..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Haziran 2015
Meþruiyetlik 0  
Bayram Kaya
Geçmiþi (tarih selliði) bilmeyen þimdiyi anlayamaz.


:HCB:
Siz sadece açlýðý gidermek için bir araya geliyordunuz. Açlýðý gidermek için bir araya geldiðinizde bir de bakmýþsýnýz ki bir arada oluþun baský ve basýnç alaný sizi sosyo toplumsa olmuþla þimdinin ideali olan; imparatorluklarý yöneten ve yönetim bilimini ortaya koyan; uzaya giden süreçlerin içinde olmuþsunuz.

Referanstý çýkýþ noktasýna baðýntýlý oluþla yansýma ve yansýtmalarla kendinizi bambaþka kulvarlarýn içinde bulmanýz ve kendinizi o kulvarlarý hararetli bir þekilde savunur hatip ya da savaþýmcýsý oluþla buluyor olmanýz kaçýnýlmazdýr. Var olucu doðanýn ve tarihin bir diyalektiði de budur.

Ayný ya da benzer yansýma ve yansýtmalar baþka referanslarla da ortaya konabilir. Ayný ya da benzer yansýmalarýn referans baðýntýlarý farklý olmakla ayný bir yansýmalarýn özellik içerikleri de size farklý olacaktýr. Siz onu bu özellik yönünden görürsünüz. O yansýma diðer yönleriyle size görünmez olurlar.

Unutmayýn ki iþi iyi havada tuðla kurutmaktan ibaret olan birine; kiþimiz tarým yapmadýðý için tarýmcýyla karþýlaþmadýðý sürece iyi hava bu tuðlacýya hiç kuraklýk oluþla görülmez. Ya da ateþe düþmeyen birine (yangýnla ve yangýn anlatýmýyla karþýlaþmayan birine) suyun söndürücülük yansýmasý hiç görünmez olabilir.

Þu örnek çarpýcý olacaktýr. Açlýðý giderme noktasýyla hemcinsimizin birbirine öðün olduðu yamyamlýðýn bizlere referans olduðu ortam yansýmasý ve zaman akýþý içinde ne insan vardý, ne insani deðerler vardý, ne insanýn; ne doðanýn; ne de çevrenin kutsallýðý vardý. Ve dahi ne de acýma merhamet vardý!

Oysa yine açlýðýn giderildiði noktada; açlýkla, açlýðýn giderilmesi arasýna; doðada bulduðuyla yetinilen avcýlýk toplayýcýlýktý saðlayýcýlýk yerine; üretim yapan iliþkiler konmakla yapýlan yansýtma ve zaman akýþý bambaþka olacaktýr.

Yamyam oluþla açlýðý gideren eylem; sosyal iliþkiyi baþlattý. Bu; açlýkla, açlýðýn giderilmesi arasýna kýsmen ve minimum boþluk devinmesi alan geciktiricilikti. Yani sosyal oluþun kendilikten bir geciktirir oluþçuluðuydu.

Bu aþama henüz sürü ve grup iliþkisi olmakla yamyamlýðýn büyük oranda grup ve sürü yaþamla bir arada sürdüðü zamandý. Asýl süreç açlýðý (yaþamý) ve açlýðýn giderilmesini (yaþamýn sürdürülmesini) totem dönem baðýntýsý üzerinde yansýtýlmasýyla süreç patlama yapacaktý. Üreten iliþki burada uç verecekti.

Açlýkla, açlýðýn giderilmesi arasýna üreten iliþkiyi koyduðunuz zaman; açlýðýn giderilmesi kural oluþla biraz gecikecekti. Açlýðý hemen giderme baðlamýnda, araya üreten iliþki nedenle geciktiren engeller girecekti. Her þeyi üretememeniz nedeniyle; geciktirici olarak takas, ticaret, süreçleri araya girecekti.

Üretilenin baþýna hemen çökmeyecektiniz. Üretimden bir vergi ayýracaktýnýz. Ýliþki kurduðunuz kiþilere (ailenize) üretim nesnesini ulaþtýrýp ailenizle beraber birlikte tüketecektiniz vs. Bu ara olaylaþýcý boþluk devinmeli yansýtmalardan sonra açlýðýnýzý giderme ereðinize ulaþacaktýnýz.

Ama açlýðýn giderilmesi garanti edilip, temeli açlýk olan (yaþam olan) süreç yansýmasý bambaþka doyma noktalarýna ulaþmakla açlýðýn giderilmesinden öte kazanýmlar yansýmasýna dönüþecektir. Ayný baþlangýç yansýmasý olan açlýðýn giderilmesi; genetiðin çözümlenmesini de size yansýtacaktý.

Açlýðýn giderilmesini sizlerin üreten iliþkiler üzerinde yansýtmasýyla artýk yeryüzünde “insan” vardýr. Ýnsani deðerler vardýr. Ve insan için insan da; doða da; çevre de ki tüm var oluþlar da (yaratýlan da) kutsaldýr! Animizdi yamyam hemcinsler her þey gibi animizm olan manayý da açlýk (kendi yaþamlarý) üzerinden yansýtýyorlardý

Þunu demek istiyorum. Þimdilerde bu ülküler verilse dahi kimse iyi bir siyasetçi ya da iyi bir devlet adamý olacaðým diye ortaya çýkmaz. Bugün açlýðý gidermek için idealiniz için genetik mühendisi oluyor devlet adamý ya da iyi bir yönetici oluyor gibi görünüyorsunuz. Ama kazýn ayaðý hiç te öyle deðil.

Genetik mühendisliðine geliþi yansýtmanýn temelinde sosyo toplumlar vardýr. Sosyo toplumlarýn temelinde de açlýðý doðada bir arada saðlatmanýn gayret ve düzenletil olan kurallaþmalarý vardýr.

Doðada kendi baþýnýza meyve toplayýp av yapýyorsanýz bunun kural ve yansýmasý baþka olur. Yok, en az bir kiþiyle birlikte yardýmlaþýp ekip oluþla meyve toplayýp açlýðý gideriyorsanýz bunun kural ve yansýmasý yalýn toplayýcýlýktan çok farklý olur.

Ýþte yapýnýn temelinde bu iliþkiyi en az iki kiþi iliþkisi yapan (sosyal oluþ yapan), sosyal oluculukla süreci ‘totem iliþkisi içine’ getirebilme vardýr. Ýþte bu düzenletil ve kurallaþmalar bu yaþama (açlýðý giderme) referansýna baðýntýlý oluþla akla hayale gelmez denli geliþme olan, genetik mühendisliðini yansýtan durumlara gelici giriþme ve baðýntýlarý ortaya koymuþtur.

Deðilse hayatýn baþlangýcýnda, hayatýn; içten yanmalý motoru keþfetmek; Kanuni Sultan Süleyman gibi iyi bir devlet adamý olmak; türü hiçbir hedefi yoktur. Bunlar bir kez bu referans üzerine yansýtýldý mý da bunu engeller durum da yoktur. Sosyal oluþa gidiþ açlýk devinmesinin ürünüyse de; sosyal oluþun her aþamasý açlýk devinmesi olmayan birçok baþka baðýntýnýn üründür.

Sonuçta bunlar bencilliðin doyurulmasýdýr. Bu nedenle bir buharlý makinanýn açlýkla doðrudan iliþkisi yoksa da. Buðu gücünü kullanma, açlýk temel ilkesinden deviniþler almakla da açlýk devinmesine (benciliðin ve yaþamýn sürdürülmesine) hizmet ediyor olmaktan apayrý bir þey deðildir.

Yani açlýk genetik mühendisliðine yükseltilemeyeceði gibi genetik mühendisliði de açlýða indirilmez. Araya birçok zaman mekân devinmesi alýnmýþtýr. Ama “genetik mühendisliði idealinin gerisinde de” açlýðý giderme eylem selliði olduðu asla unutulmamalýdýr.

Ýþte geri baðlaným ve geri beslenim olan geri bildiriþim yasasý buradadýr. Açlýðý gidermeyen genetik mühendisliðini de kimse yapmaz. Bencilliðe hitap eden (yaþamý kendi düzlemine göre, daha a kalite yapan) duygularýn ve bu duygularýn açýlýmý olan yansýmalarýn, önünde; engel yoktur. Bu nedenle uzaydasýnýz.

Dünü bilmeyince; bir þeyin dününü hatýrlanmayýnca; metabolizma yapýp soluyor olmaktan öte bugünün anlamý olmaz. Ki metabolizmanýn bile bir dünü vardýr ve metabolizma dünü içinde taþýr. Yaþam bu dayatma üzerinde meþruiyetliðe gidecekti.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.