..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Müþerref ÖZDAÞ




7 Mayýs 2011
Hayvan Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý  
Müþerref ÖZDAÞ
Biz hayvanýz, anlarýz. Sevginizi, nefretinizi daha pek çok þeyi. Depremleri önceden sezeriz ama nedensiz ve zevk alýrcasýna atýlan bir tekmenin nereden ne zaman geleceðini sezemeyiz. Lütfen bizi koruyun, incitmeyin, bize zarar gelmesine engel olun. Hepinizi çok seviyoruz biz


:BEFI:

HAYVAN OLMANIN DAYANILMAZ AÐIRLIÐI

Önsöz:
Anneler günü geldiðinde bu konuda yazmak artýk oldukça sýradanlaþmýþ adeta yazanlar için bir görev haline gelmiþtir. Ben bu 8 Mayýs’ta anne olan hayvanlarla ilgili yazmak istedim. Doðayý bir bütün halinde görüp kabullenmeyi unutmuþ biz insanlara yeniden bunun hatýrlatýlmasý gerektiðini düþündüm. Doðanýn içinde var olan her canlýnýn yaþama hakký vardýr. Bu baðlamda aþaðýdaki açýklamalarýn ardýndan hazýrlamýþ olduðum yazýmý sizlere sunacaðým.

Ýlk kez 2009 Taksim AKM, ikincisi 2010 Sultanahmet meydanýnda düzenlenen, geleneksel hale getirilmeye çalýþýlan ‘’ Anne Hayvanlar Günü ‘’ etkinliklerinin 3. sünün bu yýl da 8 Mayýs 2011 Pazar günü Bakýrköy Özgürlük Meydanýnda yapýlmasý planlanmýþ bulunmakta. Hayvanlarýn da anne olduðunu böyle bir günde hatýrlamak akýlda kalýcýlýðýný da artýracaktýr. Biz kadýnlarýn bazýlarý da zor koþullarda evlatlarýna kol kanat germeye çalýþmakta ama hayvanlarýn çabalarý ve acizliði, insanlar tarafýndan yeterince korunamamasý gerçeði karþýsýnda ne kadar önemli olduðunu takdir edersiniz.

Son yýllarda sýklaþan hayvanlara taciz, sebepsiz eziyet olaylarýný göz önüne alýrsak ne kadar korunmaya muhtaç olduklarýný görmemezlikten gelebilir miyiz? Bizler yardým çýðlýklarý atýp belki onlara göre sesimizi daha rahat duyurabilir yardýma ulaþabiliyorsak, onlar bu durumdan bir o kadar yoksundur. Seslerine kulaklar kapanýr, bahçelere yavrulayan kediler sokaða býrakýlýr, evdeki yemek artýklarý çöpe dökülür de bir kap yemek onlara çok görülüyorsa insanlýk nereye gitti, sadece kendi yavrularýný koruyup da gerisini görmezlikten gelmek gerçek annelere, o çocuklarýn dünyaya gelmesine vesile olan babalara ne derece yakýþýr sizlere soruyorum. Ýnsanlýðý çýkmýþ olduðu uzun tatilden geri getirmenin zamanýdýr.

Sadece bizler can taþýmýyoruz, anneliðin güçlü koruma duygusunu sadece biz diþi insanlar yaþamýyoruz. Çevrenize þöyle bir bakýn, yavrularýn hangi canlýnýn yavrusu olursa olsun kendini anne kokusuyla ve temasla ne kadar güvenli hissettiðine tanýk olun ve düþünün lütfen. Hayvan da olsalar onlar da bir annedir, onlar da ne pahasýna olursa olsun yoðun koruma duygusuna sahiptir. Bu 8 Mayýs’ta bir kediciðin, bir minik köpeðin ya da taze bir annenin baþýný okþayýnýz, tatlý bir söz söyleyiniz. Hiç birini yapamýyorsanýz sadece düþünün ve o güzel enerjinizi yayýnýz evrene, çevrenize. Çocuklarýnýza öðretiniz, tanýtýnýz… Bir kap suyunuzu koyunuz kapý önünüze, balkonunuza, bir dükkân önüne… Bir lokmanýzý da onlara ayýrýn.
Açýklayýcý yazýmýn baþýnda sözünü ettiðim etkinlikte yer almasý için önceden hazýrlanan ve pankartlara yazýlabilecek manþetlerden örnekler verdikten sonra asýl yazýmý siz dostlara sunmak isterim. Ýþte kullanýlacak manþetlerden birkaç örnek:

* Hukuk; sadece insanlar içinse köhnemiþtir.
* Öldürme, yaþat ve sevmeyi dene.
* Ha insan ha hayvan, katil katildir, cinayet de cinayettir.
* Onlar da anne’ydi!
* Artýk onlarýn anneleri biberon.

Ve iþte bu gün için hazýrlamýþ olduðum asýl yazým:

HAYVANLARDAN AÇIK MEKTUP
Hayvan oðlundan Ýnsanoðluna açýk mektuptur.

Biz hayvanýz, anlamaz sanýrsýnýz ama sevgiyi, nefreti anlarýz. Bizden korkup yolunuzu deðiþtirmeyin, bize zarar vermezseniz kendimizi savunmak zorunda kalmazsak size bir zararýmýz dokunmaz. Bizi sevin, okþayýn. Bu dünyayý sizinle birlikte paylaþtýðýmýzý unutmayýn lütfen. Bu dünya hepimizin. Kuþ cývýltýlarýný hiç duymadýðýnýz, miyavlamalarýmýzýn olmadýðý, bizi okþadýðýnýzda mutlulukla sallanan kuyruklarýmýzý hiç görüp tanýmamýþ olduðunuzu düþünün. Bizsiz tadý olur muydu bu dünyanýn? Arýyýz, balýmýzý veririz, kediyiz mutlu mýrýltýlarýmýzý dinlersiniz; köpeðiz dostluðumuzu paylaþýrýz, ava birlikte gideriz; atýz, katýrýz eþyanýzý, sizi taþýrýz, tarlanýzý süreriz; balýðýz saðlýðýnýz için yararlýyýz; Japon’uz, Lepistes’iz akvaryumunuzu süsleriz; kanaryayýz, muhabbet kuþuyuz, eve girdiðinizde sizi sevinçle karþýlarýz. Kelebeðiz, kimimizin ömrü bir gün, ipek böceðiyiz, ipeðimizi verir sizi giydiririz… Sirklerde size hoþ saatler geçirtiriz ama eðitilinceye kadar da acýlar çekeriz. Lütfen bizi sadece beslemeyin ayný zamanda biraz sevin, incitmeyin. Postumuzu çýkarýp bizden kürk yapmayýn, derimizi soyup çanta, kemer, ayakkabý yapmayýn. Bunlar size fazladan prestij kazandýrmaz. Sadece biraz sevin ve düþünün…

Siz bizi sevmeseniz de biz sizi çok seviyoruz. Bizden aldýðýnýz sokaklarý, ormanlarý iþgal ettiniz, apartmanlarla donattýnýz, yaþama alanlarýmýzý elimizden aldýnýz. Bize kucak açýn þimdi, evlerinizde yer ayýrýn. Bizi sahiplenin. Bir tas su býrakýn balkonunuza, evinizin önüne. Artýk yemeklerinizi ekmeklerinizi çöplere atmayýn, bizi düþünün. Yavrularýmýz olduðunu, bizlerin de bir ana olduðunu, onlarý koruma ve doyurma içgüdümüz olduðunu unutmayýn. Bize ve onlara yardýmcý olun incitmeyin, sizler de çocuklarýnýzý eðitin, bizi sevdirin. Toplumunuzu bilinçlendirin.

Biz hayvanýz, anlarýz. Sevginizi, nefretinizi daha pek çok þeyi. Depremleri önceden sezeriz ama nedensiz ve zevk alýrcasýna atýlan bir tekmenin nereden ne zaman geleceðini sezemeyiz. Lütfen bizi koruyun, incitmeyin, bize zarar gelmesine engel olun. Hepinizi çok seviyoruz biz. Ve yeniden diyoruz ki ‘’ Bu dünya hepimizin, onu sizinle paylaþtýðýmýzý unutmayýn.’’ Sizleri sevgiyle yalar, okþarsanýz gözlerinize pýrýl pýrýl bir sevinçle bakar, sýcaklýðýnýzý dostluðunuzu daha iyi hissetmek, güven duymak için size sürtünürüz. Patimizi uzatýyoruz, siz de uzatýn ellerinizi bize. Bizi görmezlikten gelmeyin, yokmuþuz gibi davranmayýn, canýmýzýn acýyacaðýný unutmayýn, karnýmýzýn acýkacaðýný ve yavrularýmýza süt verdiðimizi de…

Bizi her zaman çok sevmiþ Lale ablamýza, Nilgün ve Zübeyde ablamýza, Kerem abimize ve onun kadar duyarlý ve bizim için mücadele veren arkadaþlarýna, bize tercüman olan Mü ablamýza ve bizi seven koruyan herkese çok teþekkür ederiz, hepinize minnettarýz.

Sevgilerimizle…

Yazan: Dünyayý sizinle paylaþan tüm hayvanlar

Tercüman: Mü

Yazan: Müþerref ÖZDAÞ


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Duyarlýlýk
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
10 Mayýs 2011
Ýnsanýn, insana yaptýðý kötülüklerle uðraþmaktan, hayvanlara yapýlanlarý düþünemez hale geliyoruz. Dikkat çektiðiniz için teþekkürler iyi yürekli dost...sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çiçekleri Döken Bahar
Sevgi Sihirdir
Muhteþem 8 Yýl
Daðýlan Bulutlarým
Gelecek Daha Kaç Tecavüze Gebe?
Küçük Bir Koli ve Yaþlý Bir Kadýn
Öylesine Bir Gündü...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umutlar Tükenirse
Geceler Günahý Saklar
4g : Gittim - Gördüm - Gezdim - Geldim (Eskiþehir’in Yeni Yüzü)
Sevgi Þehri Þehir Rehberi
Aldanmalar,aldatmalar ve Yalanlar Üzerine Düþüncelerim
Tanrýya Mektup
Sevgi Bekler mi?
Affediyorum
Aþk mý? Alýþkanlýk mý?
Ýzler, Yaslar ve Yaþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.