..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Eylül 2017
Köleci Yasa 20  
Bayram Kaya
Kunduracýda kendi tüketeceði kunduradan fazlasýný üretmekle, emeðinden fazla olan zamanda emek gücünü buðday üretenler için çalýþýyordu. Ýþte El'in oynadýðý illüzyonlu oyun, kolektif bilinçle bilinen bu tarihi nesnel ve somut gerçekliklerin üzerineydi. Yani emeðe deðil, emek gücü üzerineydi.


:GGD:
Yani kiþiler emeðine karþýlýk olandan, fazlasýný çalýþýyordu. Ýþte kiþi ya da grup kendi doymasýndan daha fazlasýný üretirler. Kendi doymalarýndan daha fazlasýný ürettikleri iki aþamalý bu çalýþma "emek gücüydü". Pekiyi ittifak içinde yarýn bozulacak, çürüyecek, kokacak olan bir þeyi; kiþi ya da grup neden fazla fazla üretiyordu?

Zaten ittifaklarýn nedeni de bu emek gücüydü. Ýttifakýn nedeni de, çürüyecek olanýn üretilmesi de; emek deðil, emek gücü süreci içinde oluyordu. Bu sihirli durum kiþinin ya da grubun doymasýna karþýlýk olan emeði deðildi. Ýttifakýn nedeni de emek gücüydü. Eþ deyiþle doyacaðýndan daha fazlasýný üretmeleriydi. Emek gücü; emeklerle ve artý ürün veren bileþik zamanlý çalýþmalarla iki aþamalýydý. Kiþi emek gücü içinde ilkin emeðinin karþýlýðýný alýyordu.

Sonra da emeðinin karþýlýðý olandan daha fazlasýný alýyordu. Kiþi doyduðunun fazlasý olan bu buðdayý ittifak ettiði karþý grubun kunduracýlarýn doymasý için üretiyordu. Pekiyi de neden? Çünkü derici de buðday üretene, kendilerinin ihtiyacý olandan daha fazla ürettikleri kundurayý (çarýðý) üretiyorlardý. Yani ihtiyaçtan daha fazlasýný üreten emek güçleri, karþý gruplarýn emek gücü takaslarýyla þimdi artýk kunduraya dönüþmenin karþýlýðý olan ittifaklý oluþ, taahhüdüydü.

Kunduracýda kendi tüketeceði kunduradan fazlasýný üretmekle, emeðinden fazla olan zamanda emek gücünü buðday üretenler için çalýþýyordu. Ýþte El'in oynadýðý illüzyonlu oyun, kolektif bilinçle bilinen bu tarihi nesnel ve somut gerçekliklerin üzerineydi. Yani emeðe deðil, emek gücü üzerineydi.

Kunduracý emeðinden fazlasýný, buðday üreten için çalýþýr. Ve buðday üreticisi kiþi ya da grup ta kendi tüketeceðinden (emeðinden) daha fazla olan buðdayýný kundura üreticisi için çalýþýr. Ýþte ne sihirdir ne keramet; akýl çabukluðu illüzyon olmakla buradadýr marifet oldu. Bu marifet garip bir El söylem þeklini oluþtu. Bu söylem þekli emek gücünün sömürülmesine konu yapýldý. Bu sömürü þekli açýktan deðil de dolaylý yol üzerinden oldu. Mal mülk gibi donmuþ emekler kimi kiþilerin malý mülkü oldu.

Buðdayýn üretildiði alan ile koyun gibi malýn otladýðý El Þadday daðlarý gibi otlak alanlar, kimi kiþilerin mülk ve tasarrufu oldu. Artýk buðday üreteceklerin, buðday üretecekleri bir alaný yoktu. Çobanlarýn, dolaysýyla kundura yapacaklarýn koyun otlatacaklarý bir yeri de yoktu. Tasarruf ve irade topraðý olan mülk sahibinin elindeydi. Bunu da onlara gizli gündemlerinin kendisi olan El vermiþti.

Buðday üretecek olanlar da koyun otlatacak olanlarda mülk sahibine baþvuruyordular. Sürecin nasýl olacaðýna emek gücü sahipleri deðil de mülk sahibi olan El karar verecekti. Yani kunduracýnýn da çobanýn da, buðday üretenin de; mülk sahibinin mülkü üzerinde çalýþmalarýyla karýnlarý doyacaktý.

Çalýþanýn karnýnýn doymasýndan arta kalan çalýþmalarý da mülk sahiplerinin huzur hakký olmakla, mülk sahiplerine kalacaktý. Ahit buydu. Ýttifaklara konu olan emek gücü böylece iç edilmiþti. Sihir de, marifet te, adalet te buydu. El, sadece ittifaklarýn ortaya koyduðu; kunduracýnýn buðday üreticisi için çalýþmasýný; buðday üreticisinin kunduracý için olur emek gücü çalýþmasý olan "toplumsal bað enerjisinin" üzerine oturmuþtu.

Ýþte emek gücü bilinci bu nedenle totem yapý içinde belirmedi. Ýttifaký yapý içinde tüketilenden fazla olan buðday; ittifak içinde karþý grubun fazla üretilen kundurasýna denk düþtü. Fazla ürün daha önce de tapýnak temaslarýna ve gömülen ölülerinin yamyam gruplar tarafýndan yenmemesi için mezarlara ölü yiyeceði diye konmalarýna denk düþmüþtü.

Hani “öte dünyada yesin diye ölü mezarýna yiyecek koyuyorlardý” diyen tarih öðretisi var ya; iþte o iþin asýl aslý buydu. Gruplar yamyamlýktan vaz geçtiði halde neden olduðunu bilmeden mezarlara yine de bu yiyecekleri, bu kez de gelenek olmakla konmaya devam etmekle bu süreç günümüzde ölü yemeði verilmesine dönüþmüþtü.

Totem grup içinde fazla ürün de verse sadece doyma olarak tüketilen üretim hareketinin fazla ürünü; ittifak içinde kunduraya denk gelmekle, bu fazla ürün üretenin doymasý yanýnda kundura sahibi olmasýný saðladý. Ýþte bir üretimin doyulandan (ihtiyaçtan) fazlasý olan kýsým, size baþka bir tüketim nesnesi oluyorsa; bu üretim hareketinin iki parçalý oluþu demektir. Üretim hareketi parçasýnýn biri doyulan (kendi ihtiyacýnýz olan) kýsým olmakla emeðinizdi.

Üretim hareketinizin kunduraya, dokumaya karþýlýk olan kýsmý da; emek gücüydü. Ýttifaklar üretim hareketinin ikinci parçasý (emek gücü)üzerine bir bað ve baðýntý olukla ortaya çýkmýþtý. El de emeðin ikinci parçasýný (baþka bir kullaným deðeri için harcanan emek gücünü) mal sahipliði hakký yaptý.

Buna kira, rant, faiz, kar, finansman, mülk amortismaný (ne demekse-yani mülk hakký oluþu, korumaya ve sömürü aracý kýlmaya devamla) kredi, enflasyon vs. gibi uyduruk sanal süreçlerle illüzyonlar etmekle köle emek gücünün “mülk sahibine çalýþma” olmasýný ortaya çýkarmýþtý. Bu iþ ve rýzk verirlikti.

Sentez gibi sentez süreçleri; kendi iç ve dýþ þartlarýnýn farklý kat sayýlarýyla geliþirler. Ýç sentez süreçleri üç kat artarken dýþ yüzey süreçleri iki kat artar (hacim-alan çeliþmesi). Hacim yüzey alaný gerilim farký nedenle sentez bölünür. Yani bu bölünme vakti gelmiþ bir zorunluluktur. Kolektif inþa üzerine kolektif geri baðlaným yasalarýný, referans etmekle kolektif sürecin özel mülk sahipliðine giden süreç olmasý pek olasýydý.

Ama inþacý olan bu referanslarýn, zorunlu baðýntý iliþkilerine; rýzk, nasip, takdir, tevekkül, biat gibi yapay anlamlar uydurup, zorunlu olaný sistem dýþý iradenin takdirine çevirip; tevekkül ve biatlerle sömürü yapýlmasý yapýlýrsa da zorunlu deðildir.

Kiþi ya da grubun kendisi, totem meslekli kolektif üretim hareketi içindeyken sýrf emeðini alýyor ya da tüketiyordu. Baþka bir þey yoktu. Üretim hareketi bu tarz üzerine bir çevrimlik bütünsel süreç olana dek kiþi ya da grup yarýn yine ayný çalýþmasýnýn diðer etaplarýný çalýþmaya koyuluyordu. Kiþi ya da grup ittifaký, ittifaký üretim hareketi içinde; kendi kolektif grup bilincini, baþka bir gruba ait olmakla kendi kolektif emek ürünü olmayan bir tüketim nesnesini de içeriyordu.

Nasýl kendi emeðinden fazlasý olaný, ittifak içinde farklý gruba ait farklý emek güçlerinin giriþmesini yaptýysa; iþte bu baðsan giriþmesiyle de ittifaký belirleyen bað enerjisi çekimini ortaya koymuþtu.

5-Köleci sistem çalýþana vaat eden, mülk sahibine somut gerçekleþen bir oluþumdur. Bu sürecin oluþmasýna önce zihni iknalarý oluþturan vaatlerle baþlamýþtýr. Aslýnda her vaat bir kaybettirme sebebidir. Vergi deniyorsa malýnýz kaybettiriliyor. Ýdealiniz için feda olun deniyorsa, size canýnýz kaybettiriliyor.

Sadaka ömrü uzatýr deniyorsa; toplum sal oluþ bilinciniz kaybettiriliyor. Toplumsal bilinçli duygular yok olup; nesnel olmayan; doðru olmayan duygular yaratýlýp, duygunuz sömürülüyordur. Doðada yardým ve paylaþma vardýr. Ama bu yardýmlaþma üreten ve çalýþan her emek gücü üzerinde sömürü yapmasýyla ortaya konan muhtaçlýklarýn devam etmesi oluyor. Sadaka ajitasyonlarý doðada yoktur.

6- El ile Vaat olan söylemlerin bir ucu yalana kaymaktadýr. Yalan ve yanýltma illüzyonu bu sistemin esasýdýr. Býrakýn vaat ile yanýltmayý, sistemi ortaya korken yalan ile ortaya koyar. Sözler hep köleci sisteme göre olduðu için geçmiþin baþýna da El; "evvel benim" diyerek sisteme köleci bilinci koyar.

Kuralar çekilmiþ þanslýlar ve þanssýzlar sistem içinde yerlerini alýnca; emek gücü üzerine oturan El; sistem içine hitap ederken "artýk alýn terinle kazanacaksýn" der. Kolektif bilinç ve doða karþýsýndaki kolektif mücadeleli koruyuculuktan kopmaktý bu. Bu süreç El'e göre sistemin ilk baþý ve kaderlerin yazýldýðý ilk andýr. Bu nasýl evveldir ki (yalandýr ki) insanlýk tarihi içinde milyonlarla yýl alýn teri olmadan geçen bir süreç vardýr.

Ve bu geçmiþ içinde alýn teri olmadýðý için ilk baþta "alýn terinle kazanacaksýn" denen bir zaman da yoktur. Bu söz kolektif baðýntýlý koruyuculuðu ortada kaldýran köleci sistem içindeki El emek gücü üzerine oturur oturmaz oluþan çatýþmalar nedeniyle çatýþmalara denk düþen söylemi karþýlýklarla oluþturulanlardandýr.

Avcýlýðýn, toplayýcýlýðýn olduðu süreçler çok zahmetli de olsa, köleci döneme göre kolektifi korunmanýn rahatlýðý olan bir ortak yaþamdý. Bu ortak yaþamý, köleci zulümle karþýlaþtýran bilinçler; kolektif yararýn köleci zalimliðe ve zulme karþý olan bu farkýný "cennet dönem olmanýn algýsý" oluþla ifade ediyorlardý. Yani kolektif yaþam farký ile köleci yaþam farký arasýndaki özleme cennet diyorlardý. Gazoz ýrmaklarýnýn çikolata aðaçlarýnýn olduðu yer olmadan önce Ýçi bu farklarýn söylemi ile dolduruluyordu.

Alýn tersiz uzun bir avcý ve toplayýcý süreç içinde, dönemin sona doðru totem meslekleri ortaya çýkar. Ortam içinde totem meslekli alýn teri olduðu halde hala "alýn terinle çalýþacaksýn" diye bir algý ortada yoktur. Olup biten, olmasý gerekenler; doðal seyrediþ içinde referans deðeri olukla algýlanmaktadýr.

Bu dönem içinde sosyal anlayýþlý totemi manalý olgular vardýr. Doðada yakaladýðý koyuna deðil de karþý grubun güttüðü koyunu yakalamak, hem ölüm demekti. Hem de totem yasalar gereði onlarýn temas ettiklerine sizin temas etmeme tabunuz vardý. Onlarýn dokunduklarýný yememe vardý.

Yani karþý grubun totem meslekli envanterleri içinde koyun, buðday, arpa, elma, domuz; arpa þarabý, elma þarabý, koyun ya da deve sütü gibi envanterlerden oluþan yiyecek içecekler vardý. Bir grubun totem ürünü diðer bir gruba totemi tabu yasaðýydý.

Ýttifaklardan önceki bu süreç totem mesleklerden ötürü gruplar anlayýþý içinde ittifaklar içinde bile sosyal hafýza olukla muhafaza edildi (korundu). Ýttifakýn içi bu sosyal muhafazalý mantýkla "birden bire bir yasak meyve ya da yiyecek içecek olgusu" anlatýmlarý olmakla ortaya çýkar. Her ne kadar sosyal mantýklý hafýzalarý mahfuz (saklý) kalmak kaydýyla; kendi ittifaklarý içinde dokunmama tabu yasaðýný aþmýþ gibi görünseler de bir yandan da dýþtaki ittifaklarýn üretim nesnelerine yine totem tabu yasaðý oluþla bakmaya da devam ediyorlardý.

Ýttifak içinde akan süreç, farklý totem meslekler giriþmelerinden ötürü ve totem mantýða göre senteze uðrayan totem meslekli mantýklarýn karmaþýklaþan sentezinden ötürü hýzlý akar. Daha yasak meyve olayýnýn sosyal mantalitesi anlaþýlýp, sindirilmemiþken; "totem meslekli artý ürünler sentezlemesi", gruplarýn kendilerine özgü baþka nedenlerle birleþen, yeni anlayýþla olan yansýmalarýný vermiþti.

Bu yansýmalardan birisi de sunu da bulunma (kurban-kurtulmalýk vermenin) dönemiydi. Sunu dönemi içinde ve sunu dönemi öncesinden beri totem gruplarýn diðer totem gruplarý yeme dediðimiz yamyam olma süreçleri vardý. Totem mesleðine geçememiþ olan aç gruplarýn; bir totem mesleði icra eden grup aitlerine ait, gömülü ölülerini yeme yamyamlýðýna devam ediyorlardý. Totem mesleði edinen grup içinde açlýk gerilediði için yamyamlýk etme refleksi de gerilemiþti.

Üretim hareketi geliþtiremeyen yamyamlar hala saldýrgan bir tehdit olmaktaydýlar. Üretim hareketi içinde olan grup doyulandan fazlasý olan yiyeceklerini gömdükleri ölülerinin üzerine koydular. Ki yamyamlar bunu yiyip ölülerini rahat býraksýndý. Yiyecek verme süreci ölü cesedinin yenemeyecek bir çürümeye geliþine kadar sürdü. Bu da en fazla otuz beþ kýrk günde gerçekleþen çürüme sürecine denk geliyordu. Ölüsünü yenmekten “kurtarmak” için karþý gruba hediye sunumlu bu tarzdan olan temaslar baþlamýþtý.

Daha ittifaklarýn özgün sorunlarý tartýþýlýrken ittifakýn içi El manalý mantalite anlatýmlarýyla hayal heyecanlý rüzgârlar estiriyordu. Ve kolektif sentezli süreç, bu masum tartýþmalar sonunda özel mal mülk tandanslý eðilimlere doðru kaymaya baþlar. Özel eðilimli düþüncelerin yansýmasý kolektif olanýn koruyucu ve gözetici ligi olan, ortak hazýr algý ve ortamýn terk edilmesi oldu. Genelin hilafýna geliþecek olan özel mülk sahipliði ve kölece karakter belirmesi; "alýn terinle kazanacaksýn" söylemine dönüþür.

Ýþte köleci sistemi ortaya koyan geliþmeler; þunun þurasýnda on bin; bilemedin 12 bin veya 15 bin yýl öncesinde baþlatýlmýþ olan uygarlaþma sürecidir. Köleci süreç te bu sürecin yaklaþýk son altý bin yýlýdýr. Yaklaþýk altý bin yýllýk köleci süreci, evrenin baþlangýcýna götürüp; süreç baþtan beri zaten bu böyleydi demekle yalaný oluþturur. 12 bin yýl önce bile süreç, köleci süreç deðildi. Söylemi yalan olanýn vaadi yalan olacaktý. Vadi yalan olan da kandýrmayý, yanýltmayý ve acýnacak durumlarýn istismarýný ortaya koyacaktý.

Siz kaybettikçe vaat ederler. Vaat ettikçe de size kaybettirirler.

Bu kayýplar canýnýzdýr. Cennet karþýlýðýnda canýnýzý ister ve buna kârlý alýþ veriþ derle! Malýnýzdýr.

Yolsuzluðu; hýrsýzlýk, ahlaksýzlýk saymayýþla; çapula ganimet der. Böylece ahlak erozyonlarý yapýp, onurunuzu kaybettirtir. Kaybedilen onurunuzu çapul (ganimet) onuruyla ödüllendirir!

7-Samilerin kutsal söylemleri içinde Samilerin de bir El Hak anlayýþý vardýr. Ya da Ýslam disiplini içinde olan diðer bir mana anlayýþlý söylem de El Hak’týr. Yani El'in üzerinizde paylaþtýran, düzenleyen ve irade olma, hakký vardýr. Bu mana "El Hakk" diye bugün de söylenir. Bu söz; El'in üzerinizde hakký olduðuna dair El’i konuya tanýk kýlmayý yemin etmekle söze baþlar oluþtur. El'e olan baðlýlýkla sözünüzün doðruluðu olukla anlaþýlýr. Bunun üstünde ve ötesinde bir anlam ve yaptýrým olamaz.

Bu söylem içindeki El'in anlamý bilinmese de çaðlar boyu oluþturduðu etkin kültürün estirdiði rüzgâra bambaþka anlamlar izafe ediþle oluþmanýn basýncý sürüyor. Bu El'in sözünün dinlenir ligi, geçerliði ve köleci mana ihyasýnýn bir baþka söylem ve anlatým olma kýskacýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.