..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > hasan tülüceoðlu




23 Mart 2012
Kesintisizi Kesmeden Kur’an Dersleri  
hasan tülüceoðlu
Asýl hedefi Kuran öðrenimini sýnýrlamak olan kesintisiz sekin yýllýk eðitim, farkýnda olunmadan bu ülke gençliðinin eðitim seviyesini yükseltti. Bir düþünün beþ yýllýk eðitim gören gençle sekiz yýllýk eðitim gören bir genç bir olabilir mi? Sanki birileri böyle eðitimli gençlik yetiþmesinden rahatsýz olmuþ gibi.


:BJGH:
KESÝNTÝSÝZÝ KESMEDEN KUR’AN DERSLERÝ

Hasan TÜLÜCEOÐLU

28 Þubat sürecinde zorunlu öðretimin 8 yýla çýkarýlmasýnda aksi iddia edilse de asýl hedef din öðretimini sýnýrlamak, imam-hatiplerin halk nezdinde yükseliþini durdurmak ve diyanet kontrolünde ve cemaatler elindeki resmi Kuran kurslarýný ortadan kaldýrmaktý. Bunun için zorunlu eðitimin kesintisiz sekiz yýla çýkarýlmasý tek baþýna yetiyordu. Öylede oldu. Kimseden gýk çýkmadý. Doðal olarak imam-hatiplerin orta kýsýmlarý ve Kuran kurslarý tarih oldu. Haklý talepler üzerine bir süre sonra aslýnda gayri resmi mevcut olan camilerde yaz Kuran kurslarý, imamlara cüzi bir ücret verilerek resmileþtirilmeye çalýþýldý. Oysa eðitim süreklilik istiyordu. Özellikle Kuran öðrenimi yýlda bir buçuk iki ay gibi kýsa sürede verilecek öðretimle kesinlikle çözülemezdi.

Sekiz yýllýk kesintisiz zorunlu eðitimden memnun kalmayan ikinci büyük grup, çok düþük eðitimli, çocuk iþçileri bir çeþit köle olarak kullanan ve hakaretler ederek stresini atan küçük sanayi esnafýydý. Zira hizmetçi köle çocuklarý ellerinden alýnmýþtý. Baðýrarak kimden tornavida çekiç pense isteyecekti? Bir koþu çay alýp gelmeyi kime buyuracaktý? Ayak iþlerine hemen hiç ücretsiz kimi koþturacaktý?

Birde doðu ve güneydoðulu babalar, kendi çocuklarýný istedikleri gibi zorunlu tarým iþçisi olarak kullanamaz oldular. Ortaokul seviyesinde yetiþip geliþen kýzlarýný karþý cinsle bir arada olmasý yerine evlerinde tutup acilen hizmetçi verme anlamýnda evlendirip, baþlýk parasýna bir an önce kavuþmak isteyen babalar bu iþten hiç hoþlanmadýlar.

Asýl hedefi Kuran öðrenimini sýnýrlamak olan kesintisiz sekin yýllýk eðitim, farkýnda olunmadan bu ülke gençliðinin eðitim seviyesini yükseltti. Bir düþünün beþ yýllýk eðitim gören gençle sekiz yýllýk eðitim gören bir genç bir olabilir mi? Sanki birileri böyle eðitimli gençlik yetiþmesinden rahatsýz olmuþ gibi.

Þimdi hükümet 4+4+4 kesintili zorunlu eðitim uygulamasý yapacak. Burada kesinti olmasý, söylenenler doðruysa açýk ilköðretime imkan verilmesi uygulamanýn gidiþatýný çok etkileyecektir. Eðer böyleyse bu uygulama gençliðimizi yeniden eðitimsiz kýlacak. Çocuk iþçiler sýnýfýný yeniden doðuracak. Doðu ve güneydoðuda baþlýk paralarý hortlayacak, çocuk kýz hizmetçiler yeniden çoðalacak. Böylece anneler eðitimsiz kalacak. Buda çocuklarýn eksik eðitimli yetiþmesine sebep olacak. Kuran öðretimi tamamen cemaat ve gruplara býrakýlacak. Üstat Necip Fazýl’ýn ifadesiyle, bu ‘doðru yol’ kulvarýnda ‘sapýk kollar’ pekte yaygýn.

Gelin bu sekiz yýlý kesintili yapmayýn. Ýmam-hatipleri tamamen kaldýrýn. Ýlköðretim ve liselere yeterli saatte zorunlu Kuran ve Arapça dersleri koyun. Laik okul idarecilerinin gözetiminde, devletin kontrolünde tüm çocuk ve gençlerimiz Kuran okumayý öðrensinler. Camilerde imam ve müezzin ihtiyacý için liseden sonra yeterli sayýda iki yýllýk ilahiyat yüksek okullarý açýn. Böylece devletin kontrolünde daha bilgili ve eðitimli imam ve müezzinler yetiþsin.

Meslek liseleri yaygýnlaþtýrýlsýn ve daha fazla uygulama eðitimi yapýlsýn. Gerekirse her sanayi esnafýnýn yanýna bir iki öðrenci uygulama amaçlý gönderilsin ve öðretmenin sýký kontrolünde olsun. Böylece çocuk iþçilere fýrsat verilmeden geleceðin sanayi esnafý yetiþtirilsin.

Büyük bir ihtimalle uygulamaya konulacak 4+4+4 uygulamasý sekiz on yýl gibi bir süreç sonrasý bahsettiðim olumsuz sonuçlarý fazlasýyla vermeye baþlayacaktýr. Ve devlet bir zorunlu eðitim uygulamasý daha yapacaktýr.

Bizim ülkemiz gibi eðitimi yaz-boz tahtasýna dönen baþka bir ülke eðitim sistemi var mý ola?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hz. Ömer"in Demokrasisi
Mýzýka - Ý Hümayun"dan Senfoni Orkestrasýna Mehteran Güncellemesi
Lale Devri'nin Demokrat Havasý
Dizisine Bak Toplumunu Anla
Yüzde Ellinin Kodlarý
Ýktidar, Uçkur ve Huri
Avrupa"ya Açýlan Ýlk Pencere
Komün Krala Aðlamak
Ah Nizam - I Cedid, Vah III. Selim!
Varlýk ve Güç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tülücüler Ýlkokulu [Öykü]
Otoyoldan Tren Gelmiyor [Deneme]
Mezapotamyanýn Nemrutlarý ve Mýsýrýn Firavunlarýndan Postmodern Batýlý Yeni Sahiplerin Kýsmý Demokrasi Vaadeden Yeni Ortadoðu Düzenine [Eleþtiri]
Ýlk Batýlýlaþma Kahramanýmýz: II. Mahmut [Eleþtiri]
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kelebek Etkisi [Eleþtiri]
Allah"tan Tanrý"ya, Tanrý"dan Rabbe! [Eleþtiri]
Yoksa Ýstanbul, Hiç Bizim Olmadý mý? [Eleþtiri]
"Muhteþem Yüzyýl"ýn Masumiyeti [Eleþtiri]
Asým’ýn Nesli Akif’i Býraktý mý? [Eleþtiri]
Mithat Paþa"dan 28 Þubat"a, Ehl - Ý Beyti Hanedanlaþtýrma [Eleþtiri]


hasan tülüceoðlu kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hasan tülüceoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.