..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




6 Nisan 2011
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz  
Fuat Türker
Birçok insan -Kuran’ý hiç bilmiyor da olsa- Allah’a inandýðýný söyler. Allah’ýn Kendisini tanýttýðý Kuran’dan yüz çeviren kiþi, Allah’ý nasýl tanýyýp, gücünü gereði gibi takdir edebilir? Kur’an bir çok ayetinde bu kiþilerin gerçekte iman etmediklerini bildirir:


:BBJJ:
Allah insanlarý yalnýzca Kendisine kulluk ve ibadet etmeleri için yaratmýþ, seçip beðendiði dini ve yaþam tarzýný da Kur’an’la bildirmiþtir. Bir insanýn yaþamýnda aldýðý en önemli mesaj, yaratýlýþýnýn gerçek amacý, insan iliþkileri ve karakterleri, dünya hayatý, ahiret ve güzel ahlakýn nasýl olmasý gerektiði gibi çok önemli konularda ayrýntýlý bilgiler veren Kur’andýr.

Hüküm verenlerin hakimi Yüce Allah Kur’an’ýn indiriliþ nedenini, “Ayetlerini, iyiden iyiye düþünsünler ve temiz akýl sahipleri öðüt alsýnlar diye sana indirdiðimiz mübarek bir kitaptýr. (Sad Suresi, 29) ayetiyle tüm insanlýða bildirir. Müminler de kendileri için yaþam rehberi olan bu mesajý okur, ayetleri üzerinde derin düþünür, “okunduðunda imanlarýný artýrýr” (Enfal Suresi, 2) ve yaþamlarýný Kur’an’a göre düzenlerler.

Samimi iman sahipleri kendilerine yol gösterici temel kaynak olarak Kur’an’ý alýrlar. Tüm düþüncelerini Kur’an ile deðerlendirir, hükümlerine dikkatle uyarlar. Hangi kültür, bilgi, tecrübe, görgü seviyesinde olursa olsun insanýn baþvuracaðý tek kaynak Kur’an’dýr.

Allah’ýn kullarýna olan rahmetinin tecellisi olarak Kur’an’da, her konu en hikmetli ve en özlü þekilde açýkça bildirilir. Allah ayrýca, Kur’an’la bize Kendisi’ni tanýtýr; tüm evreni yoktan var eden, tüm eksikliklerden münezzeh, herþeyi gören, iþiten, gizlinin gizlisini bilen olduðunu haber verir.

Kur’an, içerdiði üstün hikmetle gaflet ve alýþkanlýk perdelerini kaldýrýr. Kur’an’ýn bu etkileyiciliði, vahyedildiði günden kýyamete dek tüm zamanlar ve tüm insanlar için geçerlidir.

Allah, “Kendilerine verdiðimiz Kitabý gereði gibi okuyanlar, iþte ona iman edenler bunlardýr. Kim de onu inkar ederse, artýk onlar hüsrana uðrayanlarýn ta kendileridir.” (Bakara Suresi, 121) buyurur. Ýnsanýn Kur’an’ýn nurundan yararlanabilmesi ve doðruyu bulabilmesi için Kur’an’ý gereði gibi samimiyetle okumasý, ayetler üzerinde düþünmesi gerekir.

Katýksýz olan din yalnýzca Allah’ýndýr. Tek doðru ve hak yol vardýr; o Allah’ýn yoludur. Bunun dýþýndaki tüm yollar batýldýr; atalardan kalma çarpýk inanýþ, hurafe, bidat ve zanna dayalýdýr. Ýnsaný dünyada mutlu ve huzurlu bir yaþama, ahirette de gerçek kurtuluþa kavuþturacak olan tüm bilgiler ve her sorunun cevabý Kur’an’da vardýr. Ancak insanlarýn çoðu, Yüce Allah’ýn yolladýðý bu ilahi tebliði merak etmez, okumaktan kaçýnýr ve Allah’tan uzak bir yaþam sürer.

Cahiliye toplumlarýndaki insanlar, Kur’an dýþý kaynaklardan edindikleri ya da etraflarýndaki kiþilerden duyduklarý bilgileri din zanneder, gerçek dinin güzelliklerinden yoksun kalýrlar. Herkesin farklý doðrularý vardýr ve toplumda birden fazla din yaþanýr. Oysa dinin gerçek kaynaðý, “Gerçek, Rabbinden (gelen)dir. Öyleyse kuþkuya kapýlanlardan olma.” (Al-i Ýmran Suresi, 60) ayetiyle de ifade edildiði üzere Kur’an’dýr.

Birçok insan -Kuran’ý hiç bilmiyor da olsa- Allah’a inandýðýný söyler. Allah’ýn Kendisini tanýttýðý Kuran’dan yüz çeviren kiþi, Allah’ý nasýl tanýyýp, gücünü gereði gibi takdir edebilir? Kur’an bir çok ayetinde bu kiþilerin gerçekte iman etmediklerini bildirir:

De ki: "Göklerden ve yerden sizlere rýzýk veren kimdir? Kulaklara ve gözlere malik olan kimdir? Diriyi ölüden çýkaran ve ölüyü diriden çýkaran kimdir? Ve iþleri evirip-çeviren kimdir? Onlar: "Allah" diyeceklerdir. Öyleyse de ki: "Peki siz yine de korkup-sakýnmayacak mýsýnýz?

Ýþte bu, sizin gerçek Rabbiniz olan Allah’týr. Öyleyse haktan sonra sapýklýktan baþka ne var? Peki, nasýl hâlâ çevriliyorsunuz?

Böylece Rabbinin sözü o fasýk kimseler üzerinde (þöyle) gerçekleþmiþtir ki: "Onlar þüphesiz iman etmezler." (Yunus Suresi, 31-32-33)

Rabb’imizin tüm insanlara kurtuluþ rehberi olarak indirdiði Kur’an noksansýzdýr. Ancak bu kiþiler kafalarýndaki sorularýn cevaplarýný, Allah’ýn hiçbir þeyi eksik býrakmadýðýný haber verdiði Kuran’da deðil, farklý kaynaklarda ararlar. Allah, Kur’an’ý kendilerince yeterli bulmayan kiþilere “Kendilerine okunmakta olan Kitabý sana indirmemiz onlara yetmiyor mu? Þüphesiz, bunda iman eden bir kavim için gerçekten bir rahmet ve bir öðüt (zikir) vardýr. (Ankebut Suresi, 51) ayetiyle dikkat çeker.

Dolayýsýyla Peygamberimiz(sav)’in ahirette ümmetinden þikayeti de "Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kuran’ý terk edilmiþ (bir kitap) olarak býraktý" (Furkan Suresi, 30) sözleriyle, bu yönde olacaktýr.

Ve þüphesiz o (Kur’an), senin ve kavmin için gerçekten bir zikirdir. Siz (ondan) sorulacaksýnýz. (Zuhruf Suresi, 44) ayetiyle ahirette Kur’an’dan sorulacaðýmýz haber verilir. O halde Kur’an’ý gereði gibi okuyalým, Rabb’imizin bizden neler istediðinin bilincinde yaþayalým. Onun ilahî ýþýðýndan yararlanalým. Kur’an, Allah’ýn asla kopmasý olmayan sapasaðlam ipidir; O’na sýmsýký sarýlalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair
Alýþkanlýk Mekanizmalarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.