..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hulki Can Duru




27 Nisan 2011
Heykel ve Put  
"Birbirimizden nefret etmek için yeteri kadar dinimiz var" J. Swift

Hulki Can Duru


Ýktidar tarafýndan ucube olarak tanýmlanan ‘Ýnsanlýk Anýtý’nýn kafasý, yýkým iþçileri tarafýndan tekbir getirilerek kesildi. Kesimden önce heykelin baþ kýsmý vince baðlandý. Ardýndan elmas kesme makinesiyle heykelin boynuna özel çelik halat geçirildi. Heykelin baþýnýn kesilmesi sýrasýnda iþçilerin “Allahuekber” demesi dikkat çekti. 27.04.2011 (http://www.gazetesok.com)


:BJBI:
HEYKEL - ANIT
Çeþitli maddelerden yontularak, kalýba dökülerek biçimlendirilen yapýtlara heykel denir. Anýtlar ise önemli olaylarýn, ünlü kiþi veya kahramanlarýn tarih boyunca anýlmasý için yapýlan, simgesel nitelikteki yapýlardýr. (Anýtkabir, Çanakkale Anýtý, Meçhul Asker Anýtý, Ýnsanlýk Anýtý vs.)

Heykeller veya anýtlar put deðildir. Ancak, tapýnma amaçlý, ibadet maksatlý kullanýlmaya baþladýðý an “put” haline dönüþürler. Yani onlarý putlaþtýran insandýr. Üstelik ibadet sýrasýnda bir takým eðilip bükülmeler, yat, kalk, secde gibi eylemler ifa ediliyorsa bu da þekilcilik olur. Þekilci bir tapýnma/ibadetin olduðu yerde ise mutlaka putperestlik vardýr.

PUT NEDÝR?
Put doðaüstü özellikleri olduðuna inanýlan, kutsal sayýlan canlý veya cansýz nesnelerdir. Bunlar inek, köpek, kedi, kurt, insan, bitki, aðaç olabileceði gibi totem, fetiþ, heykel, anýt, tapýnak, yapý, hatta araziler de olabilir. Kutsallýk isnat edilen her tür eþya, nesne, obje, heykel ve benzerleri put kategorisine girer.

Oysa, bir þeyin kutsal olabilmesi her þeyden önce çok temiz, kirden, pastan, mikroptan arýnmýþ olmasý gerekir. Bu baðlamda kutsal olamayacak tek þey topraktýr. Çünkü toprak her çeþit hastalýk, mikrop, virüs, parazit ve benzerlerinin barýndýðý bir katmandýr. Kutsal toprak olamayacaðý gibi ayný þekilde kutsal su da olamaz. Çünkü hiçbirinin tam anlamýyla tertemiz olmasý mümkün deðildir.

FETÝÞ NEDÝR?
Kýlýç, hýrka, saç, sakal, diþ, resim, ikon, kitap, yazý gibi nesnelere de kutsallýk verilebilir. O zaman o nesneler fetiþ haline gelir. Onlarýn “fetiþ” haline getirildikten sonra öpülmesi, kutsanmasý, belden aþaðý tutulmamasý gibi uygulamalar da fetiþizm, dolayýsýyla putperestliktir.

Þaþýrtýcý olan þudur ki ilkel toplumlarýn pagan geleneklerinden arta kalan þekilci, totemist, fetiþist, pagan ve putperest uygulamalar sanki gerçek tapýnmaymýþ gibi dünya dinlerince sýmsýký muhafaza edilmeye çalýþýlmakta ve topluma gerçek din diye dayatýlmaktadýr. Ýnsanlýðýn pagan dinlere karþý sürdürdüðü savaþ sürmektedir, ancak bu savaþýn sadece entelektüel alanda sürdürülerek kazanýlmasý mümkün deðildir.

Marx ve Engels’in en büyük yanýlgýsý dinlerin tarihsel süreç içinde toplumun ilerlemesiyle kendiliðinden ortadan kalkacaðýný zannetmeleri olmuþtur. Hiçbir din kendiliðinden yayýlmadýðý ve geliþmediði gibi, kendiliðinden de ortadan kalkmaz. Çünkü her din kurumsallaþmaya baþlarken kendini topluma zorla, baskýyla, savaþla ve cebren kabul ettirmiþtir. Hristiyanlýk Roma Ýmparatorluðunun resmi (yasal) dini olduktan sonra yayýlmýþtýr. Roma vatandaþlarý kanun kuvvetiyle Hristiyan olmuþtur. Roma, Barbar halklarý savaþla Hristiyanlaþtýrmýþtýr. Ayný þekilde Ýslam da kan dökerek ve savaþla yayýlmýþtýr. Bu nedenle dinler –geldikleri gibi- ancak zorla ve savaþla ortadan kaldýrýlabilirler.


PUTLAÞTIRMA
New York’taki Özgürlük Anýtý kuþkusuz put deðildir. Özgürlüðü simgelemek için dikilmiþtir. Ama günün birinde bu anýt tapýnma amaçlý kullanýlmaya baþlanýrsa, ve bir takým bünyeler ibadet etmek için bu anýtýn önünde toplanmaya, yatýp kalkmaya, bu anýtý tavaf etmeye baþlar ve dünyanýn diðer yerlerinde yaþayan insanlar da bu anýtý kýble belleyip onun bulunduðu yöne doðru dönüp tapýnýrlarsa iþte o zaman o anýt bir puta dönüþmüþ olur, tapýnanlar da putperest kategorisine girerler.

Bu durumda anýtýn kafasýný uçurmak veya anýtý yok etmek gerekmez, illa kafasý kesilecek ve yok edilecek birileri varsa onlar o anýtý putlaþtýran ve o anýta tapan þaþkýnlardýr.

TAÞA TOPRAÐA TAPMAK
Taþý, topraðý, heykelleri, anýtlarý, mezarlarý, türbeleri, binalarý, tapýnaklarý kutsal sayýp onlara izzet vermek, onlarýn önünde eðilmek, secde etmek, ibadet etmek, tavaf etmek, öpmek, kýble olarak bellemek gerçekte tanrýsal eylemler midir, yoksa pagan eylemler midir?

Kudüs’ten sürüldükten sonra Yahudiler tapýnmalarýný kýble olarak belledikleri Kudüs’e doðru dönerek yapmaya baþladýlar. Çünkü onlar için oradaki topraklar ve yýkýlmýþ Mabet’in kalýntýlarý da (Aðlama Duvarý) kutsaldý. Bu uygulama Müslümanlarca da benimsedi. Ancak, sonralarý Muhammet kýbleyi Mekke’deki eski bir puthane olan Kabe’ye çevirdi.

Ýster heykel, ister anýt, ister yapý olsun tapýnma amaçlý kullanýlan her þey put haline dönüþür. Gerçek ve doðru tapýnmanýn öncelikle her tür þekilcilik, gösteriþ ve putperestliði çaðrýþtýracak etmenlerden arýnmýþ olmasý gerekmez mi? Öyleyse, gerçek ve doðru tapýnmanýn saðlanmasýný istiyorsak, Ýnsanlýk Anýtý’ndan önce ortadan kaldýrýlmasý gerekenlerin neler olduðunu herhalde anlamýþ olmalýyýz.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
28 Nisan 2011
Taliban yýllar önce Afganistandaki Buda heykellerini patlayýcýlarla uçurmadý mý? Teþekkürler üstadým. Yazýnýzda yer alan sosyolojik bilgileri hem zevkle hem de ibretle okudum.***Not: Mail'inize adres ile ilgili bir sorum olmuþtu!!** Saygýlarýmla.

:: ..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
27 Nisan 2011
Hep beraber alkýþlayalým,neden þaþýrýyoruz ki..

:: ...yazýnýz çok güzel olmuþ...
Gönderen: Göktu Kara / , Türkiye
27 Nisan 2011
..ama devamý var sanki,yarýda kalmýþ hissi verdi..

:: Baþka örnek yok..
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
27 Nisan 2011
Vandallýk, geçmiþ iktidarlardan öç alma, geçmiþi unutturma ve sorulara meydan verilmeyecek açýklýkta anlattýðýnýz gibi bilinçsizce put sayma gerekçeleriyle çeþitli ülkelerde heykeller yok edildi. Ama bir baþbakanýn "Ucube" benzetmesiyle yýkýlan baþka heykel yok yeryüzünde.Bunda da birinci olduk. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yumurta ve Sevgi
Kendi Kendine Düþen Uçak
Cenaze Hizmet Evleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.