..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Hulki Can Duru




23 Nisan 2011
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri  
“Siyaset, halka kemirmesi için kaç parça kemik verilmesi gerektiðini hesaplama yöntemidir.” Prens Kropotkin

Hulki Can Duru


“Bilge nereye gittiðini görür, ama akýlsýz karanlýkta yürür. Ancak, ikisi de ayný yazgýyý paylaþýr. Akýlsýzýn baþýna gelen, benim baþýma da gelecek dedim. Öyleyse bilgelikten kazancým ne? Çünkü akýlsýz gibi, bilge de bir süre sonra anýmsanmaz, gelecekte ikisi de unutulur. Bu yüzden yüreðime dedim: Bu da tamamen anlamsýz. Nitekim bilge de akýlsýz gibi eninde sonunda ölmek zorunda. Bundan dolayý yaþamdan nefret ettim. Çünkü güneþ altýnda yapýlan bu iþ bana acý veriyordu. Boþlarýn boþu her þey boþ ve her þey rüzgarý yakalamaya kalkýþmakmýþ” ( Ecclesiasticus 2: 13-17)


:BAGD:
Arkadaþlar sakin olun, heyecanlanmayýn. Zannettiðiniz gibi deðil. Ortada fol yok yumurta yok. Öylesine esti iþte. Ama bakýn, ben sadece yazýnýn baþlýðýný yazdým. Yazýyý yazmadým. Yazý yazýlmadan yasaklandý. Kimin tarafýndan mý? Benim tarafýmdan tabi ki. Ve bilgisayarýmdaki hatta beynimdeki içeriði de sildim. Böylelikle derdest edilip bertaraf olmaktan kurtulduk. Özdenetim iþte budur.

Biz dünya yazýn tarihinde bir ilki gerçekleþtireceðiz ve Guinness Rekorlar kitabýna gireceðiz. Salt baþlýðý olan yazýlmamýþ bir yazý için yorumlarý ve eleþtirileri siz yapacaksýnýz. Çünkü ileri demokrasilerde deneme serbest, yorum hürdür. Göðsünüzü gere gere istediðiniz gibi attýrýn.

Yalnýz bir ayrýcalýk yapýp size tek bir soru sorma hakký tanýyorum. Sorusu olan arkadaþ var mý? Bakýn baþka soru soramazsýnýz, ona göre. Evet siz buyrun hanýmefendi…

“Hodjam bu deli P ile çýlgýn T kimdir?"

Haným kýzým sen önce o aðzýndaki cak cak sakýzý çýkar bir kere. Sakýz çiðniyorsun tamam da bari aðzýný pabuç gibi açma. Paçozluðun da bir adabý vardýr. Onun da içine ettiniz. Senin görgü kurallarýndan ve bu ülkede olup bitenlerden hiç haberin yok galiba. Salt kafayý kundaklamakla olmuyor iþte. Ýnsanlýk öðrenin, kibarlýk öðrenin. Tek soru dedim. Onun için sadece sorduðun isimlerden birini yanýtlayacaðým.

Deli P Rus Çarý I. Petro’dur. Petro’ya “deli” lakabýný Osmanlý takmýþtýr. Petro’nun Rus halký için çok büyük sanayi ve kültür geliþim projeleri vardý. Bunlarýn bir çoðunu Petro uygulamaya koydu, ve Rusya dev atýlýmlar yaparak Osmanlý’yý hýzla geçip gitti.

Ancak, bizim o çok hikmetli tosun paþalar ve çarýklý ulema Petro’nun projelerine bir türlü akýl erdiremediklerinden onu tiye almak için adama deli lakabýný takmýþlardýr. Oysa, Avrupalýlar ona “Çar Büyük Petro” derler.

Âlâ !

Kýzlar, kýzanlar benim diyeceðim bu kadar. Þimdi siz artýk sorgu suali býrakýn da yorum yapýn bakalým. “Yazýlmamýþ bir yazýnýn yorumu olur mu ya?” demeyin. Bal gibi olur. Bu tahterevalliden demokraside neler oluyor görmüyor musunuz ? Eðer basýlmamýþ kitaplar yasaklanýyorsa, yazýlmamýþ yazýlar da pekala okunabilir ve yorumlanabilir ! “Blow-Up” ý da mý seyretmediniz? Hadi görelim bakalým, yazý mý yaman, yorum mu yaman?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Mangalda Kalan Kül
Çamlýca'ya Hoparlörlü Cami Projesi :)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Kuklalar ve Kuklacýlar
Yumurta ve Sevgi
Heykel ve Put
Gök Tanrý Dininin Yeniden Yükseliþi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.