..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Aralýk 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 9  
Bayram Kaya
Totem, bu gizemiyle sosyal alanýn çekim merkezindedir. Totemin merkez aðýrlýðý fetiþi bir dokunulmazlýktýr. Totemin fetiþti bir yansýma ve yansýtma yapmasý demek; totemden sosyo özneli mananýn etkili kaynaðýný; oluþturmak demekti.


:HCI:
Kiþi, düþüncesi içine konan totemi son nokta; ayný zaman kiþi ruh dünyasý içinde de sonun, baþlangýcýdýr. Kýsaca son nokta olan burasý kiþinin kendi atalarýný ve atalar deneyimli olan atalar ruhudur. Yani kiþi bu son nokta olan baþlangýca atalar ruhunu koyar.

Kiþilerin totemi alan etkisiyle kendi düþünce baþlangýcýna koyduðu bu düþüncesi içindeki kiþiler; kendisi için konulan bu imgelerden ötürü kiþi ile imgeleri örtüþen bir denk gelme içinde olurlar.

Böylece kiþi imgeleriyle kiþi düþüncesinin sürtüþmelerinin odaðýnda oluþan yýðýlma kiþinin kendi kiþisi minnetini ve mihneti olmakla dýþta totem grubunu saygýlama, dönüþünü ortaya koyar. Kiþi yýðýlmanýn islimini atar. Bu sosyal engelli (fren etkisi) ruhsal dünyada olumlu denk düþmeler olduðu kadar da ruhsal arýzalarýn da (fhastalýðýn da) kaynaðýdýrlar.

Böylece az çok kendi kendisine olan çýðlama düþünmesinde kurtulan beyin; atalar ruhunu saygýlamakla kendi istikrarýný, kendi huzurunu bulmuþ olur. Atalar ruhunun konduðu bu nokta, önceyi ve sonrayý ayýrýp önceyi, sonrayý anlam eder.

Atalar ruhunun öncesi olan nokta evrensel ruha atlayýþ noktasýdýr. Buraya daha sonra köleci sisteme özgü inþacý dinlerin ve dini duyuþlarýn ön envanterleri yerleþtirilecektir.

Totemi atalara dek söylemlerin içlerinde totemdi geçmiþin olup biten süredurum anýlarý gizlenirler. Gizlenen bu tabularý ile atalar ne yapacaklarýný bilirler. Bu gizil süredurum içinde atalar ve atalar ruhu kendi totem kiþilerini korur. Gözetirler.

Ve atalar bu gizil gücün içindeki sosyal bilinci ve sosyal zekâyý kendi totemi kiþilerine geçirirler. Geçiþen grup ruhu o kiþilerin kendilerine göre yönelimli olmalarýný saðlayacak bilinçlendirmelerdir.

Atalar aný güçlerini grup ruhu olmakla torunlarýna geçirirler. Bu türden sosyal güç aktarýmlarýnýn yapýlmasý, en az iki tür yolla olasý olmaktadýr. Ýlki gözlemci olunan sosyal yansýmalý manyetik davranýþla olurken ikincisi sözlerle olmaktadýr. Böylece atalar deney ve tabularýný kedi torunlarýna aktarým yaparlar.

Bu aktarýmlar kiþilerin gözetmesi gerekenler ve kiþilerin düþünmesi olurlar. Kiþilerin eline verilen bu öznel manalý totemi düþünmelerin kendi süreçleri ortam içindeki kendi atalarýnýn gözetiminde olmaktadýr.

Atalar gözetimi içinde olan mana, atalarýn eliyle yönetilir. Ve yine bu süreç tutumlarý atalar eliyle adresle niþin mana güvencesi içinde olmasý sonrasýnda; bu adresler kiþilerini mutlu kýlar. Yine bu adreslerin pusula olmasý kiþiyi kaygýdan arýndýrýr. Kiþileri düþünce tedirginliðinden uzak kýlar.

Bu tutum ortamý, totemi grup kiþilerine istikrarlý, karalý bir saðlama yapmalarýnýn, huzur ediliþidir. Grup huzur edilmeyi, totemi simge üzerinde sentez ve çevrimli, mana düþüncesi yapmaktadýr.

Mana tekil ve tükeldi izlenimlerle; atalarýn saðladýðý deneyci yaþantýlar giriþmeli olmakla bilinen, özne güvenli adreslerdi. Bu adreslerle saðlanan mutluluklar da totemde ökülte edilir. Bu ökülte ediþler, nicelim vermesiyle; þimdi içinde de etkili olmasýyla sürüp giden bir devam ediþ, olmasý istenmektedir.

Bu türden alan etkili sosyo öznel yansýtmalar, bir simge; bir sembol üzerinde eþletilirler. Bu eþleniþlerin duygusal manalý çevrimleri olan tutumlarý da alan içinde anlamlý giriþmeler yapmaktadýrlar.

Totem, bu gizemiyle sosyal alanýn çekim merkezindedir. Totemin merkez aðýrlýðý fetiþi bir dokunulmazlýktýr. Totemin fetiþti bir yansýma ve yansýtma yapmasý demek; totemden sosyo özneli mananýn etkili kaynaðýný; oluþturmak demekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.