..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 8  
Bayram Kaya
Totemi kiþi, totemiyle; çýnlama yapan düþüncesi arasýna koyduðu bu son noktadan itibaren düþüncesini geleceðe doðru çevrimli ve anlamlý kýlar.


:AAJH:
Totemi geri beslenme kaynaklarý içende sofra adabý (kültürü), giyinme adabý (kültürü), ana dili kullanma kültürü vs. de vardýr.

Ýþte emperyalizm “ana dil, kültürel bir haktýr” demekle kiþileri bu art alan ýþýmasý içine geri beslenmeli baðlantý yaptýrmasýyla, kiþileri ve kitleleri coþturup, damara hitap ederler. Ýyide bunlarýn güncel içinde karþýlýðý yoktur!

Þimdi olmamasýna raðmen, sizin kültürel hak dediðiniz duygu; öznel dünya içindeki imajý içinde kendi totem þartlarýn baðýntýsýyla coþarlar.

Bu coþku, çok büyük bir yanýlsamadýr. Þimdi olmayaný var görmedir. Oysa ön ittifakýn insaný yalýn totem kültürlerin her bir kültür unsurlarýndaki sentezi uygarlýða çevirmiþtiler. Þimdiki kültür, uygarlýk üzerindeki baðýntýlarýyla parça baðýntý ve özel baðýntý olmalarýnýn þimdiki ulus kültürüne dönüþmüþlerdi.

Bu nedenle artýk kültürler dýþa kapalý bir alanýn içinde yalýtýma olmanýn, yalýn totem alanlý kültürleri deðildiler. Temas eden yapýlardan bu yana yalýn kültürler “uygarlýðýn” unsuru olmakla; günümüzde bu uygarlýðýn unsuru olan kültür sanayi toplumlarýný içeren uluslar boyutundaki özel baðýntýlý durum olmakla; küreselce dýþa açýklýðýn parçalarýdýr.

Totemi kültür kiþinin kendi dýþýndaki totemi çevresi ile nesnel olup kiþiye göre de yorumlu olandýr. Kiþiye göre yorumlu olan çevrenin kiþi üzerine alan etkisidir. Saðlatan sosyal grubun çevreyi yorumlamasý baþkadýr. Ki özeðinde atalar ruhlu imleriyle totem vardýr.

Üreten iliþki olan toplumun çevreyi yorumlamasý ve kültürü çok daha farklý olmakla, bambaþkadýr. Özekte bilim teknik ve teknoloji ile inovasyon, araþtýrma geliþtirme vardýr.

Çevre ilkin kiþinin ve kiþinin sosyal grubunun yorumlu mana iliþkisidir. Ýçinde çevre bilinci, geri dönüþüm, doðal denge vs. gibi bilgi, bilincin pek olmayýp; daha çok gizemli, imli aktarýmlar alanýdýr.

Þimdiki çevre kiþinin toplum sal iliþkilerinin yorumlu mana iliþkisi olmaktadýr. Mikro organizmalarý da iþin boyutu içine katabilen bir toplumsal yetenektir. Totemi çevre kiþilerin amaçlýdýr. Tam kiþiye ve kiþilerinin kendilerine göre olmasý ile ayný sosyal alan etkili, mana iliþkilerini giriþtirirler.

Oysa toplumsal iliþkili yoruma göre çevre kiþiye göre ya da hiçbir þeye göre deðildi. Aksine her þey çevreye göreydi. Ýþte totemi oluþu anlamanýn özü; kendi içincilikti.

Totemi anlamalý kültür oluþmayý bilme ve anlama yerine; bu kendi için (totem alaný için) oluþu; totem alanlý duygularý eþliði içinde olmakla bu duygularýnýn içine bir de "neden olucu" atalar koruyuculuðu da eklenir.

Totem alanlý nesnel ve öznel oluþlarý kiþilerin bilememesi nedeniyle geri beslenmeli duygusal totemi grup bilinçlerini ve totemi grup anýlarýný yol gösterici kýlmanýn kültürü vardýr.

Kiþiler, atacý tasavvurlarýný sosyal manaca etkili olan anýlardan yansýttýklarý için geçmiþ tasavvurlarýný çevrenin alan etkisiyle frenleyip, giriþtirirler. Böylece alan oluþturma içinde frenleme etkili yaklaþýmlarý; bir totem sakýnmasýný bir totemi yaklaþým saygý lamasýný da, ortaya koymaktadýrlar.

Totemi nokta kiþisini ve kiþisinin sonu gelmez þekilde olan kiþi düþüncesi içinde olmasýný ve yine kiþi düþüncesinin art arda çývlama yapmasýný da, sonlandýrýr.

Kiþi düþünmesi içinde sonlanan yer baþlangýçtýr. Totemi mana bu baþlanýþa imgeler yerleþtirir. Beyin zonklamasý olan düþünce ile beyin; art arda çýð lamasýnda kurtulmakla beyin; istikrarlý olur.

Totemi kiþi, totemiyle; çýnlama yapan düþüncesi arasýna koyduðu bu son noktadan itibaren düþüncesini geleceðe doðru çevrimli ve anlamlý kýlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.