.

Sonra Elif Þafak gazetelerin kitap eklerinde sýk sýk arzý endam eyledi. Amerika’dan yazýlar gönderiyordu, en iyi sayfalarda “Ey okur bunu kaçýrma” dercesine sunuluyordu yazýlar. Okudukça Grönland’da yüzüyormuþ duygusu kaplýyordu içimi.

Gün oldu, devran döndü..Bu yazarlarýmýz yol boylarýnda kocaman afiþlerle gözümüze sokuldu. Her akþam bir TV kanalýnda kimi elini kolunu sallayýp nefes nefese konuþmalarýyla, kimi kimi balýk balýk bakan gözleriyle dolaþtýrýlmaya baþlandý. Benim aklým ancak o zaman iþin nedenini, nasýlýný, niçinini algýlamaya baþladý.

Neyse ki edebiyat dünyasýnýn, sayýsý pek az kalan saygýn eleþtirmenlerinden benimkilerle örtüþen yargýlarý okudukça, paranýn egemenliðine el pençe divan duran eleþtirmenlerin hýzla türediðini gördükçe ve bir garip eleþtiri ahlaký ve pazarlama yöntemi geliþtikçe kabahatin bende olmadýðýný anladým da baðýþladým kendimi. Yoksa aklýma, beðenime küfrediyor, haksýzlýk ettiðim duygusuyla kývranýp duruyordum.

Bütün bunlara karþýn, bu yazarlarýn, kimine göre haklý, kimine göre haksýz nedenlerle ama salt yazdýklarý için yargýlandýklarý, linç giriþimlerinin olduðu günler geldi. Yazar, yazdýðý için yargýlanamazdý bana göre. O yazar’dý, ben okur’dum. Hiçbir güç benim yazýnsal beðeni hakkýma saldýramazdý. Koþup bütün kitaplarýný aldým. Kimini okudum, kiminin sayfalarý karýþtýrdým.

Derken son seçimler yapýldý. Seçimlerin haftasý olmadan Ergün Poyraz, Musa’nýn bilmem neleri dizisi için içeri alýnmasýn mý?

Buram buram istihbarat kokan, dil özürlü o kitaplarý da aldým. Politika çoktan istihbaratlar çatýþmasý haline gelmiþti. Benim doðrularý öðrenmem için bu çatýþmalarýn taraflarýnýn satýr aralarýnda gezinmekten baþka þansým kalmamýþtý ki...Niye ille de birinin güdümünde olacaktým? Ne kadar çatýþan çarpýþan varsa hepsini okuyup kendi yargýmý oluþturacaktým. Edebiyat beðenimden sonra bilgi edinme hakkýma da saldýrý vardý.

Adlarý saymakla bitmeyen, þimdi onlarca gazeteci, yazar içerde ve artýk benim zavallý emekli maaþým, tümünün kitaplarýný alýp protesto etmemi de olanaksýz kýlýyor.

Prof. Yalçýn Küçük’ün hezeyana gark olmuþ dehasýnýn ürünü bilgilere mi ulaþayým?... Balbay’a, Tuncay’a, Beþikçi’ye ve daha onlarcasýna nasýl yetiþeyim?..

Ýyice paralý hale gelen hastanelerde, saðlýk sorunlarýyla mý boðuþayým?...

En iyisi ölmek... Gel gör ki þu dünyayý, emeði yok edenlere býrakýp gitmek de bu inada yakýþmýyor. Hani insan, “güzel günler göreceðiz çocuklar” diyen koca Nazým’ý yalancý çýkarmaktan da korkuyor.

Kara kara düþünürken, Ýzedebiyat’ta Sn Ömer Faruk Hüsmüllü’nün “Bedava Kitap Ýster Misiniz?” baþlýklý yazýsý çýktý karþýma. Yazarýn, kitabýn, emeðin çilesinin sessiz ve onurlu çýðlýðýný haykýran bir yazý...Saygýdeðer bir baþkaldýrý. Caným yandý yine. Emeðin deðerinin sürekli yok edildiðini, sahibinin sesi olmayanlara yaþam hakký tanýnmadýðýný haykýran bu sessiz çýðlýðýn týnýlarýyla irkildim.

Ve bugüne geldik... Ahmet Þýk’ýn “Ýmamýn Ordusu” daha minicik bir ceninken, yayýnevinde “delete” edilmesin mi?

Ardýndan birkaç gün içinde, internette boy gösterdiði gibi, birkaç saat içinde de on binlere ulaþmasýn mý?

Teknoloji özürlü ben bile, canhýraþ, o hýrsla oraya týk, buraya týk derken anýnda indirmeyeyim mi?

Haydaaaa...“Ýnsanlar yok olmamýþ yurdumda” deyip neredeyse zil takýp oynama da dur, coþma da dur bakalým... “Motorlarýn sürüleceði mavilikler” þöyle dalga dalga yükselmesin gözlerinde...O anda seni en acýtan olaylarý bile unut gitsin.

Ey umut...Ýnsan varsa umut nasýl yok olur, umut varsa insan nereye gider?...

Þimdi sýra, güzel ülkemin onurlu ve cesur insanlarýnýn, aydýnlarýnýn bu umudu daha bir donatmasýndadýr. Vakti saat gelmiþtir.

Þu lanet ve görkemli teknolojinin olanaklarýný tepe tepe kullanýp, yeni örgütlenme, dayanýþma, paylaþma modellerini hýzla geliþtirip yaygýnlaþtýrma zamanýdýr!..

Büyüyüp güçlenme, sesimize ses katma, el ele verme zamanýdýr!..

Tek yönlü düþünce bombardýmanýndan, güdümlenmekten kurtulmak için; ne yazarsa yazsýn, kim yazarsa yazsýn, amasýz mamasýz sahiplenme, okuma, bilgilenme, bildiklerimizi, düþündüklerimizi özgürce dillendirme hakkýmýza sahip çýkma zamanýdýr!..

“Emek en yüce deðer”se eðer, tüm yazar çizerimizin, hapiste olduðu halde telif hakkýný bile gözü görmeyen Þýk’ýn, Hüsmüllü’nün emeðine maddi olarak da karýnca kaderince, çam sakýzý çoban armaðaný dercesine saygý göstermenin yolunu, inadýna, ne yapýp edip bulmanýn zamanýdýr!..

Yeter ki isteyelim.

Baþka da yol yoktur...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: baþka yol yok
Gönderen: Aysu / , Türkiye
2 Nisan 2011
görsel ve paralý basýnýn bize dayattýðý ,þiþirdiði yazarlarý okuyunca ne alaka bu kadar gündem olmalarý diye düþünüyorum,hayatýmda ilk defa bir kitabý gecenin orta yerinde ve kitabýn tam orta sayfasýnda kaldýrýp duvara çarptým ve bir daha ilgilenmedim ,orhan pamuk kitaplarýnda bolca laf kalabalýklarý görebilirsiniz,elif þafak kitaplarýnda akýcý ve kiþiyi sýkmayan bir dil bulabilirsiniz ama hepsi budur ,'aþk kitabý þiþirilmiþ sayfa kalabalýklarýdýr ,þems'e amerikalý bakýþ açýsýdýr ,ihsan oktay anar'ýn suskunlar kitabý reklam kokan bir kitap deðildir ,orada gerçek anlamda bir felsefe vardýr ,her karekter sizi yansýtabilir,yine oðuz atay'ýn tutunamayanlar kitabý bileðinin hakkýyla yer edinmiþtir edebiyat dünyasýnda,red etme hakkýna nasýl sahipsem,gerçek yazarlarý olaylarý da bulup çýkarma ve sahiplenme hakkýna sonuna kadar sahip çýkarým.diðer rezaletleri ise izliyoruz sapla samanlarýn birbirine karýþtýðý bir ortamda birileri de kendi derin yerleþmelerini yaratýyor ,asýl tehlike burda ,tüm kurumlarýyla derin akýþýn yerleþkesi.sevgiler




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten?
18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün?
Tahir Elçi ve Kendi Masumumuz, Kendi Mazlumumuz
Twetter’dan Esinlenerek 32 Kýsým Tekmili Birden Sorular
Almanya, Hollanda, Türkiye Gerginliði ve Ah Þu Benim Þeytan
Ah Sevgilim, Aþkým Benim! 14 Þubat’ta Nerelere Gidelim?
Ýçeri Alýnan Gazeteci Sayýsý Altmýþ Olmuþ = Ben Bu Filmi Çok Gördüm

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru
Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn…
Elsa"nýn Gözleri, Yeni Bir Çeviriyle Þiir Dünyamýzda = Hulki Can Duru: Fransýzca Aslýndan Elsa"nýn Gözleri
Kadýn Sorunlarý, Piyasa ve Üreme Organlarýmýz/ (8 Mart Yazýlarý - IV)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.