..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydı, umutlar dünde kalırdı. - Dolmuş atasözü
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > İbrahim Kilik




29 Mart 2017
Kandil ve İskandil Sözcükleri Akraba Mıdır?  
İbrahim Kilik
Gönüllerin derununu ölçecek cihaz henüz icat edilmedi. O yüzden o durumu ifade edecek bir sözcük yok lügatlerde. O vakit bize düşen Mark Twain’in durumundan ibret almak, Merhum Ali Nihat Tarlan Hocanın öğüdüne kulak vermek. Kandil ve iskandil sözcükleri ister akraba ister hısım olsun bu bizim konumuz değil.


:ABDA:

Bilindiği üzere kelimelerin gerçek ve mecaz anlamları dışında birden çok anlamı olabilir. Bu anlamlardan sözlüğe bakmadan ancak birkaçını bilebiliriz. Daha fazlasını öğrenmek için sözlüğe bakmamız icap eder. Gerçi merhum Ali Nihat Tarlan edebiyat fakültesindeki öğrencilerine “Çocuklar, lügate karşı yiğitlik olmaz. Anlamını bildiğiniz kelimeye dahi sözlüğe bakın.” diye öğütlermiş.



Kaldı ki manasını bilmediğimiz sözcüklere bakmayalım. Dünyaca ünlü hikâyeci Mark Twain, çok iyi bir sözlük okuyucusuymuş. Daha meşhur bir hikâyeci olmadığı zamanlarda, işi icabı yolculuk yaptığı posta arabalarında yolculuğu süresince sözlük okurmuş. Demek ki sözlüğe sadece anlamını bilmediğimiz kelimeler için başvurmanın dışında onun iyi bir okuyucusu da olmak gerekiyor!



Kelimeler şair ve yazarların duygu ve düşünce dünyasında imbiklenince rengini ve kokusunu dışa vuran güzellikler. Şair ve yazar eli değmeden sözlüklerin derununda derin bir uykudadır her biri. Yazar ve şairler o perilerin gamzelerinde öpücük kondurarak uyandırır derin uykularından. Sözcükler şiirde dilber, nesirde bir nigâr olarak çıkar çoğu kez okuyucunun karşısına. Yazar ve şairler, tıpkı gül bahçesine su veren bağban gibidir. Önce duygu ve düşünceleri ile o gül bahçesine su verir, sonra rengarenk sözcükleri derer bahçeden. Şiir olur, öykü olur, roman ,deneme ve benzeri güzellikler zuhur eder.



Kandil ve iskandil sözcükleri birbirini çağrıştırsa da anlamca uzak kelimeler. Hafızam beni yanıltmıyorsa bu adda (Kandil ve İskandil) bir kitap da yayınlanmış diye biliyorum. Kandil, gaz lambalarından önce kullanılan fitil ve yağ ile çalışan aydınlatma aracı. Bir de bizim kültürümüzde kutsal bilinen gecelerde kandil adıyla bilinir ki kandil simidimiz meşhurdur. Bazılarımız kandil simidi alınca kandili ihya etmiş olduğumuz zehabına kapılırız. İskandil ise denizlerin derinliğini ölçme işi ve bu işin yapıldığı aracın adı.


Gönüllerin derununu ölçecek cihaz henüz icat edilmedi. O yüzden o durumu ifade edecek bir sözcük yok lügatlerde. O vakit bize düşen Mark Twain’in durumundan ibret almak, Merhum Ali Nihat Tarlan Hocanın öğüdüne kulak vermek. Kandil ve iskandil sözcükleri ister akraba ister hısım olsun bu bizim konumuz değil.
Ankara, 29.03.2017 İbrahim Kilik





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sözcüklerin Dansı
Geri Dönülemeyen Hatalar

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkçe Sevdası
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Argodan Esintiler
Yazarlar Şairler ve Şehirleri
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 18
"Yok Bu Şehr İçre Senin Vasfettiğin Dilber"
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 16
Ayrılığın On Yedinci Günü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hüznümüz Kahverengi [Şiir]
Arzu 1 [Şiir]
Cin Biberi [Şiir]
Erguvanlar Lâleler [Şiir]
Zaman Dar [Şiir]
Düş Gülü [Şiir]
Mülteci [Şiir]
Dem Masalı [Şiir]
Çççççççççççççççççççç [Şiir]
Pişmanlık Bestesi [Şiir]


İbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliğin dem demleri. Bardakta keklik kanı. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramı. Alır yürekten gamı. Fincanda türkü söyler. İnce bellide mani. Zamanın gül kurusu Gülde gülşen dokusu. Rehavetten kurtarır. Pek de şirin doğrusu. Bardaktır mihmandarı. Herkesin çeker canı. Yalnız bu kadar değil. Sohbetlerin mimarı. İnce bir gülüş gibi. İçe süzülüş gibi. Ülfete kapı açar. Kaldırır hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 İbrahim KİLİK

Etkilendiği Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © İbrahim Kilik, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.