..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yûþa Irmak




18 Aralýk 2016
Kafayý Bulduk! Sýra Cesarette!  
Yûþa Irmak
“Dürüst eleþtirinin hazmý zordur, hele de bir akraba, bir dost, bir iþ arkadaþý ya da bir yabancýdan geliyorsa..” Franklin P. Jones. Bir önceki yazýmda kreatif insanlarýn iki temel özelliðinden bahsetmiþ “Merak” duygusunun önemli bir nimet olduðunu, meraklý insanlarýn iþlerini nasýl yürüttüðünü anlatmýþtým. Tahin ve pekmez nasýl ayrýlmaz bir ikiliyse, “merak ve cesaret”de bir insanda olmazsa olmaz iki önemli haslettir diyebilirim. Cesaret nedir? Ya da nasýl cesur olabiliriz?


:ADGF:
“Dürüst eleþtirinin hazmý zordur, hele de bir akraba, bir dost, bir iþ arkadaþý ya da bir yabancýdan geliyorsa..”

Franklin P. Jones.

Bir önceki yazýmda kreatif insanlarýn iki temel özelliðinden bahsetmiþ “Merak” duygusunun önemli bir nimet olduðunu, meraklý insanlarýn iþlerini nasýl yürüttüðünü anlatmýþtým.

Tahin ve pekmez nasýl ayrýlmaz bir ikiliyse, “merak ve cesaret”de bir insanda olmazsa olmaz iki önemli haslettir diyebilirim.

Cesaret nedir? Ya da nasýl cesur olabiliriz?

Cesaret; yiðitlik, kararlýlýk, ataklýk ve dayanýklýlýk özellikleriyle donatýlmýþ olan insanoðlunun korku, acý, risk, belirsizlik veya tehdit ile baþa çýkabilme yeteneðidir.

Bir insan cesur olmak istiyorsa tanýmýný yaptýðým cesaretle yüzleþmek zorundadýr.

Cesur insanlarýn bir baþka özelliði daha vardýr ki fikirleriyle hareket ederler. Ýþte bu yüzden her fikir, o fikrin sahibi kadar toplumda saygýyý, hürmeti, dinlemeyi hak eder. Üç yaþýndaki çocuðun fikride, 40 yaþýndaki insanýn fikri de “narindir, naziktir, kibardýr, kýrýlgandýr”.

Fakat Türk toplumunda fikre her nedense saygý, hürmet neredeyse yok gibidir. Bunu buraya üzülerek yazýyorum. Çünkü dinlemeyi bilmediði için, ya da bulunduðu konum itibariyle bir fikir doðru adamýn kafasýndan da çýksa kabul görmüyor, hor görülebiliyor.

Bu bazen söz ile oluyor, bazen bir kaþ çatýþla, basen bir surat asýþla.. Ondan sonra bulunduðu ortamdaki tüm insanlar birden fikir yoksunu kesiliyor. Sonra da bu durumdan þikayet ediliyor.

Rededilme korkusu, fikir fabrikalarýný müzeye dönüþtürür. Fabrikaya deðil!

Ýleriye atýlmak isteyen insanlarýn meraklý ve cesaretli olma özelliði ayrýlmaz bir bütündür dedim. Sizler de bulunduðunuz yerlerde, bulunduðunuz mevkilerde cesareti nasýl bulacaðýnýzý merak ediyor, bir fikriniz olduðunu söylediðinizde kuþkuyla karýþýk çatýlan bir çift kaþ ile karþý karþýya kalýyorsanýz artýk aldýrýþ etmeyin derim. Bu tabuyu baþka türlü yýkmanýn imkaný yok maalesef bu ülkede...

Bunun sýkýntýsýný çok çektim. Hala da çekiyorum. Anadolu insanýnýn özelliklerinden biridir bu ruh haleti. Belki utandýðýndan, belki sýkýldýðýndan, belki de “saygýsýzlýk mý yapýyorum acaba” düþüncesinden bir insanýn fikrini beyan edememesi sonradan içerde tamiri mümkün olmayan yaralar açabiliyor.

Evet Herkes Korkar, Herkes Korkaktýr!

Bir insanda cesaret ve üreticilik özelliði, doðuþtan da gelse korkuyu ister istemez hisseder. Çünkü toplumumuz insanýnýn antenleri karþýsýndaki muhatabýn düþüncesi karþýsýnda daha duyarlý, daha hassas ve davranýþlarýndan daha fazla etkilenir. Bu yüzden histerik bir þekilde bir fikir beyan ederken, kendinizi tedirgin, rahatsýz ve korkak hissetmeniz aslýnda son derece doðal bir olgudur. Zira alaycý, ya da azarlayan insanlar da en az sizin kadar korkaktýr. Onlarýn korkaklýðýnýn nedeni de aslýnda sizin fikirlerinizdir.

Evet, her fikir her daim yýkýcýdýr özü itibariyle. Çünkü herhangi bir akýþý deðiþtirebilir. Dahasý, fikirler ne kadar özgün olursa deðiþim de o kadar kökten olur. Deðiþiklikler ne kadar kökten olursa, insanlarý o kadar tehdit eder, kendi inanç ve davranýþlarýný sorgulamaya da bir o kadar zorlar. Bu da onlarýn iþleri ve gelecekleri hakkýnda daha fazla huzursuzluk duymalarýna yol açar.

Yani siz siz olun fikirlerinizi her ortamda ortaya dökün, tabii karþýnýzdakini korkutacak baþka nedenleriniz yoksa..

Kötü Fikir Yoktur!

Ýsmini tam olarak hatýrlamasam da uluslararasý pazarlama dersleri aldýðým prof. Dr. Emrah Cengiz hoca bana ders arasýnda çay içerken; “Yuþacým kütü bir fikir vardý, o da radyuma dönüþtü” demiþti. Evet, Madam Curie’nin bir sözüydü bu. Çünkü arkasýndan, Richerd Drew’in de kötü fikri daha aklýma geldi ve onun kötü fikri de yapýþkan bant olarak ortaya çýkmýþtý. Sayabilirim. Joseph Priestley, havanýn kimyasýný araþtýran delikanlýnýn maden sodasýný keþf ettiðini söylesem gülersiniz, Blaise Pascal, devinim konusunda o kadar çok deney yapmýþtý ki adamcaðýz iþin sonunda ruleti icat etmiþti..

Sertleþtirilmiþ lastiðin goodyear tarafýndan þans eseri bulunduðunu hiç biriniz bilmiyor olabilirsiniz. Kettering’in motoru sessiz çalýþtýracak benzini bulmasý da böyle bir durum arzý endam etmiþti. Galvani’nin elektrik akýmýný buluþu da, Saratoga Springs Oteli’nin baðýþýklýðý bulmasý da, Rötgen efendinin X-Iþýnlarýný bulmasýda..

Lippershey de teleskopu böyle icat etti. Radyoaktivitenin Becquerel tarafýndan bulunuþu da, Walker dayýnýn sürtünmeyle yanan kibritleri buluþu da böyle, penisilinin muciti Fleming’in durumu da böyle…

Sonuç mu? Dökülen çay için asla aðlamayýn! Kullanýlabileceði bir yol bulun. Ya da daha iyi bir çaydanlýk, demlik icat edin! Ne olursa olsun, sonuç, düþünmekten yorulduðunuz noktanýn adýdýr.

Merakýnýz, cesaretiniz daim olsun…

Sevgi ve saygýlarýmla…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: kutlama
Gönderen: Serap ETÝKE / , Türkiye
18 Kasým 2019
Güzel bir yazý, anlatýmýnýz çok net. Kutluyorum.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Kendini Anlatma Þekli
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?
Dünyaya Açýlan Yol
Yürek Evinde Oturmak
Güzelliðin Evine Kurulmak
Kendini Çimdiklemek!
Zamaný Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek
Ýnsanlara Bakmaya Alýþtým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Sözcükler Ýçindeki Evren
Bir Çýðlýk
Yabancý Gözüyle Türkler
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)
High – Rise (Gökdelen)
Eski Kitaplar Neden Okunur?
"Ýyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Deðil "Kerim Devlet"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.