..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Hakan Yozcu




25 Þubat 2014
Bir Tiyatro Sevdalýsý  
Hakan Yozcu
Ýþte orada tanýdým Dr Rasim Aþýn’ý. Ankara Devlet Tiyatrolarý’nda “Boðaç Han” adlý çocuk oyununun yönetmenliðini yapýyordu. Bizim grupla çok yakýn dost olmuþtu. Teknik elemanlarýmýz hep onu anlatýyordu bana. Þakacý, espirili, bilgili, kültürlü ve tiyatro alanýnda çok iyi yetiþmiþ bir akademisyendi. Manisa doðumluydu. Pedagog Rejisördü. Üniversitelerde hocalýk yapmýþ bir akademisyendi. Dostluðumuz orada baþladý.


:AAJC:
O’nu ilk kez Ankara’da tanýdým. TC Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü ile yaptýðýmýz görüþmelerden sonra Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’ndan 4 teknik elemaný, çeþitli alanlarda eðitim almak ve kendilerini yenilemek amacýyla Ankara’ya kursa gönderdik. Bu arkadaþlar 15 gün orada kaldýlar. Ve bilgilerini yenileyerek adaya döndüler.
Bir hafta sonu ben de onlarý yerlerinde görmek amacýyla Ankara’ya gittim. Ýþte orada tanýdým Dr Rasim Aþýn’ý. Ankara Devlet Tiyatrolarý’nda “Boðaç Han” adlý çocuk oyununun yönetmenliðini yapýyordu. Bizim grupla çok yakýn dost olmuþtu. Teknik elemanlarýmýz hep onu anlatýyordu bana. Þakacý, espirili, bilgili, kültürlü ve tiyatro alanýnda çok iyi yetiþmiþ bir akademisyendi. Manisa doðumluydu. Pedagog Rejisördü. Üniversitelerde hocalýk yapmýþ bir akademisyendi.
Dostluðumuz orada baþladý. 2 gün Ankara’yý beraber gezdik. Anýtkabir gezimiz hiç unutulmazdý. Kendisi Azerbaycan aðzýný çok iyi konuþuyordu. Çünkü yýllarca burada üniversitede okumuþ ve daha sonra da Azerbaycan Akademik Milli Dram Tiyatrosu’nda “Türkiye Ýliþkiler Koordinatörü” olarak görev yapmýþtý. Bunun yanýnda Azerbaycan Yuð Devlet Tiyatrosu Rejisörü ve Tiyatro Kursu Eðitmeniydi. Bitmiyordu görevi: OYUN Çocuk Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, Çocuk Tiyatrosu Araþtýrmalarý Laboratuarý kurucu koordinatörü ve eðitmeni, Azerbaycan Bakü Slavyan Üniversitesi, Uluslararasý Ýliþkiler Fakültesi-Türkoloji Anasanat Dalý, Gazetecilik Bölümü – Üniversitenin Öðrenci Tiyatro Klübü Eðitmeni-Koordinatörü , Azerbaycan Yabancý Diller Üniversitesi – Yüksek Lisans Öðrencilerine Konuþma ve Davranýþ sanatý, Üniversite Tiyatro Klubu Rejisörü, Koçu-Eðitmeni, Bakü M.E.B. Türkiye Ýlköðretim Okulu “Yaratýcý Drama ” Eðitmeni, Bakü Türk Anadolu Lisesi “Tiyatro Klubü” Eðitmeni gibi daha birçok görevi vardý. Sýralamakla bitmiyordu yaptýðý iþler…
Doktorasýný Bakü Slavyan Üniversitesi, Pedagoji Eðitim Fakültesi’nde yapmýþtý. Daha sonra Yüksek Lisansýný Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel sanatlar Üniversitesi, Aktörlük Fakültesi “Oyunculuk”Ana Sanat Dalý olarak yapmýþtý…
Rasim Hoca’nýn görevlerini anlatmaya kalksam inanýn ki buraya sýðmaz. Sayfalarca tutuyor onun yaptýðý iþler. Yazdýðý makaleler, kitaplar, katýldýðý konferanslar, seminerler, toplantýlar…o kadar çok ki. Rasim Aþýn, o kadar aktif, o kadar üretken ki sayfalara sýðmýyor onu anlatmak…
Mayýs 2011 yýlýnda Antalya’da Türk Dünyasý Tiyatro Birliði kuruldu. Ben de Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürü olarak oradaydým. Ve Birliðin kurucularý arasýnda olma onurunu yaþadým. Tabii ki Dr Rasim Aþýn Hoca da oradaydý. O’nun dostluðu sayesinde diðer Türk Dünyasý tiyatro adamlarýný tanýdým. Her þeyden Önce Azerbaycan Drama Tiyatrosu Müdürü Profesör Ýsrafil Ýsrafilof Bey’i tanýdým.
Ve bu sayede çok güzel iþler yaptýk. Azerbaycan ile Ýþbirliði Protokolu imzaladýk. Ýsrafil Bey bu vesile ile iki defa KKTC’ye geldi. Ben de Azerbaycan’a gittim. Protokol gereði, kimsenin ihtimal vermediði bir rüyayý gerçekleþtirdik. Azerbaycan’dan bir yönetmeni KKTC’ye getirdik. Bu bizim için bir ilkti.
Ben Bakü’deyken en yakýn dostum yine Rasim Aþýn oldu. 3 gün boyunca bir gölge gibi arkamda oldu. Nereye gidersem gideyim yaný baþýmdaydý. Hep benimleydi. Beni Yuð Tiyatrosu’na götürdü. Orada yapýlan çalýþmalarý yakýndan gördüm. Oradaki önemli kiþilerle beni tanýþtýrdý. Sevildiðimizi gördüm. Azerbaycanlýlarýn aðzýyla Þimal-i Kipir çok seviliyordu ve biz kardeþtik.
Tüm bu yaþadýklarýmýzdan sonra Azerbaycanla imzaladýðýmýz Protokol gereði Rasim Aþýn’ý Kýbrýs’a davet ettik. Ve burada çeþitli ilkokullarda “Size Selam Getirmiþem” Oyunu sahneledi. Bunun yaný sýra Çocuk Eðitimi Ve Geliþimi Bölümü öðretmen ve öðrencilerine Drama üzerine uygulamalý bir konferans verdi. Gerçekten iþinin uzmanýydý ve gelen misafirlere ömürleri boyunca unutamayacaklarý bir gün yaþattý.
Rasim Aþýn þimdi Türkiye’de. Salihli’ye yerleþti. Maalesef böyle büyük bir deðere, böyle büyük bir tiyatro adamýna sahip çýkýlmadý. O’na Türkiye’de bir üniversitede, Devlet Tiyatrolarý’nda, Belediye Tiyatrolarý’nda görev verilmedi. Böyle bir deðerin sahipsiz kalmasý çok üzücü bir durum.
Onun þu an tek bir isteði, tek bir hayali var. Bir Çocuk Tiyatrosu Köyü kurmak. Plan ve Projesi hazýr. Tek eksik olan þey bütçe. Birilerinin çýkýp bu projeye sahip çýkmasýný ve kendisine destek vermesini bekliyor.
Þu sýralar ise Salihli’de Ýlkokul öðrencilerine tiyatroyu tanýtýyor, tiyatro oyunlarý sahneliyor. Tabii bütçesiz hiçbir þey yapýlamayacaðý için, bazý gönüllülerin desteði ile veya bazý iþadamlarýnýn ilkokul öðrencilerine tiyatro hediye etmesiyle yapýyor bu iþi. Bir zengin, bir iþadamý, bir tiyatrosever çýkýyor, sponsor oluyor, falanca Ýlkokul öðrencilerine tiyatro hediye ediyor. Rasim Aþýn da “Seyyah” isimli oyunu onlara sahneliyor. Hem de çok cüzi fiyatlara yapýyor bu iþi. Tabii bu çocuklarýn hemen hepsi tiyatroyu ilk defa izliyor ve hayatlarýnda ilk defa tiyatroyla tanýþýyorlar.
Böyle bir tiyatro adamýnýn, böyle bir akademisyenin, böyle bir sanat uzmanýnýn sahipsiz kalmasý, ona destek verilmemesi tiyatromuz adýna, sanat adýna hem büyük bir ayýp, hem de büyük bir kayýp…O ise inatla tiyatro yolunda ilerliyor…
Yolunuz açýk olsun Rasim Hocam. Çýktýðýnýz yol çok zor, çok meþakkatli bir yol. Önünüz bin bir engellerle dolu… Taþlar, dikenler, çakýllarla dolu…
Ama siz inatla yürüyorsunuz hedefe. Hak bildiðiniz yoldan bir an bile þaþmýyorsunuz.
Gün gelecek sizin hakkýnýzý size teslim edecekler. Buna gönülden inanýyorum. Size,
çalýþmalarýnýzda baþarýlar diliyorum…Her þey gönlünüzce olsun…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Çukurovalý Þair Ya da Çukurova Çocuðu
Þair Selçuk Üstün′ün Þiir Bahçesinden
Kalbim Bakü"de Kaldý
Aykýrý Oyuncular Topluluðu
Samsun'da Kktc Etkinliði

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu
Diyetisyen Olmak
6. Türkoloji Buluþmasý
Angela’nýn Külleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.