..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Alp Þahin




11 Kasým 2013
10 Kasým ve Biraz Fazlasý  
Alp Þahin
Uzun ve sitem dolu bir yazý olacak bu. Birazcýk alkol ve müzik eþliðinde okunmasý tercihimdir. Böyle yaparsanýz yazýdan daha çok keyif alýr ve sýkýlmazsýnýz, ben þimdiden söyleyeyim.


:AFFG:
Uzun ve sitem dolu bir yazý olacak bu. Birazcýk alkol ve müzik eþliðinde okunmasý tercihimdir. Böyle yaparsanýz yazýdan daha çok keyif alýr ve sýkýlmazsýnýz, ben þimdiden söyleyeyim. Alkol ne kadar zararlý da olsa en azýndan insani duygularý arttýrýr. Böylelikle hemen kötülemezsiniz yazýyý.

Evet baþlayalým küçük küçük... Bir 10 Kasým daha geçti ve geriye kindar, dindar, çaðdaþ, laik, dürüst, yalancý, riyakar, umursamaz, üzgün, umutlu kýsaca türlü türlü yorumlar kaldý. Bir insan bu kadar çok eleþtirilebiliyorsa özellikle kötü yönde eleþtiriliyorsa bence iþini doðru yapmýþ demektir. Biliyorsunuz eleþtiri sadece kötü yönde olmaz. Ýyi eleþtiri de olur ama ne yazýk ki Ata hakkýnda çok fazla kötü eleþtiri gördüm.

Ýnsanýn doðasýdýr bu. Ýnsan baþarýlýyý, güzeli, iyiyi hemen öyle çekemez önce kýskanýr ardýndan da yok olsun, çirkinleþsin, kötü olsun ister. Ýþte Mustafa Kemal Atatürk'e yapýlan bunun ta kendisidir sevgi dostlarý.

Atatürk gibi bir lider, bir vatan sever, bir yenilikçi bu eleþtirileri hak edecek kötü bir þey yapmadý. Her insan gibi her kul gibi bazý hatalarý olmuþ olabilir. Bunun kadar da normal ne olabilir ki? Zaten Atatürk'e inananlar, onun yolundan gidenler o puttur o peygamberdir o bir tanedir demediler ki... 11 sene önce böyle bir düþünce yoktu bile. Sadece Atatürk'e saygý vardý. Nedendir bilinmez pek te kurcalamak istemiyorum ama bir þekilde sanki ülkede Atatürk'e tapanlar ve onu Tanrý yerine koyanlar varmýþ gibi yapýlýyor. Bu çok ayýp ve çok üzücü. Yapmayýn böyle þeyler. Böyle yaparak Atatürk adýný kötülemek gerçekten sizlere yakýþmaz. Ýstediðin partiden yana ol, istediðin dine sahip ol, istediðin ýrktan gel ama adam gibi adamlarý kötülemeyin.

Üzüldüðüm belli baþlý eleþtirileri paylaþmak istiyorum. Olmasaydýn da olurduk. Ýngiliz ajaný Atatürk. Tarihimizi ve geleneklerimizi yok eden kiþi. Dine karþý saygýsý yoktu. Þimdi... Severim yaratýlaný yaratandan ötürü diye geçinen insanlarýn yazdýklarý bunlar. Olabilir, saygý duyuyorum bende bu yazdýklarýna. Ne kadar müslümanlýk göze batmama, bilmeden eleþtirmeme, herkese saygý dini olsa da bende bu insanlarýn anlayýþýna sýðýnarak bir þeyler yazmak istiyorum. Tabi ki benden müslümanlýðý öðrenecek deðiller ama dediðim gibi anlayýþlarýna ve aflarýna sýðýnarak ölümlü, basit bir kul olarak bir þeyler yazmak istiyorum.

Hazýrsanýz baþlýyorum. Öncelikle Atatürk olmasaydý olur muyduk pek emin deðilim. Bilirsiniz canýmýz biriciðimiz padiþahçýðýmýz ve onun kudretli ordusu daðýtýldýðýnda halký bir hüzün ve bir umutsuzluk sarmýþtý. Zorla imzalar atýlmýþ, ordumuz ise daðýtýlmýþtý. Adam gibi adam iþte o an tarihte yerini almaya hazýrlanmýþtý. Bu duruma bir dur demeli, bir þeyler yapmalý demiþti. Bir gemiye atlayýp kongrelerine, halký birleþtirme düþüncesine baþlamýþtý. Halka küçük küçük her þey kaybedilmedi düþüncesini aþýlamaya baþlamýþtý bir kere. Öyle ki bunlarý aþýladý diye de vatan haini ilan edilmiþti. Böyledir bu iþler. Büyük adamlar baþka ''büyük adamlar''ýn canýný sýkar. Halkýyla beraber savaþmýþ, vurulmuþ, suikasta uðramýþ ve küllerinden yeni bir millet, yeni bir ülke doðurmuþtu. Bu Ýngiliz ajanýdýr diyenlere gelsin. Ýngiliz ajaný ülkeyi kraliyete baðlar, yeni baðýmsýz ülke yaratmaz.

Geriye tarihimizi ve geleneklerimizi yok eden kiþi ve dine karþý saygýsý yoktu düþüncelerinin niye yanlýþ olduðunu açýklamak kaldý. Burada mola verebilirsiniz isterseniz. Yazý yormuþ olabilir. Bazý þeyler tazelenebilir, bazý þeyler yakýlabilir. Ben sorgulamam, ben yazýyorum sadece... Hayat sizin karar sizin... Sonuçlarý da öyle.

Hatýrlarsýnýz ve öðrenmiþsinizdir ki 1789 Fransýz Devrimi diye bir þey çýktý. Ýnsanlar niye böyle saçma sapan adamlar bizim baþýmýzda, niye herkes dine bu kadar karýþýyor, niye biz özgür olamýyoruz ki dediler. Ardýndan çatýr çatýr krallýklar ve imparatorluklar yýkýlmaya baþladý. Ne kadar insancýl da davranýlsa insanlarý bir kere özgürlük ve milliyetçilik ateþi sardý mý aþk olsun tutabilene... Osmanlý Ýmparatorluðu'nun baþýna gelen de budur. Belli baþlý milletler memnunda olsalar ayaklanmaya baþlamýþ ve Osmanlý Devleti'ni çökeltmiþtir. Teknoloji, eðitim ve parasal sýkýntýlar yaþayan bir imparatorluk tabi ki ayakta kalamaz. Özellikle Yeniçerilerin ihanetini ben yazmak bile istemiyorum. Çok ayýp ettiler çok. Neyse... Durum böyleyken, her millet kendi ülkesini kurarken, belli baþlý teknolojik, bilim, takvim, kýyafet gibi deðiþiklikler olurken Osmanlý Ýmparatorluðundan geriye kalan son parça olan Türk halký içinde yani Türkiye Cumhuriyeti içinde geri kalmak anlamsýz olacaktý. Bu yüzdendir ki Atatürk te bu yeni millette yeni ve çaðdaþ deðiþiklikler yaptý. Bana göre, Atatürk için bu yenilikler Türk milletine uyardý uymazdý onun için bu sorun bu deðildi. Sorun Türk milletinin batýdan geri kalmamasý için bir an evvel toparlanmasý gerekiyordu. Bu yüzdendir ki devrimler arka arkaya ve hýzlýca yapýldý ve sorgulayanlara gerekli cezalar ve de belki de dahasý uygulandý. Bizim milleti kandýranlarýn belki de Ata'nýn en büyük hatasý budur. Devrimleri hýzlý yapmasý ve halkýn buna hazýr olmamasý. Görüyoruz ki hala hazýr deðil. Bu yüzden Atatürk'e bu kadar kin duyuyorlar. Özgür ve nesnel düþünseler aslýnda hepsi onlarýn iyiliði içindi ama koyuna çoban olma hakký versen, koyun yine koyun olmayý tercih eder eh böyle de bir gerçek var. Dolayýsýyla Atatürk tarihi ve gelenekleri yok etmedi. Sadece eskimiþ düþünceleri yenileriyle deðiþtirdi ki Batý ile fark kapatýlabilsin, onlarla rekabet edilebilsin ama anlaþýlamadý ne yazýk ki. Buraya mutsuz surat koyabilirdim ama vazgeçtim o da ayrý bir dert.

Geriye son ve yanlýþ düþünce olan dine saygýsý yoktur kaldý. En tartýþýlýr ve benim en sevdiðim sözünü yazmak istiyorum. ''Benim dinim yok ve bazen bütün dinler denizin dibine batsýn istiyorum. Yönetimi ayakta tutmak için, halký tuzaða düþürür gibi dine gerek duyan kiþi, zayýf bir yöneticidir. Benim halkým demokrasinin ilkelerini, gerçeðin buyruklarýný ve bilimin öðretilerini öðrenecek. Boþ inançlar gitmeli''. Bu söz o kadar anlamlý ki birazcýk düþünürseniz aslýnda dine ne kadar saygýlý olduðunu anlarsýnýz. Allah kullarýna seçme hakký vermiþ. Ýster inanýrsýn ister inanmazsýn. Senin seçimin. Þahsen ben de Atatürk'ün inanýp inanmamasýyla ilgilenmiyorum. Daha Allah buna karýþmazken kullarýn karýþmasý mantýksýz deðil mi? Yine öyle büyük bir lider ki gelecekteki yöneticilerin dini kullanacaklarý hissetmiþ gibi böyle bir cümle yazmýþ. Din oyuncak deðildir a dostlar. Din hepimizindir, din bizim yaþadýðýmýzdýr, din bizim inandýðýmýz, bizim kararýmýzdýr. Allah ve kul arasýna hiçbir yönetici, lider veya hacý - hoca giremez bunu kabul edelim. Bunu bilelim. Atatürk te bunu istemiþtir. Dini öðrenelim istemiþtir. Ezan Türkçe olduðu için yemediði laf kalmamýþtýr ama þöyle düþünülmemiþtir. Ezaný anlamamak mý önemli yoksa ezanýn harmonisinin bozulmamasý mý? Bu konu da uzar gider. Biliyorsunuz ki hala din konusunda çok çekiyoruz. Çünkü herkes bir þey diyor, herkes birbirine karýþýyor, herkes birbirini kötülüyor. Buna raðmen tek bir kiþi, o beðenmediðiniz kiþi, din kimseye alet edilemez diyebiliyor. Bu yüzden de dine saygýsý olmamýþtýr diyenler önce dindarlara baksýnlar sonra Ata'nýn yaptýklarýna ve dediklerine baksýn diyorum.

Biliyorum yoruldunuz, biliyorum hadi bitir be adam diyorsunuz, bitiriyorum merak etmeyin. Atatürk bu ülkeye daha iyisi gelene kadar en iyi liderdir, en iyi vatanseverdir, en çok damgasýný vuran kiþidir. Hepimizin bu naciz vücutlarý bir þekilde toprak olacaktýr ama Atatürk ismi hep bir yerlerde kalacaktýr, buna inanýn ve sevinin. Bilmeden kötülemeyin, araþtýrýn, tarafsýz olun. Belli günlerde saygý göstermeyi zaten kendiniz isteyeceksiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vargas ve Fazlasý
Alp Þahin
Bir Gece Ansýzýn
Gökkuþaðý Altýndaki Kara Þemsiye
Þýkýdým
Aþaðý Yukarý Deðil Ýleri Bak!
Yok Mu Sizde Çocuk Ya?
Yeniçeri
Saat 1
Öyle mi Alay Komutaný?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail ve Hamas
Ýnsanýmsý Yaþam Formlarý
Ýþine Gelirse
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Bir Baþka Reis

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Seçim [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.