..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




25 Nisan 2011
Müminler Bir Binanýn Taþlarý Gibidir  
Fuat Türker
Mümin rüzgarda eðilen fidan gibi deðil, fýrtýnada dik duran çýnar gibidir. Müminler birlikte olduklarýnda ise ormaný oluþtururlar. Ormanlar gibi oksijeni artýrýr; ’göðsü sanki göðe yükseliyormuþ gibi dar ve sýkýntýlý kýlýnan’ kiþilere þifa olurlar. Ormanlar gibi yaðýþ getirir; kupkuru çorak kalpleri -Allah’ýn izniyle- bereketlendirirler.


:ADCD:
“Bir mü’minin diðer mü’min kardeþlerine karþý ilgisi, birbirini baðlayýp destekleyen bir binanýn taþlarý gibidir.” (Hz. Muhammed(sav)

Peygamberimiz (sav), verdiði örneklerle müminlerin kardeþliðinin boyutlarýný ve nasýl olmasý gerektiðini tarif eder: "Nasýl bir binanýn tuðlalarý, taþlarý, üst üste geliyor, birbirine kuvvet veriyor, birbirine yaslanýyor ve bir bina meydana geliyorsa, iþte mü’minler de ayný bu binanýn taþlarý gibidir."

Kur’an, "Sizi yaratan O’dur; buna raðmen sizden kiminiz kafirdir, kiminiz mü’min... (Tegabün Suresi, 2) ayeti ile dünyada insanlarýn iki grup olduðunu haber verir: Müminler ve kafirler. O halde her insan ya mümin ya da kafirdir.

Dünya ve ahirette ayný özelliklerdeki kimseler bir aradadýrlar. Ahirette nasýl cennet ehli cennette, cehennem ehli de cehennemde bir arada ise dünyada da iyiler birlikte, kötüler ve kötülüðü örgütleyenler de birliktedirler. O halde müminler birarada olmalýdýrlar.

Kuþlar sürüler halinde bir arada hareket eder ve enerjiden tasarruf amacýyla V þeklinde uçarlar. Böylece en öndeki kuþlar, havanýn kendilerine karþý oluþturduðu direnci arkadan gelen kuþlar için daha aza indirirler. Bu mucizevi uçuþtaki sürüden, "bir kenarda yalnýz da uçarým" diyerek ayrýlan kuþun enerjisi kalmaz, yoluna devam edemez. Müminlerin birlikteliði de Kur’an ahlakýndan kaynak bulur ve ondan güç alýr. Vicdanlý insanlarýn birlikte olmasý çok önemlidir. Ayrý ayrý hareket etmek ise yanýlgýdýr; çünkü biliriz, sürüden ayrýlan olursa kurt kapar. Bu nedenle müminler birlikte olmalýdýrlar; birbirlerine muhtaçtýrlar. Her mümine bir mümin lazýmdýr Allah’ý hatýrlatmasý için. Peygamberimiz(sav)’in buyurduðu gibi; "Gördüðünüzde sizlere Allahü teâlâyý hatýrlatan, konuþmasý ilminizi artýran, ilmi ahireti düþünmenize yarayanla beraber olun!" [Ebu Ya’la]

Kur’an’da, insanýn apaçýk düþmaný olan þeytanýn, "Sonra muhakkak önlerinden, arkalarýndan, saðlarýndan ve sollarýndan sokulacaðým... (Araf Suresi, 17) dediði bildirilir. Ýnsanýn önü, arkasý, saðý, solu sarýlmýþ durumdadýr. Ýnanan insan bu durumdan Allah’a sýðýnarak kurtulabilir. Çevresindeki müminler de ona yardým eder, þeytanýn telkinlerinden sýyrýlmasýna vesile olurlar.

Mümin yaþamýnýn her anýnda þeytana karþý uyanýk olmaya ve gördüðü yerde þeytaný alt edecek davranýþlar sergilemeye dikkat eder. "Kullarýma, sözün en güzel olanýný söylemelerini söyle. Çünkü þeytan aralarýný açýp bozmaktadýr. Þüphesiz þeytan insanýn açýkça bir düþmanýdýr. (Ýsra Suresi, 53) ayetinden öðüt alýr mümin ve þeytana fýrsat tanýmamak için güzel söz söyler.

Ýnsan, þeytanýn vesvesesine açýk olursa, açýkta kalmýþ et kemik gibi çürümeye yüz tutar. Þeytanýn ve sözcüsü nefsin telkinlerine karþý, müminler birbirlerine koruyucu kalkan olurlar.

Sevgi, yaþamý güzelleþtiren çok büyük bir nimettir. Gerçek sevgi ise ancak derin bir iman ve Allah korkusuyla yaþanýr. Kur’an’ýn öðrettiði sevgi, samimi müminlerin kalplerini yumuþatýr, Allah’ýn güzel sýfatlarýnýn, üzerlerinde tecelli etmesine vesile olur.

Müminler arasýnda da bazen zor ve sýkýntýlý anlar yaþanabilir. Böyle durumlarda insan, mümin kardeþinin iyi yönlerini ve onun Allah rýzasý için yaptýklarýný düþünür. Allah’ýn Kendi ruhundan üflediði ve yaratýp seçtiði müminle, hata da yapsa mücadele etmez. Dahasý býrakýp gitmez, yanýnda olur. Bir annenin, hastalanan çocuðunu kendi baþýna iyileþir diye yalnýz býrakmamasý gibi... Ýnsanýn yanýnda bir müminin olmasý, hatalarý da olsa, ecir vesilesi olur.

Bela müminlerin üzerine yaðar; yaðmur gibi yaðar ama akar gider. Eðer saðanak yaðarsa biraz nem kalýr ancak güneþ çýktýðýnda o da kurur. Çünkü müminler birbirlerine güneþ etkisi yaparlar.

Müminler arasýnda herhangi bir rekabet yaþanmamalýdýr. Tek bir bedende, birbirleriyle uyum içindeki organlar gibi, her mümin bir diðerinin yardýmcýsý ve destekçisi olmalýdýr. Yapýlan iþler sonucu Allah’ýn verdiði baþarý da bu ortak çalýþmanýn sonucunda gerçekleþir. “Hayýrlarda yarýþ” Rahmani bir yarýþtýr. Bu yarýþta kýskançlýk ve rekabet gibi duygulara yer yoktur.

Allah, "Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiþ bir bina gibi saf baðlayarak çarpýþanlarý sever." (Saff Suresi, 4) buyurarak müminlerin bina gibi saf baðladýklarýný bildirir. Sýmsýký kenetlenmiþ müminlerden birine bir þey olsa, hastalansa diðerleri onu taþýr. Bu durum dýþarýdan bakýldýðýnda anlaþýlmaz bile.

Müminler bir arada olmaktan büyük zevk alýr, birbirlerini þevklendirir, kendileri için dilediklerini kardeþleri için de diler, kendi ihtiyaçlarý olsa da kardeþleri için özveride bulunurlar. Kur’an ahlakýnýn yayýlmasýný hedefleyen ve Allah için yaþayan müminlerin kardeþliðini farklý kýlan en önemli özellik ise Allah’ýn dilemesiyle sonsuza dek devam edecek olmasýdýr.

Mümin rüzgarda eðilen fidan gibi deðil, fýrtýnada dik duran çýnar gibidir. Müminler birlikte olduklarýnda ise ormaný oluþtururlar. Ormanlar gibi oksijeni artýrýr; ’göðsü sanki göðe yükseliyormuþ gibi dar ve sýkýntýlý kýlýnan’ kiþilere þifa olurlar. Ormanlar gibi yaðýþ getirir; kupkuru çorak kalpleri -Allah’ýn izniyle- bereketlendirirler.

Allah, müminlerin birlikte olmalarýný saðlayarak onlarý cennete hazýrlar. Müminler arasýndaki kardeþlik, derin sevgi ve muhabbet, cennet halkýnýn özelliklerindendir. Allah’ýn dünyadaki tecellilerini görüyorsa insan ve bu dünyada müminlerle beraberse, umulur ki ahirette de onlarla beraberdir.

Cennette öyle güzel saraylar vardýr ki, bunlar Allah rýzasý için birbirini sevenler içindir. [Hz. Muhammed[sav BB>



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.