..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




7 Mart 2016
Kadýn Öðrendikçe Öðretir.  
Hakan Yozcu
yýlýndan sonra daha yaygýn bir þekilde kutlandý. Hatta sokaklara taþtý. Ama ne yazýk ki, zihniyet hala deðiþmedi. Kadýna bakýþ açýsý neredeyse hep ayný kaldý. Kadýn, hala erkekten aþaðý, erkekten geri, erkeðin kölesi olarak görülüyor. Aile içerisinde horlanan, dýþlanan, hiçbir hakka sahip olmayan, þiddete maruz kalan bir birey olarak görülmeye devam edilmiþtir. Kadýnýn hala birçok sosyal hakký kendisine verilmemiþtir. Kadýn, özellikle geceleri, tek baþýna sokaða çýkamaz, gezemez, içemez, eðlenemez. Buna hakký yoktur…


:ABDI:

     Bu gün “8 Mart Dünya Kadýnlar Günü”, ya da diðer adýyla “Dünya Emekçi Kadýnlar Günü.”
     Bu gün, temelinde, insan haklarýnýn bulunduðu, kadýnlarýn siyasi ve sosyal bilincinin geliþtirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal baþarýlarýnýn kutlanmasýna ayrýlmýþtýr.
     Özellikle kadýnlarýn oluþturulduðu platformlarýn, kadýn haklarýný savunduklarý, kadýnlarýn da ön planda olmasý gerektiðini öne sürdükleri, kadýnýn erkekten geri kalmadýðýný, eþit haklara sahip olduklarýný savunan bir anlayýþýn günü olmuþtur.
     Aslýnda 8 Mart, 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma iþçisi iyi çalýþma þartlarý istemiyle bir tekstil fabrikasýnda çýkan grev sonucu ortaya çýkmýþtýr. Polisin iþçilere saldýrmasý ve iþçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve arkasýndan da çýkan bir yangýn sonucu 129 kadýn iþçinin can verdiði bir olaydýr bu tarih. Bu da tarihe unutulmayacak kötü bir olay olarak yazýlmýþtýr.
     26-27 Aðustos 1910 tarihinde Danimarka’nýn Kopenhag kentinde 2. Uluslar arasý Sosyalist Kadýnlar Konferansý Toplantýsýnda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, bu tarihte ölen kadýnlarýn anýsýna bu günün Dünya Kadýnlar Günü olmasýný önerir. Ve bu öneri oybirliði ile kabul edilir.
     Ýlk günlerde tarih tam olarak belirlenmemiþti. 1921 yýlýnda Moskova’da yapýlan 3. Uluslar arasý Kadýnlar Konferansýnda 8 Mart olarak kabul edildi.
     Birinci ve Ýkinci Dünya Savaþý yýllarýnda bazý ülkelerde yasaklanmasýna raðmen 1960 yýlýnda Amerika Birleþik Devletleri’nde de kutlanmaya baþlamasýndan sonra tüm Dünyada güçlü bir þekilde kutlanmaya baþlandý.
     Türkiye’de ise 1921 yýlýndan itibaren bu gün, kutlanmaya baþlandý. 1975 yýlýndan sonra daha yaygýn bir þekilde kutlandý. Hatta sokaklara taþtý.
     Ama ne yazýk ki, zihniyet hala deðiþmedi. Kadýna bakýþ açýsý neredeyse hep ayný kaldý. Kadýn, hala erkekten aþaðý, erkekten geri, erkeðin kölesi olarak görülüyor. Aile içerisinde horlanan, dýþlanan, hiçbir hakka sahip olmayan, þiddete maruz kalan bir birey olarak görülmeye devam edilmiþtir.
     Kadýnýn hala birçok sosyal hakký kendisine verilmemiþtir.
     Kadýn, özellikle geceleri, tek baþýna sokaða çýkamaz, gezemez, içemez, eðlenemez. Buna hakký yoktur…
     Kadýn, tek baþýna özel araçlara binemez. Toplu araçlarda tek baþýna kalamaz. Araç sürme hakký neredeyse yoktur…
     Hele hele de dul bir kadýnsa hiçbir þeye hakký yoktur. Ona hep farklý gözle bakýlýr.
     Kadýn, süslenerek alýmlý bir þekilde sokakta gezemez. Kýsa etekler giyemez. Kolsuz elbiseler giyemez. Çünkü bunlar tahrik unsurudur. Erkeðin tahrik olmasý sonucu tecavüz kaçýnýlmazdýr çünkü…
     Bir tecavüz halinde her nedense bu tür giyinen kadýn suçlanýr… Bahane de hazýrdýr: “Gancýk yalanmazsa it dolanmaz!”
     Kadýnýn istek ve arzularý hiç sorulmaz. Önemli olan erkektir. Erkeðin istemesi yeterlidir… Kadýnýn yorgun olmasýnýn, hasta olmasýnýn da bir önemi yoktur… Rýzasýnýn olup olmadýðý zaten sorulmaz.
     Evde, söz söyleme hakký tanýnmaz kadýna. Erkek karar verdi mi iþ bitmiþtir. Hele de çalýþmýyorsa kadýn. Ev gelirine katký saðlamýyorsa köleliði baþtan kabul etmiþ demektir. Koca hemen yapýþtýrýverir: “Parayý ben kazanýyorum. Sen, hizmetimizi yapmaya mecbursun. Beðenmiyorsan babanýn evine!”
     Allah’a þükürler olsun ki teknoloji ilerliyor. Teknoloji ilerledikçe de kadýn bilinçleniyor. Bilgi sahibi oluyor. Anýnda Dünyadaki her þeyi öðrenebiliyor. Ve kadýn kendini ezdirmiyor…
     Bu nedenle cehaletin en büyük düþmaný kadýn olarak görülüyor. Çünkü kadýn öðrendikçe de öðretiyor…
     Tüm kadýnlarýmýzýn Kadýnlar Gününü kutluyorum…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.