..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Haziran 2015
Meþruiyetlik 2  
Bayram Kaya
Devam eden yazý


:IDA:
Özdeki (özdek sel) özellik, bambaþka boyutla tekillik özelliðidir. Evrensel özellik, tekil özelliðin parça parça, özel yansýmalý girime, olmasýdýr. Böylece niceli, durumlarla potansiyelli olunur. Niceli potansiyelli parça oluþlar da potansiyele doðru baðýntýlarýný vurgulama þeklinde bir geri bildirimli baðlaným yasalarýna dönmektedir. Dölütün evreleri, bunun vurgu ve tarihselliðidir.

Unutmayýn ki geri baðlaným yasalarý, geri bildirim iletilmesi; ayaklarýnýzýn ya da kullandýðýnýz aracýn hýzýna baðlý deðildirler. Düþünce atýmýyla “anlýk altý” bir sürede olur biter. Kimyasý da böyledir, özdeki (özdek sel) oluþu da böyledir. Tarih sel oluþun kodlarý baðrýndadýrlar.

Hidrojen oksijen birleþimi (sentezi), su olacaksa; inorganikle içte atom yasalarýna ve kuantik yasalara; dýþta çevre seçilimi yasalara, geri bilindiriþimle vurgu yapmadan; bunu baþaramazlar. Totem yasalar içinde özel bir annelik yoktu.

Totem yasa içinde tekil özellik türün karþý cins tümeli üzerinde olmakla doðum yapma ve emzirme yapmanýn özel baðlamýnda da grup içi totem grup cinselliðine yönelir olmanýn biyolojisi olmakla, kutsamýþtýlar. Henüz analarýn ayaðý altýna cennet konmamýþtý. Çünkü bu kabilden düþünmeyi destekleyecek olan bugüne geliþteki verilerden hiçbir veri ortada yoktu.

Bu yansýmanýn yaklaþýmýyla; doðan çocuk, çocuðun meme gibi bir kaynaktan beslenmesiyle; beslenim yapýþ þekliyle doðuran veya doðuranlar kucaðýnda olmayý yansýrdý. Bebeðe koruma yapýlmasý, bebeðe ezgi söylenmesi iþi bebeðin hem doðuran hem doðurtan bakýcý kucaðýnda olmasýydý. Sevmek te dâhil bunlar süreç akýþý olmakla grup üyelerine bu durumu tekrarlatýrdý.

Anne davranýþlarý gibi gözüken; bakým, koruma ve besleme, eðitim yaptýrma totem grup davranýþý oluþla, grup üzerindeydi. Yani totem dönem baþýnda anne baba olmuþça özel kýlýnýþla karmaþýklaþma yapýp, giriþen bir sosyal ite durumlar yoktu.

Burada arkaikti olan kiþisel, tarih sel duygu enformasyonlarýný bir kenara býrakýyorum. Söz gelimi kimi kez (emzirme gibi) durumlardan doðuran, doðurtan kabili genel kategorize edici durumlarda bebek doðurana baðýntý ediliyordu.

Korunma gibi durumlarda çocuklar, grup bencilliðiyle doðuran ve doðurtan uhdesinde olan sürç durumlar oluyordu. Bu kabilden grup uhdesinde oluþlar, totem yasasý içleminde olup; geri baðlaným ve geri beslenim yasasýdýrlar.

Grup tüzelin ligi totem yasadan aldýðý bu tür dayanakla çocuða bakýyordu. Grup üyeleri bu tür yasaya uygunlukla davranýþlarýný oluþturuyordular. Bu tür tutumlar bir oto kontroldü. Bu bir noktadan dayanakla (geri baðlanýmla) referans alma ve geri beslenim oluþla kendisini kontrol edip (sapmalarý düzeltip) akýþa ileri yön hareketine devam etmektir.

Bugün yaptýðýmýz þeylerin en basiti adap-edep gibi kurallardan baþlayýp; yönetmenlik, tüzük, yasa ve anayasaya uygun olup olmadýklarýný kontrol etmelerimiz de bir geri beslenim ve geri baðlaným yasasý olmanýn örgütlenmesidir (dizaynýdýr).

Hukuk, geri baðlaným yasamýzýn; hem kontrolü, hem referansý ve hem kendisi olma noktasýdýr. Bunun patlaðýný çatlaðýný yapan durumlar, insanlýk vicdaný denen ortak sosyal eðitimi duyumlardýr.

Sosyo toplumsa öðreti, kiþileri evrensel bilince doðru yöneltir. Evrensel bilinç; bilimsel oluþla bilim etkili geri baðlanma ve geri beslenim olmakla beraber üst düzlem sel anlayýþlarla da sosyo toplumsa özneli referans kontrolleri de yapýlýr.

Ýlk meþru totem dayanaklar, grup tüzelini üzerindeki tümellikle mutlaktý. Köleci sistemle meþruiyet, kiþidi mülk üzerine daðýlýþla, mülkün temeli (özel mal sahipliðinin temeli) oluþla meþru ve mutlak kýlýndý. Totem dönem sonrasýnda özellikle de köleci ittifaký dönemler içinin sosyal öðretisiyle (yansýmayla) öðrenilen annelik tutumu nedenle; annenizin sizlere olan davranýþ devinmesi farklýdýr. Annenizin dayýnýza olan davranýþ ve devinme tutumlarý farklýdýr.

Bu farklý baðýntýlý devinme ve zaman akýþý olan yer durumlarý; farklý baðýntý ve kontakla ya da iletime giriþmesi olmakla; bir kontak durumu diðerine kapalý oluþuyla kendi AKSAMA oluþunu yapar. Unutmayýn totem dönemde doðuran vardý ama anne ve dayýlarýnýz vs. yoktu. Bu türlü sosyal olucu aksamalar daha sonraki düzey düzlem yaþantýlaþmalarýyla oluþacaktý.

Totemi, totem yapýnýn ve çevresinin imajýný (kopya yansýmasýný) alýr. Bir anne olan kiþi de, içinde oluþtuðu sosyal yapýlý rol modelin imajýný alýr. Yetmediði yerde yakýndan uzaða doðru anne baba davranýþlarýndan ilhamla geri baðlaným ve geri beslenimlerin imajýný yaparlar.
Bir çocuk; büyük oranda doðum öncesi embriyo aþamasý ve doðumla bebek oluþun ailedeki ve çevresindeki, fiziki, ruhsal, týný sal etkileþmeli imajlarý alýr. Bu imajlar ölçme deðerlendirme kriterleri oluþla kiþilerin hayatý boyunca öðrenmelerinin davranmalarýnýn mutlak deðil ama mutlaða yakýn izleklikle kullanýmý olurlar. Unutmayýn ki kutsal oluþ ve kutsal yerlerde birer imaj alýþtýrlar.

Aksama olan þey, KESÝKLÝ SÜREKLÝ olmanýn kendisidirler. Kesikli sürekli olan þey, ÖZEL SEÇME AYIKLAMALI BAÐINTI yapmadýr. Özel baðýntýlý oluþ; sýnýrlý iç dýþ giriþmeli özel bir OLAY, OLGU, özel YER, ZAMAN vs. baðýntýlý DEVÝNMEDÝRLER.

Tüm sorun, özellikleri görüp iliþkileyebilmektir. Ya da bir iki iliþkiyi kullanýyorken diðer o pek çok özelliði, kullanýlan iliþkiye göre kapatmaktýr. Bir özdeki oluþ yansýmasýndaki özdeki özellik oluþlarýn adeta boca ediþ belirimlerin, farklý farklý iliþkilerine dönmesini kavram andýrýp kendi us çaðrýþýmlarýnýzý yapamýyorsanýz; daha yolun hayli baþýndasýnýz demektir.

Yukarýda tür oluþ geri baðlaným yasasýný söylerken “sýnýrlý çevre baðlantýsý yapmak” demiþtim: Ýþte sýnýrlý çevre baðlantýsý yapmayý delip, sýnýrlý çevre baðýntýsýna fazladan ekstra bir yük ve enerji harcanmasý getiren ikinci bir özel durumlar vardýr. Bunlarýn da, sizin dýþýnýzda olmakla size bir etkisi vardýr. Ýþte bu efekt (etki) sosyo-toplum salýðý da sizin üzerinize sorumlu oluþla, disipline etmektir.

Bu disipline ediþte, kiþilerin doðal sýnýrlý oluþu yanýna; çevre bilinci inþa etmesiyle; kiþiler yüklemini büyüten yapý; sosyo toplumsa yapýdýr. Bu nedenle “matematiði bilmesem de yaþamýmý sürdüremem mi? Deyip te sürece katýlamayanlara ‘daha yolun baþýnda olmama” gibi zorunlu bir meþruiyetliði de yükler. Bu meþruiyetliðin en temel düzlemini hakkýnýz kýlar.

Yolun baþýnda olmakla sizde þafak sökmesi hayli zor demektir. Bu nedenle içeriðini bilmeden yalýn, günlük dilin özel baðýntýlý bencil oluþ konuþmasýyla süreci anlayamayýz. Bilimsel iletiþme dili oluþla gerçeðin bilgisi olan felsefeyi, günlük dilin özel baðýntýlarý bilinciyle yapamayýz.

Felsefeden kastým, günlük kýsýr çekiþmelerin boþ söz ve boþ laf ebeliði olan spekülasyonlarý deðildir. Yolun baþýnda olmakla, gerçeðin alanýna girilip gerçeðin bilgisine yaklaþýlmaz. Geliþme kaydedemeyiz. Hiç bir þeyi anlayamaz olup; çevremizde pasif oluþla güdülürüz.

Bir þey, bir þeyden ötürü gerekme ve yansýma özelliktir. Özdeki oluþ (geri baðlanýþ) budur. Deðiþerek diðeri olma ya da ayný anda belirimlerle özdekilik (özdek oluþ seçme ayýklama) yansýmasý bir baþka düzey ve düzlemle sosyal alan içinde de oluþla sürer gider.

Varlýk ve olaylar hiçbir belirim þekliyle kalýcý deðildir. Ama bir baþka belirim þekline de atýf yapmadan da (geri baðlaným ve geri beslenim meþruiyetliði de yapmadan da) edemez.

Týpký sosyal olucu özellikler bu kabilden atýflar ve seçme ayýklamasý olan deðiþme dönüþme oluþlardýr. Sosyal özellik olan anne baba olmakla kiþi, ayný anda; ayný ortam içinde; anne baba olduðu kiþiye tüccarlýk yüzü kapalýdýr.

Yine anne baba olan kiþinin ayný ortam içinde anne baba olmadýðý kiþiye de tüccarlýk yüzü açýk ve kiþi bu tüccarlýk olan yüzünün baðýntýlarýyla da diðer kiþilerle giriþir.

Kiþinin dayý, hala ya da mesleki özellikli doktor, tüccar olmasýnýn davranýþlar belirmeleriyle tutumlaþmasý da kiþinin bir diðer sosyo- toplumsa özellik olucu olay giriþme yüzüyle okunup ortam içi baðýntýlar kurabilmesidir. Kiþinin içte, kendisiyle kendisini kesikli iliþkilemesi; dýþta parçalý, sýnýrlý, sürekli özel baðýntýlý, aksamalý niceli, olmalarýdýr.

sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.