..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > kazým demir




18 Nisan 2011
Yeni Toplumcu Gerçekci Sanat Anlayýþý  
kazým demir
“Ýnsaný insanlaþtýran eylem doðada bulduðunu tüketmesi deðil, üretim etkinliðine giriþmesidir”. Son zamanlarda vahþice bir tüketim hastalýðýnýn baþ gösterdiði ve mevcut deðerlerin içinin boþaltýlýp yok edilmesini saðlayan, sanat adý altýnda faaliyet yürüten sözde toplumcu olduðunu iddia eden, kendilerine toplumcu etiketi vuran;sanat anlayýþlarýný anlaþýlmayana sürükleyip, insani olan sanatý insandan uzaklaþtýrma çabasýdýr. Bu çaba bilinçli ve sistemli bir þekilde toplumu geriletme amacý gütmektedir. Bütün sosyal faaliyetleri çürütüp bireyciliðe yönlendirerek yozlaþtýrýp modern çaðda ilkel köleler yaratmaktýr. Geçmiþteki toplumcu birikim sahiplenilip daha ileri taþýnmasý; sanatý yaþamýn içinde, yaþamla bütünleþtirip toplumun beðenisine sunulmasý saðlanýlmaldýr.


:CJCI:
“Ýnsaný insanlaþtýran eylem doðada bulduðunu tüketmesi deðil, üretim etkinliðine giriþmesidir”. Son zamanlarda vahþice bir tüketim hastalýðýnýn baþ gösterdiði ve mevcut deðerlerin içinin boþaltýlýp yok edilmesini saðlayan, sanat adý altýnda faaliyet yürüten sözde toplumcu olduðunu iddia eden, kendilerine toplumcu etiketi vuran;sanat anlayýþlarýný anlaþýlmayana sürükleyip, insani olan sanatý insandan uzaklaþtýrma çabasýdýr. Bu çaba bilinçli ve sistemli bir þekilde toplumu geriletme amacý gütmektedir. Bütün sosyal faaliyetleri çürütüp bireyciliðe yönlendirerek yozlaþtýrýp modern çaðda ilkel köleler yaratmaktýr. Geçmiþteki toplumcu birikim sahiplenilip daha ileri taþýnmasý; sanatý yaþamýn içinde, yaþamla bütünleþtirip toplumun beðenisine sunulmasý saðlanýlmaldýr.
Sanattan kopmadan halkýn düzeyini, halktan kopmadan sanatýn düzeyini, karþýlýklý etkileþim içinde hedefin belirlenmesi gerekir. Sanatçý halka tepeden bakan deðil, halkýn içinde, halktan birisi olarak görülmelidir. Sanatýn gücüne inanýp sosyal yaþamla bütünlük saðlanýlmalý, bilinçli bir toplum çabasýyla yaratýlan deðerlerin eksik yönleri araþtýrýlarak, toplumun sanatýný toplumla buluþturup kolektif dayanýþma ile mümkün olacaðýný kavramak kavratmak gereði benimsetilmelidir.
Yaþadýðýmýz coðrafyadaki farklý kültürlerin, dillerin, uluslarýn sanatýný; hassasiyetle iþlemeli, topluma büyük bir zenginlik olarak kazandýrmalýyýz. Egemenlerin ve ezilenlerin sanat anlayýþýnýn farklýlýðýný kavramalý kavratmalýyýz.
Toplumcu gerçekçi sanat anlayýþý: insaný sadece belli bir çevre içinde göstermekle kalmaz.Çevreyi ve dünyayý deðiþtirecek olan itici güçler, ileri yönlerini tüm çýplaklýðýyla ortaya döker. Bilimsel toplumcu sanat anlayýþýyla hareket eden insanlarýn, günlük bilinçlenmesinde belirgin bir dönüþümü ortaya çýkarýr. Günlük bilinç kendini sadece þimdiyle sýnýrlandýrmaz geleceði bilimsel bakýþ açýsýyla analiz eder; sonucunu sanatýyla halka bildirir.
Toplumcu gerçekçi sanat mücadele sanatýdýr. Emeðin yüce deðer olarak algýlayan toplumsal kurtuluþ kavgasýnýn sanatýdýr. Yeni bir toplumun köklü deðiþimle mümkün olacaðý ve bu deðiþimde en büyük rolün toplumcu sanat anlayýþýný geliþtirmekten geçtiði bilinmelidir. Günümüz koþullarýnda artýk kitle imha silahlarýnýn yerini; bireyci çevrelerin yarattýðý ,bireyci sanat anlayýþýyla kitleleri zehirleyip, yozlaþtýrýp çürütmektedir. Yozlaþmanýn her geçen gün daha etkili olduðu, toplumun büyük bir kaosa sürüklediði, açýk ve net ortadayken kendini ütopyalarla avutanlara karþý; biz insanlýk mücadelemizi: toplumcu gerçekçi sanat anlayýþla bilimsel bakýþ açýmýzla ileriyi tahmin edebildiðimizden ötürü sanatýn büyük bir güç olduðunun bilinciyle dünyayý pratik, dolaysýz eylemlerle deðiþtirebileceðimizi ortaya koyacaðýz. Teorilerimizin pratiðe uygulanmasýnda bütün sorunlarý ortadan kaldýrmalý; bunu derin araþtýrmalarla, o araþtýrmalarýmýzý iyi algýlayýp kolektif fikir birliðiyle gerçekleþtirmeli, kitlelerin desteðiyle bilinci, insanlýða sýcak bir ekmek gibi sunmalýyýz.
Sanatýn geliþimi ve deðiþimi toplumun geliþimi ve deðiþimini yansýtýr. Çaðýnýn tanýðý olan, geleceði görebilen sanat anlayýþý; kendini sürekli yenilemeli ve birikimlerden faydalanmalýdýr. Ýnsana dair olan her þeyi güncelliðiyle iþlemeli, bireysel bir aþký toplumsal bakýþ acýsýyla zenginleþtirmelidir. Geleneksel ön yargýlarý yýkýp geliþimin önünü açacak olan yeni toplumcu sanatýn rolü belirlenmeli akýþý saðlanýlmalýdýr. Akýcý ilerici fikirlerin kollektif dayanýþmasýyla mümkün olacaðýnýn bilinciyle ifade özgürlüðünü halka ulaþtýracak bir araca ihtiyaç duyulduðunu ve bu aracýn kitlelere ulaþabilecek, toplumda deðiþim hareketinin ilk kývýlcýmlarýný yaratacak, önümüze büyük bir hedef olarak insanlýðýn kurtuluþunu koyup inancýmýzý özveriyle güçlendirmeliyiz. Unutmayalým ”kayayý delen suyun gücü deðil damlalarýn sürekliliðidir” kendimizi bilinçle donatmalý sürekliliði saðlayacak damlalar gibi iradeli olmalýyýz. Sanatýn bütün alanlarýný insanlýðýn kurtuluþuna insani deðerlerin olgunlaþmasýna sunmalý, geliþmeli – geliþtirmeliyiz. Özgür bir yayýn aracý oluþturma tabi ki kolay deðildir. Bunun bir dergi olabileceði ancak dergi gibi bir yayýn aracý, özgür ve kolektif çalýþma alaný yaratacaðý düþüncesiyle, yazar kadromuzun herhangi bir siyasetin temsilcisi deðil toplumun aynasý olarak bireyin kendini görebilmesini saðlamalý, geliþmesi için halkýn anlayacaðý dilli belirlemeli akýcýlýðýný o yönde güçlendirmeli geliþtirmelidir. Halkýn diliyle yazýlan sanat eseri estetik hatlarý korunmalý bu kaygýlar göz önüne alýnarak yeni bir biçim çabasýna girilmeli; yayýn aþamasýndan sonra gelen tepkiler çerçevesinde yeniliði sürekliliðe dönüþtürme imkanlarý yaratýlmalýdýr.
Kazým DEMÝR











Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gidersen [Þiir]
Yaz Yaðmuru [Þiir]
Yollar [Þiir]


kazým demir kimdir?

1977 Urfa nýn boz ovasýnda doðdum çocukluðum gençliðim mersinde geçti ilk þiir öykülerimi ilkokul üçüncü sýnýfta yazdým þiir atölyeleri çalýþtýrdým elimden geldiðince toplumcu sanattý yaymak için çabaladým birçok edebiyat dergisinde yazý ve þiirlerim yayýnlandý þu an önsöz sanat dergisinde "bir iþçinin günlüðü" adlý yazý dizim devam etmekte ayný zamanda kuruyucusu olduðum yeni karanfil edebiyat sanat dergisiyle okurlarýma ulaþma çabasý içerisindeyim yayýnlanan iki kitabým var "kirpikleri ýslak gri" ve "el izlerim" (þiir) bir çok kitap projem þu an mevcut uygun zamaný bekliyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
þair


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kazým demir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.