..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Arap Kurt




29 Nisan 2015
Ne Zaman Ýnsan Olacaðýz?  
Bunun anlamý toplum olarak cinnet halindeyiz

Arap Kurt


Sevginin hoþgörünün, saygýnýn inþasý için neler yapmalýyýz? Bizleri yönetenlerin, toplumu oluþturan dinamiklerin görev ve sorumluklarý nelerdir? Topluma faydalý birey yetiþtirmekle görevli aile kurumu ne kadar bu görevini yerine getiriyor?


:ACII:
Son yýllarda yaþanan olumsuzluklarý ve insana yakýþmayan davranýþlarý gördükçe isyan etmemek elde deðil. Bunun bir anlamý, izahý olmalý
Bunun anlamý toplum olarak cinnet halindeyiz bence. Tahammülsüzlüðün, korkunun, endiþenin bütün insani özelliklerin insanýn elinden aldýðý bir durumdur bu cinnet hali. Öyle ki son yýllarda artan hayat pahalýlýðý, istikrarsýzlýk, kapanan iþyerleri, iþsizlik, boþanmalar, kadýn cinayetleri, insana ve Ýslam’a yakýþmayan davranýþ ve eylemlerin baþka bir þeyle izahý mümkün deðil.
Evet, bu bir cinnet hali, toplum olarak toptan cinnet geçiriyoruz
Cinnet: delilik çýlgýnlýk, korkunun öfkeye dönüþtüðü an ise, ne zaman akýllanýp insan olacaðýz
Sevginin hoþgörünün, saygýnýn inþasý için neler yapmalýyýz? Bizleri yönetenlerin, toplumu oluþturan dinamiklerin görev ve sorumluklarý nelerdir?
Topluma faydalý birey yetiþtirmekle görevli aile kurumu ne kadar bu görevini yerine getiriyor?
Mensubu olduðumuz dinin emir ve yasaklarýný hiçe saymamýz mý acaba, bu kokuþmuþluðun önüne geçemeyiþimizin sebebi?
Çok deðil bir hafta önce tüyler ürpertici bir olay yaþandý Adana-Tarsus karayolunda, ailesine, çevresine, topluma zararlý bir ruh hastasý canavar ruhlu cani( insan demiyorum )çünkü Allah bir ayeti kerimede, "Yoksa sen, onlarýn çoðunun gerçekten (söz) dinleyeceðini yahut düþüneceðini mi sanýyorsun? Hayýr, onlar hayvanlar gibidir, hatta onlar yolca daha da sapýktýrlar." Furkan 4) buyuruyor.
Okulundan evine aile ocaðýna dönen masum bir meleði hunharca katletti. Bu da yetmez gibi dinsiz, inançsýz suç ortaklarýyla birlikte önce ellerini kesip, sonrada yaktý. Bunlara ne ceza verilirse verilsin ÖZGECAN’ý geri getirmeyecek Ateþ düþtüðü yeri yaktýðý gibi. Toplumda bir huzursuzluk ve can güvenliði endiþesi yaratmýþtýr. O yavruya gelene kadar nice canlar alýndý, nice ocaklar söndürüldü ama olayýn oluþ þekli vicdanlarý kanattý. Toplum olarak içimiz kan aðladý
Elbette bu olayý kullanmak isteyen art niyetlilerde oldu. Yok, idam edilsin, yok idam yasasý yeniden getirilsin gibi saçmalýklarla hem aileyi hem de özge canýn ruhunu rahatsýz ettiler!
Telefon eden kapýsýný aþýndýran bütün siyasetçilere, televizyonlara ve gazetecilere" benim kýzýmý Allah benden daha çok seviyormuþ, onu yanýna aldý" diyerek. Hepsine ayný cevabý veren o gururlu maðrur, inanmýþ, teslim olmuþ baba ki; bir nevi insanlýk dersi vererek siyasilerin ülkeyi yönetenlerin iþlerine bakmasý gerektiðini bir daha böyle olaylara meydan vermemek için, baþka ÖZGECAN larýn heder olmamasý için çaba göstermesi gerektiðini söyledi.
Yavrusuyla olan muhabbetini, sevgisini ve baðlýlýðýný görüp acýsýný paylaþmamak ve kendi çocuklarýmýz için endiþe etmek mümkün deðil
Özgecan’a Allahtan rahmet dilerken, Annesine, babasýna ve kardeþlerine Allah sabýr versin diyorum
Bu olaydan üç gün sonra dükkânýn camýna isabet edip kýran bir kartopu yüzünden iþyeri sahibi bir gazeteciyi kalbinden býçaklayarak hunharca öldürdü. Hani nerde insan? Nerede insanlýk? Biz ne zaman insan gibi düþünüp, insan gibi davranacaðýz? Tamam, arkadaþlar olur. Önemli deðil canýnýz sað olsun. Ama zararýmý karþýlayýn camý taktýrýn demek var iken bu katliamýn gerekçesi neydi?
Yukarýda belirttiðim gibi toplum olarak cinnet geçiriyoruz ve bunun sebebi de Ýslam’dan ve insanlýktan uzaklaþýyor olmamýzda yatmaktadýr. Dedikoducu, çýkarcý ve Allahýn affettiðini affetmeyen, nefret söylemlerini diline dolamýþ ötekileþtirmenin ayyuka çýktýðý toplumumuzdan iyilik beklemek doðru bir þey olmasa gerek
Ülke olarak tamamen içinde bulunduðumuz þeydir bana kalýrsa. Öyle þeyler oluyor ve biz bunlara öyle alýþtýk ki "neler oluyor" bile diyemiyoruz. Þaþkýnlýktan dilimizi yutacak gibi oluyoruz, aðzýmýz açýk kalýyor bir süre, aðzýmýzý kapatýnca ise unutuyoruz hepsini. Olanlar hep bireysel gözüküyor, bir çocuk baþka bir çocuðun boðazýný kesip gitar kutusuna koyarak çöpe atýyor. Birisi "zili çalýp kaçýyor" diye bir çocuðun boðazýný kesiyor. bir kadýn komþusunun çocuklarýný alýp, parçalayýp sobada yakýyor. Bir baþka kadýn kardeþinin çocuðunu (öz yeðenini) parçalayýp halýya sararak sokaða atýyor. Birisi öpüþen gençleri "uyarýyor", adamý býçaklýyorlar. Ýstiklal caddesinde (günde belki bir milyon insanýn geçip gittiði) adamýn biri güpegündüz baþka bir adamla boðuþup öldürüyor, kimse müdahale bile etmiyor. Bir anne gözlerinin önünde daha bir yaþýnda bile olmayan bebeðe tecavüz edilmesine sesini çýkarmýyor, bir de bu çocuða tecavüz edenler var! Bir dayý yeðenini eve çaðýrýp ona tecavüz ediyor, sonra da boðup öldürüyor. "misafirperverliði" ile ünlü olan ülkemize gelen bir yabancý tecavüzden sonra öldürülüp bir kenara atýlýyor.
Bunlar sadece bir anda aklýma gelenler ve son iki üç yýlda olanlarýn belki binde biri bile deðil. Meþhur "kadýn Programlarý"nda anlatýlan þeyler zaten trajikomik. "nasýl olabilir" diyorum, kendime yanýt veremiyorum. Ýnsanlar, insanlýðýndan nasýl çýkar bu kadar? Cinnet diyerek geçiþtirmek mümkün mü? Bu soruya yanýt ararken faillerin hemen hepsinde ortak özellikler görüyoruz. "iþsiz", "borçlu", "ailesi sorunlu", "annesi/babasý ölmüþ" vs. demek ki bu "sebepsiz" olarak adlandýrýlabilecek saçmalýklarý yapanlarýn aslýnda bir sebepleri var. "misafirperver", "sýcak", "merhametli", "anlayýþlý" diye karakterler atfedilen millet bunlarý bir günde kaybetmedi ya!. Ýnsanlar bataða saplanýyorsa bunun elbette bir sebebi olmalý.
Toplumsal bir cinnet bizim yaþadýðýmýz ve iki hap atarak düzelecek bir þey deðil. Toplumsal seanslara ve en önemlisi o seanslarý yapabilecek gerçek liderlere ihtiyacýmýz var. Kesesini doldurmak için siyaha beyaz, beyaza siyah deyip diðer renkleri öldürenlere deðil. Hap dedim de aklýma geldi yapýlan araþtýrmaya göre ve devletin rakamlarýna göre "37 milyon kutu" antideprasan ilaç tüketilmiþ. Yanlýþ duymadýnýz. "37 milyon kutu" eh artýk varýn buradan bir sonuç çýkarýn
Benim bir þeyler yapmak adýna elimden gelen sadece bunlarý yazmak. Ben de cinnet yaþayan o toplumun bir parçasýyým ne de olsa ve kendimden bile emin deðilim.

Kýrlangýçlarýn tükürüðüyle tutturduðu
çamur kadar güçlü deðilmiþ insanlýðýmýz
al yanaklý bir kýzýn düþlerini
kabusa çeviriyor
siyah peçeli bir adam
Yazýk
ne yazýk ki
çok yazýk

Çað zebani üretiyor
Ýnsan insaný yiyor azizim
Ýnsan insaný

Ezcümle; Allah Ýslam’dan ve insanlýktan nasiplenenlerin sayýsýný çoðaltsýn. Vesselam

18.02.2015 21:37

Arap Kurt - Köþe yazýlarý -



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bal Tutan Parmaðýný Yalar...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþçinin Hakkýný Alýn Teri Kurumadan Ödeyiniz
Üst Akýlýn Aklý...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dünya [Þiir]
Tek Kiþilik Oyun [Þiir]
Ýnkar [Þiir]
Ömür Denilen Resim [Þiir]
Hiç... [Þiir]
Þehit Anasý'na [Þiir]
Vurdumduymaz [Þiir]
Ýki Çift Sözüm Var Aþka [Þiir]
Bahane [Þiir]
Gen/im [Þiir]


Arap Kurt kimdir?

HAYATI (1965) 1965 yýlýnda Çorum’un Alaca ilçesinde doðdu. Ýlkokulu orta ve liseyi Alaca’da bitirdi. 1985 yýlýnda girdiði Anadolu üniversitesi iktisat fakültesinden 1988 yýlýnda kendi isteði ile ayrýldý. Evli ve bir kýz, iki erkek çocuk babasý olan þair, ticaret ve tarým iþleri ile uðraþmaktadýr. Hitit üniversitesi ve çorum il kültür turizm müdürlüðünün katkýlarýyla çýkarýlan "Çorumlu aþýklar,ozanlar,þairler antolojisi"nde beþ adet hece þiir yer almýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
orhan veli,cahit sýtký tarancý.necip fazýl ,m.akif ersoy v.s


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arap Kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.