..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Politika > Cemal Zöngür




21 Haziran 2017
Chp'nin Adaleti Hatýrlamasý, Demokratlýk mýdýr Opotünizm mi?  
Laik Bir Devlette Resmi Din Kurumunun Olmasý, Laikliði ve Dini Dejenere Etmektir.

Cemal Zöngür


Osmanlý’nýn devþirme mirasý üzerine oturup, yarým aðýzla Osmanlý’ya karþý olan bir anlayýþtan, evrensellik ve demokratlýk beklemek, insanýn kendisiyle alay etmesi demektir. Kemalizm’in gerçek siyasi felsefeye dayanan bir teorisi bulunmamaktadýr.


:AAHH:


     Ýnsanlýða, kültüre, düþünceye ahlaka ve gerçek demokratik yaþama, farklý þekillerde saldýran her gerici ve faþist güçlere karþý, harekete geçen oluþumlara saygý duyulur, ancak desteklenmesi belirli þartlara baðlýdýr.
Gerici rejimlere karþý olanlar, ya belirli þartlarla karþýlýklý anlaþarak suni dengelerle birlikte hareket ederler veya gerçek demokratik evrensel düþünceler temel alýnarak kader birliði yapmakla mümkündür. Bunun dýþýnda CHP gibi oluþumlarla birliktelik hiçbir zaman mümkün deðildir. Çünkü herkes kendisine göre adaletten bahsetmektedirler.
Bu yüzden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adalet yürüyüþ niteliðini anlamak için, CHP’nin resmi ve gayri resmi siciline bakarak karar vermek gerekir.
Zavallý Anadolu halklarý, yaklaþýk bin yýldan daha fazla, kendi gerçek dil ve kültüründen uzak, Selçuklu ve Osmanlý’nýn Devþirme gerici Arap Ýslam kültürüyle yaþamasý sonucunda, bilinç ve kültürel genleri tamamen dejenerasyona uðramýþtýr.
Osmanlý’nýn devþirme mirasý üzerine oturup, yarým aðýzla Osmanlý’ya karþý olan bir anlayýþtan, evrensellik ve demokratlýk beklemek, insanýn kendisiyle alay etmesi demektir. Kemalizm’in gerçek siyasi felsefeye dayanan bit teorisi bulunmamaktadýr.
Bu teorisizliði yüzünden, altý ok ya da Atatürk ilkeleri denilen ve gerçekte neye benzediði belli olmayan, din, laiklik, demokratlýk, modernlik, solculuk ve ulusalcýlýk birbirine karýþtýrýlarak, sözde çok þey olacaðýný sanarken hiçbir þey (Nihilizm) olmuþtur.
Ve CHP her zaman tüm devlet imkanlarýný kullanmasýna raðmen, kendi yarattýðý devþirme rejim þimdi kendisini boðmaktadýr. Yaratýlan devþirme yapýyý kýsaca þu þekilde özetlemek mümkündür.
1-Ýslam’yet adýna resmi Diyanet Ýþlerini Kurup, Araplaþmaya mesafeli durunca Ýslam gericiliðinin biteceðini düþünmesi.
2-Sözde Türklük ve ulusal yapý adýyla, Anadolu’daki diðer ulus ve halklarý her türlü inkâr edip yok saymasý.
3-Ýslam dinini resmîleþtirmesine raðmen, Alevilik baþta olmak üzere diðer din ve inançlarý yok saymasý. Ya da resmi olarak kabul etmemesi.
4-Türkiye Komünist Partisi’ni kurup, tüm sol, sosyalist ve komünistleri direkt ve dolaylý þekillerde imha etmesi veya ettirmesi. (1920’deki Mustafa Suphi ve Çerkez Ethem olaylarý en açýk örnektir.)
5-Sözde laik devlet iken, sürekli Ýslam’a sarýlarak din ve ýrkçýlýða dayanan gerici bir ulus yapýsýný, modern uluþmuþ gibi göstermesi.
     Özet olarak böyle bir geçmiþi olan siyasi partinin, iþine geldiði zaman adaleti hatýrlamasý, gericilik ve Beyaz Türk Milliyetçiliði deðilse Oportünizmdir. Bu da yarý Türkleþmiþ Balkan Türk Milliyetçiliðinden baþka bir þey deðildir
     CHP; Türkiye Cumhuriyeti’nin (TC) temelini atýp yaklaþýk yüzyýldýr resmi ve gayri resmi bir egemenliðe sahip olduðu halde, gerek kendi döneminde gerekse diðer partiler tarafýndan Alevi, Hýristiyan, Yahudi, Rum, Kürt, Ermeni, Komünist ve Sosyalistlere uygulanan katliamlara karþý ciddi hiçbir itirazý olmamýþtýr. Ýstisna bazý CHP’li bireyler duyarlý davranmýþ olsalar dahi, bu davranýþlar CHP’nin resmi düþüncesinin dýþýnda bireysel bir tutumdur.
Tüm bu vb. sebepler yüzünden, toplumun büyük çoðunluðu CHP’nin gerçek laik ve sosyal demokrat bir siyasi parti olmadýðýný anlamasý neticesinde uzun süre iktidara getirmemiþtir.
CHP’yi destekleyip oy verenlerse, baþka partilerde yer bulamayýp dýþlanarak arada kalmýþ çaresizlerden baþkasý deðildir. Artýk gelinen bu aþamadan sonra bu çaresizlerin oylarý CHP’ye yetmediði için, ya CHP gerçek laik ve sosyal demokrat parti olmak durumundadýr veya yok olup gidecektir. Ýki seçenekten birini tercih etmek durumuna gelmiþtir. Çünkü Devþirme Balkan Türk Milliyetçi ulus anlayýþýnýn geçerliliði artýk bitmiþ durumdadýr.
Ýþte bu nedenlerden CHP’nin adalet yürüyüþü nasyonalizm deðilse tam bir Oportünizmdir. Onun için adalet yürüyüþünün çok fazla bir þey deðiþtireceðini düþünmek biraz saf dillilik olur.


Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir?
Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði
Siyaset ve Fetiþizm
Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor?
Faþizmin Tarihi ve Türleri
Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor?
Chp, Mhp ve Akp Birbirlerinden Ne Kadar Farklýdýrlar?
Batý Emperyalizminin Doðuþu ve Destekçileri

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý
Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk
Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur?
Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü?
Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2)
Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme
Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar
Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?
Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý
Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.