..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Ocak 2017
Totem Ýlah Mamon 1  
Bayram Kaya
Daha iyi saðlýk! Daha iyi eðitim! Diyen yutturmaca ve denetimsizliklerdi. Bu söylemler demokrasinin içinin ve demokrasinin altýnýn oyulmasýydý. Parayý ve paranýn satýn alma gücünü tek ve mutlaktý olan egemen güç yapmaktan baþka bir þey deðildi.


:IAB:
Kýsaca demokrasi mutlak olanýn sorgulanmasý içine atýlan bir adým ve hançerdi. Kullanýlan iradeyi ezen ve ezilen taraflarýn üzerine paylaþýmlý yayma çabasýydý. Yani demokrasi bu anlamýyla sýnýflar arasý karþýlýklý sorumluluktu.

Demokrasi devletli olmanýn karþýsýna konan az çok mukabil güç ve sekans hareketiydi. Yani mülk sahipliði yönetir; mülk sahipliði güçtür ve güç kullanmaktýr; mülk sahipliði iradedir demenin yalýn ve mutlak kullanýmýna karþýn sýnýrlama getirmekti.

Bir gücün kendi doyma noktasýna kadar olacak kullanýmlarýna karþý; karþý sýnýf hareketli istem ve iradelerle o gücü frenleyip; o güce direnç koyma þekli demokrasiydi. Sýnýflý toplumda demokrasi vaz geçilmez bir hak olmakla birlikte; ne yazýk ki çok kez ve her kes cahiller demokrasisi olabilmektedir.

Demokrasi mülk sahipliðinin ya da devletli oluþun; mutlak yöneten gücün; geniþ yýðýnlar aleyhine olan güçteki baský ve basýncýnýn sýnýrlanýp, düzensiz oluþunu; geniþ yýðýnlar lehine düzenli ve sýnýrlý hale getirilmesi ile ortaya çýkmýþtý.

Deðilse demokrasi gökte zembille inen bir lütuf bir düþünme deðildi. Tarihsel süreçli sosyo toplumsa olgularýn birbirine karþý olan sekans ve direnç hareketleriyle mana ve mantýk edilmiþ bilinçti.

Tarihi süreç yöneten mülk sahipliðinin mutlak itaat, mutlak biat olan güç kullanýmýný, sýnýrlayan mücadeleler tarihi ile bu güne gelmiþ, cehaletin de eline verilmiþti. Temel güzellik te, ana oyun da buradaydý.

Tarih boyunca mülk sahipliði bilgiyi ve bilgeliði de elinde tutmuþtur. Günümüzde dahi öyledir. Bu nedenle geniþ yýðýnlar biliden yoksun kýlýnýr. Ama fevkalade imanlýdýrlar.

Bunu temel örneði günümüzdeki mülk sahipliðinin kâr hýrsý oyunlarý olmaktadýr. “Býrakýnýz yapsýnlar; býrakýnýz geçsinler mantýðý içinde emeði iç etmek ve sömürüyü ayyuka çýkarmýþlardýr.

Devletli olma içinde demokratik düzenlemelerle ortaya konan haklar içinde kazanýlan saðlýk, eðitim gibi ana haklarýmýz özel saðlýk sistemi ve paralý eðitim sistemi kýlýnmakla cemaatler elinde de sömürünün ayaklar altýna düþmesi olmaktadýr.

Daha iyi saðlýk! Daha iyi eðitim! Diyen yutturmaca ve denetimsizliklerdi. Bu söylemler demokrasinin içinin ve demokrasinin altýnýn oyulmasýydý. Parayý ve paranýn satýn alma gücünü tek ve mutlaktý olan egemen güç yapmaktan baþka bir þey deðildi.

Bu sözler özel mülk sahipliði iradesine uygun oluþla mülk sahipliðinin iradesini bu söylemler altýnda kýlýflama sözlerdi. Geniþ halk yýðýnlarý da bu sözleri sanki daha iyi eðitim ve daha iyi saðlýk alabilirmiþ olurcasýna; avuçlarý patlarcasýna alkýþlamaktadýr.

Yani halk bu bilinçten yoksundu. Üstelik ulul emere itaat kültürü içinde; baþýndaki monarkýn deli, akýllý, adil olup olmasýna bakmamýþtýr. Baþýnda monarkýn olmasýna bakmýþtýr.

Bu hal, halkýn binlerce yýl cendere içine sýkýþmýþlýðý olmuþtu. Bu hal konularýna denk düþen bir kaç imge sözcükle halk, yýllarca istenildiði gibi kullanýlmýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.