..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.Nazým Güler




9 Ekim 2011
Unutmayalým ki Öðrencilerimiz, Geleceðimizdir!.  
M.Nazým Güler
Her ilin insanlarý, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasýný arzular ve bunu gerçekleþtirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapýldý, yaptýlar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler.


:AHBD:
UNUTMAYALIM KÝ ÖÐRENCÝLERÝMÝZ, GELECEÐÝMÝZDÝR!.

Her ilin insanlarý, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasýný arzular ve bunu gerçekleþtirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapýldý, yaptýlar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler. Nihayetinde bir üniversitemiz olmuþ iþte; ama görülen odur ki, ona, gerektiði kadar sahip çýkamýyoruz! Orada okuyan öðrencilerimize, yani geleceðimize yeterince sahip çýkamýyoruz. Unutulmasýn ki, orada okuyan öðrencilerimiz (Mardinli olsun veya olmasýn), yöre halkýmýzdan memnun olarak, fakültelerinden mezun olurlarsa, ülkenin geleceðine talip olduklarýnda, öncelikle, Mardin halkýna olan minnettarlýklarýný hatýrlamalýdýrlar…

Kimi hemþerilerimiz, kiraya verecek bir evi var diye ve nasýl olsa, öðrenciler de ev kiralamaya mecburdurlar diye, onlardan, fahiþ kira bedeli talep ediyorlar. Bu ev sahipleri hemþerilerimizin çocuklarý yok mudur; yarýn, kazanacaklarý üniversitelerde okumaya gitmeyecekler midir? Bu yaptýklarý fýrsatçý yaklaþýmlar, okuduklarý illerde çocuklarýnýn da önüne gelse, memnun olurlar mý acaba? Üzülmezler mi çocuklarý için? Bu mudur hoþ görü þehri Mardin’ imize layýk görülen yaklaþým?! Biz, öðrencilerimize birer meta gözüyle nasýl bakarýz? Her þey para mýdýr sayýn hemþerilerimiz?! Deðerlerimize ne oldu; misafirperverliðimize ne oldu? Lütfen insafa gelelim ve onlarýn yerinde kendi çocuklarýmýzý var sayýp, onlara karþý empatik olalým.

Üniversiteyi kuranlar da, yani hükümet, iþe çatýdan mý baþladý; öðrencilerinin barýnmasý için alt yapý koþullarýný saðlamadan, yurt, pansiyon vb. olanaklarý hal etmeden, sadece okul yapýp, öðrenci almak yeterli olmuyor iþte. Durum, çok kompleks bir mevzudur aslýnda. Neyse ki, olan olmuþ ve artýk bir üniversitemiz vardýr. Þimdi düþünmek zamaný ve bu sorunu acilen çözmek zamanýdýr.

Mardin’in eþraflarý, zenginleri, aksakallýlarý deðerli hemþerilerimiz, üniversite örencilerimizin sorunlarýna, yani geleceðimize acilen sahip çýkmalýsýnýz! Pansiyonlar mý açarsýnýz, evlerinizi mi pansiyona çevirirsiniz, öðrencilere fahiþ kira dayatanlara heyet halinde mahalle baskýsý mý yaparsýnýz? Ne yapacaksanýz, ellerinizi çabuk tutun ki, öðrencilerimiz rahat kafayla derslerine eðilebilsinler. Ev bulamamalarýna veya bulduklarý ev kirasýnda bocalamalarýna izin vermeyelim. Çocuklarýmýzýn barýnma sorunlarýna, herkes, kendi cephesinden ve bulunduðu yerden el atmalýdýr. Bu dert, hepimizindir ve elbette ki hepimize görev düþer; düþmelidir…

Söylendiðine göre, Marsev’ in, bir öðrenci yurdu inþa etme giriþimi çalýþmasý baþlamýþ bile. Bu, sadece bir adým ve bir baþlangýç sayýlmalýdýr. Mardinli hemþerilerimiz bununla yetinmemelidir; yetmeyecek de zaten. Ben, Mardinliler derken, sadece Mardin il merkezini kast etmiyorum. Baþta Kýzýltepe olmak üzere diðer yakýn ilçe ve beldelere de çok iþ düþüyor, demek istiyorum.

Nasýl ki, her yerde dershanecilik geliþtiyse, öðrenci yurdu, pansiyon vb. öðrenci barýnma alternatifleri de geliþtirilmeli ve bu soruna da mutlaka el atýlmalýdýr. Örneðin Kýzýltepe’ de yurt açýlabilir; öðrenciler buradan servislerle okullarýna gidip gelebilirler.

Artuklu Üniversitemiz de, daha iþin baþýnda sayýlýyor; zamanla onun fakülte sayýlarý artacak ve bu tür barýnma sorunlarýna þimdiden eðilmezsek ve bu önemli sorunu çözmeði gündemimize almazsak, ilerisi için baþka hiçbir fakülteyi hak etmiþ olmayýz. Kimi ilçe giriþimcileri, kendi ilçelerine fakülte getirtme veya kurdurtma çaba ve yarýþý içinde oluyorsa veya olacaklarsa; o taleplerinden önce, o fakültelerde okuyacak öðrencilerin yurt ve barýnma sorunlarýna da þimdiden bir çözüm yolu bulmalýdýrlar ki, okumak isteyen öðrencilere, bu þirin memleketimizde okumak cazip hale gelebilsin.

Evet, tüm bu umut ve temennilerimizin gerçekleþebilmesi için belirli bir sürenin geçeceði açýktýr. O zamana kadar, öðrencilerimiz de kafalarýný çalýþtýrýp kendi sorunlarýna eðilmeleri ve hatta bunun için örgütlenmeleri lazýmdýr. Var saysýnlar ki, bu sorun, bir emri vaki olmuþ ve önlerine gelmiþ ya da iþ, baþa kalmýþ, diye düþünmelidirler. Derslerini çalýþmaya ayýracaklarý o deðerli zamanlarýný dövünmekle mi harcayacaklar?. Elbette hayýr!. Örneðin; Mardin il merkezinde ev bulamýyorlarsa veya bulduklarý evlerin kiralarýný fahiþ buluyorlarsa (ki iddialar bu yönde), baþta Kýzýltepe olmak üzere, Ýstasyon, Mazýdaðý vb. ulaþýmý kolay ve mesafesi yakýn yerlerde, (üçer, dörder öðrenci birlikte) ortaklaþa ev kiralama alternatiflerini geliþtirmelidirler. En azýndan, bu sorunlarý çözülene kadar…

Öðrencilerimiz, ( il merkezi, ilçe ve beldelerdeki) kira, ulaþým vb. masraflarý, karþýlaþtýrmalý ve bütçelerine en uygun olabilecek araþtýrmalar yapýp, alternatifler geliþtirmelidirler. Onlar, okullarýný okumak için, bu fahiþ kiralara mahkûm ve Mardin il merkezinde kalmaya mecbur deðildirler. Dediðim þekilde, öðrencilerimiz, araþtýrýcý ve çözüm üretici olurlarsa, kendilerine fahiþ kira faturasý çýkaran fýrsatçý veya duyarsýz ev sahiplerine, bu tarihi þehrimizde, tarihi bir ders de vermiþ olurlar. Arz-talep meselesi; böyle rekabet olanaðý yaratýlabilinirse, gün gelir o fahiþ kira isteyenler, evlerine kiracý ararlar da bulamayabilirler. Onlar, oluþacak rekabet ortamýyla kira fiyatlarýný kelepire düþürürler mecburen. Ancak, o zaman, onlar için fayda vermez bir son piþmanlýk olabilir belki de.. Çünkü o zaman, öðrenci yurtlarýnýn sayýsý artmýþ, pansiyonlar çoðalmýþ olabilir ve kimse onlarýn evlerine talip de olmayabilir.. Ev kiralamanýn cazibesi ölür o zaman. Onun için, þimdiden evlerini kiraya verenler veya vermek isteyenler, o tür bir geleceði, bugünden öngörmek zorundalar ve insafa gelmeliler, diye düþünüyorum.

Öðrencilerimizin barýnma sorunlarýnýn aciliyeti ortadadýr. Üniversite idarecileri baþta olmak üzere, Mardinli dershane sahipleri, tüccar, sanayici, müteahhit ve iþadamý tüm giriþimcilerimiz, sivil toplum örgütleri, eðitimciler ve özellikle mülki amirler, resmi ve özel, tüm kaynaklarý seferber etmelidirler. Üniversite öðrencilerimizin barýnma sorunlarýný çözmek, temel iþimiz olmalýdýr. Unutmayalým ki, herkesin çocuklarý, gün gelir hayýrlýsýyla birer üniversiteli olacaktýr. Kendi çocuklarýmýz için, istemeyeceðimiz sýkýntýlarý, geleceðimiz olan bu çocuklarýmýza da yaþatmaya izin vermeyelim.

Onlara sahip çýkalým. Çocuklarýmýz, geleceðimiz; gelecek ise hepimizindir.
Selam ve sevgiyle kalýn.

M.Nazým Güler
info@mnazim.com

http://www.mnazim.com/konu-unutmayalim-ki-ogrencilerimiz-gelecegimizdir-1017.html



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.
Bölgede Okuyan Çocuklarýmýz ve Sýnav Maratonlarý
Ýki Dil Fobisi ve Bölünme Korkusu
Gençliði Harcayan ve Tüketen Diziler
Bally'cilerin Hali ve Yöneticilerimizin Duyarsýz Ahvali

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.