..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Kâmuran Esen




23 Haziran 2012
Imf'ye Borç Veriyoruz Yalaný  
Kâmuran Esen
"Kendi baþýný baðlayamayan gelin, kýnada el baþýný baðlarmýþ."


:BABE:
Nasrettin Hoca bir ara yumurta ticaretine baþlamýþ. Dördünü beþ akçeye alýp beþini beþ akçeden satýyormuþ. Dostlarý, "Bu nasýl ticaret ? Dördü beþ akçeye alýnýp beþi beþ akçeden satýrlý mý hiç?” demiþler. Hoca , “Dostlar bizi alýþveriþte görsün." demiþ.

Bu fýkra nerden mi aklýma geldi? Gazetelerdeki bir haberi okuyunca. Þöyle yazýyordu gazeteler: ” Türkiye, nerden nereye geldi. IMF Baþkaný C. Lagarde'ýn, Türkiye'den gelecek 5 milyar dolarlýk yardým için her gün Ankara'yý aradýðý ortaya çýktý. IMF Baþkaný, her gün A. Babacan’ý arýyor: “Ali, bizim para nerde ?”… Hani ufak at da civcivler de yesin diyeceðim, ayýp olacak. Dedim bile.

Allah Allah! Ýnsan, borcu olan kiþiye borç mu verir; borç vereceðine, önce borcunu öde diye homurdanýyorum. Derken, girdim internete, hemen hemen her gazetenin internetteki sayfasýný okudum. Aðýz birliði etmiþçesine, hepsi ayný telden çalýyor: “Türkiye nerden nereye geldi! Yürü Tayyip, seni kim tutar! Allah seni baþýmýzdan eksik etmesin. Kýskananlar çatlasýn.” gibi yorumlar falan gýrla gidiyor. Bense, bu haberin ne demek olduðunu anlamaya çalýþýyor, halka nasýl yutturacaklarýný düþünüyorum. Millet iþi çözmüþ, havalara girmiþ, esip gürlüyor internetteki paylaþýmlarda.

Yanlýþ okumadým, yanlýþ anlamadým. Ama yine de inanmadým. Haber yorumlarýný okuyunca, bir ara inanýr gibi oldum. Hým! Demek; memur ve emekliye Ocakta vermesi gereken kuþ yemi kadar zammý 6 ay gecikmeyle verecek olan hükümet, IMF’ye kredi veriyormuþ. “Sultanahmet’te dilenip, Ayasofya’da sadaka vermek.” diye buna denir diye söyleniyorum.Haberi okuyunca, aklýma bir sürü soru geldi:

* Memura % 4 zaman verildi, vergi oraný % 5’e çýkarýldý. Buradaki açýðý kapatmasý için memura kim kredi verecek?
* Ekonomimiz madem bu kadar iyi de, baþbakan neden ”Memura % 1 daha zam verirsek Yunanistan’a döneriz.” dedi?
* Yoksa, daha önceden vereceðiz diye taahhüt ettiðimiz para mý bu? Diðer ülkeler ne kadar veriyor acaba?
* Alým gücünde dünyada neden 30. sýradayýz madem?
* IMF’ye kredi vereceðiz diye mi ikide bir vergiler arttýrýlýyor?
* Cari açýk diz boyu, ama biz kredi verebiliyoruz. Bu ne yaman çeliþki!
* IMF’ye olan borcumuzu, acaba kredi adý altýnda mý alacaklar bizden?
* Yoksa, Daðlýca’yý unutalým diye mi bu haber atýldý ortaya?
* ABD’yi ikna etmeden Kandil’e giremeyen Türkiye, IMF’ye kredi mi verecek? Bunlardan acaba hangisi yalan? Düþün düþün düþün.

“Sabancýlar benden borç istedi.” desem, bana kim inanýr diye düþünürken, bir açýklama bütün eksik taþlarý yerine oturttu. Cumhuriyet Gazetesi yazarý Mustafa Sönmez, iþin aslýný açýkladý:

“Küresel kriz ile birlikte ihtiyaç duyan ülkelere müdahale imkânýný arttýrmak isteyen, bunun için de kaynaklarýný çoðaltmak isteyen IMF, kendisine üye olan 188 ülkenin 37’sinden, ihtiyaç duymasý halinde, kredi sözü aldý. IMF, ihtiyaç duyduðunda bu ülkelerden, söz verdikleri krediyi faizine mukabil alabilecek.

Japonya 60, Almanya 55, Çin 43 milyar dolar borç verebilirim, dedi. Cari fazla vermese de Fransa, 42 milyar dolar taahhütte bulundu. Ýtalya 31, Ýspanya 19 milyar dolar verebilirim, dedi. Þimdi bu toplamý 456 milyar dolarý bulan taahhüdün içinde Türkiye de yüzde 1’e yakýn, 5 milyar dolar verebileceðini açýkladý. Ortada verilmiþ bir borç yok, sadece ihtiyaç duyulur, kapým çalýnýrsa ben de 5 milyar dolar kredi verebilirim, sözü var. Olay bundan ibaret.”

Bu gerçeði sadece bir yerde okudum. Hemen hemen her gazete, “IMF’ye BORÇ VERÝYORUZ” þeklindeki haberin aslýný düzeltme gereði duymadý. Þimdiden sonra yazan olur mu, bilemem. Sanýrým bazýlarý; vatandaþ gerçekten IMF’ye borç veriyoruz yalanýna inanýr ve böylece birileri( malumunuz) puan toplar hesabý yaptý.Valla hesaplarý tutar mý tutar. Bir meczubun, A.Gül’ün cumhurbaþkaný olacaðýný yýllar önce kendisine söylediðine inananlarýn olduðu veya olabileceði gibi. Vay benim dertli baþým!

Tam yazýmý bitirecektim ki, aklýma bir fýkra geldi: Temel’in atý bir yarýþta en arkada, nefes nefese koþuyormuþ. Temel dürbünle yarýþý izlerken demiþ ki Ýdris’e: “ Ula uþaðým! Benim at, öbür atlarý kattý önüne, hepsini kovalýyor. Aslaným benim.”


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekürler
Gönderen: Hasan Pamuk / , Türkiye
31 Temmuz 2012
Kamuran haným yazýlarýnýzý inceleme fýrsatý buldum biraz. Þunu anladým. Demek ki göz boyamaya inanmayan geniþ görüþ açýsýna sahip insanlar hala ayakta. Tebrik ediyorum tesbitleriniz için. Ve son yazýmda uyarýlarýnýzý dikkate aldým. Yorumunuzu bekliyorum. Saygý ve sevgilerimle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Türkülerimiz
Baþlýk Yok!
Kadýn Ýkinci Sýnýf Vatandaþ mý?
Ne Yazsam Ne Yazsam!
Umutla Baþlayan Bir Günün Hikâyesi
Anneanneler Üzerine Bir Araþtýrma(!)
Bir Pazar Yerinde Yaþananlar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm – 6
Bize Bi'þeycikler Olmaz!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.