..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Müþerref ÖZDAÞ




2 Nisan 2011
Var Git Bildiðin Yolda  
Müþerref ÖZDAÞ
Mahallendeki güzel kýzlarýn adýný, nerde oturduklarýný bilirsin belki ya da okulundaki kýzlarý nasýl baþtan çýkarabilirimi belki de derslerinden, sorumluluklarýndan daha fazla düþünmüþsündür. Ah bayanlar, makyaj malzemesi çeþitleri, bu yýlýn moda çizgileri ve renkleri sorulsaydý duraksamadan cevaplayabilirdin belki,ama ayný apartmandaki komþularýný bilmeyen sen elbet ortadoðu ülkesi olarak Hollanda, japonya diyecektin.


:BBAJ:

Ah yurdum insaný, oturduðun apartmandaki komþunu tanýmayan sen, ortadoðu ülkelerini nerden bileceksin.Aslýnda duyduðumda çok þaþýrmamam gerekirdi.

Yer:Antalya- merkez
Program adý: Türkiye konuþuyor

Mü diyor ki: konuþmaz olaydýlar, konuþtukça batýyorlar...

Sýradan bir gün, þehir sokaklarýndan kimbilir nereye giden, bir yerlere yetiþmeye çalýþan, yürürken kimbilir aklýndan ne düþünceler geçen yurdum insaný...

Sunucu(Pakize Suda)rasgele geçenlerden baylarý bayanlarý durdurup soruyor sorusunu: Bize ortadoðu ülkelerini sayar mýsýnýz?

Bir bay(Üniversite öðrencisi) cevap veriyor: Japonya, Çin, Türkmenistan
Bir baþka bay cevaplýyor: Almanya, Hollanda, Ýngiltere...
Bir bayan: Ay þu an kafam çok karýþýk, bana sormayýn...
Bir baþka genç bayan: Arkadaþýmý arayabilir miyim, yardým alabilir miyim?(bunu söyleyen bir lise mezunu)
Baþka bir bay: Makedonya, Moskova falan...
...............
Ve beklenen doðru yanýtý ancak bir iki kiþi verebildi.
Oysaki burnumuzun dibinde yer alan ortadoðu ülkelerinden naklen savaþ izleniyor TV kanallarýnda, kanlar akýyor, masum halk ölüyor, hastaneler bombalanýyor, yabancý ayaklar basýyor kendi topraklarýna ve gece gündüz korku içinde yaþanýyor. Bu ülkelerin adýný hiç mi duymadýnýz, feryetlarýný hiç mi iþitmediniz? Siz o sýrada aynadaki güzelliðinize mi bakmakla meþguldünüz? Ya da siz erkekler sevdiðiniz kýza mesaj mý yazmakla meþguldünüz, hangi takýmýn maçýný izliyor ve sahaya hangi yabancý cisimleri fýrlatýyordunuz? Hangi hakemin annesine bacýsýna belden aþaðý,içinizdeki hayvani özün dýþa yansýmasý olan nadide cümlelerinizi sayýp döküyordunuz?

Ah yurdum insaný, ah lise mezunlarým, ah eðitim sistemi... ah üniversitelim... Ne beklediniz hayattan? O güzelim yýllarýný nasýl boþu boþuna harcamýþsýn...

Mahallendeki güzel kýzlarýn adýný, nerde oturduklarýný bilirsin belki ya da okulundaki kýzlarý nasýl baþtan çýkarabilirimi belki de derslerinden, sorumluluklarýndan daha fazla düþünmüþsündür.
Ah bayanlar, makyaj malzemesi çeþitleri, bu yýlýn moda çizgileri ve renkleri sorulsaydý duraksamadan cevaplayabilirdin belki,ama ayný apartmandaki komþularýný bilmeyen sen elbet ortadoðu ülkesi olarak Hollanda, japonya diyecektin.Bu ülkelerin isimlerini bile biliyor olman bir tesadüf.
Peki ya Türkiye nerede deseydik ne diyecektin? Ekvator'da mý derdin yoksa?
Hangi sanatçýnýn en son çýkan albümünün adý nedir, Eurovisionda yarýþan þarkýlarýn adýný, tuttuðunuz takýmýn oyuncularýnýn ismini tek tek sayarsýnýz da Almanya ve Hollanda'nýn ortadoðu kapsamýnda olduðunu söylersiniz. Vay benim yurdum insaný, var git bildiðin yolda... O yol nereye kadar götürürse artýk...
Müþerref ÖZDAÞ

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ha ha ha
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
5 Nisan 2011
Galiba Aziz Nesin'in %60 oraný aþýldý ! :))

:: Az bile yazmýþþsýnýz !
Gönderen: sedat / , Türkiye
3 Nisan 2011
Sadece genel kültür deðil, ilim,bilim çok övündüðümüz dini konular hakkýnda da tam bir bilgi fukarasýyýz. Ne gariptirki cahilliðimizi asla kabul etmek istemeyiz; kendimize yakýþtýramayýz sanki. Ama aslýnda her tarafýmýzdan akar da akar. Ýþte bu tür programlar tipik örneklemeler. Ellerinize saðlýk.

:: Nereye?
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
2 Nisan 2011
Gerçekten nereye, nasýl, kimlerle gidiyoruz? Star TV'de, akþam haberlerinde, benzer sorularý soran, dudak uçuklatan yanýtlar alan bir muhabir var.Ýzlemeye dayanmak olasý deðil.Elinize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat Konuþsun
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Doðaya Dokunuþ
Uyarýsýz Þiddet
Fetih 1453 Gösterimde
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Veda'nýn Ardýndan
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.