..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




18 Mayýs 2011
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz  
Köyümüzün 45 – 50 yýl öncesini mumla aradýðým için, utanýyorum.

Kâmuran Esen


Köy Enstitülerinin kapatýlmasý eðitime nasýl büyük bir darbe vurduysa, köylerden öðretmenlerin çekilip alýnmasý da, köy halkýnýn aydýnlanmasýna darbe vurdu. Öðretmensiz kalan köylünün içine düþtüðü karanlýðý görmemek için; insanýn hem kör, hem saðýr ve hem de alýk olmasý gerekiyor.


:BGBC:
Çýktýðým yolculuklarda; herhangi bir yerleþim biriminden, özellikle köylerden geçerken, gözlerim hep bir okul arar. Genellikle okul öðretmeninin kiþisel çabalarýyla onarýlmýþ, badana edilmiþ eðitim kurumlarýný gördüðümde, içim aydýnlanýr. Milli bayramlarda pencerelerinin bayraklarla süslendiði, bahçesinde kibrit kutusu gibi duran öðretmen lojmanlarýnýn bulunduðu bu okullar; ýþýk kaynaðý gibi görünür gözüme. Çünkü bilirim ki bu okullarda görev yapan öðretmenler; sadece öðrenciler için deðil, ayný zamanda yetiþkinler için de hem bir bilgi kaynaðý, hem de bir dert babasýdýr.

Köylerde on beþ yýl çalýþtýðým için bilirim, öðretmenin köylü için önemini. Çocuðu hasta olan, hayvaný hasta olan, herhangi bir sorunu olan öðretmene koþar. Bir resmi kurumdan eline geçen bir evrakýn ne demek istediðini tam olarak anlayamayan vatandaþ yine öðretmene koþar. Kýsacasý öðretmen; köylü için, düþülen her sýkýntýda baþvurulan yardýmsever ve bilge bir kiþidir.

Ýlkokulun ilk üç yýlýný okuduðum köyümü düþündüm bir an. Þimdi bana çok küçük gelen, ama çocukluðumda koþ koþ bitmeyen geniþ ve yüksek bir düzlükte okulumuz vardý. Okulumuza hayat veren öðretmenimiz vardý. Bir arkadaþýmýzýn baþýndaki yaralarý, ateþe tuttuðu çakýyla kazýyan ve merhem sürerek iyileþtiren öðretmenimiz. Akþamdan sonralarý evimize geldiðinde, bir oda dolusu köylüye hitabeden, aðzýndan bal damlayan öðretmenimiz.

Köyümüzün, çok güzel ve bakýmlý; içine girdiðimde yüreðimin çýrpýntýlarýný dindiren camisi vardý. Cami avlusunun duvarlarýna öðretmenimiz atasözleri yazdýrýp, astýrmýþtý bize: ”Akýllý insanlarýn içkisi sudur.”, “ Her kadeh, ölüme giden bir basamaktýr.”, “ Beþikten mezara kadar oku.”, “ Okullar dolmayýnca, hapishaneler boþalmaz. “ gibi….Kuraný Kerim öðrenmek, bazen de mevlit gecelerinde þerbet ikramýndan nasibimizi almak için gittiðimiz ve bize huzur veren bir mekândý cami. Cami hocasý ise, sözü dinlenen ve güler yüzlü bir amcaydý.

Ayrýca köyümüzde ebe de vardý. Köyden biri hastalandýðýnda, soluðu kendisinin yanýnda aldýðýmýz büyük kurtarýcýmýz. Biz çocuklar yaramazlýk yaptýðýmýzda büyükler tarafýndan “Ebe’nýma söylersem sana iðne yapar.” diye korkuttuklarý saðlýk görevlisi. Ve bize, bazen kardeþ de getiren, pabucumuzu dama attýran kiþi.

Arada bir, çocukluðumun bir dönemimin geçtiði köyümüze gittiðimde, içim sýzlýyor. Okul binasý viran, camlarý kýrýk. Bahçesinde köstebek yýðýntýlarý ve otlayan hayvanlar var. Suyu kesilmiþ deðirmen gibi sessiz. Gurbete evlâdýný yollamýþ bir ana gibi suskun ve aðlamaklý sanki. Saðlýk lojmaný da ayný þekilde....Ne okulda öðretmen var, ne de saðlýk lojmanýnda ebe. Çocukluðumdan beri varlýðýný sürdüren sadece cami ve köy imamý kalmýþ.

Kýsacasý, köylümüz artýk öðretmensiz. Köyü aydýnlatan bir ýþýk kaynaðý kurutulmuþ, okullar karartýlmýþ. Öðretmen, din görevlisi, saðlýk çalýþaný bir sacayaðý oluþturuyordu eskiden. Ve bu üçlü, köylüye üç koldan hizmet veriyordu. Þimdi, bu sacayaðýnýn ikisi kýrýk. Tek ayaklý bir sacayaðý olabilir mi? Bir ayak, kýrýlan iki ayaðýn görevini yapabilir mi? Tek ayaklý sacayaðý, ayakta durabilir mi? Bir Kýrgýz atasözü þöyle der: “ Sacayaðýnýn ayaðý üçtür / Birbirine güçtür / Biri olmazsa, hiçtir.”

Demem o ki; en küçük bir yerleþim biriminde bile, olmasý gereken din görevlisi var. Ama; köylünün bir eðitimcisi- öðreticisi yok, saðlýk hizmeti vereni yok. Taþýmalý sistem, köylüyü yalnýzlaþtýrdý. Sacayaðýnýn bir ayaðýný aldý götürdü. Saðlýk ayaðý da kopartýldý. Her yerleþim birimindeki okullarýn devlete artý bir yük olduðunu utanmadan söyleyebilenlerin komik mazeretini kabul etmek mümkün deðil. Saðlýktan tasarruf olmaz, eðitimden tasarruf olmaz. Çünkü, bu tasarrufun kötü sonuçlarý; parayla- pulla düzeltilemez.

Acaba diyorum, halkýn cahil kalmasý iktidarlarýn iþine mi geliyor. Yeteri kadar eðitim almamýþ vatandaþlar, bazý partilerin arka bahçesi mi oluyor ? Evet, köydeki çocuklar eðitim alýyorlar merkez okullarýnda ama; köylü vatandaþ, öðretmenden yararlanamýyor. Ve ayrýca köy çocuklarý, ilköðretim okuluna baþlama yaþýnda, taþýmalý sistemden yararlanmak için köylerinden kopuyorlar. Hem ailelerine, hem köylerine yabancýlaþýyorlar. Doðup büyüdükleri yerin deðerlerine sahip çýkamýyorlar.

Köy Enstitülerinin kapatýlmasý eðitime nasýl büyük bir darbe vurduysa, köylerden öðretmenlerin çekilip alýnmasý da, köy halkýnýn aydýnlanmasýna darbe vurdu. Öðretmensiz kalan köylünün içine düþtüðü karanlýðý görmemek için; insanýn hem kör, hem saðýr ve hem de alýk olmasý gerekiyor.

Köyümüzün 45 – 50 yýl öncesini mumla aradýðým için, utanýyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.