..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Nisan 2015
Yönetim Merkezinin Potansiyelli Oluþu  
Bayram Kaya
Varlýk içte ve dýþta potansiyellidir. Bulut içte birikmeðe (þartlarýný oluþmaða), dýþta da þimþeklerini yýldýrýmlarýný savurmaða potansiyellidir. Yerin içi ýsýnmaða, yer kabuðu kýrýlmaða, magma da yeryüzüne fýþkýrmaya potansiyellidir. Çevre iniþli çýkýþlý, eðirilip bükülme ve düzleþmelerle topoðrafý alanlý olup; dýþtaki alanýn bu potansiyeli de sizi; yokuþta yorar. Ýniþte koþturur. Düzde bayar oluþuyla da bu alan durumlar sizleri her daimle, bu durumlar içinde üzerinize alan etkimeli kuvvet oluþlarýyla sizlere daima potansiyelli olurlar. Sular yayýlmaya ya da yayýlarak, ilerleyerek; akmaya, buz tutmaya potansiyellidirler. Bunlar bir özdeki özelliktirler. Özdeki özellikler zýtlarýn (karþýtlarýn) varlýðý ve birliði gereði oluþurlar. Söz gelimi, bir þey içine ýsý almaya ya da çevresine ýsý vermeye potansiyellidir. Yine þeyler dýþtan basýnç almaya ve dýþa da basýnç uygulamaya eðilimle, potansiyelli olurlar. Canlýlar bu kabil genel fiziksel kimyasal ortak potansiyel taþýmalarýna karþýn; istemli istemsiz oluþla da dýþa doðru ve içe doðru adeta kendilikten potansiyellidirler. Ýçte beliren cinsel bir potansiyele karþýn, dýþta bunu karþýlamaya yönelik davranýþlarý kotaran güdü ve güdüler de birer potansiyelliktirler. Ha keza duygu ve bilinç durumu olan bilgi ve ruhsallýkta sizde birer potansiyelli oluþturlar. Sabah iþe gidecek olmanýz da bir potansiyelliktir. Þartlanmalarýnýz da bir potansiyellktir. Sizi bekleyen dolmuþa müþteri oluþunuz da dolmuþçuya göre bir potansiyel durum oluþunuzdur. Otobüsün önüne atlamakta olan çocuðu tutmanýz da bir potansiyelliktir. Sizin hýrsýza yaðmacýlara iþtah oluþunuz, bir aslana av olmaða davetiyeniz de sizden çevreye karþý bir potansiyelliktirler. Bu belirtiþlerdeki amacým okura potansiyel oluþu sezdirmektir. Potansiyel oluþun sosyo toplumsal, ekonomik, ruhsal ve buhran sal oluþuyla birçok kriminal türünün derin analizlerine girip konuyu derinleþecek olan yüzüne deðinmeyeceðim bile. Bu tutum konum dýþý bir gayret olur.


:AABB:
Yönetim merkezi her zaman yüksek potansiyelli olmuþtur. Nedeni de, sosyo toplumsal çevre güdenli doðal basýnçla merkezden çevreye; çevreden merkeze gel-git yaptýran sosyo toplumsa gücün; somut yaptýranlý ve soyut yaptýranlý entegrelerin birer toplamlarý olmasýndan kaynaklanýrlar.

Sosyal ortamýn potansiyelce çevre güdenli olmasýnýn içinde, seçme ayýklamalar vardýr. Bu çevresel seçme ayýklamalara gel-gitlerini yaptýran þey de, kiþinin kaygýlarýdýr. Çevre, biyolojik yapýlý ve sosyal edimli varlýk üzerine, kendi potansiyeliyle kaygýlarý (stresi) yükler. Çevre potansiyelinin biyo sosyal varlýk üzerine yüklenme etkisi, biyo sosyal varlýkça kaygý ya da stres oluþuyla okunur.

Kaygý potansiyelli uyarýmýn etkisindeki kiþi haz veren potansiyelin gel yapan yaklaþýmýna cazibe olur iken; elem veren potansiyel de kiþi üzerinde kiþiye git yapan kaçýnmalý tepkide bulunmayý, indükler olacaktýr.

Kýsaca sosyo toplumsa çevrede yönelten potansiyellik varken; sosyo toplumsa potansiyelli gücün içeriðinde sosyo toplumsa bilinç vardýr. Sosyo toplumsa bencillik vardýr. Sosyo toplumsa saðlatma ve üreten iliþkilerde bulundurma gibi birçok alan durumlu potansiyellikler vardýr.

Buradaki potansiyellik kendilikten yaptýran bir güç oluþla da düþünülebilir. Çevrenin kendi içine parçalý alan etkili güç yükler oluþuyla birlikte, maddi manevi deðerlerin çekim ve itim potansiyelliði de oluþur.

Bu nedenle yönetimin merkezi; her bir sosyo-toplumsal durum ve her bir sosyo toplumsa entegreler olmasýndan çok daha büyük bir potansiyel oluþa sahiptir.

Sosyal yapý; kiþi kiþiler dayanýþmalý ortaklaþtýran baðýntýyla, doðal potansiyelliðin içinde kendisine saðlama yapmanýn iliþkisidir.

Oysa toplum da, birey ve bireyler arasý farklý nitelikli emek ürününün deðiþimleri söz konusu olmakla toplum emekler takasýný öngörür. Emekler takaslý öngörülü süreç baðýntýsý da doðayý üreten iliþkidir.

Yani çevre potansiyelinin bir kýsmý toplum içindeki insan maharetiyle yine çevre potansiyelinin kendi üzerine dönmüþtür. Çevreden gelip çevreye döndürülen yetenek, çevredeki potansiyeli dizginler ve kontrol eder.

Erken dönemin koþullarý içinde toplumsal yapý olmadýðýndan sadece ve temel inþa olarak, sosyal yapý güdendi baðýntýlar vardýr. Bu sosyal yapýlý baðýntýlar da, inanç olmakla asla din deðildirler. Her din bir inançtýr ama her inanç, din deðildir.

Sosyo toplumlarýn yönetim merkezi ve sinir merkezi, totem alan içinde oluþan toplanma ve kapsanýr. Koloniye ve sürü yaþamdan sonra, sözel totemi yasalarý olan ilk sosyal alanlar; totemi alandýrlar. Toplumlarýn totem alanýnýn kapsamýyla, sosyal totemi alanýn kapsamý ayný þey deðildirler. Her ikisi de totem alan oluþuyla ve kendi sürecine totem alan akýþkanlýðý verirlerken ancak benzeþirler.

Totem alan kendi sosyal çevresine salýným veren ve çevresindeki totemi sosyal varlýðý o salýnýmlarýyla senkronlayan bir osilasyon kaynaðýdýr. Bu týný veren kaynaðýn nedeni, potansiyeli alan içine saðlatma yapar olmakla týnýma yapmasýdýr. Sosyo toplumlar ana osilasyon (yöneten) merkezin kaynaðýna göre salýným yaparlar. Yani sosyo toplumlar temel gereksinimleri saðlamakla senkronize olurlar.

Pekiyi, yönetim merkezi, bu tür potansiyelli oluþunu (gerilimini) nasýl harekete geçirir? Kuþkusuz ki yüksek potansiyel ile (yüksek basýnç ya da yüksek gerilim ile) alçak potansiyelli gerilim ya da basýnç arasýndaki farkýn, kendilik potansiyelli oluþuyladýr. Ki, yüksek basýnç sürece seçme ayýklama yaptýrýr olma esasýyla çalýþan yüklerine, yük akýþý yaptýrýr.

Yönetim, yukarýda söylenen nedenden dolayý daima yüksek gerilimli, ya da yüksek potansiyellidirler. Yönetim ekseni: o çevrenin kendi doðal baský ve basýncý olan durumuyla bir sosyal birliðin bu duruma düzenli bir yönelimini saðlar.

Yönetim merkezi bu saðlatma ve saðlaþmayý yapacak olmanýn, özel ve öznel çekimli irade olmasýnýn meþruluðu ile potansiyelli olmasýdýr. Bu yeniden ve yeniden düzenli saðlatma daha sonra gelenekleþir. Yönetim merkezinin potansiyelliði bu yönelimlerin baský ve basýncýyla oluþan çevrimse bir sarýmdýr da.

Yönetimin özeði olan yöneten aðýrlýk merkezi; merkezinin baský ve yüksek basýnç olmasýndan ötürü yönetimim kendi çevresi olan sosyo toplumunu, alçak basýnç ya da alçak gerilimli potansiyel oluþla belirler. Sosyo toplumlarda istenen enerji, hep parçalý akan enerji olacaktýr. Akýþý da bunlar yapacaktý.

Yani bir yönetim merkezi içinde parçalý akýþlardan birisi olan tarým sektörünün istek ve gereksinimi olan enerji kullanýmlarý, bir biyo kimya laboratuvarýnýn istek ve kullanýmýyla ayný ve ayný zamanda olmayacaktýr. Kiþilerin istek ve ihtiyaç miktarlarý ve önem sýrasý, isteklerin yeðinliði (þiddeti) dahi hep birbiriyle ayný olmayacaktýrlar. Bunlar sistemin arýzasý ve týkaçlý oluþuyla parçalý akýþ yapmasýdýr.

Yönetim merkezi içinde doðanýn baský ve basýncý zaten vardýr. Yönetim merkezinde bu doðal baský ve basýncýn olmasý; zaten sosyal talebin parçalý ve aksamalý oluþmasýndan daha öncedir. Yönetimin özeði içindeki doðal baský ve basýncýn potansiyelliði, sosyal talepten daha büyük bir baský basýnç ve yasal oluþ olmasýyla, yönetim merkezindeki baþlý baþýna bir gerilim olmanýn kendisidir.

Kýsacasý, sosyo toplumun yönetim merkezi üzerinde oluþan parçalý istek ya da talepleri; hiçbir zaman yönetim merkezlerinin uhdesindeki toplam potansiyelliðin büyüklüðüne eriþemezler. Bu nedenle de yönetim merkeziyle, yönetimin çevresini dýþtan dolaþan enerji içindeki istek-talep, hizmet. Vs. türü taleplerin karþýlanmasý, niceli oluþla hiçbir zaman eþ potansiyelli olamazlar.

Bu nedenle ve doðal oluþuyla. Yönetim merkezi ile yönetimin çevresi arasýndaki alçak ve yüksek basýnç farkýnýn oluþuyla; yönetimin merkezinden, yönetimin çevresine doðru potansiyeli bir akýþ vardýr.

Yine yönetimin çevresinden, yönetim merkezine doðru, bu fark potansiyelden dolayý da daima bir akýþ ve aksamalar vardýr. Çevreden yönetimin merkezine doðru olan talep akýþý; hep olmasý gereken bir giriþme oluþuyla yokuþ yukarýdýr ve zorluklarý içeren, zorluklar gösteren bir akýþ ve direnç oluþtur.

Yönetimin kendi içi de daima sürtünme ve firen etkisinin altýndadýr. Yönetim merkezinin kendi içi bu sürtünme ve firen etkisinden ötürü, yönetim merkezinin içi de, alçak ve yüksek potansiyelli kesikli sürekli topaklanmalardan oluþur. Yönetimin merkezindeki bir sürece de daima akýþ, yaptýrýlmaktadýr.

Konu detaylarýna girmeden. Sadece bir hatýrlama ve bir konu kavranmasý olmak baðlamýnda ve bu konunun anlam geniþlemesinin kývýlcýmlaþmasý oluþuyla yönetim merkezlerindeki firen direnç iliþkisine ve akýþ yapmakla; sürekli enerji sýzdýrma akýþý yapan süreçlerine, þu örnekler verilebilir.

;Yönetim merkezindeki ast-üst iliþkisi sürekli enerji sýzdýrma akýþý olmakla firen ve direnç iliþkisidir. Yine ha keza baþbakan- bakan; müsteþar, genel müdür vs. türü oluþlarýyla memura dek hiyerarþin bir sürecin firen etkili dirençle basýnç potansiyelli ligi yönetim merkezlerinde hep vardýr. Yönetim merkezi içindeki geçen zamanda, görece eðim ve akýþlý olur.

Üstten asta doðru eðim akýþý kolay ve hýzlý iken; asttan üste doðru olan akýþ yavaþ ve zorluklarla karþýlaþýr. Örgütlenme veya teþkilatlanmalar da bunlara örnektir.

Bu hiyerarþide astlar alçak potansiyelli oluþlarýyla emir alýrlar, Üstlerse yüksek potansiyelli oluþla, emir verirler. Üstlerin potansiyel oluþlarý, tüzelin güçle yetkilenmelerinden kaynaklýdýrlar.

Tüzelini potansiyel içinde yetkilenen durum, yönetim merkezinin kendi içinde basýnç yaratma ya da potansiyel farký yaratmanýn kendisidir. Ki bu nedenle bu durum yönetim merkezindeki enerjinin akýþ yapmasý ve yönetim merkezindeki enerjiye akýþ yaptýrýlmasý demektir.

Bakan-bakan; müsteþar-müsteþar; milletvekilleri-milletvekilleri vs. gibi eþ düzey potansiyelliler de kendi aralarýnda kurul toplantýsý yapar. Veya kabine toplantýlý tartýþmalar yapar. Ya da parlamento görüþmeleri vs. oluþuyla yasa kanun sunu vs. yapýþla tartýþýlmaktan ötürü sürtünme ortaya koyarlar.

Bir bakanlýk, yönetim merkezinin potansiyeli içinde hem bir filtre, hem de bir geçirgenlik oluþuyla sükûnet ve aktivasyon kazanýrlar. Söz gelimi savunma stratejiði bir durum karþýsýnda eðitim bakanlýðý bir set, bir engel, bir filtre gibi davranýrken; eðitim konulu enerji potansiyelinin akýþ yapmak istemesi karþýsýnda eðitim bakanlýðý bu süreç kodlarýna duyarlý olup, aktive olacaktýr.

Sürtünme enerji kaybý yaratmakla, ortamý alçak ve yüksek potansiyelli duruma da sokar. Sürtünme yönetim merkezinin kendi içinde tartýþma yapmasýyla zýt ve farklý düþünceleri ortaya koymasýyla zaten yönetim merkezinin içinde kendi iç dirençli, enerji kayýplarýný da oluþacaktýrlar.

Yönetim merkezinin doðasýnda olan bu iç direnç, yönetim merkezindeki ve yönetim merkezi dýþýndaki genel potansiyele göre kendi alçak potansiyelli durumlarýný oluþaraktýr. Ýç direnç yönetim merkezinin kendi içinde yüksek ve alçak potansiyelli alanlarý yaratýrlar.

26.03.2015



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.