..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Hakan Yozcu




24 Nisan 2011
Neredesin Necati?  
Hakan Yozcu
Oyun sonrasý konuþtuðumuz yönetmen Sami Yakar, oyun için þunlarý söyledi: “ Geçen yýl “Papaz Kaçtý” oyunumuzla büyük beðeni ve takdir topladýk. Bu, bizi daha iyi oyunlar çýkarmamýz için kamçýladý. Amacýmýz, seyircimizle sanatýn güzelliðini paylaþmak, onlarla bir gönül köprüsü kurabilmekti. Bir süreliðine de olsa onlarý, hayatýn günlük sýkýntýlarýndan uzak tutmak istedik


:BFDC:

hakan.yozcu@hotmail.com

Ýskele Kültür Ve Sanat Derneði dört yýldýr tiyatro alanýnda büyük ve etkili faaliyetler yapýyor.
Dört yýl önce Bekirpaþa Lisesi Türk Dili ve Edebiyatý öðretmenlerinden Sami Yakar ve Ýngilizce Öðretmeni Bilen Kýlýç önderliðinde birkaç tiyatro sevdalýsý genç bir araya geldi. Bunlar, bölgedeki büyük bir boþluðu doldurmak, büyük bir eksikliði gidermek istediler. Tiyatro yapmak istediler. Çünkü bu bölgede tiyatro olayý yok denecek kadar azdý. Karpas bu anlamda çok öksüzdü. Þehirlerden tiyatrolar da pek gelmiyordu doðrusu. Çareyi kendi tiyatrolarýný kurmakta buldular.
O kadar zor þartlar vardý ki bunu baþarabilmeleri mümkün deðildi. Hepsi de amatördü. Okullarda öðrenci iken aldýklarý tiyatro bilgilerinden fazla bir sermayeleri yoktu. Öðretmen olanlarýn da okul müsamerelerinde kendilerine okul idaresi tarafýndan mecburiyetten verilen bir tiyatro yönetmenliðinden öte tecrübeleri yoktu.
Ama onlarda öyle bir malzeme vardý ki, her zorluðu kolaylýkla yenebileceklerdi onun sayesinde: Tiyatro sevdasý, tiyatro aþký, tiyatro sevgisi…
Hepsi de gönüllü olarak Ýskele Kültür Ve Sanat Derneði’nin çatýsý altýna girdiler. Hem de tek kuruþ ödenek almadan. Kendi imkânlarýyla her çalýþmaya Maðusa’dan gelip gittiler Ýskele’ye. Dernek Baþkaný da bu gençlere sahip çýktý. Onlara imkânlar tanýdý. Tabii olumlu, güzel iþler yapýlýnca belediye baþkaný da yalnýz býrakmadý onlarý.
Yaklaþýk 4 yýldýr, “Kadýnlýk Bizde Kalsýn”, “Ýki Geri Birileri”, “Papaz Kaçtý” gibi komedi oyunlarýyla adýný KKTC'de duyuran Ýskele Kültür Ve Sanat Derneði Tiyatro Kolu (ÝS-DER) bu seneki yeni tiyatro sezonunda yine çok güzel bir komedi ile tiyatroseverlerin karþýsýna çýktýlar.
Bu sene bir uyarlama ile seyircilerine perde dediler: “NERDESÝN NECATÝ?”

“Nerdesin Necati” Oyununu Rus yazar Valantin Katayev yazdý. 2 perdelik bir uyarlama olan oyun, tür olarak bir durum komedisi. Oyun, Türkiye’de “Bu Gün Git Yarýn Gel” adýyla biliniyor.

“Nerdesin Necati” KKTC'de ilk defa 4 Mart 2011'de Cuma akþamý, Yeniiskele AKM Salonu'nda oynandý. KKTC genelinde birçok yerde turneye çýktý. Ve izleyiciler tarafýndan büyük ilgi gördü. Karpas, Gazimaðusa, Serdarlý, Güzelyurt gibi yerlerde oynandý. 6 Mayýsta Girne’de ve yine Mayýs ayý içerisinde Lefkoþa’da oynanacak. Bitmiyor, oyun 12 Mayýsta Ýzmir’de 3. Geleneksel Menemen Tiyatro Festivali’ne katýlacak. Oyunu, Sami Yakar yönetiyor.

Oyunda, bürokrasinin sebep olduðu olumsuzluklar komik bir dille iþleniyor. Görevine baðlý bir memur ve onun görevini yerine getirebilmek için söylediði küçük bir yalan, büyük bir karmaþaya ve komik olaylarýn meydana gelmesine sebep oluyor. Toplumdaki tanýdýk karakterleri bulabileceðiniz bir oyun…. Gülerken düþündüren ve sorgulatan bir oyun…
Oyunda 11 amatör oyuncu rol alýyor. Bunlar: Aysel Alihan, Kürþat Sekmen, Özlem Partalcý, Hasan Sirhan, Mert Partalcý, Murat Sirhan, Bilen Kýlýç, Ceren Boyacý, Ülkü Nereli, Görsel Güneysoy, Arzu Akejder; Suflör görevini Erol Bingöl yaparken, Ses, Müzik Efek ve Iþýk, Burak Gülnihal tarafýndan üstlenilmiþ.
     Oyundaki tüm görevliler performanslarýný en üst derecede sergiliyorlar. Öyle ki amatörce çalýþan ekip, amatörlüðü çoktan aþmýþ. Profesyonellerden hiç farklarý kalmamýþ. Dekor, kostüm ve sanatçýlarýn oyun güçleri bunu ispatlýyor.
     Özellikle Bilen Kýlýç üstlendiði tüm rollerde büyük bir baþarý sergilerken, seyircilerden tüm övgüleri almayý hak ediyor.
     Yine Murat Sirhan, Ceren Boyacý, Mert Partalcý, Hasan Sirhan oyun güçlerini en üst seviyede ortaya koyan oyuncular oluyor.
     ÝSDER, sadece Kýbrýs’ta deðil Türkiye’de de dikkatleri çekiyor. Bu sene iki oyunlarý Türkiye Lions Tiyatro Ödüllerini veren Direklerarasý Tiyatro Seyircilerince deðerlendirmeye alýndý. Bu oyunlardan biri ödüle layýk görülürse buna hiç þaþýrmayýn. Çünkü Sami Yakar ve ekibi, çabalarý ve uðraþlarýyla tüm ödülleri almayý hak ediyorlar.
     Ben, “Neredesin Necati?” Oyununu ancak bu cumartesi günü izleyebildim. Oyuna o kadar bir istek vardý ki Ýskele’de seyircilerin karþýsýna bir kez daha çýktýlar. Ýyi de çýktýlar. Yoksa izleyemeyecektim. Benim için bir fýrsat oldu. Keyifle izledim. Çok beðendim. Her þeyiyle güzel bir oyundu.
     Oyun o kadar akýcý ve o kadar sürükleyici idi ki, iki saat olan süresinin nasýl geçip bittiðini anlayamadýk. Hatta “Neden bitti ki?” demekten kendimizi alamadýk.

Oyun sonrasý konuþtuðumuz yönetmen Sami Yakar, oyun için þunlarý söyledi: “ Geçen yýl “Papaz Kaçtý” oyunumuzla büyük beðeni ve takdir topladýk. Bu, bizi daha iyi oyunlar çýkarmamýz için kamçýladý. Amacýmýz, seyircimizle sanatýn güzelliðini paylaþmak, onlarla bir gönül köprüsü kurabilmekti. Bir süreliðine de olsa onlarý, hayatýn günlük sýkýntýlarýndan uzak tutmak istedik.
“Nerdesin Necati” oyunumuzu da seyircilerin beðendiðini umuyorum. Aldýðýmýz olumlu tepkiler bunu gösteriyor. Uzun bir çalýþma programýndan sonra seyircilerimizin karþýsýna çýktýk. Medeniyete giden yolda temel ýþýk kaynaðý olarak tiyatroyu rehber edindik. Tiyatro sayesinde halkýmýzýn yoluna ýþýk tutmaya çalýþýyoruz. Bölgemizde büyük bir eksikliði olan tiyatroyu insanýmýza tanýtmak ve sevdirmek istiyoruz. Her türlü zorluklara ve imkânsýzlýklara raðmen hayatý, sahneye taþýmaya devam edeceðiz. Necati’yi aramaya devam ediyoruz. Onu ne zaman ve nerede bulup yakalayacaðýmýzý biz de bilmiyoruz.”





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
"Bitemeyen Proje" Üzerine
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
sabahattin Ali’nin Ýçimizdeki Þeytan Üzerine
Masumiyet Müzesi ve Orhan Pamuk
"Kadirli Bohçasý" Üzerine
Kadirlili Þair Mehmet Yozcu’nun Þiirleri
Dýþardakiler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.