..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




13 Kasým 2014
Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý  
Hakan Yozcu
Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý çok sesli müziði yayma, tanýtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurtdýþýnda seslendirme amaçlarýna hizmet eden bir kurumdur. Ankara’daki yerleþik senfoni orkestrasý Dünyada, kuruluþundan itibaren varlýðýný kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.


:AAHD:


     1826 yýlýnda Osmanlý Padiþahý 2. Mahmut devrinde Ýstanbul’da batýlý bir bando oluþturmak düþüncesiyle Mýzýka-ý Humayun adý ile bir topluluk kurulur. Bu topluluk günümüzdeki TC Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasýnýn temelini oluþturdu.
Mýzýka’ý Humayun 1924’te Atatürk’ün isteði ile Ankara’ya taþýndý ve 1932’de Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrasý adýný alarak Milli Eðitim Bakanlýðý’na baðlý olarak hizmetlerine devam etti.
Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý çok sesli müziði yayma, tanýtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurtdýþýnda seslendirme amaçlarýna hizmet eden bir kurumdur. Ankara’daki yerleþik senfoni orkestrasý Dünyada, kuruluþundan itibaren varlýðýný kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.
Bizde ise durum hiç böyle deðil. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Dr Derviþ Eroðlu’nun isteði ve gayretleriyle bir Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý kuruldu. Bu kuruluþun günden güne büyümesi ve Dünya çapýnda bir orkestra olmasý tek hedefti.
Ama dün bütçelerin görüþülmeye baþlanmasýyla CTP’nin bu oluþuma hangi gözlerle baktýðý ortaya çýktý.
Oysa CTP, sanata önem veren ve sanatçýlarý daima desteklediðini iddia eden bir partiydi. Siyasi programlarýnda da, Hükümet Programlarýnda da bunu hep vurgulamýþlardýr.
Bütçe görüþmelerinin açýlýþýnda Komite Baþkaný Özgür Birikim, hiçbir sanatçýnýn kabul edemeyeceði, hazmedemeyeceði sözler sarf etti.
Komite Baþkaný Birikim Özgür, orkestra için 39 personel ihtiyacý talebi geldiðini, ancak bu yýl devlete 360 kiþinin alýnmasýnýn söz konusu olduðunu, bu rakamýn 40’ýna yakýnýnýn bu orkestraya ayrýlmasýnýn tartýþmaya açýk olduðunu, buraya 7 istihdamýn yeterli olacaðýnýn gerçekçi bir deðerlendirme olduðunu söyledi. Bunun yanýsýra, bazý milletvekilleri de ülkede ihtiyaç duyulan polis, öðretmen, mühendis ihtiyaçlarýn orkestradan daha önemli olduðunu kaydetti
Bana göre bunlar talihsiz açýklamalar. Çünkü sanat ve sanatçý bu kadar geri plana atýlmamalýydý. Tabii diðer sayýlan kesime saygýmýz sonsuz… Öðretmen, polis, memur mutlaka ihtiyaca göre alýnmalý. Ama bunu yaparken de bin bir zorlukla oluþturulan bir ekibi yýkmamak gerek.
Düþününüz… Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasýnda 39 personelin çok olduðu, buraya sadece 7 istihdamýn yeterli olacaðý söylenildi. Ve üstüne üstlük orada pazarlýk yapýldý. Nihayetinde 18 kiþi üzerinde anlaþýldý…
Ne kadar komik bir durum… Müzikten pek anlamam… Ama býrakýn 18 kiþiyi, 39 kiþiyi Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý gibi oluþumlar daha çok sayýda kiþilerden meydana gelir. 50’lere hatta 100’lere varan kiþilerden oluþur grup. O kadar çok çeþit müzik aleti vardýr ki bunlarý kullanacak insan sayýsý onlarca, yüzlercedir… Ýnsan izlemeye þaþýrýr onlarý. Hayranlýkla izler…
Bütçe görüþmesinde Cumhurbaþkanlýðý Müsteþarý Hasan Güngör haklý olarak bunun yanlýþ olacaðýný, orkestraya eksik personel alýnmasýnýn bir iþe yaramayacaðýný, orkestranýn eksik kurulmasý durumunda alýnan personelin bekletileceðini ve boþuna ödeme yapýlacaðýný kaydetti. Burada Sayýn Güngör’e aynen katýlýyorum. Amaç, sadece birkaç kiþinin yan yatýp maaþ almasý mý? O halde tamam… Buyurun bildiðinizi yapýn… Ama yok eðer gerçekten bir orkestra oluþturmaksa o zaman gereðini yaparsýnýz ve eksiksiz olarak bu orkestrayý hayata geçirirsiniz… Bir tek müzik aleti dahi boþ kalmamak þartýyla orkestrayý oluþturursunuz…
Bütçe görüþmelerinde sanata destek veren bir kiþi de TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler oldu. Genç vekil, duyarlý bir söylemle “Sanatýn dünyadaki deðerine dikkat çekerek, ülkenin sanatla ambargolarý aþabileceðine vurgu yaptý, sanata deðer verilmesini” istedi, orkestraya destek verdi. Taktir edilecek bir davranýþ diye düþünüyorum…

     Ne olursa olsun, sanat ve sanatçý desteklenmelidir. Devletin görevi de bunlara destek vermek ve onlara imkan saðlamaktýr.
Var olan bir þeyi yok etmekle veya gücünü azaltmakla bir yere varýlmaz.
CTP zihniyetini artýk tanýyamýyorum…
Bildiðimiz CTP deðil bu…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.