..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




8 Nisan 2015
Kktc’den Bir "Dede Korkut" Geçti  
Hakan Yozcu
‘’Dede Korkut Kitabý’’ anlatýsal oyun niteliði ile sunuluyor. Döneminin özellikleriyle de süslenince, farklý bir eda ile karþýmýza çýkýyor. Çocuklarý kendine çekiyor ve onlarý adeta büyülüyor… Oyundan ziyade birkaç sanatçýnýn bir araya gelerek, çocuklara Dede Korkut’u sözle anlatmaktansa, oynayarak, göstererek anlatmasý düþüncesi paylaþýlýyor.


:ACBA:

1.Mesarya Tiyatro Festivali’nde, 7 Nisan 2015 tarihinde, sahnede Adana Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrolarý yer aldý.
     Adana Þehir Tiyatrolarý, Pedagog Dramaturg Nurdan Özgür’ün yazdýðý, Yrd Doç Dr Rasim Aþýn’ýn yönettiði “Dede Korkut Kitabý” adlý oyunu sahneledi.
Geleneksel Türk Tiyatrosu temalý, yaratýcý drama temelli anlatýsal çocuk oyunu olan “Dede Korkut Kitabý” Oyunu, 10-12 yaþ grubu çocuklara hitap ediyor.
Dekoru, kostümü ve müziði ile dikkatleri çeken oyun, Dede Korkut Destanýnýn 12 hikâyesinden 6’sýný anlatýyor. Oyunda tür itibarý ile geleneksel Türk tiyatrosu formlarýndan faydalanýlmýþ.
‘’Dede Korkut Kitabý’’ anlatýsal oyun niteliði ile sunuluyor. Döneminin özellikleriyle de süslenince, farklý bir eda ile karþýmýza çýkýyor. Çocuklarý kendine çekiyor ve onlarý adeta büyülüyor…
Oyundan ziyade birkaç sanatçýnýn bir araya gelerek, çocuklara Dede Korkut’u sözle anlatmaktansa, oynayarak, göstererek anlatmasý düþüncesi paylaþýlýyor. Hani, küçük çocuklar bir araya gelince “Haydi þu oyunu oynayalým” derler ya… Ve o oyundan büyük bir keyif alýrlar ya… Ýþte bu oyun da öyle bir þey… Gerçekten de oyuncular, sahnede çok rahat oynarlarken hiç de rol yapmadýlar. Sadece aný yaþadýlar. Çocuklarla da mükemmel bir diyalog kurudular…
Özellikle sahneye sýk sýk çocuklarý da almalarý ve üstelik sahnenin saðýnda, solunda, köþelerinde bulunan kostümleri onlara giydirmeleri, onlarý, boða, deve veya at yapmalarý çok dikkat çekiciydi. Çünkü bu tür hareketler çocuk tiyatrolarý için çok olumlu þeylerdi…
Kendilerini aniden sahnede oyuncu olarak bulan çocuklar, asla unutamayacaklarý anlar yaþadýlar. Böylece onlara, tiyatro ruhu ve sevgisi canlý olarak yerinde aþýlanmýþ olundu. Eminim ki çocuklar eve gittiklerinde anne ve babalarýna, büyük bir heyecanla kostüm, giydiklerini, oyuncu olduklarýný anlatacaklardýr. Ve belki de bu çocuklar, buradan aldýðý ilk ýþýkla geleceðin tiyatrocularý olacaktýrlar…
Oyunda kuklalardan da yararlanýlmýþ. Ýki aðaç arasýna çekilen bir perdenin üzerinden kuklalar da oynatýlarak oyuna ayrý bir zenginlik katýlýyor. Türk Dünyasýnda kuklalarýn bu þekilde oynatýlmasýna “Kilim Arasý Gösterisi” deniliyor. Zaten kuklalarý da çok seven çocuklar, böylece oyunu, daha çok anlayarak kavrayabiliyor. Yönetmen, özellikle oyuna renk katmak amacýyla bu yola baþvurmuþ. Rengârenk kuklalar büyük bir beðeni ile dikkatleri çekiyor oyunda.
Oyuncular: Gizem Gülüþ Koçoðlu, Ergün Özfýrýncý, Orhan Kuþçu, Nimet Görkem Kayar, Kurtuluþ Bilgilioðul, Sazý ve sözü ile Ozan Arif Atýlgan
Kostüm Tasarýmý: Bengisu Mukiyen, Dekor Tasarýmý: Tansu Liman, Iþýk Tasarým: Kabil Karaca, Dans Koreogarafi: Murat Yýlmaz, Veysel Ýldeniz, Kadir Singil, Müzikler: Ozan Arif Atýlgan, Kostüm Uygulama: Hülya Saðlýk, Teknik Uygulama: Yücel Uðurlar, Kamil Topal.
Bilindiði gibi Dede Korkut Hikâyeleri 12 Hikâyeden oluþuyor. Türk gelenek ve göreneklerini dile getiren, konusunu daha ziyade Oðuz Türklerinin yaptýðý savaþlardan alan bu hikâyeler, Türk Milletine birlik ve beraberlik içinde olmayý, birbirlerine karþý saygýlý davranmayý, çalýþanlarýn ve iþlerinde baþarýlý olanlarýn mükâfatlandýrýlmasý gerektiðini, çocuk eðitiminin nasýl olmasý gerektiðini, aile içi davranýþlarýn nasýl yapýlmasý gerektiðini ve bunlarla birlikte insana sevgiyi öðretiyor. Ýnsanýmýza, dayanýþma, yardýmlaþma gibi konularda yol gösterici, eðitici ve öðretici bir özellik taþýyor.
Adana Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrosu, bu oyunla geçtiðimiz günlerde Elazýð’da bu sene üçüncüsü düzenlenen “Nejat Uygur Tiyatro Festivali’nde 3 ödül birden aldý. Yetiþkinler için yapýlan festivalde, Çocuk oyunu ile tek katýlan tiyatro olmalarýna raðmen “En Ýyi Kostüm” dalýnda Bengisu Mukiyen, “En Ýyi Kadýn Oyuncu” dalýnda Gizem Gülüþ Koçoðlu ve “En Ýyi Yardýmcý Kadýn Oyuncu” dalýnda Gizem Gülüþ ödüllere layýk görülen isimler oldu.
Büyük bir performansla oyunu sahneleyen Adana ekibi, gerek müziði, gerek dansý ve gerekse kostümleriyle, kuklalarýyla Mesaryalý öðrencilerimize unutulmaz anlar ve zevkler yaþattýlar.
Oyun sonunda Festival Genel Koordinatörü Ýzel Seylani, Adana Ekibi’ne “Teþekkür ederek” çiçek buketiyle birlikte plaketlerini sundu.
Böyle anlamlý bir oyunu öðrencilerimizle buluþturduðu için Beyarmudu Belediyesi Baþkaný Sayýn Ýlker Edip’e teþekkür ediyoruz.
Bu oyun sayesinde çocuklarýmýza Dede Korkut’u adeta canlý canlý göstererek anlattýk. Çocuklar, olayý bizzat yaþayarak öðrendiler. Sözlü olarak anlatýlan Dede Korkut, çocuklarýn hafýzalarýnda tam yer edemezken, göstererek anlatmak daha kalýcý ve öðretici oluyor.
Oyunu, büyük bir fedakârlýkla ve özveri ile hazýrlayan Sevgili Dostum Yönetmen Rasim Aþýn’ý kutluyorum. Onun nezdinde oyuna emeði geçen herkesi tebrik ediyorum…
Umarým Adana Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrosu’nu ileriki yýllarda da farklý projelerle adamýzda görme þansýný yakalarýz…
Festivalin gelecek yýllarda da devam etmesi dileklerimle…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.