..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




20 Mayýs 2012
Bir Eþek Hikâyesi  
Bu millet ne zaman uyanacak?

Kâmuran Esen


Böyle bayram kutlamasý olur mu?


:BJJE:
T. Erdoðan, yeni düzenlemeye göre kutlanan, âdeta kuþa çevrilen 19 Mayýs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramý için þöyle dedi: “Bayram, böyle olur.”

Baþbakanýn “Bayram böyle olur.” dediði resmi kutlamalarýný anýmsayalým. Cumhurbaþkanýnýn, baþbakanýn, genelkurmayýn, bakanlarýn, sivil toplum örgütlerinin, katýlmasanýz da olur diye âdeta yönlendirilen daire amirlerinin olmadýðý bir bayram kutlamasý olur mu? Gariban düðünü - af edersiniz- gariban cenazesi gibiydi devlet törenleri. Önce, katýldýðým ve gözlemlediðim bayram töreninden baþlayayým:19 Mayýs’ta Mudurnu’da çelenk koyma töreninde, bir avuç insan vardý. Daire amirlerinin, siyasi parti temsilcilerinin çoðu yoktu. Çelenk koyamayacaklarýna göre, niye gelsinler ki ! “Kabe’ye gitmiþsin, misk sürünmedikten sonra neye yarar?” hesabý. Çelenk koyma töreninden sonra verilen arada, birkaç daire amiri, bir iki siyasi partili kutlama törenine katýldý. Atatürk Anýtýna, bir tane çelenk býrakýldý. Her törende onlarca çelenk görmeye alýþýk olduðum için, tek çelenk sunulan Atatürk bana; kurumaya terk edilmiþ, dallarý kesilmiþ, bir dalýnda nasýlsa yeþil kalmýþ sadece bir yaprak bulunan dev gövdeli bir çýnar gibi göründü.

Gelelim yurt geneline:Birçok törende çelenk krizi yaþandý. Törenden 48 saat önce izin almayanlar veya alamayanlar, çelenk koyamadý. Atatürk’e çelenk koymanýn izne tabi tutulmasý bana, annemizin- babamýzýn elini öpmek için birilerinden izin almak kadar saçma geldi.

Törenlerde, Atatürk’ün manevi huzurunda saygý duruþu yapýlmadan Ýstiklâl Marþý söylendi. Sadece Ýl- Ýlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Ýl- Ýlçe Müdürleri çelenk koydu. Ne kaymakamlýk, ne belediye çelenk koymadý. Hani bu bayram milli bayramdý? Cumhurbaþkanýmýz, bayram günü yurt dýþýndaydý.Tesadüf(!)iþte. Baþbakaný milli bayram kutlamalarýnda pek göremediðim için, bu duruma aldýrmadým. Sevgili okurlar! Söyleyin Allah aþkýnýza: Bir milli bayram kutlamasý böyle mi olur? Baþbakana göre olur, ama bana göre olmaz.

Halkýn bayramý kendi olanaklarý çerçevesinde kutlamasý, bana aþaðýdaki öyküyü anýmsattý. Zamanýn birinde bir köyün aðasý komþu köyün aðasýný ziyarete gider.Yanýnda uþaðý, bir iki yardýmcýsý falan, çýkarlar yola. Aða ve eþeði önde, diðerleri arkadadýr. Derken, varýrlar ev sahibi aðanýn evine. Hemen konuk aðayý alýrlar evin konuk odasýna; diðerlerini baþka bir odaya. Konuk aðanýn eþeðinin terini kurularlar, bir güzel týmar ederler, nallarýný yenilerler, yularýna nazarlýk takarlar, boynuna arpa torbasý takarlar. Ye, yiyebildiðin kadar. Yayýl ahýrda tek baþýna, yayýlabildiðin kadar. Sizin anlayacaðýnýz, koca ahýrý aðanýn eþeðine tahsis ederler. Diðer eþeklerin k.çýna birer kamçý vurup, salarlar çayýra. “Saldým çayýra, Mevlâm kayýra.” hesabý.

Ertesi gün dönüþ yolculuðunda, hizmetkârlarýn eþeklerinden biri sorar aðanýn eþeðine: “Ne yaptýn dün akþam?”... Böbürlene böbürlene yanýt verir aðanýn eþeði: “Bana bir güzel baktýlar bir güzel baktýlar. Terimi kuruladýlar, týmar ettiler, nallarýmý yenilediler, bir kova buz gibi soðuk ve billur gibi duru su verdiler, boynuma arpa torbasý taktýlar, tertemiz ahýrda yatýrdýlar…Siz ne yaptýnýz bakalým?” Hizmetkârlarýn eþeklerinden biri, keyifle yanýt verir: ” K.çýmýza kamçýyý vurup, köyün çayýrýna saldýlar bizi ya; çayýrda tepiþtik, k.ç attýk, yerde yuvarlandýk, oynaþtýk, kelebek kovaladýk. Çok eðlendik. Önümüze koyduklarý bir kalbur samaný, itiþ kakýþ yedik.”…Aðanýn eþeði buruk buruk söylenir: ” Keþke sizin aranýzda olsaydým, o bir kalbur samandan bir aðýz da ben yeseydim.”

Demem o ki; hükümetin kýrpa kýrpa kuþa çevirdiði bayram kutlamalarýný kabullenemeyen ve bunu protesto etmek, bayramýna sahip çýkmak isteyen halkýn sokaklara dökülüp bayramý kutlamasý, bana yukarýdaki öyküyü anýmsattý. Çünkü biz; konuk ahýrýna alýnmayan, çayýra salýnan eþekler gibi( Teþbihte hata olmazmýþ.), kendi kutlama yöntemimizi kendimiz bulmak zorunda kaldýk. Yeni kutlama etkinlikleri icat ettik. Sokaklar doldu taþtý, binlerce kiþi elinde bayraklarla yürüdü. Ne demiþ atalarýmýz: ” Kötü komþu, insaný elek- tekne sahibi yapar.” Allah razý olsun Atatürk’e çelenk koymayý yasaklayanlardan, bayram kutlamalarýný kuþa çevirenlerden. Bayramda hepimiz tek yürek olduk. Türk halkýnýn yüreðinin Atatürk sevgisiyle, milli bayramlarý coþkuyla kutlama arzusuyla dolu olduðunu gösterdik. Keþke; bayram kutlamalarýný kýrpýþtýranlar aramýzda olsalardý da, hükümete raðmen halkýn, bayramý nasýl kutlandýðýný görselerdi. Göremediler. N’apalým, ”Tekkeyi bekleyen çorbayý içer.” miþ.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.