..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Haziran 2017
Tarihi Kulluk Sözleþmesi 5  
Bayram Kaya
Kýsaca yeryüzü söylemi ancak El muktediri sentezle köleci sahipliðin kendisinden çevresine doðru olan sahipliði geniþletmesiyle orta çaða doðru gelmeden yerküre sahipliði söylemine dönüþür. Mal mülk sahipliðinin yeryüzüne doðru yayýldýðý imparatorluklar aþamasýnda oluþmakla yeryüzü ve âlem söylemi ancak ve ancak bu dönemin söylemidir. Bu nedenle o ilk El oluþmalý dönemlerdeki söylemde yeryüzü geçemez. Geçerse de þimdiki yeryüzü (âlem) söylemi anlamýna olamaz.


:FGI:
Artýk insan, insan olmaktan çýkmýþtý. Kul-köle olmuþtu. Bu geçiþe izafeten “Ýnsan baþýboþ deðil” denecekti. Çünkü çalýþacak sahipli bir maldý insan. Ýnsan kuldu. Bu kulluða sesleniþle kuldu. Kul olma nedeniyle kulluk ödevli sorumluluk söyleniyordu. Ýttifak insaný tanýmý üzerindeki o berraklýk kalkmýþtý. Yerine neye göre köle olduðu; nasýl ve neye göre sahiplenilen bir mal olduðu meçhuldü. Nasýl ve neye göre kiþiler, ne kadar mala sahip olduðu bilinmez bir belirsizlik içinde köleci anlayýþýn içine düþmüþtü.

Zaten yalýtýma bir tekil totem söylemli yapý içinde çýkýp gelen yalýn bir anlayýþ; çoklu karmaþýk söylemli ittifak dili içinde de anlaþýlýr bir þey olmayacaktý. Bu nedenle ittifakýn içindeki çoklu dil ittifakýn öðrendiði saðlayýþlar dili olmakla, ittifaký dil; ittifaký çokluk içinde tekilleþecekti. Tekil söylenecektir.

Ýþte "ben halife yaratacaðým" söylemli söz; çoklu kült kararý olan ittifakýn içine sanki her bir ittifak temsilcisinin kendi kararý gibi tekil türle aðýzdan söylenecekti. Köleci döneme aktarýlan "Ben halife yaratacaðým" sözüne karþýlýk El mantýðý içinde de bu söze; "yeryüzünde bozgunculuk çýkarýp kan dökecek olaný mý?" diyen bir karþýlýk verme iþi, tanýnan, bilinen yaþamýn akýþýna göre söylenir. Ancak köleci yaþamýn akýþýndan ilham olan deneyim içinde edinilecek olan bu algý söylem; ilk söylenen söze göre (halife yaratacaðým sözüne göre) oluþturup düzenlenmiþ bir sözdür.

"Yeryüzünde bozgunculuk çýkarýp kan dökecek olaný mý?" diyen nu ikinci söylem, hemen birinci söylemden sonra söylenmiþ gibi duruyorsa da, birinci söylemin hemen ardýnda söylenen bir söz deðildir. Çünkü her iki sözün de söylendiði zamanlar çok farklýdýr.

Ýlk sözün köleci dönemde anlam karþýlýðý yoktur. Köleci dönemde buna uygun anlamlar söylenir. Günümüz de de buna uygun anlamlar söylenir. Ýkinci sözün anlamýný kölecim dönem öncesi ne bilir, ne tanýr; ne de duymuþturlar. Ön ittifaklar bu sözü bilmedikleri için ne de bu ikinci söze karþý bir anlam söyleyebilirlerdi.

Ýkinci söz açýktýr ki ilk mal edinme yüzünden; ilk mal kavgasý nedeniyle ortaya konan bir kan dökücü oluþun travmasýdýr. “Kan dökücü lük” köleci dönemin tanýdýðý ve söyleyebildiði kavramdýr. Üretemeyen aslanýn kan dökmesi “kan dökme deðil karýn doyurma olmakla doðal bir akýþ oluþla görünüyordu.

Ýnsanýn kan dökmesi de insaný karýn doyurmasý içinde olan bir kan dökmesi deðil mal-mülk sahibi olmanýn kan dökmesi olmakla, bir travma ve anlam belirtmesi olur söylemdir. Ki zaten tüm vurgu belirtmesi, þaþkýnlýk ve travma da buradadýr.

Mal edinme ve mal edinme nedenli kavga o güne kadarki doðal akýþýn içinde olmayan durumdur. Harem benzeri kimi özel sahiplikte kavgalý ölümlü bitmekte olan bir sahiplik belirtisiyse de burada sürü koruyucusu olmak en güçlü olmak gibi baþka bir sürü ifadesi de vardýr. Oysa insan kaynaklý mal edinme cinayetlerinde en sýska, en çelimsiz bir kiþi de en umulmadýk andaki bu tarz mal edinici kurgular neticesindeki hamlesi nedenle cani olmaktadýr.

Aslana yapýlan kan dökücü lük yakýþtýrmasý insan anlamlý benzetme olmakla, alakasýz bir anlamdýr. Bir solucan toplayan kuþa, kan dökücü der misiniz? Bir böcek toplayan bukalemuna, ya da çayýr otlayan ineðe kan dökücü dermiþiniz ki üreten iliþkisi olmamakla serçe avlayan þahin, kan dökücü olsundu.

Kýsaca “kan dökücü” oluþun söylemi; doðada ölümlü olabilen birçok durumla yansýyabilen süreçler içinde sýyrýlýr çýkar. “Kan dökücü oluþ” üreten insanýn; üretme ve sahiplik yapma süreçlerine göre seçme ayýklamasý yapýlmýþtýr. Diðer doða olaylý süreçlerden vareste tutulan özel bir anlamla üreten iliþkili sahiplikler olan, süreçlere göre tanýlý bir kavramdýr.

Böyle olunca “kan dökücü” söylemi, köleci dönem içinde, daha çok köleci üretim ve köleci sahiplik üzerindeki süreçlere göre söylenmiþ bir anlamdýr. Günümüze kadar olan bu kan dökücü kavgalar mal edinme mal sahipliði ve miras; sömürü çapul hýrsýzlýk gibi nedence kavgalarýn kan dökülücüsüdür. Ýkinci söylem bu nedenle ön ittifakýn dili olamaz. Bu tarz cümleler ön ittifaklardan çok sonrasýndaki yaþamla, yaþanmýþ olanlarýn içinde derlenip toparlanmasýyla hikâye edilmiþ olmanýn tarih bilincidir.

Bir kere ön ittifaklar yeryüzünde kan dökecek olaný mý? Söylemindeki “yeryüzü” kavramýný ya da ifadesini dahi bilmezlerdi. Bu söz olsa olsa kendi çevresi olukla geniþleyen coðrafya alanýn kendi mal mülk çevresi olmakla; yeni yerlerin yeni çevre olmasý ile büyüyen yapýya izafeten söylenen bir söz olurdu.

Ki böyle olunca “Ben Siyon Daðýnýn El’yim”. El Þadday daðýnýn sahibi olan El, benim” . “beni diðer El’lerle karýþtýrma”. El’ini taný. Ya da Tur’un El’iyim demekle küçük zilliye ile küçük sahiplenmeleri kiþinin malý mülkü yapmayý oluþan süreçte; El’in ne yeryüzü bilinci vardýr. Ne de yeryüzüne sahiplik bilinci vardýr. Bu bilgileri kategorize etmeden fikir sahipliði yapmak yanlýþ bir fikir sahipliði olmaktan kurtulamaz.

Kýsaca yeryüzü söylemi ancak El muktediri sentezle köleci sahipliðin kendisinden çevresine doðru olan sahipliði geniþletmesiyle orta çaða doðru gelmeden yerküre sahipliði söylemine dönüþür. Mal mülk sahipliðinin yeryüzüne doðru yayýldýðý imparatorluklar aþamasýnda oluþmakla yeryüzü ve âlem söylemi ancak ve ancak bu dönemin söylemidir. Bu nedenle o ilk El oluþmalý dönemlerdeki söylemde yeryüzü geçemez. Geçerse de þimdiki yeryüzü (âlem) söylemi anlamýna olamaz.

Kan dökücü oluþa izafe olan söylemin ön ittifaklar içinde oluþamamasýnýn ikinci nedeni de ön ittifaklý sözleniþ içinde ne özel mal, ne özel mülkün olmamasýdýr. Böyle olunca ne de özel mal mülk kavgasý vardýr. Ne de özel mal mülk edinme yüzünde kan dökülüp ittifak içinde bozgunculuk çýkarmýþlardýr.

Üçüncü bir neden; köleci öðretili sistemlerin kendisinden öncesine sapýklýk demekten öte bir ön ittifaklar dönemi olduðunu bilemez oluþla kendi sistemlerini baþtan o güne kadar olagelen sistem diye kendi sistemlerini tüm zamanlarýn içine oturtup perspektif yanýlmasý yapmalarýdýr. Köleci dönem kendisinden önce erken dönem dediðimiz bir totem dönemine, bir sürü dönemine özgü yaþamlar içinde oluþun hemcinsler ortaklaþmalý yaþamlarýn yüzbinlerce yýllýk bir serüveni olduðunu bilmezledir. Geçmiþ süreci de içinde olduðu köleci dönem gibi kafasýnda canlandýrýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.