..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiþ anýlardýr. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Vildan Sevil




2 Temmuz 2012
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn  
Hangi tanrý, hangi din, hangi ideoloji; hangi nedenlerle olursa olsun, insanlarý cayýr cayýr yakmaya izin veriyorsa, o, yalnýzca vahþete aittir. Lanetler olsun, lanetler olsun!… Lanetler olsun!...

Vildan Sevil


Aziz Nesin’in çabasýyla dilimize çevrilen ve basýlan, Salman Rüþti’nin Þeytan Ayetleri kitabýndan ve doðan tepkilerden haberdardým. Ancak, bunun insanlarý ateþe vermekte kullanýlacaðýný düþünmemiþtim doðrusu. Oysa kýsa geçmiþte, bir Kahramanmaraþ, Çorum olaylarý vardý ve dinin, insanlarý nasýl katletmek için nasýl kullanýldýðýna kendi yaþamýmýzda da tanýk olmuþtuk.


:BGBE:
Hangi tanrý, hangi din, hangi ideoloji; hangi nedenlerle olursa olsun, insanlarý cayýr cayýr yakmaya izin veriyorsa, o, yalnýzca vahþete aittir. Lanetler olsun, lanetler olsun!… Lanetler olsun!...
…………………………………………
Yazlýk evimizde geçireceðimiz ilk yazýmýzdý.

Oðlum lisedeydi. Arkadaþlarýyla tatile gitmek istedi.
Ona “Artýk yazlýk evimiz var, neden arkadaþlarýnla orada tatil yapmayý düþünmüyorsun?” diye sordum. “Evde yalnýz ben olurum, size yemekler yaparým.” dedim. Böylece, hem tatilini ekonomik hale getirecek hem de oðulcuðumu, bu yaz da tehlikelerden uzak, gözümün önünde tutacaktým. Çünkü o yýla deðin, okul denetimindeki geziler dýþýnda, salt arkadaþlarýyla hiç tatile gitmemiþti.

Altý , yedi delikanlý, gitarlarý, botlarý, deniz malzemeleriyle çýkageldiler.

Akþamüstüydü, denizden dönmüþlerdi. Mutfakta, sevdikleri yemekleri yapmýþ, son hazýrlýklarla uðraþýyordum. Akþam haberlerini almak için TV’yi açtým. Saati anýmsamýyorum. Spiker, Sivas’tan haberler veriyordu. Sýk sýk Aziz Nesin’in adý geçiyordu. Ýþi gücü býrakýp göz kulak kesildim.

Aziz Nesin’in çabasýyla dilimize çevrilen ve basýlan, Salman Rüþti’nin Þeytan Ayetleri kitabýndan ve doðan tepkilerden haberdardým. Ancak, bunun insanlarý ateþe vermekte kullanýlacaðýný düþünmemiþtim doðrusu. Oysa kýsa geçmiþte, bir Kahramanmaraþ, Çorum olaylarý vardý ve dinin, insanlarý nasýl katletmek için nasýl kullanýldýðýna kendi yaþamýmýzda da tanýk olmuþtuk.

“Allahüekber” sesleri, TV’den yankýlanýyor, taþlý sopalý, sakallý sakalsýz, poturlu þalvarlý ya da normal giyimli, sürekli sayýsý artan bir güruh, Madimak Oteli’nin etrafýný sarmýþ, haykýrýyor, saldýrýyor, polisin engellemesine dair bir görüntü ekranlara yansýmýyordu.

Daha sonra, askerlerin dizildiðini ve öylece beklediðini gördük. “Neden, duruyorsunuz, neden önlemiyorsunuz?...” çýðlýklarýmla gece boyunca TV’nin karþýsýna çakýldýðýmý anýmsýyorum. Çocuklar, ne zaman yemek yediler, sofrayý topladýlar, bulaþýklarý yýkadýlar, bilmiyorum. Oðulcuðumun, sarýlýp sarýlýp “Anne, sakin ol” dediðini anýmsýyorum. Annesi, ne haldeydi, o görünümünden, arkadaþlarýný evine davet etmiþ bir ergen olarak utanmýþ mýydý?... Bilmiyorum.

Devlet, duruma hakimdi sözümona. Demirel, Tansu Çiller hatta Baþbakan Yardýmcýsý Ýnönü de öyle diyordu ama güruh daðýlmýyordu.

Pir sultan Abdal Þenlikleri’ne katýlmak için orada bulunan onlarca þair, yazar, halk ozaný, semah gruplarý, müzikçiler Madimak’ta mahsurdu. Aziz Nesin’i, Asým Bezirci’yi, Musa Eroðlu’nu þahsen tanýyordum. Metin Altýok ve Behçet Aysan’ý þiirlerinden biliyordum. Tanýmam, bilmem önemli miydi?... Ýnsan gibi nice insan, üreten, yaratan, sanata, bilime, yurduna gönül vermiþ nice insan oradaydý iþte…

Yemek yemek, aklýma gelmediði gibi çocuklarýn elime tutuþturduðu çay bardaðýný da tutamamýþ, devirmiþim.

Telefona sarýlýyorum. Beni kim takacak? Sarýlýyorum iþte… Baþbakanlýk, Ýnönü, basýn…

Ateþ göründü iþte, alevler… Alevler… Alevler… Alevler… Yanýyorum…

Çýðlýk çýðlýðayým artýk…

“Bin git uçaða Ýnönü, bin git uçaða!… Bin git, sen de yan orada!… Sen de yan orada Ýnönü!… Yan orada!...”

Vildan Sevil
02.07.2012


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aysu
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
4 Temmuz 2012
Sevgili Aysu, Bir kez daha þaþýrttýn beni, dolambaçlý yollarda kývrýlan yüreðin ve dilinle. Nereden nereye... Ruhi Su'dan kopup gelen bir aðýdý, "harabelerde gizli ay" söyledi þu garip yazýmýn altýnda. Þiir her yerde hep seninle Aysu'cuðum. Hiç bitmesin, bitmesin...

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
4 Temmuz 2012
Sevgili Durmuþ ve Yalçýnkaya, Yorumlarýnýzla, yazýya deðerli katkýlarda bulunmuþsunuz. Yürekten teþekkürler, sevgiler...

:: Off
Gönderen: lacivertiðnedenlik / , Türkiye
2 Temmuz 2012
Baþý yýldýzlara küskün baladýz ,ay harabelerde saklý...

:: yangýn yalnýzca madýmak'ta mý yandý?
Gönderen: Necmettin Yalcinkaya / , Ýsviçre
2 Temmuz 2012
Bu bir devlet politikasýdýr. Bu yangýnýn fitilini ateþleyenler iktidar oldu þimdi!!Devlet tarafýndan kollanýldý,ödüllendirildi. Ve zaman aþýmýna uðratýldý bu insanlýk suçu... Suudi Arabistan’da artýk kýz çocuklarý da yangýn esnasýnda itfaiye ekipleri tarafýndan kurtarýlabilecek. Mekke’de 8 yýl önce 15 kýz çocuðu, din polisi yangýndan kaçmalarýna izin vermediði için hayatýný kaybetmiþti. Suudi Arabistan din polisi, Mekke'de 2002 yýlýnda bir okulda çýkan yangýndan kaçmaya çalýþan 15 kýz çocuðunun dinî kurallara uygun giyinmedikleri için dýþarý çýkmalarýna izin vermemiþ, bu yüzden de kýz çocuklarý yanarak can vermiþti. ‘Suudi Gazete'nin haberine göre, Suudi Arabistan Eðitim Bakanlýðý olaydan 8 yýl sonra gerekli dersleri çýkararak, bundan böyle kýz çocuklarýnýn da okullarda meydana gelen yangýnlar sýrasýnda itfaiye erlerince kurtarýlmasýna izin verdi. Gazetenin haberine göre eðitim bakanlýðý, okullara bir genelge yollayarak, kýz çocuklarýnýn da acil durumlarda kurtarýlabilmesi için, itfaiye ekiplerine yardýmcý olunmasýný istedi. Kýyafetleri uygun deðil diye yanmalarýna göz yumuldu Görgü tanýklarýnýn ifadelerine göre, 2002'de Mekke'deki kýz okulunda meydana gelen yangýnda din polisleri binadan çýkmayý baþaran kýz çocuklarýný, dinî kurallara uygun kýyafet giymedikleri için döverek yanan binaya geri göndermiþti. Öðrencileri kurtarmaya çalýþan itfaiyecilere de, kýzlara dokunmalarýnýn günah olduðu gerekçesiyle okula girmelerine izin verilmemiþti. Olay, ölen kýzlarýn aileleri ve Suudi basýn yayýn organlarýnca sert þekilde eleþtirilmiþti. Suudi Arabistan'da özelikle kadýnlarýn kýyafet ve davranýþlarýný kontrol edip müdahale eden görevliler oldukça fazla. Din polisi adý verilen bu görevliler, devlet tarafýndan uygulanan kadýn-erkek ayrýmýndan kaynaklanan kurallara uyulup uyulmadýðýný kontrol ediyor. Din polislerinin, kurallara uyulmadýðýný tespit etmesi halinde, kadýnlarý dövme ve gözaltýna alma yetkisi bulunuyor. Kýz çocuklarýnýn eðitim aldýðý okullara erkeklerin girmesi yasak ve çocuklar kadýn öðretmenler tarafýndan okutuluyor. Kýz öðrenciler ise genellikle okul binalarýnda baþörtüsü ve uzun çarþaf kullanmýyorlar. (DW TR)

:: imtihan....
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
2 Temmuz 2012
Türk'ün ateþle imtihaný...Ve bu imtihanlar günümüze kadar devam ediyor ve edecek de...Çaðdaþ modern bir kadýn baþbakan ile aslan sosyal demokrat bir Chp liderinin gözleri önünde yapýlan bir imtihan...Dincilerle, Atatürkçü'lerin ortak bir çalýþmasý. Geçmiþte diðer imtihanlarda olduðu gibi...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey
Ah Ýbrahim/ Kara Gözlü Ýbrahim/ Göklerden mi Geldin?/ Yýldýzlardan Mý?..

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dedem Düþlerime Giriyor
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna
Dolunayda Uyku Tutmaz
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde
Ben Ölürken
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!..
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul... [Deneme]
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi [Deneme]
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!.. [Deneme]
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?.. [Deneme]
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz [Deneme]
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?.. [Deneme]
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti [Deneme]
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv) [Deneme]
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum... [Deneme]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.