..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




6 Mayýs 2011
Rabb"im Benden Razý Ol  
Fuat Türker
Senin sonsuz gücünü hakkýyla takdir etmemi, Senden gücüm yettiðince korkmamý ve Seni gereði gibi sevmemi bana ilham et. Ben Senden razýyým Rabb’im; Sen de benden razý ol...”


:ABGD:
Yüce Allah dünya hayatýný, insanlardan hangilerinin daha güzel davranýþlarda bulunacaðýný, kimlerin sadakat gösterip, kararlýlýkla Kendisi’ne baðlý kalacaðýný denemek amacýyla yaratmýþtýr. Dünya, Allah’tan korkup sakýnanlarla, O’ndan yüz çevirip nankörlük edenleri ayýrt etmek için hazýrlanmýþ bir imtihan yeridir. Bu imtihan yerinde güzelliklerle çirkinlikler, iyiliklerle kötülükler, eksikliklerle mükemmellikler bir araya konmuþ ve kusursuz bir imtihan sistemi kurulmuþtur. Ýnsanlar, imanlarýnýn ortaya çýkmasý için türlü þekillerde denenirler. Sonuçta da Allah’ý hakkýyla tanýyýp, takdir edebilenler inkarcýlardan ayrýlacak ve kurtuluþa ereceklerdir.

Ýnsanlar, (sadece) "Ýman ettik" diyerek, sýnanmadan býrakýlacaklarýný mý sandýlar? Andolsun, onlardan öncekileri sýnadýk; Allah, gerçekten doðrularý da bilmekte ve gerçekten yalancýlarý da bilmektedir. (Ankebut Suresi, 2-3)

Sonsuz güzellikleri sanatýnýn içinde yaratan Allah’ýn, Kur’an’da insanlara bildirdiði gibi, dünya üzerinde güzel olan her þey, zamanla güzelliðini yitirecek ve sonunda da yok olacaktýr. Çevremizde gördüðümüz canlý ya da cansýz her þey yýpranýr ve bozulur. Bu, zamanla oluþan doðal bir süreç gibi düþünülür. Oysa bu bozulma, eskime ve yýpranma, Allah’ýn üstün aklýnýn hikmetlerini içerir. Yüce Allah hikmetle yarattýðý bütün bu olaylarla, dünyanýn geçici bir mekan olduðu mesajýný verir ve bu konuda derin düþünmemizi ister.

Dünyanýn geçiciliðini ve aldatýcý bir mekân olduðunu, gerçek yurdun ahiret olduðunu ve sonsuza dek süreceðini yalnýzca bilmek yeterli deðildir. Aslýnda burada söz edilen her kavram, özellikle sonsuzluk, sadece ‘bilerek’ anlaþýlabilecek bir kavram da deðildir. Bütün bu gerçekler, üzerinde derin tefekkür edilerek anlaþýlabilecek konulardýr. Rabbimiz Kuran’da, “Size verilen her þey, yalnýzca dünya hayatýnýn metaý ve süsüdür. Allah katýnda olan ise, daha hayýrlý ve daha süreklidir. Yine de, akýllanmayacak mýsýnýz?” (Kasas Suresi, 60) ayetiyle de haber verdiði üzere diðerlerinde olduðu gibi bu konudaki örnekleri de ‘düþünen insanlar’ için verdiðini belirtir.

Dünyaya Allah’ý tanýmak ve O’na kulluk etmek için geldiðini, en önemli amacýnýn Allah’ýn rýzasýný kazanmak olduðunu, dünyanýn imtihan için yaratýldýðýný, asýl varýlacak yerin ahiret olduðunu, dünyada yapýp ettiklerine göre hesaba çekileceðini, cennetle cehennemi düþünmek ve yaþamýný tüm bu gerçeklere göre düzenlemek insanýn en önemli sorumluluðudur. Aksi takdirde sadece doðan, büyüyen, çoðalan ve amaçsýzca yaþam süren hayvanlardan bir farký kalmaz. Yaratýlmýþ her þey gibi insanýn yaþamýnýn da bir amacý vardýr. Dünya hayatýnýn göz açýp kapayýncaya kadar kýsa olduðu gerçeðini fark edip, sadece Allah’a kulluk için yaþayan insanlar, Allah’ýn Kendi ruhundan üflediði müminlerdir.

Müminler yaþamlarýnýn her anýný, “Ey iman edenler, Allah’tan korkup-sakýnýn ve (sizi) O’na (yaklaþtýracak) vesile arayýn; O’nun yolunda cihad edin, umulur ki kurtuluþa erersiniz.” (Maide Suresi, 35) buyruðuna uygun olarak, Rabbimiz’in hoþnutluðunu kazanma ve Allah’a yakýnlaþmaya yollar arayarak geçirirler.

Dünya hayatýnda yapýlan ameller, Kendi rýzasý için yapýlan iyi iþlere daha güzeliyle karþýlýk veren Allah’ýn hoþnutluðu amaçlanarak yapýlýyorsa Allah Katýnda birer salih amel olarak geçerlidir. Müminin her hareketinde, her sözünde, attýðý her adýmda, Allah’a daha yakýn olmak, Allah’ýn sevgisini ve hoþnutluðunun en fazlasýný kazanma amacý vardýr. Böylece yaptýðý her davranýþ ve güzel söz, bir salih amele dönüþür ve hesap günü kendi lehine dengeleri deðiþtirerek onu sonsuz mutluluða ulaþtýrabilir.

Allah, rýzasýna uyanlarý bununla kurtuluþ yollarýna ulaþtýrýr ve onlarý kendi izniyle karanlýklardan nura çýkarýr. Onlarý dosdoðru yola yöneltip-iletir. (Maide Suresi, 16)

Fakat insanlarýn büyük bölümü Kur’an’daki ifadesiyle "zalim ve nankör" bir karakter göstererek Rabb’lerine þükretmeyi, O’na boyun eðmeyi ve itaat etmeyi unuturlar, O’nun koyduðu sýnýrlarý çiðnerler. Kendilerinin büyük bir güce sahip olduklarýný, bu dünyadan çok uzun bir süre ayrýlmayacaklarýný düþünürler.

Bu yüzden de tüm amaçlarý dünyayý yaþamaya yöneliktir. Ölümü unutur, ölümden sonraki yaþantýlarý için hazýrlýk yapmazlar. En büyük amaçlarý, imkanlarý elverdiðince iyi bir yaþam sürmek, burada geçirdikleri her aný kendilerince en iyi þekilde deðerlendirmektir.

Allah için yaþamak ise hem dünyada güzel bir yaþama, hem de ahirette sonsuz cennet beklentisine neden olur. Mümin, bir iþ yaparken, Allah’ý razý edecek þekilde yapmaya çalýþýr. “Ben bunu yapayým da, cennete gireyim” þeklindeki bir düþüncenin doðru bir yaklaþým olmadýðýný bilir. Önemli olan, yapýlan davranýþta Allah’ý hoþnut edip, O’nun sevgisini kazanma hissiyatýnýn olmasýdýr. Ve Rabb’imizin hoþnutluðunu kazanmýþ olmak da ayette bildirildiði üzere, mutluluklarýn en büyüðüdür:

Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadýnlara içinde ebedi kalmak üzere, altýndan ýrmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaadetmiþtir. Allah’tan olan hoþnutluk ise en büyüktür. Ýþte büyük kurtuluþ ve mutluluk budur. (Tevbe Suresi, 72)

Allah, rýzasýný kazanan kullarý için, dünyadaki bu kýsa yaþamýn ardýndan sonsuz ve eþsiz mutluluðu yaratýr. Ona ulaþabilmek için samimi dua eder mümin: “Allah’ým, Seninle kesintisiz , güçlü ve kopmasý olmayan bir baðlantým olsun. Her imtihanýmda Seni göreyim; yaþadýðým her olayý beni eðitmek ve imanýmý olgunlaþtýrmak için hayýr ve hikmetle yarattýðýný bana unutturma. Zorlu görüntülerle yüzleþme zamaný geldiðinde, sabýr ve tevekkül göstermeme yardým et. Senin sonsuz gücünü hakkýyla takdir etmemi, Senden gücüm yettiðince korkmamý ve Seni gereði gibi sevmemi bana ilham et. Ben Senden razýyým Rabb’im; Sen de benden razý ol...”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.