..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




11 Þubat 2013
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Sevgililer Günü  
Kâmuran Esen
Baþbakan; Balyoz Davasýnda 18 yýl ceza alan yoðun bakýmdaki Orgeneral E. Saygun’u ziyaret etmiþ, üsdelik bi de elini tutmuþ.


:HFC:
Sevgili Günlüðüm;
Ah benim garaca eriðim, patadisli böreðim, cevizli çöreðim. Nasýlsýn, iyi mi’n? Ben, bildiðin gibiyim. Memed Amca’ný hiç sorma. Benle dargýnmýþ. Sebebini bilmiyom. Hasdalandým, iki gün yatdým sergi gibi de, odama gelip öldün mü- galdýn mý demedi. Dargýnsak, ganlý býçaklý mýyýz? Ýnsan,“Nere’m diyosun? diye sormaz mý? Dokdura götürmez mi? Hem barýþýrdýk bahaneynen. Baþbakan bile; Balyoz Davasýnda 18 yýl ceza alan yoðun bakýmdaki Orgeneral E. Saygun’u ziyaret etmiþ, üsdelik bi de elini tutmuþ. “Feleðin iþleri, insana iþde böyle gaval çaldýrýr.” Tabi, baþbakanýn hesabý, kitabý baþga. Baþganlýk sisteminin hayata geçmesi için, asgere de BDP’ye de sevimli görünmek, onlarý yanýna çekmek zorunda. Dün, Balyoz davasýnýn SAVCISIYDI ydý; bugün ZÝYARETÇÝSÝ oldu. Hatda, yeni anayasa için BDP’yle birlikte hareket edebileceklerini söyledi. CHP’yi, BDP’in arkasýna takýlan vagona benzeten baþbakan, yüz sekizen derecelik dönüþ yapdý. Artýk ben kime inanacaðýmý bilmiyom sevgili günlüðüm. Kimin yüzü, kimin aynasýnda; kimin ayakkabýsý, kimin gapýsýnda belli deðil.

Bu sabah, gomþu Hayriya’ným geldi oturmaya. Bunda bi hava bi hava. Dün süklüm püklümdü, bugün burnu havalarda. Bi görmeliydin sevgili günlüðüm. Goluna on gadar burma bileziði geçirmiþ; boynuna, ayýn on dördü gibi altýnlarý dakmýþ. Bana çalým ediyo aklý sýra. Þaþdým galdým. Daha çýkan havta parasýzlýkdan, borçdan dertden yakýnýyodu; gredi gartlarýnýn borçlarýný ödeyemedik diyodu. Bugün, milyarder garýsý gibi. “Ayol banga mý soydunuz, hazine mi buldunuz?” dedim þaka yollu. Göbeðini tirildede tirildede güldü. Baþladý anlatmaya: Büyük oðlu; dedelerinden galma tarlalarý, baçcalarý, kiradaki evi satmýþ, sað olsun(!) bütün borçlarý ödemiþmiþ. Ohhhhh muþ. Çok rahatlamýþlarmýþ. Artan paraynan, amcasýnýn oðluna borç vermiþmiþ bi de, akýlsýz. Borçla bitmiþ ama, elde avuçda bi þey galmamýþ senin anlayacaðýn.

Eeee! N’olacak þimdi ? Silkelenmiþ erik aðacý gibi meyvesiz galdýnýz. Ne yiyeceksiniz ? “Sekiz günlük ömür, dokuz günlük nafaka ister.”miþ dedim. Bi þeycikle olmazmýþ, aç mezarý var mýymýþ, Allah, darda galan gullarýna yardým edermiþ. Size yardým etmemiþ ki, neyiniz varsa satmýþsýnýz. Hem, Allah’ýn bircik gulu siz misiniz? “Dilenci bi tane olsa; baklava, böreknen beslenir.” hesabý, Allah hangi birimize yardým edecek? Büyüklerden galma ne varsa hepsini satýp borç ödemek, üsdelik birilerine borç vermek ne biçim akýl sevgili günlüðüm? Allah bu gadýnýn oðlunun gövdesinin üsdüne gocamanca bi gafa dakývermiþ ama, kaç para! Ýçi boþ.

Onlarýn bu aklý kimden, nerden aldýklarýný biliyom: Hükümetten!... Gapýlarýna her gün, hükümeti öve öve bitiremeyen gaste geliyo. Kýsacasý, yandaþ gaste. Onun için bu aklý hükümetden, ikdidarý metheden gasteden almýþlardýr, kesin. Hani hükümet Cumhuriyetten galma - ama inkâr ettikleri- ne gadar fabrikamýz, limanýmýz, þeþit þeþit tesislerimiz varsa hepsini satdý ya; bi de yabancýlara toprak satýþý golaylaþdýrýlýnca yabancýlar harýl harýl Türkiye’den toprak alýyorla diye gasamýza para giriyo ya; þinci baþbakan “ÝMF’ye borcumuz bitiyo, üsdelik ÝMF’ye borç veriyoz.” diye öðünüyo ya. Borcumuz bitmiþ ama, dikili aðacýmýz galmamýþ. Ayný Hayriya’nýmlar gibi. Ýþe ordan anladým aklý kimden aldýklarýný.Velhasýl Hayriya’nýmlar yolunmuþ toðuk gibi cýscýbýr galdýla. Bi de mutluluk türküleri çýðýrýyorla. Ona buna borç bile veriyorla. Türkü çýðýracaðýnýza, oturun da halinize aðýt yakýn.

Memed Amca’n Harikalar Diyarýnda geziyodu.“Evlerde gullanýlan elâtdirik %15 ucuzlayacakmýþ.” diye seviniyodu. Allah razý olsunmuþ hükümetden diyodu. Gýdem tazminatý düzenlemesiyle emeklilere ayda 350 liraya varan zam yapýlacak diye yazýnca gasteler, pek sevindiydi. On beþ lira zammý alýnca, aklý baþýna geldi sandýydým, besbelli gelmemiþ. Duyduðun, okuduðun her habere niye inanýyon? Önce iyice anla dinle de, sonra bayram et. Tabi, haberlerde iþin aslýný açýklamadýklarý için, amcan yanlýþ anlamýþ. Elâtdirik faturan 150 lirayý geçiyorsa, iþde o vakit %15 indirim varmýþ. Be adam, bi düþün; sen emekli mayiþinnen ayda 150 liralýk ceyran yakabilir min? Yakamazsýn. O halde niye seviniyon, indirim var diye? KDV’si sýfýr olan pýrlanta için de seviniyo mun; sen hiç hayatýnda pýrlanta aldýn mý ? Madem KDV’si sýfýr, neden bana pýrlanta almýyon ? Hazýr sevgilile günü de geliyo dedim. Bi gýzdý sevgili günlüðüm, bi gýzdý. Bu yaþda, utanmýyo muymuþum “sevgili ” adýný aðzýma almaya. Ayol sevmenin yaþý olur mu? Hem benim – sýk sýk gavga etmemize raðmen- Memed Amca’ndan baþga sevgilim mi va? Bazara gadar deðil, ölene gadar hem de. Ama o, “Yaþýndan utan.” diye beni azarladý. Etdiyarlayýnca iþde böyle gönülden de düþdük, gözden de sevgili günlüðüm.

Ama ben, sevgililer gününde Memed Amca’na taksitnen gulaklýk hediye edecem, bi de ucuzundan gözlük. Haberleri doðru dürüst eþitsin, gasteleri güzelce okusun.Yandaþ medyanýn mücdeli(!) haberlerini yalan yanlýþ anlayýp, boþu boþuna sevindirik olmasýn dedim. Ýþde böyle iyilik yapýp denize atacaksýn sevgili günlüðüm. Gul bilmezse, Allah bilir elbet. Ihhh!



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: G. Efsun Aðaoðlu / , Türkiye
12 Þubat 2013
Merhabanýzýn dokunuþuna teþekkür ederim. Daim usumda ve sevgimlesiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.