..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Kâmuran Esen




6 Nisan 2011
Kadýn Ýkinci Sýnýf Vatandaþ mý?  
Kadýnlara ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi yapanlara ve bu muameleye karþý çýkmayan, erkek egemenliðine boyun eðen hemcinslerime yazýklar olsun !

Kâmuran Esen


“ Kadýn ikinci sýnýf vatandaþ mý? ” diye kime sorsam; eminim herkes veya büyük bir çoðunluk, “ Hayýr ! Asla !.... Kadýn – erkek eþittir.” diye yalan söyler.


:BCBD:
“ Kadýn ikinci sýnýf vatandaþ mý ? ” diye kime sorsam; eminim herkes veya büyük bir çoðunluk, “ Hayýr ! Asla !.... Kadýn – erkek eþittir.” diye yalan söyler. Evet, yalan söyler. Çünkü, toplumumuzda kadýn- erkek asla eþit deðildir. Ailede, çarþýda, pazarda, iþ yerinde, tatilde, piknikte, nikâh salonunda, hatta camide bile kadýn ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi görür. Ýþin kötüsü kadýnlarýn büyük bir kýsmý; kendilerinin ikinci sýnýf vatandaþ konumunda olduklarýnýn farkýnda bile deðillerdir. Doðru olanýn bu olduðunu sanýrlar. Daha da kötüsü, kadýn, ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi görmeye o kadar alýþmýþtýr ki; bu tutumun devam etmesi için çaba bile gösterir. Kendini hep geriye atar.

Alýn size bir örnek: Televizyonda bir programda bir kadýna “ Kocanýz sizi döver mi ? ” diye sordular. Þöyle yanýtladý: “ Kocam deðil mi? Döver de, sever de.”. ..Bir baþka kadýn da; “ Kocam beni hiç dövmedi. Bir kabahatim olsaydý döverdi.” diye yanýtladý. Sonra bir erkeðe sordular, “ Karýnýzý döver misiniz?” diye. O da; “ Lâftan anlamazsa ne yapýlýr abi ? Arada sýrada oluyor.” diye cevapladý gülerek. Programda, ayný sorunun yöneltildiði kiþilerin büyük bir çoðunluðu; erkek iseler, eþlerini dövdüklerini, kadýn iseler kocalarýndan dayak yediklerini söylediler. Kýsacasý, erkeklerin ve kadýnlarýn çoðu, kadýnýn eþinden dayak yemesini doðal karþýlýyor.

Kadýn, aile ortamýnda da ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi görür. Çalýþan bir kadýn bakýn ne diyor: “ Eþim bana ev iþlerinde hiç yardým etmez, ama ortalýðý daðýtmak için çok uðraþýr. Bu konuda çok ustadýr. Sabahleyin giyinirken, üç- beþ gömleðin provasýný yapar. Sonuçta birini giyer, diðerlerini ortada býrakýr. Gömleðe uygun bir kravat bulmak için, üç beþ kravatý takar takar, çýkarýr. Beðendiðini takar, diðerlerini oraya buraya atar. Sigara elinde evin içinde dolaþýr, yerlere sigara külü dökülür.

Eve geldiðinde ceketini çýkarýr, kendisine en yakýn sandalyeye takar. Kravatýný da asacak herhangi bir yer bulur. Çoraplarýný çýkarýr, ortaya atar. Gazeteyi okur, sayfalarýný daðýtýr, öylece býrakýr. Lavaboya gidip yüzünü yýkadýðýnda, içeriye havluya silinerek gelir. Ýþi bitince havluyu da bir kenara atar. Sonra efendim, “ Soba da söndü mü ne? Bir bak þu sobaya.” der. Ya da “ Ýçerisi çok sýcak oldu, sobayý kapat.” emrini verir. Arada bir, “ Bir bardak su ver.” ya da “ Çok hararet bastý. Soðuk bir þey yok mu içecek? Þöyle ayran falan.” der. Beni ayaðýnda döndürür.

Aradan biraz zaman geçer; “ Bir çay demle de, içelim.” emrini verir. Ben mutfakta ertesi günün yemeðini hazýrlama telâþýndayken, içeriden eþimin “ Bir bardak daha çay içeyim.” diyen sesi duyulur. Bu arada çalan kapýya ve telefona bakma görevi yine benimdir. Çünkü eþim televizyon seyrediyordur. Ýzlediði programý býrakamaz. Ayrýca çocuklarýn dersleriyle ilgilenmek, yine benim görevimdir.

Piknikte bile durum aynýdýr. Piknik yerine varýnca hanýmlar için hummalý bir çalýþma baþlar. Masalar açýlýr, örtüleri örtülür. Kadýnlar baþlarlar salatayý yapmaya. Bir haným soðanlarý soyar, bir diðeri domatesleri doðrar, bir üçüncüsü salatalýklarý. Erkekler çoktan dinlenmeye geçmiþlerdir. Baþlarlar kadýnlara emirler yaðdýrmaya:

Kömür nerde? Biraz daha kömür getirin. / Tutuþmadý bu mangal. Gazete kâðýdý verin de kömürü tutuþturayým./ Islak bez nerde? Ellerim kirlendi. /      Müyesser, oðlana salýncak kur da kapatsýn çenesini. / Þurda keskin bir býçak vardý, kim aldý? Elimdeki kesmiyor. /     Melâhat ! Sabun nerde sabun? / Ayþe ! Hava soðuk. Oðlana bir hýrka giydir. / Fatma ! Benim hýrkamý getir. / Haným ! Elime su döker misin? / Salatayý yaptýnýz mý? Soðanýný bolca doðrayýn. / Bagajdan raký þiþesini getirin de, siz salatayý yaparken biz ufak ufak demlenmeye baþlayalým. / Aysel ! Turþuyu unuttun mu yoksa? vs….Yani; kadýnlar çalýþýr, erkekler kadeh tokuþturur.

Nikâha gidersiniz. Çýkýþta, bir kadýn olarak beklersiniz. Çünkü, önce erkekler çýkacaktýr…. Peki, camide neler yaþanýr dersiniz ? Anlatayým: Hacý mevlidi için camiye gidersiniz. Mevlidin sonuna doðru, kadýnlara ait bölümden, kadýnlarý çýkarýrlar. ” Burayý boþaltýn, erkekler çok kalabalýk; namazý burada kýlacaklar. Siz, en yakýndaki falanca camiye gidin.”… Kadýnlar da mevlidin daha duasýný yapmadan kuzu kuzu çýkarlar. Hiçbirisi kalkýp da, “ Neden biz baþka camiye gidiyoruz ? Erkekler gitsin!” demez. Bir erkeðin anasý, eþi, kýzý, kardeþi, bacýsý olan kadýnlara yapýlan bu hareket, hangi mantýða sýðar? Allah’ýn evinde dahi, kadýna ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi yapýlýr.

Camiden çýkýp, hacý aþý yenen yere gidersiniz. Diyelim ki biraz geç kaldýnýz. Daha tabaðýnýzdaki yemek bitmeden, kadýnlarý uyarýrlar: ” Çabuk olun, camiden çýkan erkekler gelecekler yemek yemeye.” …Gelsinler…. Bugüne kadar hiçbir kadýn, hiçbir erkeði yemedi. Hiçbir erkek de biz kadýnlarý yemedi. Erkek dediðiniz kiþi; beni babam, eþim, oðlum veya aðabeyim. Niye uzak durayým erkeklerden ? Kadýnlarý erkeklerden kaçýrmanýn mantýðý ne?

Þimdi siz bana , “ Kadýnlar erkeklerle eþit haklara sahiptir.” diyemezsiniz. Kadýnlara ikinci sýnýf vatandaþ muamelesi yapanlara ve bu muameleye karþý çýkmayan, erkek egemenliðine boyun eðen hemcinslerime yazýklar olsun !

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gerçekler..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
6 Nisan 2011
Toplumumuzun ne yazýk ki gerçekleri...Bir bakýma da köylü kültürünün çok doðal bir yansýmasý...Ýnsan haklarýnýn ayaklar altýna alýndýðý bu toplumda kadýnlar ve çocuklarýn yaþadýðý dram sürecektir...Saygýlar deðerli kalem...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Türkülerimiz
Baþlýk Yok!
Imf'ye Borç Veriyoruz Yalaný
Ne Yazsam Ne Yazsam!
Umutla Baþlayan Bir Günün Hikâyesi
Anneanneler Üzerine Bir Araþtýrma(!)
Bir Pazar Yerinde Yaþananlar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm – 6
Bize Bi'þeycikler Olmaz!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.