..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takım şeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsınız. Ben ise bir takım şeyler düşlerim ve "Niye olmasın?" diye sorarım. -George Bernard Shaw
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Anılar > Özlem Salman




23 Temmuz 2012
"Yirmi Yedi Yaşında Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardından…  
Geçmişte bana bir Dünya Star’ını ölümünden sonra özleyeceğimi söylense güler geçerdim. Belki de son yıllara dek beni bu denli etkileyecek bir isimle karşılaşmadığımdan…

Özlem Salman


Amy Winehouse’u hemen hepimiz fazla tanımıyoruz. Ne yazık ki o da; ‘27 yaşında ölen ölümsüzler’ kervanına katıldı. Eğer onun beyaz cama yansıyan ve medya devlerinin spekülatif bir ivme kazandırıp Dünya’ya yeniden pazarladığı son görüntüleriyle değerlendirirseniz, inanın hata yapmış oluruz.


:AHII:

“seni çok seviyorum
ama bu yeterli değil
sen esip gürlemeyi seviyorsun bense serinliği
ve hayat bir tünel gibi
bense küçük bir meteliğim sağa sola çarparak yuvarlanan”
Back to Black 2008, Amy Winehouse…


Geçmişte bana bir Dünya Star’ını ölümünden sonra özleyeceğimi söylense güler geçerdim. Belki de son yıllara dek beni bu denli etkileyecek bir isimle karşılaşmadığımdan…

Ilık bir Mayıs gecesi duymuştum sesini ilk kez. Yakın bir arkadaşımın doğum günü için bir araya geldiğimiz o hoş İstanbul gecesinde… “Bakın şimdi size birini dinleteceğim, inanmayacaksınız müzik kalitesine” demişti cd’yi yerleştiriken… Önce inanmamış gözlerle bakakalmıştık... Ama haklıydı…

Dinlerken hissedilen duygular dışavurmuştu hemen herkesin yüzünde… Mutluluk veren ya da mutsuz eden... O an içinde olduğumuz duygu her ne ise; hepsi bir an’da toparlanmış, bir ifade biçimine dönüşmüş ve yüzümüze yapışıp kalmıştı. Defalarca dinlemiştik birbiri ardına. Sözlere mi takılsın insan, müziğin içe dokunan tınısına mı? Yoksa her ikisine de mi? Bilememiştik.

Neydi dinleyeni olduğu an’dan ustalıkla çekip alıp usulca, bambaşka bir boyuta taşıyabilen tılsım? Neden içinde olduğu an’ı dahi sorgulama hissi uyandırırdı insan üzerinde. Gerçekle hayal arasında, sanki Araf’taymış gibi hissetmenin önünü açıyordu, onun müziği… Her gün onlarcasının piyasaya çıktığı ve çoğunun aynı hızla tüketildiği Star’ların dışında, onlaradan farklı olduğunu hissetmemi sağlayan bu sesin rengi miydi? Yoksa başka bir şey mi?...

Sadece yorumlayan değildi. Yorumladığı şarkının sözlerinde ve bestesinde emeği olan gerçek bir sanatçı. Her şarkının sözü, onun yaşama dair kafasını kurcalayan soruların sorulup, yanıtlarının arandığı kısa süreli bir tartışma platformuydu sanki. Ya da hayata karşı duruşunu, protest kişiliğini sergileyen bir manifesto. Samimiydi. Hem müziğin hissettirdikleri hem de içini dolduran sözlerin kurgusunda. Kendi yaşam kurgusunu sisteme kolaylıkla uyduramayışının nedeni belki tam da buydu.

Vücudundaki dövmeler kendi hayatını nasıl okuduğu kolaylıkla anlatırdı, dikkatli bir göz için. Onun yaşam felsefesine dair ip uçları vardı o süslemelerde.

Her şarkısı sağlam bir felsefi altyapı üzerine inşa edilmiş hissi bırakır. Bundan olsa gerek dinleyen üzerinde yaptığı etkinin dozu her dinleyişte bir kez daha artardı.

Amy Winehouse…

Dokunma, düşünme, duyma, görme, koklama ve tatma duyularını sadece göz makyajında ifadelendirmiş, Horus’un insanları izleyen gözüne benzettiği kendisininki ile bakmıştı hayata. Horus gözü*; Manevi anlamıyla, vicdanın gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağını, insanın iç âlemindeki her niyetini ve yaşamdaki her davranışını gözden kaçırmayan bu merhametsiz yargıcın keskin bakışı… Biçimsel anlamıyla, Tanrı’nın "bir"liğini (tekliğini) matematiksel olarak gösteren bir sembol... Ya da her daim dünyanın üstünde olan ay ve güneşi temsil ederken, manevi yanıyla da vicdanın hiç kapanmayan gözü. Ustalıkla yaptığı göz makyajı onun arketipini aratırdı insana. Kleopatra mı? yoksa Truvalı Helen miydi? Amazon prenslerinden biri de olabilirdi. Belki de Athena… Gustav Jung hayatta olsaydı, acaba Winehouse’un arketipini kim olarak gösterirdi hep merak etmişimdir.

Amy Winehouse’u hemen hepimiz fazla tanımıyoruz. Ne yazık ki o da; ‘27 yaşında ölen ölümsüzler’ kervanına katıldı. Eğer onun beyaz cama yansıyan ve medya devlerinin spekülatif bir ivme kazandırıp Dünya’ya yeniden pazarladığı son görüntüleriyle değerlendirirseniz, inanın hata yapmış oluruz. Bugüne dek yapmış olduğu tüm albümler ve içinde yer alan tüm şarkıları bir kez dinlemenizi öneririm. Gözlerinizi kapatıp, kendinizi hayal dünyanızın sınırsız yolculuğuna onun sesi eşliğinde bırakmanızı… Her şarkı; sözlerle uyum içinde yolculuk yapıyor hissi uyandıran ritmiyle sizi alıp başka bir dünyanın içine bırakıverecektir sonunda. Emin olun ki; o dünya sizin gerçek benliğinizden başkası değildir. Winehouse şarkılarının, insanın kabul etme sınırlarını sarsmadan kendiyle yaşattığı yüzleşme, her zaman gerçek benliğe yaklaşmakla sonuçlanır.

Belki de o böyle olduğundan şarkıları da dinleyenin ruhuna dokunur… İçine işler ve geri dönüşü, insanın dinlediği o şarkının üzerinde bıraktığı etkiyle ölçülür. Belki de o böyle olduğundan 27 yıl kadar kısa bir zaman dayanabilmiştir sistemin dayattığı hayatı yaşamaya. Kim bilir?

Defalarca Gramy ödülü ile taçlandırılan yaratıcılığının yanında, onun yaşam felsefesinin yansıdığı şarkıları, zaman geçtikçe ona özlem duymanın önüne geçemeyişimizin nedeni. Hayatta olsaydı, onu sevenlerle paylaşacağı daha onlarca güzel söz ve müzik üretecekti. Onlarda onunla birlikte sonsuzluğun içindeler yitti.

Amy Winehouse…

İngiltere’de hayata gözlerini açtığı gibi yine orada, 23 Temmuz 2011’de daldı sonsuz uykusuna. Ardında içinde hayatı sorgulayan onlarca şarkı bırakıp, Dünya’dan sessizce çekip gitti.

Özlem Salman
23 Temmuz 2012/ Kıbrıs

*http://tr.wikipedia.org/wiki/Horus%27un_g%C3%B6z%C3%BC_%28Wedjat%29



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yeni Milenyumun Amazonları; Kıbrıslı Kadınlar
Orjinal Gıbrıslı'lık Adalı Olmak mı?
Arşiv Belgelerini Kıbrıs'ta Aramayın!

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarım : -) )
Görsel Bellek Oyunlarından İbarettir Belki de Hayat
Medya Öldü, Yaşasın Sosyal Medya!
Kulağa Ne de Hoş Gelir; Sil Baştan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadır. İçinden Ne Çıkacağını Bilemezsin". Forrest Gump
Kelebek Etkisi’yle İnsanı Dönüştüren Bir Momentumdur Yaz
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsızca Geçiştirme Telaşı
Bir Yanım Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya’da Yaşamak Bazen Çok Ağır Geliyor [Eleştiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda tıpkı hayat gibi; içinde binbir değişkenin rol oynadığı bir döngü. . . ’ Yine tıpkı hayat gibi, o da doğrusal atımlı bir hareketle değil, zaman ya da ışık benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatın merkezinde doğanın kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardı.

Etkilendiği Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazım Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuşenko..daha doğrusu dünyada iz bırakan edebiyatçılar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Özlem Salman, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.