..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Kâmuran Esen




25 Nisan 2011
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu  
Saçmalýk Diz Boyu

Kâmuran Esen


Rüyaya müdahale edemiyorsun ki. O nedenle, rüyamýn saçmalýðýndan ben sorumlu deðilim.


:BHCA:
Dün gece bir rüya gördüm. Medyada sürekli, genel seçimlerle ilgili haberler yer alýyor ya; bunlarýn etkisinden kalmýþ olmalýyým ki, siyasi bir rüya gördüm. Saçmalýk diz boyu. Ama rüya iþte. Rüyaya müdahale edemiyorsun ki. O nedenle, rüyamýn saçmalýðýndan ben sorumlu deðilim.

Rüyamda, OTP (Oylarýnýza Talibiz Partisi)’nin genel baþkanýymýþým, hayýrdýr inþallah. Ýktidardaymýþýz ama, son zamanlarda ana muhalefet partisinin oylarýnda bir artýþ varmýþ. Gerçi biz sürekli yalancý anket sonuçlarý yayýmlatýyormuþuz gazetelerde. OTP’ yi açýk ara birinci parti diye yutturuyormuþuz vatandaþa; lâkin, gerçek çok vahimmiþ. Partimiz, ciddi bir düþüþteymiþ. O sebeple geceleri uyuyamýyormuþum, “ Koltuðumu kimseyle paylaþmam.” diye tepiniyormuþum. Önüme gelene atýyormuþum fýrçayý. Her birim, her kurum nasibini alýyormuþ. Artýk tek adam olamayacaðým endiþesiyle, yemeden içmeden kesilmiþim. Gözlerimin altý torbalanmýþ, saçlarým iyice aðarmýþ falan. Ben tek adam- af edersiniz - tek kadýn olmaya alýþmýþým. Ýktidarýma ortak istemiyormuþum. Ben illâ tek baþýma iktidar olacaðým; aksi takdirde kafayý yerim diye, baþýmda kalan üç beþ saç telimi yoluyormuþum.

Bir gün topluyorum kurmaylarýmý, daha doðrusu kendilerini kurmay zanneden adamlarýmý. Onlarýn adý kurmay sadece. Partimin kurmayý da benim, albayý da. Ama þimdi durumu çaktýrmamalýymýþým. Diyorum ki, “Arkadaþlar! Oylarýmýzý nasýl arttýracaðýz? “….Kimsede týk yok. Hiçbir fikri olan yok. O zaman hatamý anlýyorum. Kurmaylarýmý sustura sustura, hepsinin yetenekleri körelmiþ. Adeta paslanmýþlar oturduklarý yerde. Hatta bazýlarý, konuþma becerilerini bile yitirmiþ. Kem küm edip duruyorlar konuþurken. Biri demez mi, “ Oy, ne demekti? ” diye. Þu rüyanýn saçmalýðýna bir bakýn hele.

Derken, konuþma yeteneðini henüz kaybetmemiþ bir kurmayým þöyle diyor: Sayýn baþbakaným ! “Oy Arttýrma Taktikleri Kursu’na gidelim.”… “Ýyi de, diðer partiler de gider bu kursa. Bize ne faydasý olacak ? ” der demez, sýrýtarak yanýtlýyor: ” Kursu, kimseye duyurmayýz. Biz kursa kaydolur, listeyi doldurur, sonra duyururuz diðer partilere.”…Hay senin aklýný seveyim, diyorum. Kimseye duyurmadan kursa yazýlýyoruz. Diðer partiler, kursiyer listesi dolduðu için liste dýþý kalýyorlar. Hayatýmda ilk kez göbek atarken, baþbakan olduðumu anýmsayýp, kendime geliyorum.

Kursun ilk günündeyiz. Kurs hocasý sýralýyor taktikleri:
“Askere yüklenin. Askere ne kadar tokat, o kadar oy.” diyor. Ayol zaten askeri yerden yere vurduk da öyle iktidar olduk. Bu hakkýmýzý kullandýk diyorum içimden.

“Yandaþ medya oluþturun.” diye devam ediyor. Ýþte o zaman keyfim yerine geliyor. Yandaþ medya dediðin, bizde denizde kum gibi çünkü.

“Tv ekranýnda Ýsrail’ e kafa tutun.” demez mi? Tutmasýna tutarým da, kulise gidince u dönüþü yapmak zorunda kalmak var.

“Kabadayý aðzýyla konuþun.”….Bu, zaten hep yaptýðým þey.”

Baþka yöntem söyle hocam!” diye bas bas baðýrýyorum.

“Sözlerim yanlýþ anlaþýldý.” mazeretine sýðýnýn. Vatandaþýn hiçbir þey bilmediðini(!) iyi bildiðim için, biz bu numarayý hep yapýyoruz zaten. Bu kursa boþa geldik diye tepem attý- atacak.

“Vatandaþa baðýrýn, çaðýrýn. Kavgada en çok kimin sesi çýkarsa, vatandaþ onu haklý sanýr.” Allah Allah! Yani, kursu veren hoca sanki ben’ im. Oy arttýrmak için uyguladýðým tüm yöntemleri söylüyor. Þeytan diyor kalk ayaða, tepele þu hocayý.

“Her gün bir tesisin açýlýþ kurdelesini kesin.” ...Al iþte. On beþ senedir çalýþan onlarca fabrikayý yeni açýlmýþ gibi kurdele kestik. Son seçimlerde boþuna mý aldýk o kadar oyu?

Atýyorum kendimi ortaya. “Yeni bir yöntem söyle. Bunlar bizim bildiðimiz þeyler.” diye bas bas baðýrýyorum. Hoca bile korkuyor benden.

Titreyen sesle devam ediyor:
“Ýstatistiki bilgilerle oynayýn.”…“ Ne gibi ?” diyorum alaylý alaylý. Anlatýyor:
“Nüfusumuzu olduðundan az gösterirsin meselâ. Böylece, kiþi baþýna düþen milli gelir oraný artar.Vatandaþ da, o- hooo biz amma da kalkýnmýþýz diye size oy verir.” Sonra, ders saati bitmek üzere deyip, nefes almadan sýralýyor diðer taktikleri:

“Gittiðiniz her yerde, kucaðýnýza bir çocuk alýn ve sevin. Hatta burnunuzu sýkmasýna izin verin.

Muhalif köþe yazarlarýnýn gazetelerine vergi denetçilerini gönderip, gözdaðý verin.

Milletvekili aday listenize, birkaç futbolcu alýn. Binlerce taraftarýn oyunu garantileyin. Hem, meclisin bahçesinde futbol oynarsýnýz sýkýldýkça."

Tam o sýrada teneffüs zili çalýyor….Zilin sesiyle uyanýyorum. Bir bakýyorum, yataktayým. Çalan teneffüs zili deðilmiþ de, kapý ziliymiþ.

Ýzninizle kalkayým da kapýya bakayým. Kimmiþ bakalým sabah sabah kapýma gelen.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok hoþ
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
25 Nisan 2011
Çok hoþ çok güldüm de ancak ne yazýk ki son gülen herhalde onlar olacak.Bizim halkýmýz yine onlarý baþa getirecek. Üstelik tüm bu taktikleri onlara öðretenlerin ABD ve Ýsrail olduðu artýk ayan beyan ortaya çýktýðý halde….

:: Güleriz....
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
25 Nisan 2011
Güleriz aðlanacak halimize. Koþullar nasýl da politik ironiye itiyor, deðil mi? Sevgili Kamuran, ustalýðýna hayraným. Ne diyelim, buna da þükür..Yakýnda hepimiz Ezop olmayalým da..Beynine saðlýk. Sevgiler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 14
Chp'nin Tandoðan'daki Grup Toplantýsýný Görmezden Gelen Medya
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 15
Bu Yazýmýn Müsebbibi Ablamdýr
Fatma Nine'nin Günlüðü - 10
Fatma Nine"nin Günlüðü – 11
Fatma Nine'nin Günlüðü - 12
Yaþadýðýmýz ve Alýþtýðýmýz Garip Olaylar - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.