..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Þubat 2016
Köleci Sentez (Tevhit) 2  
Bayram Kaya
Köleci ittifak öncesindeki; ön ittifaklý ve totem dönemli insanlarýn totem ve ilahlar üzerinde tek, çift olma; ya da birinin verdiði kararý, diðer birinin beðenmez olmasý gibi böylesi bir kaygýlarý hiç olmadý.


:HIB:
Servetleri, hýrsý, ihtirasý daðýtan Mamon’un tekil tevhitçi olmasý; Mamon’un tek olup olmamasýndaki tartýþma ve tartýþma tanýmazlýðýnda duyulan endiþe; Mamon’un bizatihi tek oluþuna duyulan endiþe oluþun kendisi deðildi.

Serveti gönlüne göre daðýtmanýn ve malýn mülkün, köleliðin tek takdir kaynaðýnýn Mamon, olmasýna duyulan kaygýnýn yok olacaðý endiþesi Mamon’un bizatihi tekliðine duyulan endiþe gibi yansýtýlýyordu. Mamon iki tane olursa ve biri diðerinin takdirini sevmezse kýyamet o zaman kopacaktý.

Köleci ittifak öncesindeki; ön ittifaklý ve totem dönemli insanlarýn totem ve ilahlar üzerinde tek, çift olma; ya da birinin verdiði kararý, diðer birinin beðenmez olmasý gibi böylesi bir kaygýlarý hiç olmadý.

Neden? Çünkü kimsenin olmayan (gruba, ittifaka ait) mülk üzerinde iþbirliðinin ve grup emekli ürünler deðiþmesini ortak paylaþtýran yapýnýn kararlarýnda henüz tartýþýlacak, þüphe edilecek bir durum yoktu.

Köleci tekçi olan tüm bu kaygýlar kendi öncesine göre kendi öncesi içinde olmayan þeylerdi. Þimdiki gayreti evveline göre anlaþýlmaz olan mülkiyetçi tutum hýrsý içinde ele geçirilmiþ malý; mülkü; köleyi; elde tutmanýn hazmedilir mana anlayýþýný ortaya koymaktý.

Köleci tevhidin sözü üzerinde insanlar bu çaðrýya uymanýn imanýyla; mülkün kiracýlarýyla, köleler mülk sahibinin egemenliðindeki tevhit içine gelecektiler. Üstelik kendisinden önceki evveli yok sayan köleci anlayýþa göre, o tek þey; her þeyden önceydi. Her þeyden önce oluþla da, þeyleri baþtan beri köleci dönemin istediði gibi keyfi, daðýtmýþtý. Tevhide çaðrý buydu. Gerisi adým adým hikâyeyle geliþtirilecekti.

Kutsal yerler her daim sentezin, yeni giriþim ve yeni hareketin, yeni düþüncenin merkezi oluþla kült (tapým) merkezi olmakla; Eden'dir, Laðaþ'týr, Nippur'dur, Niþ'tir, Kiþ'tir, Mekke'dir, Medine'dir, Kudüs vs’dir. Bu nedenle kutsanýrlar. bu nedenle o baðlýlýða iman tezahür yerleri oluþla tapým merkezidirler.

Totem alan içinde veya ittifaký alanda; ortaklaþtýrmadan kaynaklý adaletsizliði ele veren durumlar var mýydý? Ki mutlaka vardý. O günkü kullaným düzeyiyle bu adaletsiz durumlar pek pek su yüzüne çýkabilir haller olamasa gerekti.

Þimdiki köleci adaletsizlik, emeði eksen almamakla, emeklerdi paylaþýmý ortaklaþtýrmayan; mülke göre köleliði, kirayý, iþletir olmayý, haracý, vergiyi mülk sahibine býrakan; mülkün iþletilmesindeki gelir, kira gibi süreçleri ortaklaþtýrmama olmamakla, ortaklaþtýrmamalarý; köleci günlerin kullanýmýyla köleciliðin hemen ortaya çýkan adaletsizliðiydi.

Köleci kült içinde her biri, baþka bir adaletsizliðin simgesi ve temsilcisi olan EL, Baal, Moon, Mamon gibi servetleri seçilmiþ insanlara verir olmanýn manaca aitlikleri (sahiplikleri) vardý. El’in toplumu; Mamon’un milleti. Baal’in tanýyýcýlarý ve uygulayýcýlarý, Kiþ topluluðu; Marduðun yasa koyuculuðu gibi sahiplikler henüz akýllardadýr.

Bu aitliklerin dinleri ve mana anlayýþlarý, temsilcilerinin adlarý tabuydu. Baþlanýþ döneminin iþ birlikle ortak saðlayýþ ve saðlatma yapan tabu ve totemine karþý; köleci dönem ortaklaþtýrmamasýnýn, mülk üzerinde süreci paylaþmasýnýn, tabu ve totemi olmuþtular.

Totem dönemin yapý içi ortaklaþtýrma olan mana anlamasý, herkese saðlatan kurallar düzenli tabusu; köleci anlayýþlý dinlerdeki ortaklaþmayan herkese göre olmayan; malý mülkü keyfi daðýtmanýn; mülk sahipliði üzerindeki kira, iþletme þu bu oluþuyla servet tabusu (servetin dokunulmaz kutsalý) olmuþtu.

Bu nedenle þimdi de kolay kolay sorgulanmasý, el konmasý olmayan servetin dokunulmazlýðý vardýr. Emeklere dokunup sömürebilirsiniz. Adamý öldürürseniz indirimlerle birkaç yýldan çýkarsýnýz. Öküzü öldürürseniz (bir dilim baklava çalmak 6 yýldan baþlayýp 21 yýlla biten) aðýr hükmü vardýr. Baklava dilimi çalmayýp adam öldürseydi paçayý 7-8 yýlla kurtarýrdý.

Köleci dönem aitliði olan iman sizi ritüelime etmekle kalmýyor, sokakta ve karþýlaþmalarýnýzda da sizi selamlaþma (Esenli kýlma) üzerinde El Mamon'un baðlýlarý olup olmadýðýnýzý sorguluyordu.

El'in baðlýlarýnýn, El'e sýðýnýp teslim olmuþlarýn, bir iþaretleþmesiydi selamlaþma. El'deþlerin birbiriyle; Mamon'daþlarýn birbiriyle tanýþ olmalarýný; birbirine El üzerinde, Mamon üzerinde esenlik, barýþ dilemeleriydi. El ile baþlayan adlar sahipliði, El ile mana anlamalarýnýn da mührüydü. El-selamun ya da Esselamün'dü.

El'in esenliði sana olsun, El'in koruyuculuðu sana olsun anlamýna Selamýn El; Selamün El-ba; Selamýn El-baal; selamýn El-mun; selamýn el mamon gibi selamlaþmalarýyla her biri diðerinin El Baal'in ya da El Mamon'un baðlýlarý olup olmamalarýný kontrol ediyordular. El'e hilafýnýz varsa selamý almýyordunuz.

Mevlevi ve Bektaþilerde Tanrý aþký vardýr. Aþk vardýr. Öðretilerinin temeli bu ilahi aþktýr. Bu nedenle Mevlevi Bektaþi selamlaþmalarýnda birbirlerine "aþk olsun sana" derlerdi. Þimdi bu söz herkesin aðzýnda "yazýk olsun sana" anlamýna gelir. Tarihsel olan, güncel olanýn gerisinde; sisler bulvarýnda kalýr.

Köleci sistemin kendi mana anlayýþýný kotaran Mamon'cu anlam; kendisinin bir olmasýný; kendisinin kararlarýnýn tartýþýlmaz olanýn, “bir tek” ve “tekbir” olmasýný ortam içine ihale etmiþti.

Ama ortaya koyduðu kiþilerine servet edindirme ve kiþilerini servetten yoksun býrakmanýn uzlaþmaz sýnýftý takdiriyle de ortamýn birliðini bozmanýn fitilini ateþlemiþ, bombasýný patlatmýþtý.

Artýk ortama dek süreç tahmini 6000 yýldan beri birlik (sentez) deðildi. Birlikte giden aykýrýlýktýlar.

Mamon kendi tekliðini kurtarmýþtý. Ama ortamýn tekliði (sentezi), 6000 yýldan bu yana sanki mahþere kalmýþtý.

Yüce Tanrý yanýnda varlýk yok yandan var olup; var yandan da yok oluyordu. Sosyo toplum içinde üretim tüketimle yok olup, tüketim için yeniden var oluyordu.

Ne var ki insan öznelliði; üretim (varlýk) ile tüketim (yokluk) üzerine deðerleri ortalama olan bir alan içindeki sýnýrlýklarýn deðiþkenlikleriyle paylaþmayý herkese makbul yapan skala içinde olmayý da inþa etmiþti.

Not: yazý içindeki ilk kez bu biçimiyle ortaya konan çýkarýmlarým kaynak gösterilmeden alýntýlanamaz. …



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.