..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > hasan tülüceoðlu




10 Temmuz 2011
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi  
hasan tülüceoðlu
Türkçe olimpiyatlarý, Türk okullarýnýn, bu okuldaki öðrenci ve ailelerin birinci gündemi olmuþtur. Þampiyonluða ulaþmak için aylar öncesinden hummalý bir folklorik çalýþma yapýlmaktadýr.


:BAJB:
Türkçe Olimpiyatlarý Ve Kelebek Etkisi

Hasan TÜLÜCEOÐLU

Dokuz yýldýr düzenlenen Türkçe olimpiyatlarý etkinlikleri Ülkemiz ve Türkçemiz adýna geçmiþte hayali bile kurulamayacak büyük bir baþarýdýr. Farklý ýrk ve ülke çocuklarýndan kendi dilimizi dinlemek bizlere mavera ötesi duygular yaþatýyor. Bu baþarýyý alkýþlamamak mümkün deðil.

Bilindiði gibi bu, özel gayretlerle farklý ülkelerde açýlan Türk okullarýnýn baþarýsý. Dokuz yýldýr bu okullarda öðrenciler arasýnda Türkçemizi en güzel þekilde icra etme yarýþý hýzlanarak devam ediyor.

Þubat ayý baþlarýnda gece geç vakit -yanlýþ hatýrlamýyorsam samanyoluhabertvde- Türk okullarýnda Türkçe olimpiyatlarýna hazýrlýklarýn baþladýðý haberini izledim. Ýnternette yüzeysel araþtýrmamda olimpiyat hazýrlýklarýnýn bir çok ülkede ekim kasým aralýk gibi çok erken bir zamanda baþladýðý bilgilerine ulaþtým.

Gerçek ya da suni gündem, her zaman insanlarý birinci dereceden meþgul etmiþtir. Okullarda öðrenci psikolojisi açýsýndan baktýðýmýzda eðitim yýlý baþýnda oluþturulan gündem tüm yýl boyu öðrencilerin birinci önceliði olup onlarý meþgul eder. Lise ikinci sýnýfta, 1981 sonunda Milli Basketbol takýmýmýz Yunanistan’ý yenerek ilk defa Balkan þampiyonu olduðunda o ve devamý yýllarda okulun hep boþ kalan basketbol sahasý öðrenci kaynar olmuþtu. Futbol topunun aksine iri ve aðýr pekte sevimli olmayan basketbol toplarý, pota ve küçük beton çizgili saha öðrencilerin gözdesiydi. Öðretmenler bile bir anlamda dinlenme ve stres atma amacýyla oynadýklarý voleybolu býrakýp basketbol oynamaya baþlamýþlardý. Ayný yýllarda Cumhurbaþkaný Kenan Evren’in saðlýk için spor yapmanýn önemine vurgu yapmasý ve siyah beyaz ekranlarda eþofmanýyla koþmasý sonrasý kadýn-erkek bir çok insan eþofmanlarýyla sokaklarý doldurmuþlardý.

Halk nazarýnda üstün Batý dillerini ve bilim ve tekniðini en iyi öðreten okullar olarak görülen yabancý okullar bizde Osmanlý’nýn son döneminde açýlmaya baþlamýþtý. Bazýlarýnca kabul edilmese de bu okullar misyonerlerin ülkemizdeki eðitim faaliyetleriydi. Misyonerlerin eðitim faaliyetlerinin amacý Afrika’da direk hýristiyan yapmak iken Türkiye ve benzer Müslüman ülkelerde ise daha farklýydý. Robert Kolej’in kurucusunun okul yeri olarak Fatih’in fetihte Ýstanbul’a ilk girdiði bölgeyi özellikle seçtiði anlatýlýr.

Seksenli yýllarda peþ peþe öðrenci yurtlarý açan dindarlarýn en büyük hayali ülkemizdeki yabancý kolejler benzeri okullar açmaktý. Üstat Said Nursi Hazretleri eserlerinde fen ve din ilimlerinin birlikte tedris edilmesi gerektiðini vurgular. Bu özellikte bir üniversiteyi Van’da açma giriþimleri yarýda kalmýþtýr. Fen ilimlerinin tedrisi çok önemlidir. Doksanlarda dindar insanlarýn açtýðý kolejler azda olsa meyveler vermeye baþlamýþtýr. Bilimsel çalýþmalarda bu okullarda okuyan öðrenciler öne çýkmýþtýr. Asýl popülerliðe de bilimselliðiyle ulaþmýþtýr.

Bilimsel geliþmesini tamamlamýþ Batý dünyasý beraberinde oluþturduðu Batý Kültür’ünü teknolojik ürünleriyle birlikte tüm dünyaya dayatmýþtýr. Bilimsel çalýþmalarý ile sonuç ve verileri kendinde saklý kalýrken dil kültür ve teknolojik ürünlerini dünyaya empoze etmektedir. Her toplumun kendine has bir kültürü vardýr; ancak bir diðerini etkilemek için bilgi ve teknik ve teknoloji olarak ta güçlü olmanýz gerekmektedir. Hala Batý kompleksinden kurtulamamýþ ‘muasýr medeniyetler’ seviyesine ulaþamamýþ millet olarak bizim baþkalarý üzerinde etkin ve etkili olmamýz; Batý tarzý kültür transfer etmemiz gerçekçi olmak gerekirse pek mümkün olmayacaktýr. Bir Ýngiliz, dilini öðretirken kültürünü de empoze eder; ama bu bizim Türkçe öðretimimizde yukarda bahsedildiði üzere bu aþamada tam geçerli ve etkin deðildir.

Türkçe olimpiyatlarý, Türk okullarýnýn, bu okuldaki öðrenci ve ailelerin birinci gündemi olmuþtur. Þampiyonluða ulaþmak için aylar öncesinden hummalý bir folklorik çalýþma yapýlmaktadýr.

Bizde 23 Nisan ve 19 Mayýs folklorik çalýþmalarý nisan ayýndan itibaren okullarýmýzda eðitim-öðretimi en asgari düzeye indirir.

Avrupa’nýn bizim nazarýmýzda güçlü olmasý bilim ve teknikteki geliþmesi nedeniyledir.

Güçlü ve etkili olmak spordan folklardan ve müzikten deðil, bilgiye ulaþmaktan geçmektedir. Elbette ki bunlarda onu tamamlayacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
7. 2"ler Kader Mi?
Birileri Bu Milletin Manevi Deðerleriyle Fena Oynuyor!
Yerli Arabadan Teknolojimizi Kurmaya Cumhuriyet Ýdeolojimiz
Balans Ayarý ve Terör

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe!
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý?
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý?
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma
Seçmeli Kuran Dersleri Bedrin Aslanlarý Kadar Þanlý mý?
Geçmiþle Teselli Edilmek
Kaddafi Tamam da Masum Halk ve Müslüman Halklarýn Geleceði Ne Olacak!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Hz. Ömer"in Demokrasisi [Ýnceleme]
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi [Ýnceleme]
Lale Devri'nin Demokrat Havasý [Ýnceleme]
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri [Ýnceleme]
Dizisine Bak Toplumunu Anla [Ýnceleme]
Yüzde Ellinin Kodlarý [Ýnceleme]
Ýktidar, Uçkur ve Huri [Ýnceleme]
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere [Ýnceleme]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.