..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




3 Nisan 2015
Mesarya Tiyatro Þöleni Devam Ediyor  
Hakan Yozcu
Ýzel Seylani, Beyarmudu Tiyatrosu’nun baþýna geldikten sonra bir ilke imza attý. Burada 27 Mart Dünya Tiyatro Haftasý nedeniyle bir tiyatro festivali düzenledi: “1. Mesarya Tiyatro Þöleni” Bu þölen, bölgede büyük bir heyecan yarattý. Hem bölgenin adýný, hem de belediyenin adýný tüm Kýbrýs’a duyurdu.


:ABDE:
     
     Beyamudu Köyü, Maðusa’ya baðlý, Mesarya’nýn en þirin, en tatlý ve en güzel beldelerinden biri. Belediyelik bir köy. Bünyesinde de Beyarmudu, Ýncirli, Çayönü, Köprülü, Güvercinlik Köyleri var.
     Beyarmudu Belediyesi Baþkaný Sayýn Ýlker Edip, birkaç dönemdir bu görevi baþarýyla yürütüyor. Kendine baðlý köylerin günlük sorunlarýna çözüm arayýp üretirken sosyal ve kültürel iþlere de önem veriyor. Her þeyden önce, büyük þehirlerde bile pek olmayan çok amaçlý, modern bir sosyal kültür salonunu Bölgeye kazandýrdý.
     Baþkan, bununla da yetinmedi. Baþýna doðru bir isim bularak Yönetmen, oyuncu ve tiyatro oyunu yazarý Sayýn Ýzel Seylani’yi baþa getirerek Mesarya Halk Tiyatrosu’nu kurdu.
     Kurulan bu tiyatro, bölgede kýsa sürede faaliyetlere baþladý. Ýzel Seylani’nin yazýp yönettiði “Nor Betmez” Oyunu sahnelenerek tüm adada gösterime girdi ve izleyenlerin beðenisini kazandý. Bundan sonra da ara verilmedi ve diðer oyunlar sahnelendi.
     Ýzel Seylani, Beyarmudu Tiyatrosu’nun baþýna geldikten sonra bir ilke imza attý. Burada 27 Mart Dünya Tiyatro Haftasý nedeniyle bir tiyatro festivali düzenledi: “1. Mesarya Tiyatro Þöleni”
     Bu þölen, bölgede büyük bir heyecan yarattý. Hem bölgenin adýný, hem de belediyenin adýný tüm Kýbrýs’a duyurdu.
     Festivale Türkiye’den de Antalya Devlet Tiyatrosu, Bursa Þehir Tiyatrosu ve Adana Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrosu gibi çok ciddi ekipler davet edilerek, festival, Uluslar arasý bir boyuta taþýndý. KKTC’den de Lefkoþa Belediye Tiyatrosu, Güzelyurt Belediyesi Þehir Tiyatrosu ve Mesarya Halk Tiyatrosu Ekipleri katýldý.
     Þu ana kadar “Karagöz’ün Akýl Satmasý”, “Þaman”, “Canýný En Çok Ne Yakar?”, “Oyun Oyun Ýçinde” ve “Adýný Siz Koyun” oyunlarý oynandý. Geriye “Gulyabani”, “Dede Korkut Kitabý” ve “Kayýp” Oyunlarý kaldý. Bu oyunlar da 6 Nisan, 7 Nisan ve 8 Nisan 2015 tarihlerinde Mesarya Sosyal Tesisleri’nde sahnelenecek.
     Ýlk oyunlara, özellikle açýlýþ oyununa Bölge halký büyük bir ilgi gösterdi. Salon tamamen doldu. Aralara sandalyeler atýldý. Buna raðmen birçok seyirci ayakta kaldý ve çoðu da yer bulamadýðý için evine döndü.
     Hal böyle iken ne kadar acýdýr ki davet edilmelerine raðmen ne açýlýþ oyununa ve de oynanan diðer oyunlara hiçbir bakan, hiçbir milletvekili ve siyasi gitmedi.
     Sayýn Belediye Baþkaný Ýlker Edip bu durumdan duyduðu rahatsýzlýðý dile getirerek açýlýþ konuþmasýnda “Bir daha bürokratlar dýþýnda hiçbir siyasi kimliði bu tür organizasyonlara davet etmeyeceði kararý aldýðýný” belirtti.
     Sayýn Baþkanýn aldýðý bu karar hiç de haksýz bir karar deðil. Bu düþüncenin yabana atýlmamasý gerek.
     2 Nisan Perþembe akþamý Güzelyurt Belediyesi Þehir Tiyatrosu’nun hazýrladýðý, Bekir kara’nýn yazýp yönettiði “Adýný Siz Koyun” oyununu izledim.
     Diðer oyunlara raðmen bu defa seyirci azlýðý beni düþündürdü. Türkiye’den gelen ekiplere karþý salonlarý hýnca hýnç doldururken, kendi insanýmýzýn ortaya koyduðu performanslara neden ayný þekilde ilgi göstermiyoruz? Neden kendi sanatçýlarýmýza, oyuncularýmýza sahip çýkmýyoruz? Onlarý neden desteklemiyoruz? Oysa asýl onlarýn desteklenmesi gerekir diye düþünüyorum…
     Adýný siz Koyun Oyunu, Kýbrýs Aðzýyla yazýlmýþ bir oyun. Konusu itibarýyla çok farklý bir oyun. Ünlü bir doktor olan Cimi, etrafýndaki kiþilerin etkisiyle yanlýþ yola girmiþ, uluslar arasý kaçakçýlýk ve organ ticareti yapan bir kiþi durumuna düþmüþtür. Zengin olmuþtur. Bir gün bindiði uçakta patlama olur ve uçaðýn düþmesi sonucu ölür. Miras da kýzýna kalýr. Kýzý da, doktorun sekreteri ile birlikte babasýnýn býraktýðý yerden devam eder. Serveti paylaþamazlar. Olaylar geliþir…
     Oyunda Hasan Siperci, Gülen Rüstemoðlu, Mehmet Çangar, Þaziye Numanoðlu, Hüsne Kargýlý, Hatice Gördü rol alýyor.
     Oyunda yer yer, çevre temizliði, doða güzelliði ve insanlarýn birbirleriyle olan iliþkilerinin düzenli olmasý gerektiði mesajlarý da veriliyor.
     Özellikle dilsiz rolündeki oyuncu,komediyi oluþturarak seyirciyi kahkahaya boðuyor…
     Geriye kalan oyunlarý da izlemenizi tavsiye edeceðim.
     Daha çok Adana Belediyesi Þehir Tiyatrolarý’nýn geçen ay Elazýð’da aldýklarý 3 ödüllü oyunlarý olan “Dede Korkut Kitabý” oyununu çocuklarýnýza mutlaka izletmenizi önereceðim…
     Beyarmudu Belediyesi Baþkaný Sayýn Ýlker Edip’e ve Sayýn Ýzel Seylani’ye bu güzelliði Mesarya insanýna yaþattýklarý için bir kez daha teþekkür ederim.
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.